ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αγρια λιτότητα και στις συντάξεις

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

"Στο νομοσχέδιο αυτό καταγράφεται για μία ακόμα φορά η γνωστή νεοφιλελεύθερη λογική της σκληρής λιτότητας, αλλά και του "διαίρει και βασίλευε"".Με τη φράση αυτή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος συνόψισε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τις 140.000 συνταξιούχους του δημοσίου μεγάλο ποσοστό τους θα υποστεί μείωση, ενώ οι όποιες αυξήσεις προκύψουν - εάν προκύψουν δε θα δοθούν στους συνταξιούχους από την 1 - 1 - 1997, όπως θα έπρεπε, αλλά από την 1 - 8 - 1997 και, μάλιστα, με δόσεις. Οσο δε για τους δικαστικούς, αυτοί θα πάρουν νέα σύνταξη υπολογισμένη μόνο στο βασικό και το χρονοεπίδομα. Σχολιάζοντας τις παραπάνω διατάξεις, ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε: "Αυτό είναι κλεψιά και το εννοούμε. Δε φτάνει που για χρόνια τώρα η αφαίμαξη των συντάξεων είναι συνεχόμενη, τους κρατάτε και τα ψίχουλα που κάποιοι ενδεχόμενα θα πάρουν από την εφαρμογή του λεγόμενου νέου μισθολογίου". Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους αξιωματικούς του στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τις χαρακτήρισε πρόκληση.

Αναλύοντας στη συνέχεια τις προτάσεις του ΚΚΕ, είπε ότι χρειάζεται: Να δοθούν οι απώλειες των προηγούμενων ετών, η σύνταξη να υπολογίζεται στο 80% των καταβαλλόμενων αποδοχών των εν ενεργεία υπαλλήλων των τελευταίων μηνών πριν τη συνταξιοδότησή τους. Επίσης να καθιερωθεί η ΑΤΑ για κάθε τετράμηνο, να καθοριστεί αφορολόγητο όριο ίσο με τις συνολικές χρονιάτικες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, η κλίμακα για τους αξιωματικούς να αρχίζει από τις 250.000 δρχ. και η σύνταξη να υπολογίζεται στα καταβαλλόμενα και με βάση αυτή την κλίμακα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ευθύνες!

Στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση έριξε την ευθύνη για την ανυπαρξία έργων, που προκάλεσε τις πρόσφατες καταστροφές από τη νεροποντή στη Λέσβο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα.

Ο Λ. Παπαδήμας επικαλέστηκε τον ισχύοντα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο προγραμματισμός των δημόσιων έργων και των έργων υποδομής είναι ευθύνη της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έτσι, όπως είπε, οι κυβερνήσεις δε φέρουν καμία ευθύνη για τις όποιες παραλείψεις υπάρχουν, ενώ για τις καταστροφές έριξε την ευθύνη στο... καιρικό φαινόμενο. Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, είπε ότι άρχισε η καταγραφή των ζημιών και θα δημιουργηθούν επιτροπές για την εκτίμηση των αποζημιώσεων, το ΠΕΧΩΔΕ θα στείλει άμεσα 100 εκατομμύρια δραχμές για την επισκευή των δρόμων, ενώ η διαδικασία αποζημίωσης για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή θα κινηθεί μέσω του ΕΛΓΑ.

Ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι ανάλογες καταστροφές έχουν υποστεί και ο Εβρος και η Καβάλα, κάτι που δείχνει περίτρανα ότι η Ελλάδα θυμίζει "ανοχύρωτη χώρα", χωρίς τα απαραίτητα έργα υποδομής, με αποτέλεσμα καταστροφές και θύματα στην πρώτη μπόρα. Κύρια αιτία, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν ήταν η θεομηνία αλλά η άρνηση των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια να προχωρήσουν στην κατασκευή των απαραίτητων έργων παρά τις επίμονες επισημάνσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και των τοπικών φορέων. Χρειάζεται, είπε ο Στρ. Κόρακας, άμεσα να κατασκευαστούν συλλέκτες ομβρίων υδάτων μεγάλης χωρητικότητας, αποφράξεις ποταμών και χειμάρρων. Ζήτησε δε πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αλλά και επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών.

ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Αφανίζεται ολόκληρος κλάδος

Tov κίνδυνο του αφανισμού των ασυρματιστών του Εμπορικού Ναυτικού, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, λόγω της τοποθέτησης στα πλοία του συστήματος "κινδύνου και ασφάλειας" GMDSS που πετάει από τα καράβια έναν ολόκληρο κλάδο.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην απάντησή του είπε ότι η ναυτιλία προσδιορίζεται από διεθνείς κανόνες και οδηγίες και δεν μπορεί κανένας να μην εφαρμόσει αυτό το πλαίσιο λειτουργίας. Ανέφερε ότι από το 1995 υποχρεωτικά όλα τα πλοία έπρεπε να εφοδιαστούν με το συγκεκριμένο σύστημα και από το 1999 δε θα έχουν την υποχρέωση να προσλαμβάνουν ασυρματιστή. Ισχυρίστηκε ότι το σύστημα ασφαλείας είναι αξιόπιστο .

Στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής διέψευσε τον παραπάνω ισχυρισμό του υπουργού, επικαλούμενος απάντηση του ίδιου του Σ. Σουμάκη στη Βουλή, όπου ο υπουργός ανέφερε: "Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουμε υπόψη μας, το σύστημα κινδύνου και ασφάλειας είναι αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας του πλοίου".

Ο βουλευτής τόνισε ότι ακόμα και ειδικοί επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του συστήματος και κατήγγειλε ότι στην πρόταση που έκανε το σωματείο ασυρματιστών για προγράμματα επιμόρφωσης το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι δε διαθέτει κανένα πόρο για τέτοια προγράμματα.

ΖΗΚΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
Μπροστάρης σε όλη τη ζωή του

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Αντίστασης και των κοινωνικών συνδικαλιστικών αγώνων, συντρόφου Ζήκου Ντίνου,προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) και συγγραφέα. Ο Ζ. Ντίνος ήταν μπροστάρης σ' όλη του τη ζωή στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, λαϊκούς και κοινωνικούς. Από τα γυμνασιακά του χρόνια, το 1941, μπήκε στην Αντίσταση. Υπήρξε από τους ιδρυτές της ΕΠΟΝ Ηπείρου και μέλος της συντακτικής επιτροπής του νεολαιίστικου περιοδικού "Ηπειρωτικά Νιάτα".

Η συμμετοχή του στο προοδευτικό λαϊκό κίνημα τον οδήγησε στην εξορία στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Η αδιάκοπη πάλη του για τα προβλήματα των δικηγόρων, των δημοτών και των αποδήμων της Ηπείρου και η ουσιαστική συμβολή του στους λαϊκούς αγώνες στη διάρκεια της εφταετίας του γύψου, τον οδήγησαν και πάλι στη Γιάρο.

Μετά τη μεταπολίτευση, αναδείχτηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των δικηγόρων και εκλέχτηκε πρόεδρος της "Νέας Κίνησης Δικηγόρων". Από το 1985 εκλέγεται πρόεδρός της, εκδίδοντας και την εφημερίδα "Πανηπειρωτική" για την προβολή και λύση των προβλημάτων της εγκαταλειμμένης Ηπείρου από όλες τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Συντονιστικής Επιτροπής Τοπικών Οργανώσεων Ελλάδας, της οποίας εκλέχτηκε και πρώτος πρόεδρός της. Απέσπασε την εκτίμηση και το σεβασμό συνεργατών και "αντιπάλων" στην ΠΣΕ για τη δράση και τη συμβολή του και με την αποχώρησή του ανακηρύχτηκε ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος, τίτλος που του έβαζε πρόσθετη υποχρέωση να συνεχίζει αγωνιζόμενος.

  • Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει:

- 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο καθημερινός σύντροφος και σύμβουλος και του οποίου υπήρξε έκτακτος συνεργάτης.

- 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που πίστεψε και προσχώρησε από τα μαθητικά του χρόνια και από τις γραμμές του οποίου αγωνίστηκε σταθερά και αταλάντευτα, μένοντας πιστός και όρθιος, παλεύοντας για τις ιδέες και το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης και του σοσιαλισμού, μέχρι που ο αιφνίδιος θάνατος του έκοψε τη ζωή.

Εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31-12-98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μέχρι και τις 31-12-1980.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 14 Φλεβάρη στις 7 μμ στη Βίλα Στέλλα, Σοφίας και Γαλήνης 1.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία για τις εξελίξεις και τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος. Θα συμμετάσχει, επίσης, η χορωδία του Πανδημοτικού Συλλόγου Γυναικών Αγίων Αναργύρων και θα ακολουθήσει γλέντι.

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ
  • Τον "Ευαγγελισμό" θα επισκεφθεί αύριο το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και θα περιοδεύσει τα διάφορα τμήματα. Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 10 πμ.
  • Ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί τους εργάτες του Δήμου Μεταμόρφωσης αύριο Τετάρτη 11 Φλεβάρη, στις 6.00 πμ.
Συνεστιάσεις των ΚΟ
  • Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίασηπρος τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ,την Παρασκευή 13 Φλεβάρη, στην αίθουσά του Ξενοδοχείου "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ", στη μουσική συντροφιά "Τα παιδιά της Αρτας". Τιμή πρόσκλησης 4.000 δρχ.
  • Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Νίκαιας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση προς τιμήν των 80 χρόνων του Κόμματος την Παρασκευή 13 Φλεβάρη, στις 9.30 μμ, στο κέντρο "Μινοράκι", Ανω Κορυδαλλός.

Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΚΟΒ (Τερψιθέας 6). Πληροφορίες στο τηλ. 4952.146 (6.00 - 8.00 μμ).

  • Η Βορειοδυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ,διοργανώνει συντροφικό γλέντι - συνεστίαση για τη βράβευση των πρωτοπόρων οργανώσεων και πρωτοπόρων συντρόφων μετά τη λήξη της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, για τα 80χρονα, την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 9.00 μμ, στο κέντρο "ΓΟΡΓΟΝΑ" Ν. Χαλκηδόνα (Κύπρου 33, τηλ. 2520.909). Η "Ανώνυμη Κομπανία" θα συντροφεύσει με σμυρναίικα - ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Τώρα αναζητούνται προσχήματα

Νέα προσχήματα, προκειμένου να καλύψει την εκτροπή του - προβλεπόμενου από τον κανονισμό - έργου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΕΕΥ) της Βουλής, επιχείρησε χτες να βρει ο πρόεδρός της Λ. Αποστολίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής,εξέφρασε για μια φορά ακόμα τη διαφωνία του ΚΚΕ για τη διοργάνωση εκδήλωσης με τη συμμετοχή της ΕΕΥ και των αντίστοιχων επιτροπών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της τρόικας της COSAK, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Ο Αχιλ. Κανταρτζής επισήμανε ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις όχι μόνο προβάλλουν την κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει για το θέμα, αλλά παράλληλα αντιτίθενται και στον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής. Οπως επισήμανε, το ΚΚΕ δεν τάσσεται κατά των διμερών συναντήσεων προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την ΕΕ, όχι όμως στη διοργάνωση εκδηλώσεων διαφήμισης της πολιτικής της ΕΕ.

Ανταπαντώντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λ. Αποστολίδης επιχείρησε να στηρίξει αυτή την επιλογή, επικαλούμενος την... ανάγκη της Κύπρου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι τα φαινόμενα αυτά γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη τόσο της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ δεν έχουν διατυπώσει γνώμη για το θέμα, παρά τις καταγγελίες του ΚΚΕ.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Ζήκου Ντίνου την Τετάρτη 18 Φλεβάρη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπείρου, Κλεισθένους 15.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ