ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολα καλά...

ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ λέει τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ολοι ενωμένοι, καμία διαφωνία και ουδείς λόγος ανησυχίας. Με τα παραπάνω συμφωνεί κι ο Γιαννόπουλος, άρα είναι η "γραμμή" των "εκσυγχρονιστών" σε όλα τα επίπεδα.

***

Δηλαδή, πιστεύουν σοβαρά ότι με κάτι τέτοια θα μας πείσουνε; Οτι οι βουλευτές που πήγαν στο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν τους απασχολούν καθόλου;

***

Γιατί, άραγε, όλος ο κόσμος έχει την εντύπωση πως ο Σημίτης, αν μπορούσε, ευχαρίστως θα τους εκτελούσε με μυδράλιο στα 15 μέτρα;

***

Μήπως γιατί τίποτε σε αυτή τη χώρα δε γίνεται τυχαία; Γιατί τόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία όσο και τα συνεχώς εντεινόμενα φαινόμενα ρήξεων στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι κάποια συμφέροντα κινούνται στο βυθό, οπότε αναταράσσεται και η... πολιτική επιφάνεια;

***

Βέβαια, όχι πως είναι για να περιμένει κανείς τίποτε καινοφανείς και, μάλιστα, θετικές για το λαό, εξελίξεις από όλα αυτά. Σύμφωνα με όσα όλοι τους λένε, και 240 κομμάτια να γίνουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, πολιτικές επιλογές δεν αλλάζουν. Απλά ευκαιρίες δημιουργούν ώστε ο κόσμος να βάλει τη δική του σφραγίδα.

***

Η ΟΛΜΠΡΑΪΤ στο μεταξύ το βιολί της. Θέλουμε, λέει, ειρηνική λύση στο Ιράκ και γι' αυτό εργαζόμαστε διά της διπλωματικής οδού, αν χρειαστεί όμως θα χρησιμοποιήσουμε και βία. Ποιος θα κρίνει αν θα χρειαστεί; Μα οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Και από ό,τι φαίνεται θέλουν σώνει και καλά να χρειαστεί.

***

Εδώ που τα λέμε, όταν θεωρούν το έθνος τους, "το πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο", όλα τ' άλλα περισσεύουν.

***

Αλήθεια, δε σας θυμίζει τίποτε αυτή η αντίληψη...;

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ,πολλή δημοσιότητα παίρνει το θέμα των γενετιστών. "Τρελοί" επιστήμονες μάς μιλάνε για μωρά - θαύματα και ανθρώπους - αντίγραφα. Και μόνο από το μέγεθος της δημοσιότητας, που έχει πάρει το πράγμα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η επιστημονική έρευνα δεν έχει σχέση με αυτή την ιστορία.

***

Θα ρωτήσετε, με τι έχει; Μα με αυτούς, που "σπονσοράρουν" τέτοιες δραστηριότητες. Τους δικούς μας, που τους έφεραν εδώ, αλλά και όσους τους πληρώνουν, για να κάνουν ό,τι κάνουν. Και τους πληρώνουν, για να βγάλουν κέρδη, πρώτα και κύρια.

Επιμένει "συναινετικά" η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ

Για τους κεφαλαιοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα 1.200 δισ. ECU της περιουσίας των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μας είναι ένα αρκετά σημαντικό ποσό για να το αγνοήσουν. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τους ντόπιους συναδέλφους τους, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Οπως και να έχει, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Διευθύνσεών της δουλεύουν εντατικά για να βγάλουν τη λεγόμενη "Πράσινη Βίβλο" για τη "συμπληρωματική ασφάλιση", ενώ πίνουν νερό στο όνομα της "ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων", με λίγα λόγια, και της "ελεύθερης κίνησης" των κεφαλαίων των επικουρικών στις τσέπες τους, μέσω των χρηματιστηρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελληνες υπουργοί και στελέχη όπως ο Π. Τήνιος - κατ' εξοχήν συγγραφέας της διαβόητης "έκθεσης Σπράου" - ανέπτυξαν τις ανάλογες σκέψεις τους στο διήμερο της ΟΤΟΕ, για την επικουρική ασφάλιση, την οποία μάλιστα ο Γ. Παπαντωνίου συμπεριέλαβε στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό.

Πιστή στις καταβολές της, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιλέγει ξανά τον καταστροφικό για τα συμφέροντα των μελών της "διάλογο", αντί της αγωνιστικής αντίδρασης σε μια περίοδο βίαιων ανατροπών...

"Ωρα να μιλήσουν οι άνεργοι"

"Η κατάσταση δεν πάει άλλο"! Αυτό ένιωσαν, σε όλη του τη διάσταση, μακροχρόνια άνεργοι και απολυμένοι από διάφορους κλάδους, και πήραν μια σημαντικότατη πρωτοβουλία. Να συγκροτήσουν επιτροπή ανέργων και να απευθύνουν κάλεσμα για κοινό αγώνα στους δεκάδες χιλιάδες ανέργους, στους "απασχολήσιμους" και όλους εκείνους που οι κυβερνητικές πολιτικές τούς οδηγούν στην εξαθλίωση, στη μιζέρια.

Και ενώ η ζωή των ανέργων μετατρέπεται σε καθημερινή κόλαση, ενώ τους στερούν το μέλλον, η υπεύθυνη κυβέρνηση έρχεται να τους εξαπατήσει για πολλοστή φορά, παίρνοντας μέτρα δήθεν για τους ανέργους, που ουσιαστικά καταλήγουν να γεμίζουν απλώς τις "τσέπες" των βιομηχάνων και να δημιουργούν και άλλους "απασχολήσιμους" και "κολασμένους". Είναι ώρα, λοιπόν, να πάρουν την υπόθεση της επιβίωσής τους στα χέρια τους, "ήρθε η στιγμή - όπως σημειώνουν - να μιλήσουν οι ίδιοι οι άνεργοι".

"... θα θερίσουν θύελλες"

Η κυβέρνηση και τα εκ Βρυξελλών αφεντικά της, έχουν δρομολογήσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας. Εναντίον αυτής της πολιτικής στρέφονται οι αγροτικοί αγώνες και αφορούν ουσιαστικά την επιβίωση των αγροτών.

Κι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει στηριζόμενη στον κατασταλτικό κρατικό μηχανισμό και στις δικαστικές διώξεις. Επιμένοντας η κυβέρνηση στην πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων "σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες"!

Οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν και θα είναι πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί, καλύτερα οργανωμένοι και συντονισμένοι. Και μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες θα συστρατευτούν οι άλλοι εργαζόμενοι, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, σχηματίζοντας μέτωπο απόκρουσης και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στον επικίνδυνο αυταρχικό της κατήφορο.

Ο κατήφορος αυτός, που σήμερα εκδηλώνεται σε βάρος των αγροτών και αύριο εναντίον οποιωνδήποτε άλλων εργαζόμενων θελήσουν να υπερασπίσουν τα δίκια τους, πρέπει και μπορεί να σταματήσει, διότι αφαιρεί στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, απειλεί αυτή την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα της χώρας.

Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης οδηγεί σε επικίνδυνους "ατραπούς" και ο λαός μας πρέπει και μπορεί να προλάβει τα χειρότερα...

"Σπέρνουν ανέμους... "

Η καταδίκη 14 αγροτών από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, αποδεικνύει ότι κυβέρνηση και δικαιοσύνη συνεχίζουν την πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, δημιουργώντας μέγα πολιτικό θέμα και αγγίζοντας τα όρια της "πολιτικής εκτροπής".

Να σημειώσουμε, ότι η προχτεσινή καταδικαστική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την αθώωση άλλων αγροτών - κατηγορουμένων για το ίδιο "αδίκημα" - από Εφετείο της Λάρισας, λίγο πριν την τελευταία αγροτική κινητοποίηση. Να σημειώσουμε ακόμη, ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις στα Εφετεία, εξαναγκάζουν τους καταδικασμένους αγρότες να πληρώσουν πολλά χρήματα για τα δικαστικά έξοδα. Χρήματα που δεν περισσεύουν στους φτωχούς, μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Κάποιοι από την κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους, ότι με το να σέρνονται πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς, απ' όλη τη χώρα, στα "αγροτοδικεία", δε θα σταματήσουν οι αγώνες, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Η τρομοκρατία με τα ΜΑΤ και το "δικαστικό δρεπάνι", δε λύνουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τα οποία βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους.

"Εχουν γνώσιν οι φύλακες"

Δεν καταλαβαίνουμε - ή μάλλον, καταλαβαίνουμε, αλλά... "θου κύριε" - τι περίμεναν και τι ήθελαν μερικοί συνάδελφοι από την τελευταία αγροτική κινητοποίηση και τώρα γράφουν διάφορα, κάνοντας τον τιμητή.

Περίμεναν, μήπως, να μείνουν επ' άπειρον στην εθνική οδό οι αγρότες, όταν η κυβέρνηση είχε αρνηθεί κυνικά και προκλητικά να ικανοποιήσει έστω κι ένα αίτημά τους και η ΝΔ - όπως κι άλλα κόμματα - τάχθηκαν απροκάλυπτα στο πλευρό της; Γιατί, για να συνεχίζονται τα τηλεοπτικά σόου;

Περίμεναν από τους αγρότες, ν' αποκλείσουν διά παντός το δρόμο και να έλθουν σε αντιπαράθεση με τους πολίτες, όπως βόλευε την κυβέρνηση, που προωθεί την τακτική του "διαίρει και βασίλευε"; Μήπως, για να "πάει στράφι" το τεράστιο κύμα λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, που εκδηλώθηκε στον αγώνα τους; Η ήθελαν, να πέσουν οι αγρότες στην παγίδα του Σημίτη και να συγκρουστούν με τους εκατοντάδες ροπαλοφόρους, τους οποίους έστειλαν με συγκεκριμένη αποστολή και επιδίωξη, να "χτυπηθεί" το αγροτικό κίνημα;

Μάλλον, όλοι αυτοί, που κόπτονταν για το κλείσιμο των δρόμων, παρακαλούσαν από μέσα τους, να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις και η πράγματι, ευλύγιστη τακτική του αγροτικού κινήματος, δε δικαίωσε τις... προσδοκίες τους.

Ας το καταλάβουν, λοιπόν, μια και καλή, "έχουν γνώσιν οι φύλακες"...

Τον χρεώνονται εξ ολοκλήρου

Θράσος ή γεροντική άνοια; Η συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου ως υπουργού επί... της Δικαιοσύνης, έχει ξεπεράσει προ πολλού οποιαδήποτε όρια. Ανεξέλεγκτος τραμπουκίζει σε βάρος θεσμών και προσώπων, όπως προχτές σε βάρος των μελών της διοίκησης του ΔΣΑ. Παριστάνοντας τον "γραφικό του χωριού", επιτίθεται, Θεωρώντας ίσως ότι έχει το ακαταλόγιστο, εναντίον όσων θεωρεί ότι αμφισβητούν την αυθεντία του.

Χαϊδεμένο παιδί των περισσότερων ΜΜΕ "κοσμεί" με την παρουσία του τα τηλεοπτικά παράθυρα προσφέροντας σόου στα κανάλια που πουλάνε ό,τι εντυπωσιοθηρικό και "κίτρινο". Γι' αυτό το λόγο προχτές τα περισσότερα ΜΜΕ τού "έκαναν πλάτες" στη σύγκρουσή του με τον ΔΣΑ. Μάλιστα"πέρασαν στα μαλακά", τη φασιστικής νοοτροπίας απόφασή του, να κλείσει τις πόρτες του υπουργείου Δικαιοσύνης ακόμα και στους διαπιστευμένους συντάκτες. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ούτε σε δημόσιες υπηρεσίες στρατιωτικού χαρακτήρα, όπως είναι ο Στρατός και η Αστυνομία, αλλά και στα αντίστοιχα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.

Αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής αυταρχικής λογικής, "περιποιείται" όσους αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, βγάζοντας το "φίδι από την τρύπα" για λογαριασμό των "εκσυγχρονιστών". Αλλωστε αυτοί είναι "κυριλάτοι" και δεν τους αρμόζει τέτοια συμπεριφορά. Αδυναμία... του είναι οι επιθέσεις κατά των αγροτών, των εργαζομένων και όσων παλεύουν εναντίον της κυβερνητικής συντηρητικής πολιτικής.

Ας έχουν υπόψη τους οι κυβερνώντες, πως τον χρεώνονται εξ ολοκλήρου.

Εύλογα ερωτήματα

Ο βασικός μισθός του περιβόητου πια συνηγόρου του πολίτη ορίστηκε από την κυβέρνηση στις 450.000 δραχμές, αλλά με τα διάφορα "ειδικά επιδόματα", οι μηνιαίες αποδοχές του θα είναι 1,5 εκατομμύριο δραχμές και των βοηθών του 1 εκατομμύριο το μήνα. Από κοντά θα εισπράττουν ακόμα και διάφορα επιδόματα σε σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση, τα διπλώματα και τα πτυχία που διαθέτουν, και πάει λέγοντας.

Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προκαλεί τουλάχιστον δύο ερωτήματα: Το πρώτο, πώς ακριβώς τεκμηριώνεται και τι έννοια έχει η χορήγηση επιδόματος 250.000 δραχμών το μήνα "για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων"; Δεύτερον, όταν γίνεται λόγος για "αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση", αποτελεσματικότερη για ποιον; Για εκείνους που καθημερινά θίγονται βάναυσα από τους κρατούντες, ή για τους... κρατούντες, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση διορίζουν και χορηγούν και τις παραπάνω παχυλές αμοιβές;

"Ατυχήματα"

Στις σκαλωσιές,

στις φάμπρικες

η αμοιβή

κλεμμένη

και η ζωή

του "είλωτα"

από κλωστή

δεμένη.

Στο Κορωπί,

στο Λαύριο,

στου Πειραιά

τη Ζώνη

το μεροδούλι

ο φτωχός

με αίμα

το πληρώνει.

Στις σκαλωσιές,

στις φάμπρικες,

συνθήκες

σαν Ασία,

στα υπερκέρδη

η εργατιά

προσφέρεται

θυσία!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ