ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Ψήφο για αγωνιστική διοίκηση στο ΤΕΒΕ

Ανακοίνωση της Κίνησης ενόψει των εκλογών στο Ταμείο

Κάλεσμα, να στηρίξουν τους υποψήφιους εκλέκτορες της ΔΗΚΕΒΕ για το ΤΕΒΕ, απευθύνει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων στους ΕΒΕ, που στις 15 του Φλεβάρη θα κληθούν να εκλέξουν εκλέκτορες για την εκλογή νέου διοικητή και Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο, δίνοντας τη δέσμευση ότι οι εκλέκτορες της ΔΗΚΕΒΕ θα παλέψουν ανυποχώρητα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της, η ΔΗΚΕΒΕ υπογραμμίζει ότι οι εκλέκτορες που υποστηρίζει διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους βάσει του ότι η κοινωνική ασφάλιση γενικά οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, πράγμα το οποίο ισχύει και για το ΤΕΒΕ. Οι συντάξεις είναι συντάξεις πείνας, οι παροχές υγείας πολύ χαμηλές, οι συνεχείς αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών έχουν καταντήσει ένας ακόμη βραχνάς μαζί με τόσους άλλους. Αυτό, τονίζει, συμβαίνει γιατί το μεγάλο κεφάλαιο μαζί με τις υποτακτικές κυβερνήσεις του, θέλει να μειώσει τις δαπάνες του κράτους στα πλαίσια των στόχων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θέλει να στρέψει όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Οπως και για τα άλλα μεγάλα προβλήματα, έτσι και στο ασφαλιστικό, αν δεν υπάρξειαγωνιστική αντεπίθεση όλου του λαού ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, τότε όλους τους ασφαλισμένους τους περιμένουν ακόμη χειρότερες μέρες, τους περιμένει η κατεδάφιση των ταμείων τους. Ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη που υποστηρίζει ότι θα κάνει η κυβέρνηση και για το ασφαλιστικό, πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική άρνηση του λαού, μαζί και των ΕΒΕ. Μόνο στο δρόμο, υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ, θα βρουν οι ΕΒΕ το δίκιο τους.

Οι βασικές θέσεις που υποστηρίζουν οι εκλέκτορες της ΔΗΚΕΒΕ είναι:

  • Να θεσμοθετηθεί η επιχορήγηση του ταμείου στο 1/3 των εξόδων του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πριν μερικά χρόνια αυτό υπήρχε, αλλά με το πάγωμα και τις περικοπές της επιχορήγησης το ποσοστό έχει πέσει κάτω από το 20%.
  • Οι κατώτερες συντάξεις, που παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, να είναι ίσες με το 20πλάσιο του κατώτερου ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα η κατώτερη σύνταξη από 87.000 δρχ. περίπου (και 73.000 περίπου λόγω θανάτου) να γίνει 124.500 δρχ. και αντίστοιχα να αυξηθούν και οι άλλες συντάξεις.
  • Η ΔΗΚΕΒΕ είναι αντίθετη με τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που θέλουν να φέρουν το ταμείο να λειτουργεί στη βάση της πλήρους ανταποδοτικότητας.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να παρέχεται δωρεάν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση να χρηματοδοτεί το ΕΣΥ και όχι να φορτώνει τα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
  • Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Ταμείου, ώστε και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων να υπάρχει, αλλά και καλύτερη και ασφαλέστερη είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.
  • "Ναι" στην ενοποίηση των ομοειδών ασφαλιστικών ταμείων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) μόνο με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν τα άλλα αιτήματα και ότι θα ρυθμιστούν από το κράτος τα χρέη που έχει στο ΤΣΑ.

Επίσης, η ΔΗΚΕΒΕ, καταγγέλλει ότι παρ' όλο που το ΤΕΒΕ είναι το μοναδικό ταμείο που έχει αιρετή διοίκηση, αυτή εκλέγεται με ένα εντελώς αντιδημοκρατικό σύστημα. Γι' αυτό οι εκλέκτορες που υποστηρίζει παλεύουν να γίνουν άμεσα οι εξής αλλαγές:

  • Η εκλογή των εκλεκτόρων και των μελών του ΔΣ να γίνονται με την απλή αναλογική και ξεχωριστά ψηφοδέλτια.
  • Το Σώμα των εκλεκτόρων να μην περιορίζεται μόνο στην εκλογή, αλλά να έχει και αρμοδιότητες ελέγχου πάνω στο ΔΣ.
  • Να καταργηθούν οι εκ του νόμου διορισμένοι εκλέκτορες, δηλαδή, τα ασφαλισμένα στο ΤΕΒΕ μέλη του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ και οι πρόεδροι των επιμελητηρίων.

Να εκλέγονται 7 μέλη του ΔΣ και ο διοικητής να εκλέγεται από το ΔΣ.

Τέλος, η παράταξη υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι ο σημερινός διοικητής και τα 6 αιρετά μέλη του ΔΣ που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη της ΔΑΚΜΜΕ, δεν ανταποκρίθηκαν με βάση τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ταμείου. Στην ουσία, εφάρμοζαν την κυβερνητική πολιτική. Πέρα, συμπληρώνει, από κάποιες κορόνες, στην πράξη δε συγκρούστηκαν με την κυβερνητική πολιτική σε κανένα από τα ουσιαστικά σημεία που αφορούν το ταμείο και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι συνδικαλιστές που και σήμερα ζητάνε την ψήφο των ΕΒΕ, είτε ανήκουν στο χώρο της ΔΑΚΜΜΕ είτε της ΠΑΣΚΕΒΕ είτε της ΑΣΚΜΜΕ ("ΣΥΝ") δεν πρόκειται, επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ, να παλέψουν αποφασιστικά για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων. Πρώτα απ' όλα, γιατί με ορισμένα από αυτά είτε δε συμφωνούν είτε δεν έχουν ποτέ πάρει δημοσίως θέση. Αλλά και για όσα από αυτά συμφωνούν, δεν είναι ικανοί να τα παλέψουν, γιατί είναι εύκολοι στους συμβιβασμούς, δεν πιστεύουν στη δύναμη του κινήματος, πιστεύουν στον "κοινωνικό διάλογο" και το έχουν αποδείξει στην πράξη.

Για όλα τα παραπάνω η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ να εμπιστευτούν την ψήφο τους στους υποψήφιους εκλέκτορες της παράταξης, με τη δέσμευση ότι θα παλέψουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα για τα αιτήματά τους.

Ακυρες οι εκλογές στο Επιμελητήριο Αχα'ϊας

Μετά την ακυρωτική απόφαση του τριμελούς Πρωτοδικείου Πατρών και το 5μελές Διοικητικό Εφετείο έκρινε παράνομες τις εκλογές που έγιναν στις 1 και 2 Σεπτέμβρη 1997 για αιρετή διοίκηση στο Επιμελητήριο Αχαϊας.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης με αλχημιστικές ερμηνείες του εκλογικού νόμου περί αρχαιρεσιών στα Επιμελητήρια, απέκλεισε την παράταξη της ΔΗΚΕΒΕ από τις διαδικασίες αυτές. Αυτή την τακτική της κυβέρνησης είχε ακολουθήσει και η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης και η εκλογική επιτροπή του Επιμελητηρίου. Μετά από αυτή την απόφαση, θα πρέπει να οριστεί σύντομα ημερομηνία διεξαγωγής νέων αρχαιρεσιών.

Η "Επιμελητηριακή Ενότητα Αχαϊας", της οποίας το ψηφοδέλτιο είχε αποκλειστεί παράνομα από τις εκλογές, καλεί τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος στις εκλογές στηρίζοντας το ψηφοδέλτιό της, δίνοντας έτσι μια δυναμική απάντηση στις διαδικασίες αποκλεισμών και τρομοκρατίας της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Επιμελητηρίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα ετοιμότητας

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση για νέες κινητοποιήσεις καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ), καλώντας παράλληλα τη ΓΣΕΒΕΕ να σταθεί αλληλέγγυα στους αγώνες των αγροτών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να εξαγγείλει παράλληλους αγώνες, γιατί οι ίδιες αιτίες που καταστρέφουν εκείνους, καταστρέφουν και τους ΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, η ΟΒΣΑ καταγγέλλει ότι η κυβερνητική πολιτική, τυφλά υποταγμένη στις εντολές των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και ακολουθώντας πειθήνια τα συμφέροντά τους και τις επιταγές της ΕΕ, κωφεύει μπροστά στη γενική αγανάκτηση και τον ξεσηκωμό των λαϊκών στρωμάτων, όπως εκφράζεται και με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Αυτή η πολιτική, τονίζει, συνειδητά αποτελεί μονόπλευρη αδικία, οδηγεί στον αφανισμό ολόκληρων παραδοσιακών κλάδων, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αγρότες. Οδηγεί στις στρατιές των ανέργων και τους ΕΒΕ και τους αγρότες και στα όρια της εξαθλίωσης τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα, γίνεται για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι μόνος δρόμος που ανοίγεται για τους ΕΒΕ είναι οι συνεχείς, επίμονοι, μαζικοί αγώνες. Αγώνες στους οποίους θα ενώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους με εκείνη των άλλων λαϊκών στρωμάτων που καταστρέφονται από τις ίδιες πολιτικές. Σ' αυτά τα πλαίσια καλεί τη ΓΣΕΒΕΕ να οργανώσει και να εξαγγείλει, ταυτόχρονα με τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να ξεσκεπάσει και να καταγγείλει τις συγκεκριμένες πολιτικές και να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών που διεξάγεται αυτό το διάστημα.

Τέλος, η ΟΒΣΑ καταγγέλλει τη ΝΔ, αλλά και εκείνα τα κόμματα, που με τη στάση τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γίνονται συνυπεύθυνα στις κυβερνητικές πολιτικές και τις στηρίζουν. Η χώρα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, οδηγείται στην καταστροφή και συνυπεύθυνοι είναι όλοι όσοι δεν κάνουν αντίσταση, δεν κάνουν πραγματική αντιπολίτευση, ζητώντας την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ