ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΠΑΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Του Σπύρου ΣΤΡΙΦΤΑΡΗ

Σαν λογιστής κάποιου μπακάλικου, η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Γεωργίας, στον ελληνικό λαό τις "παράλογες απαιτήσεις" των αγροτών.

Λάβρος ο κ. υπουργός ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι οι αγρότες ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητάνε να διαλύσουν την οικονομία της χώρας, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητάνε 1 τρισεκατομμύριο δραχμές! Μάλιστα, οι καλοπληρωμένοι μανδαρίνοι των υπουργείων της κυβέρνησής του, υπολόγισαν και την τελευταία δεκάρα και βρήκαν με ακρίβεια ότι, αν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, θα στοιχίσουν στο ελληνικό δημόσιο 937,185 δισ. δραχμές. Τόσο μεγάλη φροντίδα για το δημόσιο χρήμα που δεν παρέλειψαν ούτε τα 185 εκατομμύρια σ' ένα τόσο μεγάλο ποσό!

Και να τι είπε σε γενικές γραμμές ο υπουργός:

1. Εάν διαγράψουμε τους τόκους υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των αγροτών δε θα εισπράξουμε 390 δισ. δρχ.

2. Εάν δώσουμε ρεύμα στους αγρότες στην τιμή που το δίνουμε στην ΠΕΣΙΝΕ, στη "Χαλυβουργική" κλπ. δε θα εισπράξουμε 12 δισ. δρχ.

3. Εάν δώσουμε το πετρέλαιο στην τιμή που το παίρνουν οι εφοπλιστές δε θα εισπράξουμε 160 δισ. δρχ.

4. Εάν μειώσουμε το ΦΠΑ σ' όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια από 18% σε 8% δε θα εισπράξουμε 20 δισ. δρχ.

Τα τέσσερα, δηλαδή, από τα αιτήματα των αγροτών θα κοστίσουν κατά την κυβέρνηση 582 δισ. δρχ!

*****

Αυτοί, όμως, οι λογαριασμοί θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία που λέει: "Τρεις στο λάδι, τρεις στο ξίδι, έξι όμως το λαδόξιδο". Και τούτο γιατί:

1. Τα 390 δισ. δρχ. των τόκων, είναι τόκοι υπερημερίας (τοκογλυφικοί) και συμβατικοί τόκοι, που σχεδόν στο σύνολό τους προέρχονται από την κεφαλαιοποίηση ανά τρίμηνο των τόκων, αφού το αρχικό κεφάλαιο, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, το έχει πληρώσει 2 και 3 φορές και φυσικά ένα μεγάλο μέρος των συμβατικών τόκων. Σκόπιμαη κυβέρνηση αυτό δεν το αναφέρει.

Στην ουσία, δηλαδή, οι αγρότες μ' αυτό τους το αίτημα ζητάνε όχι να τους δίνει η κυβέρνηση, αλλά να μη συνεχίσει να τους ληστεύει η ΑΤΕ, γιατί καθυστέρησαν να δώσουν μία ή δύο δόσεις και τους πήρε έτσι η κάτω βόλτα με τις υπερημερίες και την κεφαλαιοποίηση των τόκων ανά τρίμηνο. Και πώς να μην καθυστερήσουν μία ή δύο δόσεις, όταν πληρώνονται για τη σοδειά που πουλάνε μετά 1 χρόνο και παίρνουν τις περίφημες επιδοτήσεις με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου; Και επιπλέον πού να βρουν χρήματα κάθε τρεις μήνες, για να μη χρεώνονται υπερημερίες και κεφαλαιοποίηση των τόκων, όταν οι πιο πολλοί εισπράττουν μια μόνο φορά το χρόνο;

2. Τα 160 δισ. δραχμές για το φόρο του πετρελαίου, το κράτος δεν τα 'χει στην τσέπη. Απλά θέλει να τα εισπράξει από τους αγρότες, ενώ δεν κάνει το ίδιο για τους εφοπλιστές. Η αλήθεια είναι ότι φορολογεί το πετρέλαιο που καταναλώνουν οι αγρότες, για να 'χει περιθώρια να δίνει σε τιμή τράνζιτ το πετρέλαιο στους εφοπλιστές.

3. Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και με τα 12 δισ. δρχ. για το ρεύμα. Η κυβέρνηση περιμένει να τα εισπράξει, για να μπορεί να επιδοτεί το ρεύμα που καταναλώνουν η ΠΕΣΙΝΕ (το πληρώνει 5 δρχ. το κιλοβάτ κατά τον κ. υπουργό), η "Χαλυβουργική", οι τσιμεντοβιομηχανίες κλπ.

4. Και το ΦΠΑ δεν έχει στο χέρι η κυβέρνηση και αυτό, δηλαδή τα 20 δισ., ελπίζει να τα εισπράξει.

Καθένας, λοιπόν, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, για τις αλχημείες που κάνει η κυβέρνηση, αλλά και για το δίκιο των αγροτών, όταν φωνάζουν "σταματήστε επιτέλους να μας ληστεύετε και τα προϊόντα της ληστείας να τα χαρίζετε στην ΠΕΣΙΝΕ, στη "Χαλυβουργική", στους εφοπλιστές".

*****

Και δεν είναι μόνο τα 582 δισ. δρχ. που βγαίνουν με τον μπακαλίστικο αυτό τρόπο. Για τα πορτοκάλια π.χ. το κόστος το υπολογίζουν σε 66,5 δισ. δρχ. κάνοντας τον εξής λογαριασμό: Ζητάνε λέει οι παραγωγοί 80 δρχ. το κιλό, για το πορτοκάλι και 40.000 ανά στρέμμα.

Σκόπιμα και παραπλανητικά βάζει και τα δύο αιτήματα. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί ζητάνε ή 40.000 δρχ. το στρέμμα ενίσχυση, που και όλοι αν το πάρουν αυτό θα στοιχίσει 22 δισ. δρχ. (αντί 66,5 δισ.)ή αυτά τα χρήματα να τα πάρουν συμπληρωματικά στην τιμή.

Το ίδιο κάνει και με την κτηνοτροφία, που ανεβάζει το κόστος σε 97,95 δισ. δρχ. Το αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να πάρουν και αυτοί τον ιδρώτα τους. Και αφού η κυβέρνηση, πιστή στην "ελεύθερη ασυδοσία" των γαλακτοβιομηχανιών, δε θέλει να τους επιβάλει μια κατώτερη τιμή αγοράς στο γάλα, που ν' ανταποκρίνεται στις τιμές που πουλάνε οι γαλακτοβιομηχανίες τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ας αυξήσει την επιδότηση στα 15.000.000 αιγοπρόβατα κατά 4 χιλιάδες για να φθάσουν δηλαδή στις 10.000 κατά κεφαλή και να πάρει τα 2 χιλ. από την ΕΕ και να διαθέσει μόνο 30 δισ. δρχ. και όχι 97,95 όπως ισχυρίζεται ο κ. υπουργός και η κυβέρνησή του.

Το άλλο μεγάλο ποσό είναι για το λάδι. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα στοιχίσει 120 δισ. δρχ. και σ' αυτό το νούμερο φτάνει βέβαια με αλχημεία. Αφού 10 χρόνια τώρα η τιμή του λαδιού που καθορίζει η ΕΕ μαζί με την κυβέρνηση είναι 580 δρχ. για τον άσο, είναι λογικό οι ελαιοπαραγωγοί να ζητούν αύξηση της τιμής παρέμβασης, που θα πλησιάζει την τιμή που πουλούσαν πριν 3 και 4 χρόνια. Την αδιαφορία της κυβέρνησης και τα σχέδια της ΕΕ καλούνται από φέτος και στο εξής να πληρώσουν οι ελαιοπαραγωγοί. Και εδώ η κυβέρνηση "κάνει την τρίχα, τριχιά" βέβαια, για να παρουσιάζει το κόστος τους αιτήματος υπερβολικό.

****

Δεν είναι, λοιπόν, το κόστος που εμποδίζει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα χρόνια αιτήματα των αγροτών.

Είναι η πολιτική της, να αναγκάσει τη φτωχή και μεσαία αγροτιά να φύγει από την παραγωγή, ικανοποιώντας έτσι τ' αφεντικά της. Και αυτή την πολιτική αντιπαλεύουν οι αγρότες και μαζί με άλλους εργαζομένους θα την ανατρέψουν αργά ή γρήγορα.

Δεν είναι λοιπόν το κόστος που εμποδίζει την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα χρόνια αιτήματα των αγροτών. Είναι η πολιτική της να αναγκάσει τη φτωχή και μεσαία αγροτιά να φύγει από την παραγωγή, ικανοποιώντας έτσι τ' αφεντικά της. Και αυτή την πολιτική αντιπαλεύουν οι αγρότες και μαζί με άλλους εργαζομένους θα την ανατρέψουν αργά ή γρήγορα


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΧΟΡΟΖΑΝΗ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΤΗΣ ΝΑΣ
Χαριστική βολή, τα επικίνδυνα απόβλητα

- Η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή χώρου ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων στα Ανω Λιόσια. Πώς κρίνετε την πρόθεσή της, δεδομένου ότι η περιοχή απ' το 1991 δέχεται όλα τα σκουπίδια της Αττικής;

- Η ανυπαρξία συνολικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι εκείνη που την οδηγεί σε πραγματικά επικίνδυνες επιλογές για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Την πολιτική αυτή και τα αποτελέσματά της τα βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής. Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί δραματικά, ενώ τώρα η δημιουργία του χώρου ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, αποτελεί τη χαριστική βολή. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, σύμμαχος της κυβέρνησης είναι ο Δήμαρχος Ανω Λιοσίων, με αντάλλαγμα κάποια δισεκατομμύρια που βέβαια δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά για άλλους λόγους... Ετσι, η κυβέρνηση "λύνει" κι άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων.

- Τι κινδύνους εγκυμονεί η δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή;

- Ηδη στην περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια με τη λειτουργία της χωματερής, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα που την υποβάθμισαν σημαντικά. Και ενώ το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και 10 χρόνια, η περιοχή συνεχίζει να δέχεται κι άλλα σκουπίδια. Φανταστείτε λοιπόν, τι πρόκειται να γίνει από τη στιγμή που θα δεχτούμε όχι μόνο τα οικιακά απορρίμματα ολόκληρης της Αττικής, αλλά και τα τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα του νομού και αργότερα ίσως ολόκληρης της νότιας Ελλάδας. Τα Ανω Λιόσια θα δέχονται όλων των ειδών τα σκουπίδια της Αττικής, καταδικάζοντας έναν ολόκληρο νομό σε υποανάπτυξη.

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής ευθύνεται για αυτές τις εξελίξεις;

- Εκτός από την κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα και από το γεγονός ότι η σημερινή εκλεγμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδόν όλης της περιοχής, υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα τη θεωρεί και αναπτυξιακή! Σίγουρα, όταν υπάρχει μια τέτοια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού, έχει φοβερή ευθύνη απέναντι στους δημότες, ισάξια με την κυβερνητική.

- Τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η λογική του "όλα τα σκουπίδια στα Ανω Λιόσια";

- Ο λαός ολόκληρης της Δυτικής Αττικής πρέπει να αντιδράσει σ' αυτές τις επιλογές και να υποστηρίξει από σήμερα τις δημοτικές κινήσεις που θέλουν μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Αυτοδιοίκηση που δε θα είναι υποταγμένη στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και στα κέντρα των Βρυξελλών, αλλά θα υπολογίζει τους δημότες, τις ανάγκες τους και τις αξίες τους για ένα καλύτερο νομό και ένα δήμο στα Ανω Λιόσια, που θα υποστηρίζει την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής και όχι τα δισεκατομμύρια που προσωρινά λύνουν κάποια προβλήματα αλλά μακροπρόθεσμα θα καταδικάσουν την περιοχή σε υποανάπτυξη. Και για να ανατραπούν και να ανακοπούν αυτές οι επιλογές, πρέπει να υπάρξουν αγώνες του λαού και των εργαζομένων. Και σ' αυτούς τους αγώνες, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και οι Δημοτικές Κινήσεις θα είναι μπροστά.

Κ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ