ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-
Τη δολοφονία περίπου 50 ατόμων στη βολιβιανή πόλη Πουέρτο Ασίς από παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση κατήγγειλε χτες ο δήμαρχος της περιοχής, Νέστορ Χερνάντες.
Ο δήμαρχος, μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Μπογκοτά "ΡΑΝΤΙΟΝΕΤ", είπε ότι μέσα στις τελευταίες 10 μέρες σφαγιάστηκαν στο Πουέρτο Ασίς περίπου 38 χωρικοί, έμποροι και φοιτητές, και 10 άλλοι σε ένα γειτονικό χωριό.
Η παραστρατιωτική ομάδα που φέρεται να ευθύνεται για τις δολοφονίες θεωρούσε τα θύματα συνεργάτες των ανταρτών των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας", που είναι η αρχαιότερη αντάρτικη ομάδα της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με τον Χερνάντες, οι παραστρατιωτικοί έχουν καταστρώσει μια λίστα με 250 ονόματα ατόμων της περιοχής, που σκοπεύουν να δολοφονήσουν στο μέλλον, με την ίδια αιτιολογία. Ο ίδιος περιέγραψε ότι πολλά από τα θύματα πετάχτηκαν στα ορμητικά νερά του ποταμού Πουτουμάγιο, ενώ ένας άνδρας κάηκε ζωντανός στην κεντρική πλατεία του Πουέρτο Ασίς. Ο επίσκοπος της κοινότητας Σιμπουντόι, που βρίσκεται κοντά στο Πουέρτο Ασίς, Φάμπιο Μοράλες, χαρακτήρισε τις δολοφονίες "επιχείρηση εκκαθάρισης".
Ο δήμαρχος Χερνάντες είπε ότι οι άνδρες της παραστρατιωτικής ομάδας που αποκαλείται "Παράκος" έφθασαν στο Πουέρτο Ασίς με "κρατικά" ελικόπτερα, από τη βάση των επιχειρήσεών τους που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Πουέρτο Λεγκουιζάμο. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι αν και ενημέρωσε τους υπευθύνους ασφαλείας των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για να σταματήσει το λουτρό αίματος.
Πριν από ένα χρόνο, ο επικεφαλής των παραστρατιωτικών ομάδων της Κολομβίας, Κάρλος Καστάνο, που έχει επικηρυχτεί για ένα εκατομμύριο δολάρια, είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του θα δράσουν στις επαρχίες Πουτουμάγιο και Κακέτα "για να εξαρθρώσουν το αντάρτικο από τις περιοχές που η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ελέγξει". Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ανακοινώσει ότι οι παραστρατιωτικοί έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία χρονιά περισσότερες από 70 επιθέσεις, δολοφονώντας πάνω από 500 ανθρώπους. Οι ίδιες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο στρατός της Κολομβίας προστατεύει, αν όχι βοηθά, αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-
Πλήγμα στη στρατιωτική κυβέρνηση του δικτάτορα Αλ Μπασίρ επέφερε το χτεσινό αεροπορικό δυστύχημα (;) στο Νασίρ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οχτώ κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος αντιπρόεδρος, στρατηγός Αλ Ζουμπαϊρ Μοχάμεντ Σαλέχ.
Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 άτομα, είχε αναχωρήσει χτες το πρωί από τη σουδανική πρωτεύουσα, Χαρτούμ, για το Νασίρ (800 χλμ. νότια του Χαρτούμ).
Εξαιτίας της κακοκαιρίας, έκανε αναγκαστική προσγείωση, στο αεροδρόμιο του Νασίρ, αλλά ολίσθησε στο βρεγμένο διάδρομο προσγείωσης και συνετρίβη στον ποταμό Σόμπατ. Αυτό συνέβη σύμφωνα την κυβερνητική εκδοχή. Γιατί ο ανταρτικός "Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν" (SPLA) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Νασίρ. "Δεν ήταν δυστύχημα", δήλωσε ο Ζούστιν Γιαάκ, εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους του SPLA, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ από το Ναϊρόμπι. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: "Το αεροσκάφος ακολουθούσε πορεία προς την Τζούμπα (νότιο Σουδάν) και όταν βρέθηκε στην περιοχή που ελέγχουμε, το καταρρίψαμε".
Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ των επιζησάντων είναι ο υπουργός Πληροφόρησης Αλ Ταγιέμπ Ιμπραϊμ Μοχάμεντ Χαϊρ και τα έξι μέλη του πληρώματος. Οι πρώτες πληροφορίες υποστήριζαν ότι μεταξύ των νεκρών είναι ο διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ειρήνη Μουσά Σαγιέντ Αχμέντ και ο πρώην ηγέτης των ανταρτών Αρόκ Θον Αρόκ.
Ο 54χρονος αντιπρόεδρος Σαλέχ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα που έκαναν οι φανατικοί ισλαμιστές το 1989.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν διήμερη επίσκεψη στο Νότιο Σουδάν, όπου και μαίνεται ο 15χρονος αιματηρός πόλεμος με τους χριστιανούς και τους ανιμιστές.
Στο μεταξύ, Σουδανοί αντάρτες κατηγόρησαν τη χούντα του Αλ Μπασίρ ότι βομβαρδίζει ασταμάτητα κατοικημένες περιοχές του νότιου Σουδάν, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων αμάχων. Ο Ζιστίν Γιαάκ Αρόπ, εκπρόσωπος του "Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού", πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές κοντά στον ποταμό Τζουρ, πλησίον της πόλης Γουάου (1.000 χλμ. νότια του Χαρτούμ). Οι αντάρτες είχαν θέσει πρόσφατα υπό τον έλεγχό τους την πόλη Γουάου, ενώ οι βομβαρδισμοί στην πόλη άρχισαν γύρω στις 29 Γενάρη. Από άλλες πηγές έγινε γνωστό ότι βομβαρδίστηκε και ένας αριθμός άλλων κατοικημένων περιοχών, μεταξύ αυτών, οι Μαλουάλ Κον, Αντέτ, Ατσάνα, Λουνγιακέρ, Ακόκ και Τιέκτθου.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές αποδοχές του κλάδου τους και την ανικανότητα της κυβέρνησης να απαντήσει ουσιαστικά στα αιτήματά τους, μετά την αδιαλλαξία που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου της, που οδήγησε σε αδιέξοδο.
"Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις απεργίες και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να απαντήσει θετικά στα αιτήματά μας και κυρίως τις αυξήσεις των ημερομισθίων μας", δήλωσε ο ηγέτης της "Σάνιτας" - της Ενωσης των Εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες - Μάριους Πέτσου και αναμετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρομπρές".
Οι απεργοί ζητούν αύξηση της τάξης μεταξύ 25%-100%, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που δεν προτίθεται να δώσει παραπάνω από 25%, θέση που οδήγησε και σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις, αφού οι εργαζόμενοι την απέρριψαν ως πολύ χαμηλή. Ο μέσος μηνιαίος μισθός για τις νοσοκόμες είναι περίπου 400.000 λέι, δηλαδή 14.000 δρχ., ενώ για τους γιατρούς των κρατικών νοσοκομείων το ποσό μπορεί να φτάσει και τις 25.000 δρχ. (!).
Η παρούσα απεργία αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την οικτρή κατάσταση του υγειονομικού συστήματος της χώρας, όπου γιατροί και υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αμείβονται πενιχρά, αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού των νοσοκομείων με μηχανήματα, ακόμα και με είδη πρώτης προτεραιότητας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Δε φτάνει μόνο αυτό, ο ετήσιος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το τρέχον έτος περικόπτει και άλλο τα "κουτσουρεμένα" κονδύλια για την Υγεία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται υπό διάλυση. Το περασμένο φθινόπωρο το υπουργείο Υγείας της χώρας προχώρησε σε μαζικές περικοπές, που πολύ απλά σήμαιναν περίπου 30.000 απολύσεις, οι οποίες εντάσσονταν στο "μεταρρυθμιστικό οικονομικό πρόγραμμα" της νέας ρουμανικής κυβέρνησης, για το δυτικό προσανατολισμό της χώρας και το άνοιγμα προς την "οικονομία της αγοράς".
ΙΕΝΑ.-
Εργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, το οποίο συνδέεται με τη δράση Γερμανών νεοναζί ανακάλυψε η γερμανική αστυνομία το Γενάρη, αλλά ανακοινώθηκε μόλις χθες από τις εισαγγελικές αρχές στην ανατολική Γερμανία για να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός ανακαλύφθηκε σε ένα γκαράζ και τρεις ακροδεξιοί ηλικίας 20, 23 και 24 χρόνων καταζητούνται από την αστυνομία σε σχέση με το εύρημα, ενώ εκκρεμούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης τα οποία έχουν εκδοθεί πριν από δύο βδομάδες. Οι νεαροί νεοναζί είχαν κατασκευάσει την αυτοσχέδια βόμβα - αρκετή ποσότητα ΤΝΤ - την οποίο προόριζαν για την ανατίναξη του θεάτρου της Ιένα τον περασμένο Σεπτέμβρη και η οποία βρέθηκε έξω από το θέατρο, μέσα σε μια βαλίτσα στην οποία είχε σχεδιαστεί ο αγκυλωτός σταυρός. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει άλλα περιστατικά τοποθέτησης βομβών από τους τρεις.
Η αστυνομία και οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα κατά της εγκληματικότητας των ακροδεξιών και των νεοναζί, η οποία βρίσκεται σε έξαρση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα.
ΚΑΜΠΕΡΑ.-
Ενα μεγάλο βήμα, μακριά από τους κόλπους της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, έκανε χτες η Συνταγματική Συνέλευση της Αυστραλίας στην Καμπέρα, ολοκληρώνοντας το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή της χώρας σε Προεδρευομένη Δημοκρατία.
Μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις δύο βδομάδων, η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση κατάφερε να βρει τη "χρυσή τομή", γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα, μεταξύ εκείνων που πρότειναν την εκλογή προέδρου απευθείας από το λαό και αυτών που υποστήριζαν το διορισμό του από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Ετσι, η συμβιβαστική πρόταση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης, που ανακοινώθηκε χτες, συνιστά οι υποψηφιότητες προέδρων να γίνονται γνωστές δημοσίως και μετά να επιλέγεται ο επικρατέστερος υποψήφιος από τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου. Το θέμα αυτό, που απασχόλησε έντονα την πολιτική ζωή της μέχρι σήμερα Συνταγματικής Μοναρχίας της Αυστραλίας, θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων στη διάρκεια εθνικού δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα τέλη του 1999.
Η Αυστραλία είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1901, αλλά, όπως πολλά μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, αναγνώριζε ως αρχηγό του τη βρετανική μοναρχία.
Ο κάτοικος του Γκάντζι - της κωμόπολης κοντά στο Ρουστάκ του Αφγανιστάν, το οποίο επλήγη από τη μανία του Εγκέλαδου πριν μια βδομάδα - περπατά ανάμεσα στα συντρίμμια των κτιρίων, που πριν λίγες μέρες ήταν η γειτονιά του. Σήμερα, που οι νεκροί καταμετριούνται σε χιλιάδες και η βοήθεια φθάνει με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι, αν δε διατεθούν χρήματα άμεσα, τα θύματα θα πολλαπλασιαστούν από το κρύο και την έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων...