ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οικονομική δύναμη η Θεσσαλονίκη με την ανεργία στο 17%!

Ασύστολη κοροϊδία της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου χτες στη διάρκεια της κοινής σύσκεψης που είχε με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, για το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή και το κλείσιμο βιομηχανιών. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν τον προβληματισμό τους και την αγωνία τους τόσο για τα 5 μεγάλα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται λίγο πριν το κλείσιμο και αντί λύσεων από την υφυπουργό Ανάπτυξης χρεώθηκαν τελικά και την ευθύνη να χαράξουν αναπτυξιακή πολιτική σε συνεργασία με τους βιομήχανους.

Ο εκπρόσωπος των Βιομηχάνων κ. Τακάς αποποιήθηκε των ευθυνών για το ανελέητο κυνήγι υπερκερδών και τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών σε χώρες με φτηνό εργατικό κόστος, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν οι βιομήχανοι να παρέμβουν στα κέντρα αποφάσεων και παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει ρίξει το βάρος στη συναλλαγματική πολιτική, εγκαταλείποντας τη βιομηχανική πολιτική.

Αποκαλυπτική η Α. Διαμαντοπούλου, είπε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί μεν να αντιμετωπίζει κρίση, είναι όμως μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Και στο θέμα συρρίκνωσης των βιομηχανιών, αντέταξε την ανάπτυξη μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων (δε διευκρίνισε το περιεχόμενό τους) και τη δημιουργία επιχειρήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων...

Τέλος η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση θέτει το πολιτικό πλαίσιο και οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να καθορίσουν το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, πετώντας έτσι το μπαλάκι. Ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο "ελεύθερα" μπορούν να κινηθούν, είπε ότι το εθνικό κράτος πλέον λειτουργεί με κανόνες παγκοσμιοποίησης της αγοράς, ότι η κίνηση των προϊόντων είναι ελεύθερη και δεν έχει πια σύνορα και πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την εργασία, γι' αυτό κάθε χώρα πρέπει να ορίσει τους δικούς της.

Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα πού θα απορροφηθούν οι άνεργοι, διαπίστωσε απλά ότι το πλεόνασμα σε απολυμένους δεν είναι ανάλογο με όσους ζητάνε δουλιά. Ο αριθμός δηλαδή όσων αναζητούν εργασία είναι πολύ μεγαλύτερος (!!!).


ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ "ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ"
Εκσυγχρονισμό της τοκογλυφίας αποφάσισε η κυβέρνηση

Με το κείμενο τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή, η κυβέρνηση νομιμοποιεί τα "πανωτόκια" και παράλληλα δίνει άφεση αμαρτιών στις τράπεζες για τους ληστρικούς όρους χορήγησης των δανείων

Υπό την προστασία της ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη μέχρι σήμερα τοκογλυφική δραστηριότητα των τραπεζών, με την τροπολογία για τα "πανωτόκια" που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει άφεση αμαρτιών σε όλη την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία οι τράπεζες επέβαλαν τα ληστρικά πανωτόκια σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην ουσία, με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση Σημίτη "εκσυγχρονίζει" την από εδώ και πέρα τοκογλυφία, επιβάλλοντας ανατοκισμό ανά εξάμηνο σε όλες τις μορφές δανείων.

Πρόκειται για τροπολογία κατ' επιταγή των τραπεζών, η οποία μάλιστα δίνει το "πράσινο φως" για συνέχιση των πλειστηριασμών υποθηκευμένων ακινήτων, κατάσταση η οποία έχει φέρει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις, που επιθυμεί να θεσπίσει η κυβέρνηση με την τροπολογία για τα "πανωτόκια", είναι οι ακόλουθες:

  • Για όλες τις μορφές δανειακών συμβάσεων που θα υπογράφονται από την ημερομηνία ψήφισης της τροπολογίας και, στο εξής, προβλέπεται ανατοκισμός επί των οφειλόμενων τόκων σε χρονική περίοδο όχι μικρότερη του εξαμήνου, και εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία περί ανατοκισμού, αναφέρεται μεν ότι η τράπεζα δεν μπορεί να ανατοκίζει τους οφειλόμενους σε αυτή τόκους, αλλά "μπορεί μόνο να αναζητήσει τόκους επί τόκων κατά τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα". Στην ουσία, όμως, η ρήτρα που λέει πως αν δε συμφωνεί ό δανειολήπτης, η τράπεζα δε θα επιβάλει πανωτόκια, αποτελεί κενό γράμμα, καθώς όποιος προσφύγει στον τραπεζικό δανεισμό για να καλύψει κάποιες ανάγκες τους, θα αναγκαστεί να δεχτεί τους όρους που του θέτει η τράπεζα.
  • Οι υφιστάμενες μέχρι σήμερα συμφωνίες για ανατοκισμό οφειλόμενων τόκων, παραμένουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπέγραψαν συμβάσεις δανείων μέχρι σήμερα, στις οποίες αποδεχόταν και το δικαίωμα της τράπεζας να επιβάλει πανωτόκια, θα συνεχίσουν να ισχύουν και άρα οι δανειολήπτες θα υποστούν τις συνέπειες. Η δικαιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση για τη διατήρηση της απαράδεκτης αυτής ρήτρας, είναι πως αν η ρύθμιση είχε αναδρομικό χαρακτήρα, θα... ετραυματίζετο η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων και θα τιμωρούσε τις συνεπείς τράπεζες!
  • Εξαιρετικά μόνο για τις δανειστικές συμβάσεις των πιστωτικών καρτών και των στεγαστικών δανείων, προβλέπεται ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνουν και ρήτρα για πανωτόκια - παύουν να ισχύουν, για τις μεν πιστωτικές κάρτες από την πρώτη ανανέωσή τους, για δε τα στεγαστικά δάνεια δώδεκα μήνες μετά τη νομοθετική ισχύ της διάταξης. Εξαιρετικά για τις δύο αυτές περιπτώσεις, θα επιβάλλεται ανατοκισμός επί των οφειλόμενων τόκων, σε χρονική περίοδο, όχι μικρότερη του εξαμήνου. Σε άλλο σημείο της ρύθμισης, παρέχεται στις τράπεζες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες, περίοδος έξι μηνών για να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις.
  • Για όλες τις περιπτώσεις εν εξελίξει σήμερα συμβάσεων, που δεν προβλέπεται συμφωνία ανατοκισμού οφειλόμενων τόκων, εφαρμόζεται η αρχή του εξαμήνου ανατοκισμού.
  • Εξάμηνος ανατοκισμός προβλέπεται επίσης και για συμβάσεις δανείων που έχουν καταγγελθεί και οι σχετικοί λογαριασμοί έχουν κλείσει.
  • Παρέχεται η διακριτική ευχέρεια στις τράπεζες, αν και οι ίδιες το επιθυμούν, να επαναδιαπραγματευτούν με τους οφειλέτες ποσά κάθε είδους δεδουλευμένων τόκων, στα οποία περιέχονται και ποσά που προέκυψαν από ανατοκισμό. Αυτό ευνοεί τελικά τις τράπεζες, οι οποίες αν διαπιστώσουν ότι τα ποσά από τα πανωτόκια είναι τόσο μεγάλα που είναι αδύνατη η εξόφλησή τους, να διαγράφουν μέρος των τόκων, ώστε να εισπράξουν τα υπόλοιπα.
  • Η ρύθμιση δεν επηρεάζει όσα έχουν τελεσίδικα κριθεί ή συμφωνηθεί στα δικαστήρια μεταξύ των τραπεζών και οφειλετών.

Ακριβά και φέτος τα στεγαστικά δάνεια

Ο διοικητής της ΕΚΤΕ Β. Ράπανος, ανακοίνωσε ότι φέτος θα χορηγηθούν στεγαστικά δάνεια ύψους 180 δισ. δραχμών, δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι "ελαφρά" και προανάγγειλε διαγραφές οφειλόμενων ποσών από "πανωτόκια" αν οι οφειλέτες δεχτούν να πληρώσουν

Στεγαστικά δάνεια, επιδοτούμενα και μη, συνολικού ύψους περίπου 180 δισ. δραχμών, υπόσχεται να χορηγήσει φέτος η διοίκηση της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, που αντιστοιχούν σε περίπου 24.000 δάνεια. Ομως και φέτος, τα στεγαστικά δάνεια, θα παραμείνουν ακριβά. Δεν προβλέπεται δηλαδή αξιόλογη μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά - και όχι μόνο δάνεια - το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι τριπλάσια και τετραπλάσια του πληθωρισμού. Το πρόσχημα που προβάλλουν οι τραπεζίτες, είναι η... διεθνής συγκυρία, ενώ στην πραγματικότητα η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα οφείλεται κυρίως στην επιδίωξη των τραπεζιτών να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Τα παραπάνω, προκύπτουν, από δηλώσεις που έκανε χτες ο διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας Βασ. Ράπανος,που παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα του ενοποιημένου ισολογισμού χρήσης 1997, καθώς και τις προοπτικές για το 1998 των τραπεζών Εθνική Κτηματική και Εθνική Στεγαστική, που ήδη έχουν συγχωνευτεί και λειτουργούν σαν μία τράπεζα, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το δημόσιο.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤΕ καθώς και τις απαντήσεις που έδωσε σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δύο συγχωνευμένες στεγαστικές τράπεζες, που θα λειτουργούν με τη φίρμα Εθνική Κτηματική Τράπεζα, προκύπτει μεταξύ άλλων:

  • Το 1998 θα διαθέσουν στεγαστικά δάνεια - επιδοτούμενα και μη - συνολικού ύψους περίπου 180 δισ. δραχμών, έναντι 170 δισ. δραχμών που χορηγήθηκαν πέρσι. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί σε περίπου 24.000 δανειολήπτες και είναι αυξημένο, περίπου 5,9%, συγκριτικά με το ποσό των δανείων που χορηγήθηκαν πέρσι.
  • Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων - που κυμαίνονται γύρω στο 14,5% - αναμένεται να σημειώσουν "ελαφρά αποκλιμάκωση", είπε ο διοικητής της ΕΚΤΕ και επικαλέστηκε τη "διεθνή συγκυρία". Γεγονός που σημαίνει, ότι τα επιτόκια και φέτος, θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και πάντως πολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς οι τραπεζίτες δεν είναι πρόθυμοι να συμπιέσουν τα κέρδη τους προς όφελος των δανειοληπτών.
  • Από τα 6.500 περίπου παγωμένα, ληξιπρόθεσμα δάνεια στην ΕΚΤΕ, ζήτησαν ήδη με αίτησή τους να υπαχθούν στις ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, περίπου 4.500 δανειολήπτες.
  • Η διοίκηση της ΕΚΤΕ, αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγραφές οφειλών δανειοληπτών που προέρχονται από "πανωτόκια", με τον όρο ότι οι οφειλέτες θα δεχτούν να πληρώσουν. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Ράπανος, η διοίκηση της ΕΚΤΕ αποφάσισε για "γενναία" διαγραφή τόκων από τόκους υπερημερίας, που θα φτάνουν μέχρι και 90%, εφόσον ο δανειολήπτης συμβιβαστεί να πληρώσει εφάπαξ το οφειλόμενο ποσό.
  • Το 1997, διαγράφτηκαν οφειλές από επισφαλή δάνεια, συνολικού ύψους 22,8 δισ. δραχμών, έναντι 7,7 δισ. δραχμών το 1996. Η παραίτηση της Τράπεζας από το δικαίωμα είσπραξης των παραπάνω ποσών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (21,6 δισ.) αφορά δάνεια, έγινε με τη δικαιολογία "εξυγίανσης" του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.
  • Τα αποτελέσματα (κέρδη πριν από τους φόρους και τις προβλέψεις για επισφάλειες) της ενοποιημένης ΕΚΤΕ, περιορίστηκαν στα 28,2 δισ. δραχμές το 1997 από 39,6 δισ. δραχμές που ήταν το 1996. Η μείωση των κερδών, αποδίδεται από τη διοίκηση της Τράπεζας τόσο στις διαγραφές επισφαλών δανείων, όσο και στις παρενέργειες που είχε στην Ελλάδα η νομισματική κρίση στην Ασία, το κόστος της οποίας αποτιμάται για την ΕΚΤΕ σε 2,6 δισ. δραχμές.

Τέλος, ο διοικητής της ΕΚΤΕ, ανακοίνωσε πως θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, να διανεμηθεί στους μετόχους μέρισμα 800 δραχμών ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένο κατά 11,1% συγκριτικά με το 1996.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ