ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποχαρακτηρίζουν χώρους σχολείων

Στην οικονομική αδυναμία των ΟΤΑ ή σε καθαρά οικονομικά συμφέροντα, οφείλεται η αδικαιολόγητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να αποχαρακτηρίσει μια έκταση που το ίδιο ομόφωνα είχε χαρακτηρίσει χώρο ανέγερσης νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού; Το ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η παράταξή του, αφού με δική τους κυρίως ευθύνη το 1993 και μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές πήραν την παραπάνω απόφαση, καταδικάζοντας μια ολόκληρη πυκνοδομημένη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης να μην αποκτήσει τον μικρό πνεύμονα πρασίνου για τους ίδιους και αξιοπρεπή στέγη για τα παιδιά στη νηπιακή και βρεφική τους ηλικία.

Ο λόγος γίνεται για το οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Αναλήψεως - Θερμοπυλών - Π. Συνδίκα και Πατρών, συνολικής έκτασης 800 τ.μ., το οποίο χαρακτηρίστηκε, με ομόφωνη απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, χώρος για ανέγερση νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου. Η απόφαση υιοθετήθηκε και επικυρώθηκε από τη Νομαρχία στις 7/6 του 1989.

Από τότε όμως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έκανε καμία ενέργεια, προκειμένου να εξοικονομήσει τα ανάλογα κονδύλια για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων και την αποζημίωση των 4 ιδιοκτητών. Περιορίστηκε απλά να δηλώνει ότι το τίμημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να το καλύψει. Ετσι λίγα χρόνια αργότερα, οι οικοπεδούχοι ζήτησαν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και τον αποχαρακτηρισμό, προκειμένου να μπορέσουν να το οικοδομήσουν. Τέσσερις μόλις μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του 1993 το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από διαδικασίες - αστραπή και παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου, αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του οικοδομικού τετραγώνου, αποδεχόμενο ως σωτήρια λύση την πρόταση των ιδιοκτητών να παραχωρήσουν 60 τ.μ. για τη δημιουργία παιδικού σταθμού.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η προσπάθεια οικοδόμησης του χώρου, όμως σταμάτησε κάτω από τη γενικότερη κατακραυγή των κατοίκων και των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Σήμερα, το πρόβλημα επανέρχεται, αφού και πάλι οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες οικοδόμησης. Και τώρα όπως και τότε, η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων της Ανάληψης προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τη μετατροπή ενός ονείρου χρόνων σε εφιάλτη. Από το 1993 είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αποχαρακτηρισμού πολύ περίεργη και χωρίς νόμιμη αιτιολογία, αφήνοντας να εννοηθεί πως πίσω από την υπόθεση κρύβονται παιχνίδια οικονομικών συμφερόντων και γνωστοί εργολάβοι της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους αρμόδιους, αλλά και όλους τους φορείς της πόλης να δράσουν άμεσα για να αποφευχθεί, όπως λένε, ένα πολεοδομικό έγκλημα στην περιοχή. Ζητούν να καταβληθεί η σχετική αποζημίωση στους ιδιοκτήτες πριν ξεκινήσει η εκσκαφή των θεμελίων και προειδοποιούν πως σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσουν διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών από πράξεις και παραλείψεις των δημοσίων οργάνων.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΩΝ
Ανοδος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας"

Σημαντική άνοδος των δυνάμεων της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" καταγράφτηκε στις αρχαιρεσίες του σωματείου των Ταχυδρόμων Αθήνας και Αττικής για την εκλογή νέου ΔΣ. Την ίδια στιγμή, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ είδαν τις δυνάμεις τους να μειώνονται, ή να μένουν στάσιμες, παρά την αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές των ταχυδρόμων κατά 10% περίπου.

Συγκεκριμένα στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.023 ταχυδρόμοι από 914 την προηγούμενη φορά. Η παράταξη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" έλαβε 226 ψήφους από 187 (αύξηση 20%) και εξέλεξε 3 μέλη στη Διοίκηση του σωματείου. Για την ΟΜΕ - ΕΛΤΑ εξέλεξε 8 αντιπροσώπους (από 6), ενώ για το ΕΚΑ επανεξέλεξε 3 αντιπροσώπους.

Η ΠΑΣΚΕ έχασε μία έδρα στο ΔΣ (7 από 8), παίρνοντας 515 ψήφους από 535.Στάσιμες παρέμειναν οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, (2 έδρες και 170 ψήφους από 167). Τέλος το ψηφοδέλτιο της "Παναττικής Συνδικαλιστικής Κίνησης", που απαρτίζεται ουσιαστικά και αυτό από στελέχη της ΠΑΣΚΕ, έλαβε 82 ψήφους και 1 έδρα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, ο Βασίλης Βήττος,στέλεχος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας", υπογράμμισε ότι "με την ενίσχυση της παράταξης, οι ταχυδρόμοι της Αθήνας, στέλνουν μια πρώτη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης. Οι φωνές αντίστασης κατά της πολιτικής ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των ταχυδρομικών δυναμώνουν. Με την ψήφο τους, οι ταχυδρόμοι έστειλαν μήνυμα ενότητας και αγωνιστικής δράσης. Μήνυμα που πρέπει να εκφραστεί και με την εκλογή αντιπροσωπευτικού προεδρείου στο ΔΣ του σωματείου. Η "Δημοκρατική Συνεργασία" - τόνισε - ακόμα πιο ενισχυμένη και με ανεβασμένο το κύρος της, θα κάνει ό,τι μπορεί για ν' ανταποκριθεί στις αγωνιστικές διαθέσεις των ταχυδρόμων, σε μια περίοδο δύσκολη για την τύχη του δημόσιου ταχυδρομείου, αλλά και ολόκληρου του κλάδου".

  • Ξαναρχίζει αύριο τη λειτουργία του το κεντρικό ταχυδρομείο Αθηνών στην Αιόλου 100, με ανακαινισμένες τις εγκαταστάσεις του.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Περί άλλα τυρβάζει...

Την ώρα που οι μαθητές των σχολείων του Πειραιά είναι σχεδόν καθημερινά στους δρόμους, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νόμο του Αρσένη, την ώρα που η ανεργία αυξάνεται, ενώ παραγωγικές μονάδες κλείνουν, την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι νεκροί από τα ναρκωτικά, ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου επαίρεται για το έργο του στη Νομαρχία, αναφέροντας σαν σπουδαίο επίτευγμα τη δημιουργία του Κέντρου Περίθαλψης και Διάσωσης Αγρίων Ζώων!

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, εκτός του προαναφερόμενου κέντρου, αναφέρθηκε στα προσεχή εγκαίνια του συμβουλευτικού σταθμού κατά των ναρκωτικών "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" σαν το δεύτερο σε σπουδαιότητα έργο που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα η Νομαρχία. Για την ανεργία όμως, που είναι μία από τις βασικές αιτίες που οδηγούν χιλιάδες νέους στα δίχτυα των ψευδαισθήσεων των εμπόρων του θανάτου, δεν είχε ούτε μία πρόταση που να ξεφεύγει από τα όρια της κυβερνητικής πολιτικής. Για παράδειγμα, ενώ δεν είπε ούτε λέξη για τη λήψη μέτρων αναζωογόνησης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται στην τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, το οποίο, κατά τον Χρ. Φωτίου, "στον Πειραιά αποτελεί βασική αιτία για τον υψηλό δείκτη ανεργίας στην περιοχή". Ταυτόχρονα, επανέλαβε την απόφασή του να κλείσει το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, που όχι μόνο θα οδηγήσει στην ανεργία 500 περίπου άτομα, αλλά χωρίς την ταυτόχρονη μέριμνα για τη μεταφορά του σε άλλο σημείο της χώρας που δε θα δημιουργούνται προβλήματα από τη λειτουργία του, δίνεται ένα συντριπτικό χτύπημα συνολικά στη λιπασματοβιομηχανική παραγωγή της χώρας. Πολιτική που είναι απολύτως σύμφωνη με τις εντολές των Βρυξελλών.

Αναφερόμενος στα έργα που θα γίνουν στον Πειραιά ενόψει της Ολυμπιάδας 2004, ανέφερε μεν την ανάγκη διαλόγου προκειμένου "να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής σημερινών πολύτιμων χώρων για τους πολίτες", ξεπέρασε όμως με χαρακτηριστική ευκολία το γεγονός ότι ήδη αυτά τα έργα σχεδιάστηκαν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστών. Η πρότασή του, άλλωστε, σε όσα από αυτά τα έργα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, να απασχοληθεί "τοπικό εργατικό δυναμικό μέσα από προγραμματικές συμφωνίες ανάμεσα στους φορείς υλοποίησης των έργων και των εργατικών συνδικάτων", στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν προσπάθεια να κερδίσει υπέρ αυτού κάποιες εντυπώσεις μπροστά στις δημοτικές εκλογές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ
  • Το Παράρτημα ΑΛΙΜΟΥ πραγματοποιεί συνεστίαση την Παρασκευή 27-2-98 στις 8 μμ στην ταβέρνα "ΙΖΑΜΠΕΛΛΑ" (Θεσσαλίας 3 και Βουλιαγμένης). Μνημόσυνο
  • Τα Κεντρικά Γραφεία και το Παράρτημα ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 1-3-98 στις 11.30 πμ,στη θέση "Βίγλες" Μεγαλόπολης, στη μνήμη των εκεί εκτελεσμένων 212 πατριωτών, στις 24-2-1944, από τους Γερμανούς κατακτητές.
  • Συνεστιάσεις
  • Συνεστιάσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και Οργανώσεις: - ΓΚΥΖΗ,αύριο Τετάρτη 25-2-98 στις 5 μμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Νικηφόρου Λύτρα 26, πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο).
  • Επίσης την Παρασκευή 27-2-98:
  • - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,στις 8.30 μμ,στο κέντρο "ΣΩΤΗΡΗΣ" (Κ. Βάρναλη 79). - ΠΛΑΚΑΣ στις 9 μμ,στην "Κυπριακή Εστία" (Κέκροπος 3).

    - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΒΑΡΗΣ στις 8.30 μμ,στο κέντρο "Βλάχος" στη Βάρη.

    • Τα Παραρτήματα της ΠΕΕΠΠ των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Παρασκευή 27-2-98 στις 8 μμ,συνεστίαση στο κέντρο "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ" (Ι. Γογούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Αμπελόκηποι), τηλ.: 663.585. Λεωφορείο αριθ. 32. Πληροφορίες στα κατά τόπους Παρ/τα και στο τηλέφωνο: 269.832.
    Συνελεύσεις
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών ΕΑ 1941-'44 (ΠΣΔΑΕΑ) πραγματοποιεί τη Γενική Απολογιστική του Συνέλευση αύριο Τετάρτη 25-2-98 στις 5 μμ στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, όρ. Α).
    - Το Παράρτημα ΧΟΛΑΡΓΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Ετήσια Απολογιστική του Συνέλευση, την Κυριακή 1-3-98 στις 11 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Τέρμα Περικλέους, Δημαρχείο). Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητη.
    Εκδρομή
  • - Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει την 1η Μάρτη 1998 μονοήμερη αποκριάτικη εκδρομή, στο χωριό Μόσια Κορινθίας, ύστερα από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Αλέκο Παπαγεωργίου,επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 25-2-98.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526, 5230.534.

    ΚΗΔΕΙΑ

    λ9

    Πέθανε σε ηλικία 89 χρόνων ο αγαπητός μας σύζυγος και πατέρας

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

    Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998 στις 11.00 π.μ. από το Νεκροταφείο του Χαλανδρίου.

    Θα τον θυμούμαστε πάντα και θα τον τιμούμε.

    Στη μνήμη του προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

    Η γυναίκα του Μαριάνθη Τσιόδρα

    Τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Ιουλία

    Δικάζονται στις 11 του Μάη

    Αναβλήθηκε χτες για τις 11-5-98 η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τριών πρώην αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ., που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για τους Π. Μπογράκο - Τζανετάκο, Γρ. Καρτσωνάκη και Κ. Μαραγιάννη, οι οποίοι φέρονται ότι συγκάλυψαν την υπόθεση κλοπής εφτά αναγεννησιακών ζωγραφικών πινάκων, ανεκτίμητης αξίας, από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης στις 5-11-1983. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έδωσαν εντολή να μη γίνει έρευνα στο σπίτι του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση αυτή, Ευθ. Μοσκαχλαϊδή, με αποτέλεσμα να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.

    Την κλοπή είχαν κάνει πέντε Ιταλοί και δυο Ούγγροι με εντολή του Ευθ. Μοσκαχλαϊδή. Ο τελευταίος, μετά την απαλλαγή του, αποκάλυψε ότι εγκέφαλος ήταν ο αδελφός του Ιωάννης, που ζει στην Αμερική. Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι έξι από τους εφτά πίνακες βρέθηκαν από τότε στο μοναστήρι της Παναγίας της Τρυπητής έξω από το Αίγιο και επιστράφηκαν στο μουσείο της Βουδαπέστης.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ