Ακριβώς τη στιγμή που τα κομμάτια της ζωφόρου του ναού της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη αιωρούνταν (διαδικασία καταβίβασης) υπό το βλέμμα του μελετητή του ναού, αρχιτέκτονα Δημοσθένη Ζιρώ,στην Ακρόπολη κατέφθανε ένα υπηρεσιακό έγγραφο που έθετε σε στάση "μετέωρη" ολόκληρο το ναό. Ο μελετητής και εκτελεστής του έργου μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, δύο μέρες μετά την επίσκεψη στο μνημείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώπιον του Κ. Στεφανόπουλου, ο υπουργός Πολιτισμού είχε δώσει εντολή να κατατεθεί άμεσα η συνολική πρόταση για την αποκατάσταση του ναού!
Με το ίδιο έγγραφο, κατ' εντολήν του υπουργού, μετακινήθηκε, επίσης, στη Διεύθυνση Αναστηλώσεων ο μελετητής του Ερεχθείου, Αλέξανδρος Παπανικολάου,ενώ ετοίμαζε την απόδοση του έργου. Κι οι δύο καλούνται να ασκήσουν διοικητικό έργο, παρά τη σπάνια αναστηλωτική και μελετητική τους εμπειρία.
Αντιστρόφως μετακινήθηκαν από τη Διεύθυνση προς Εφορείες Αρχαιοτήτων οι Αθ. Νακάσης, Ιω. Κνιθάκης και Κων. Κυριακόπουλος.
Η αιτιολόγηση αναφέρει "επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες". Ωστόσο, το Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων του ΥΠΠΟ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε το γεγονός ως "αντιδεοντολογικό, παράνομο και παράτυπο",αφού αλλάζει, δήθεν, πρόσωπο η Διεύθυνση Αναστήλωσης ώστε να παρέξει έργο, αλλά το Σωματείο θεωρεί ότι ηθελημένα αποδίδονται ευθύνες διοικητικής απραξίας στα πρόσωπα των υπαλλήλων και όχι στην ισχνή διάρθρωση της Υπηρεσίας, λόγω της οποίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μνημείων. Επισημαίνεται ότι οι μετακινήσεις έγιναν "χωρίς γραπτή γνώμη των Υπηρεσιών, από τις οποίες απομακρύνονται και χωρίς γραπτή εισήγηση της καθ' ύλην αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας".
Παράλληλα μένει ακέφαλο ένα σημαντικό έργο στον Ιερό Βράχο, δεδομένου ότι η "Αθηνά Νίκη" αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Ολα αυτά αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες των καθυστερήσεων στα έργα της Ακρόπολης. Θολώνουν τις απαντήσεις σχετικά με το πού σταματούν οι ευθύνες της ΕΣΜΑ και πού αρχίζουν οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για άλλες λύσεις.Το Σωματείο των Τεχνικών Επιστημόνων πιστεύει ότι "η αποδυνάμωση θα οδηγήσει σε εναλλακτικά σχήματα".Στα ενδεχόμενα εναλλακτικά σχήματα αναφέρεται το υπόμνημα των υπευθύνων στα έργα της Ακρόπολης, οι οποίοι καταγγέλλοντας την απομάκρυνση επισημαίνουν: "μας βρίσκουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς οι κυοφορούμενες ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση αναστηλωτικών μελετών και έργων σε ιδιώτες. Πιστεύουμε ότι οι αναθέσεις ανεξάρτητων αναστηλωτικών έργων σε ιδιώτες θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα και στην ενιαία αντίληψη και φιλοσοφία που διέπουν μέχρι σήμερα τις επεμβάσεις στα μνημεία".
Ψήφισμα καταγγελίας των μετακινήσεων κατέθεσαν χτες και οι αρχαιολόγοι την Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,τασσόμενοι με το αίτημα του Σωματείου Τεχνικών Επιστημόνων να ανακληθούν οι αποσπάσεις. Την Παρασκευή, εξάλλου, οι μηχανικοί θα κάνουν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ.
Ηχοι μακρόσυρτοι, που αιωρούνται ανάμεσα στο λυρισμό και τη νοσταλγία, και αναζητούν την ελπίδα μέσα στην απελπισία. Μουσικές δημιουργίες της Ελένης Καραϊνδρου,παραδομένες στη βιόλα και το όμποε, το ακορντεόν και την τρομπέτα, το κόρνο και τα έγχορδα, μα πάνω απ' όλα στον απέραντο κόσμο της ανθρώπινης ψυχής. Της ψυχής, που προσδοκά να γευτεί το καλό και το ωραίο, να τραφεί με χρώματα ήχων και σιωπής, όπως αυτά που προσφέρει απλόχερα η βραβευμένη Ελληνίδα συνθέτρια. Ενα "ταξίδι" σε κόσμους ανείπωτης ομορφιάς θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν (έχουν εξαντληθεί όλα) κάποιο εισιτήριο για τις τρεις συναυλίες (19, 20, 21/2) της Ελ. Καραϊνδρου στο Μέγαρο Μουσικής.
Οι συνθέσεις της για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα", που θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια ζωντανή εκτέλεση, θα αποτελέσουν τον άξονα του προγράμματος, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη μουσικά κομμάτια από τις ταινίες "Ρόζα", "Λ Αφρικάνα", "Τοπίο στην ομίχλη", "Το μετέωρο βήμα του πελαργού", "Ταξίδι στα Κύθηρα", "Καλή πατρίδα, σύντροφε" και "Μελισσοκόμος". Επίσης, σε πρώτη παγκόσμια θα ακουστεί η"Αναχώρηση",το νέο έργο της για βιόλα, όμποε και ορχήστρα.
Αναφερόμενη στις εμφανίσεις της η Ελ. Καραϊνδρου είπε ότι "σηματοδοτούν την απαρχή μιας νέας περιόδου με περισσότερες συναυλίες και νέες συνεργασίες". Στις συναυλίες συμμετέχουν η Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης,σε διεύθυνση του Ράσελ Ντέιβις,η διάσημη βιολίστρια Κιμ Κασκασιάν,καθώς και οι Ελληνες μουσικοί συνεργάτες της Ελ. Καραϊνδρου: Βαγγέλης Χριστόπουλος, Σωκράτης Ανθης, Βαγγέλης Σκούρας, Νέλλη Σεμιτέκολο, Ανδρέας Τσεκούρας.Την παραγωγή των συναυλιών υπογράφει ο διευθυντής της δισκογραφικής εταιρίας Μάνφρεντ Αϊχερ.
Εφυγε από κοντά μας το Σάββατο ο γνωστός Ελληνας γλύπτης Σπύρος Καταπόδης,μετά από χρόνια ασθένεια. Ο Σπύρος Καταπόδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1933. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και γλυπτική. Καθοριστική στάθηκε η γνωριμία του με τον τότε σπουδαστή και σήμερα καθηγητή της ΑΣΚΤ Θύμιο Πανουργιά.Ηταν ο άνθρωπος που αναγνωρίζοντας τις ικανότητες του Σπ. Καταπόδη, τον προέτρεψε να σπουδάσει στην ΑΣΚΤ. Ετσι, από το 1956-1962, σπουδάζει γλυπτική κοντά στον Γιάννη Παππά.Μεγάλος δάσκαλος και πολλές φορές καθοδηγητής εκτός σχολής στάθηκε και ο κορυφαίος γλύπτης Χρήστος Καπράλος.
Η αναγνώριση του έργου του άρχισε το 1966 με τη συμμετοχή του στην ελληνική 1η Μπιενάλε στη Φιλόθεη, ενώ το 1967 εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Μπιενάλε Νέων, στο Παρίσι. Η διεθνής καταξίωσή του ήρθε με τη συμμετοχή του το 1971 στην Μπιενάλε της Βουδαπέστης και τον ίδιο χρόνο στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Ηδη, από το 1970, ανοίγει ο κύκλος των ατομικών εκθέσεων έργων του, αλλά και η συμμετοχή του σε ομαδικές παρουσιάσεις και πανελλήνιες εκθέσεις. Τα έργα του αφορούν εικόνες καθημερινές με στοιχεία κυρίως από το φυσικό περιβάλλον, αλλά και ανθρώπινες καταστάσεις. Από πολλούς είχε χαρακτηριστεί "γλύπτης των πουλιών και των λουλουδιών".
Η κηδεία του Σπ. Καταπόδη έγινε την Κυριακή από το ναό Παναγίας Βλαχερνών στην Παλλήνη, όπου ζούσε και δημιουργούσε τα τελευταία χρόνια.
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο "του εκλεκτού μέλους του", που "συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του ΕΕΤΕ" και υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης του ΕΕΤΕ και μέλος των Επιτροπών Κρίσης Καλλιτεχνικών Οργανισμών.
Δικαιωμένη στην τελική "κούρσα" των κρατικών βραβείων κινηματογράφου φαίνεται να είναι η "Βασιλική" του Βαγγέλη Σερντάρη,που απέσπασε ένα από τα βραβεία ποιότητας ταινιών μεγάλου μήκους, το οποίο συνοδεύεται με 10.000.000 δρχ. Την ίδια τύχη είχαν και οι ταινίες "Εξι με έξι" του Γιάννη Πετρόπουλου, "Τα Χρυσά μήλα των Εσπερίδων" της Σοφίας Παπαχρήστου.Η "Βασιλική" βραβεύτηκε και για το σενάριο με 2.500.000 δρχ. Βραβείο σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου (2.500.000 δρχ.) στον Ρένο Χαραλαμπίδη για την ταινία "Νο μπάτζετ στόρυ".Βραβεία ποιότητας ταινιών μικρού μήκους, με 1.500.000 δρχ. δόθηκαν: "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου" του Δ. Κουτσιαμπασάκου, "Μικρό πρελούδιο" του Ευάγγελου Καλαμπόκα,"35Χ50mm" του Σ. Ρασιδάκη.Διακρίσεις ποιότητας με 5.000.000 δρχ. στις ταινίες: "Ο κύριος με τα γκρι", "Νο μπάτζετ στόρυ", "Μιρουπάσφιμ", "Αύριο θα ξέρουμε","Ο αδελφός μου κι εγώ", "Προστάτης οικογένειας", "Χαμένες νύχτες", "Αθώο σώμα", "Καμιά συμπάθεια για το διάβολο", "Ευγένιος, αγνώστων λοιπών στοιχείων".Α' ανδρικού ρόλου στον Πασχάλη Τσαρούχα,Α' γυναικείου στην Ειρήνη Ιγγλέση,β' ανδρικού στον Γιώργο Βολετζάκη,β' γυναικείου στην Ράνια Οικονομίδου.Φωτογραφίας: Α. Σταύρου,σκηνογραφίας - ενδυματολογίας: Φ. Κουτσουμάκη και Σ. Παπαχρήστου,μουσικής: Γ. Τσαγκάρη,ήχου Δ. Αθανασόπουλο,μοντάζ: Δ. Μαρουλάκου,μακιγιάζ: Α. Κουρουπού.
Σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη,με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του, διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.Συγκεκριμένα, αύριο (12μμ) θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50), ημερίδα με θέμα: "Αναζητώντας τον Νίκο Καζαντζάκη. Σε κείμενα, σε εικόνες, σε μαρτυρίες. Η δίψα και η αγωνία του μεγάλου Κρητικού να προσεγγίσει την απόλυτη ελευθερία, το θεό και τον άνθρωπο".Θα μιλήσουν οι: Πάτροκλος Σταύρου, Ελευθερία Γιακουμάκη, Ι.Μ. Χατζηφώτης, Α. Μιμς, Θανάσης Μασκαλέρης, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Γιώργος Μουστάκης, Βασιλική Δ. Τσακάλη, Αλ. Σολά, Αιμιλία Κονιδάρη - Φάβη. Η ημερίδα θα κλείσει με προβολή της ταινίας του Νέστορα Μάτσα "Ο αντρειωμένος της λευτεριάς",η οποία γυρίστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνεργασία της Ελένης Ν. Καζαντζάκη.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος επανεκδόθηκε, για πρώτη φορά μετά το 1909, η διατριβή του Ν. Καζαντζάκη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα "Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη Φιλοσοφία του Δικαίου και της Πολιτείας".Ακόμη, στο Πνευματικό Κέντρο θα οργανωθεί έκθεση με χειρόγραφα, κειμήλια, ξενόγλωσσες εκδόσεις των έργων και φωτογραφίες του Καζαντζάκη. Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων θα τοποθετήσει στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου αντίγραφο της προτομής του Ν. Καζαντζάκη, που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θανάσης Απάρτης (Το πρωτότυπο βρίσκεται στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης).
Μια πρότυπη σχολική βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, εγκαινιάζεται σήμερα από τον υπουργό Παιδείας, Γ. Αρσένη. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμοσμένη πρόταση οργάνωσης και λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης - συνδυασμός συμβατικής και ηλεκτρονικής - που αποσκοπεί ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Χωρίς να καταργείται η παραδοσιακή, αναντικατάστατη πληροφόρηση μέσω του έντυπου βιβλίου, συστεγάζονται στην ίδια βιβλιοθήκη και το ηλεκτρονικό βιβλίο, με ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά προγράμματα και με ηλεκτρονική πρόσβαση σε μεγάλες ξένες βιβλιοθήκες μέσω "Ιντερνέτ". Η βιβλιοθήκη περιέχει 20.000 τόμους ελληνικών και ξένων βιβλίων και μεγάλο αριθμό περιοδικών, διαφόρων γνωστικών τομέων και ό,τι σύγχρονο υπάρχει στον τομέα των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.