ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Επιμένουν "στρατιωτικά" ΗΠΑ - Βρετανία
  • Ουάσιγκτον και Λονδίνο απέρριψαν ως ελλιπή τη μεσολαβητική πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου
  • Ουδέν νεότερο από το μέτωπο των διαμεσολαβήσεων στη Βαγδάτη
  • Ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στον Κόλπο ενώ συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στους Αραβες συμμάχους της Ουάσιγκτον

Ο Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου που επέστρεψε μετά από ολιγοήμερη παραμονή στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν δέχτηκε να ανοίξει τις πόρτες των πολυσυζητημένων προεδρικών του μεγάρων στους ειδικούς επιθεωρητές της UNSCOM με την προϋπόθεση ότι 8 από 68 προεδρικά μέγαρα θα ελεγχθούν από μια ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των χωρών μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως δήλωσε ο Αμπντέλ Μεγκίντ, για την πρόταση αυτή έχουν ενημερωθεί η Ρωσία και η Γαλλία, οι οποίες συμφωνούν, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης μέσα από τη διπλωματία με αποτέλεσμα "να αποφευχθεί το χειρότερο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για όλη την περιοχή". Πάντως, δεν υπήρξε κάποια δήλωση επιβεβαίωσης από την ιρακινή ηγεσία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη για μεροληψία καθώς δείχνουν ανεκτικότητα στην περίπτωση του Ισραήλ, που σύμφωνα με διεθνείς εμπειρογνώμονες έχει στην κατοχή του, τουλάχιστον, 20 πυρηνικές κεφαλές.

Απορρίπτουν ΗΠΑ - Βρετανία την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου

"Ενθαρρυντική αλλά όχι αρκετή", χαρακτήρισε την πρόταση του γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η Βαγδάτη οφείλει να συμμορφωθεί άνευ όρων με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναλόγως αρνητική ήταν και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες διά μέσω του πρεσβευτή τους στα Ηνωμένα Εθνη Μπιλ Ρίτσαρντσον διεμήνυσαν στην ιρακινή ηγεσία "ότι δεν είναι σε θέση να θέτει όρους και προϋποθέσεις αλλά οφείλει να δείξει πλήρη και άμεση συμμόρφωση".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στις χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ, στον Κόλπο. Ο Κοέν είχε σειρά συναντήσεων στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ και αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να μεταβεί στο Ομάν, και στη συνέχεια στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Ουίλιαμ Κοέν τόνισε ότι "τα περιθώρια της διπλωματίας στενεύουν και όταν κριθεί αναγκαίο η απάντηση θα δοθεί με στρατιωτικό χτύπημα".

Μετά από συνάντηση που είχε με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του Σεϊχη Σαλέμ Σαμπάχ αλ Σαλέμ αλ Σαμπάχ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πλήρη υποστήριξη και τις διευκολύνσεις που προτίθεται να παρέχει στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις το Κουβέιτ. Οσο για τη σαουδαραβική ηγεσία, ο Κοέν δήλωσε "πεπεισμένος ότι θα συνεργαστεί στο έπακρο" αποφεύγοντας, όμως, να διευκρινίσει κατά πόσο θα επιτραπεί η χρήση των βάσεών της στα αμερικανικά αεροσκάφη. Σχολιάζοντας, πάντως, σχετική αρνητική δήλωση του Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Κόλπο, τόσο στα αεροπλανοφόρα όσο και στις γείτονες χώρες, είναι αρκετές για να καταφέρουν ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ και δεν καθίσταται απαραίτητη η χρήση των σαουδαραβικών βάσεων. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε στο Λονδίνο με τον Τόνι Μπλερ, επανέλαβε ότι "η Ιορδανία δεν πρόκειται να υποστηρίξει καμία επίθεση σε βάρος του Ιράκ ιδιαίτερα εφόσον δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δε θα πλήξει αμάχους".

Την υποστήριξή του στις αμερικανικές θέσεις εξέφρασε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ουίλιαμ Κοέν στη Βόννη, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχουν αποδυθεί και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αραβικών ηγεσιών σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος. Οπως έγινε γνωστό, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ έχει, ήδη, αναχωρήσει για τη Συρία, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Πολεμικές προετοιμασίες στην Κρήτη

Σε προκεχωρημένο σταθμό πολεμικής προετοιμασίας των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων για επίθεση στο Ιράκ έχουν μετατραπεί οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα αεροδρόμια της Κρήτης. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και η βάση της Σούδας στα Χανιά θυμίζουν εικόνες από τον πόλεμο του 1991. Μεταγωγικά αεροσκάφη, προερχόμενα από τη Βρετανία και ΝΑΤΟικές βάσεις στη Γερμανία, προσγειώνονται κατά δεκάδες για ανεφοδιασμό και συνεχίζουν την πορεία τους προς τον Περσικό Κόλπο.

Μόνο την Κυριακή προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο πάνω από 15 βρετανικά μεταγωγικά C-130, ενώ μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα στη βάση της Σούδας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μετεγκατασταθεί και βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα εκτός από μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη. Οι αμερικανικές αρχές, εν αγνοία των ελληνικών, δρώντας σαν να πρόκειται για αμερικανικό έδαφος έχουν θέσει σε ετοιμότητα τη βάση της Σούδας, μετατρέποντας το ελληνικό έδαφος σε πολεμική ζώνη των τυχοδιωκτικών τους σχεδίων. Ιδιαίτερα η βάση της Σούδας κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, ανάλογης σπουδαιότητας με αυτής του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση διά της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας εμφανίζεται να "σφυρίζει" αδιάφορα, ενώ όλες οι ενδείξεις συντείνουν στη διαπίστωση ότι έχει αποφασίσει να μη θέσει κανένα εμπόδιο στις απαιτήσεις των Αμερικανών. Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,την ίδια ώρα που τα αμερικανονατοϊκά αεροπλάνα προσγειώνονται στην Κρήτη κατά δεκάδες, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει ακόμα καμία... διευκόλυνση και ότι "είναι υποχρεωμένες εάν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο της Ελλάδας, να ζητήσουν άδεια από μας". Ο υπουργός Αμυνας απέφυγε να απαντήσει αν η Ελλάδα θα υποστηρίξει μια επιθετική ενέργεια κατά του Ιράκ, αποκαλώντας "θεωρητικό" το ερώτημα, αφού δεν έχει ακόμα υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ. Πάντως, η ελληνική εμπλοκή είναι γεγονός και δεν αποκλείεται να προβληθεί με το πρόσχημα ότι η όποια επίθεση κατά του Ιράκ γίνει τώρα είναι συνέχεια του πολέμου του 1991, που η Ελλάδα είχε δηλώσει τη συμμετοχή της.

ΕΕΔΥΕ
Αντίσταση στην γκαγκστερική ενέργεια

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στον Περσικό και καταγγέλλει ως υποκριτικό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα όπλα που κατέχει (;) η Βαγδάτη. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο:

"Ο Περσικός Κόλπος, η ανθρωπότητα ολόκληρη ξαναζεί τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στη γνωστή τακτική των ΗΠΑ, όπου, με το πρόσχημα της προστασίας της ανθρωπότητας, ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν ένα λαό για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή και να τρομοκρατήσουν με τη δύναμη των όπλων και τους υπόλοιπους. Αποτελεί υποκρισία χωρίς όρια το "ενδιαφέρον" τους για την καταστροφή των βιολογικών και χημικών όπλων του Ιράκ, όταν είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι ανεξέλεγκτοι σ' αυτόν τον τομέα. Είναι αυτοί που για χρόνια αρνήθηκαν και αρνούνται το σταμάτημα της παραγωγής και την πλήρη καταστροφή τους. Είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή των πυρηνικών όπλων και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτοί, που τα έχουν δοκιμάσει δολοφονώντας λαούς ολόκληρους. Είναι εκείνοι, που, επιβάλλοντας τα εμπάργκο, στέλνουν στο θάνατο από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Είναι εκείνοι, που, με την απάνθρωπη πολιτική της "νέας τάξης", φέρνουν τη φτώχεια και τη δυστυχία στον πλανήτη.

"Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την ανησυχία της και την πλήρη αντίθεση του φιλειρηνικού κινήματος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Θεωρεί, εκτός των άλλων, ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

"Είναι αντίθετη με οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας μας με τη χρησιμοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων για την υποστήριξη τέτοιων ενεργειών.

"Καλεί τις επιτροπές ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις, το λαό, τη νεολαία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη γκανγκστερική ενέργεια των ΗΠΑ. Να συμπαρασταθούν στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό, γιατί αυτός είναι το θύμα που πλήρωσε και πληρώνει με αίμα την ιμπεριαλιστική επέμβαση και το απαράδεκτο καθεστώς του Ιράκ".

Ο Σύλλογος Δασκάλων &Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

Την αντίθεσή του, όσον αφορά τη χρησιμοποίηση της βάσης του ΝΑΤΟ στη Σούδα, εκδήλωσε με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού Χανίων.Ακόμη, ο Σύλλογος καταγγέλλει "τα ΝΑΤΟικά έργα (στη βάση) που αποκάλυψε επανειλημμένα ο τοπικός Τύπος (...). Οτι, ερήμην του λαού της περιοχής μας, εν αγνοία και της ίδιας της Βουλής, εκτελούνται έργα στο λιμάνι της Σούδας για μόνιμο ελλιμενισμό αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου και για αναβάθμιση του ρόλου της αμερικανικής βάσης σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των γύρω χωρών, ανάλογα με τα κάθε φορά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών που εκπροσωπούν οι αμερικανικές κυβερνήσεις και τα επιτελεία του ΝΑΤΟ".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ελλάδας"

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας, ακόμη και με την παροχή "διευκολύνσεων" στις αμερικανικές δυνάμεις μέσω της βάσης της Κρήτης, στη διαφαινόμενη επίθεση κατά του Ιράκ από τις ΗΠΑ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το ακόλουθο:

"Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τον κρητικό λαό να εκφράσει δυναμικά την αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στον Περσικό Κόλπο.

Η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός κος Αποστολάκης σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, αφήνει ανοιχτό το θέμα της χρησιμοποίησης των βάσεων γι' αυτές τις επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή η αεροναυτική βάση της ΣΟΥΔΑΣ και το Πεδίο Βολής με εντολή του διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ κάνει ολοφάνερο ότι η Κρήτη θα χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο επέμβασης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στον Περσικό Κόλπο.

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να αρνηθεί τις διευκολύνσεις των βάσεων, που ζητούν οι Αμερικανοί και να κάνει σαφές ότι η Ελλάδα δε θα έχει συμμετοχή σε τέτοιες τυχοδιωκτικές ενέργειες.

Καλεί τους μαζικούς φορείς, την ΤΑ, κάθε πατριωτική δύναμη να πάρουν σαφή θέση καταδίκης τέτοιων ενεργειών, που καταρρακώνουν κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν να οργανωθεί η αντίθεση του λαού με δυναμικό τρόπο στο ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας μας και να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η λαϊκή απαίτηση "Εξω ΤΩΡΑ οι Αμερικάνοι. ΟΧΙ στα σχέδια του ΝΑΤΟ. ΕΞΩ οι βάσεις του θανάτου"".

Πολεμική ετοιμότητα και στο βρετανικό αεροπλανοφόρο "Ινβίσιμπλ"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ