ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Για το πολιτισμικό μέτωπο (2)

Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

Στο σημείωμά μου της προηγούμενης Κυριακής προσπάθησα, στο χώρο που διαθέτω, να διατυπώσω μερικές βασικές απόψεις για το περιεχόμενο του Πολιτισμού. Ακόμα υπαινίχθηκα και τη λανθάνουσα ποιοτική διαφορά, που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον πολιτισμό και στην κουλτούρα. Ανάμεσα στην οικουμενική κοσμοθεώρηση και σε κείνη που προκύπτει από μια εθνική (στη δική μας περίπτωση ελληνοκεντρική) ιδεολογία, ανεξάρτητα από τη θεωρητική θεμελίωσή της: Ελληνοχριστιανική ή αρχαιολατρική.

Ωστόσο, όλες αυτές οι γενικές διατυπώσεις, όσο και να φαίνονται σωστά θεμελιωμένες πάνω σε επιχειρήματα πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας, δεν επαρκούν για την κατασκευή μιας συγκροτημένης πρότασης, που να αφορά τη σύσταση ενός πολιτισμικού μετώπου, στα πλαίσια του οποίου είναι δυνατό να αναπτυχθούν διεκδικήσεις και αντιστάσεις, τόσο στο πεδίο μιας παγκοσμιοποιημένης, όσο και μιας εθνοκεντρικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, στο σημερινό μου σημείωμα, θα προσπαθήσω να περιγράψω, και πάλι περιμετρικά, την πρόταση, που, κατά την άποψή μου, είναι δυνατό να φανεί χρήσιμη για τη συγκρότηση ενός δυναμικού, πολιτισμικού μετώπου.

Πρώτ' απ' όλα, θα ήθελα να πω, με όλη τη συμβατικότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει ένα "δημοσιογραφικό" λόγο, πως την ουσία ενός πολιτισμικού μετώπου πρέπει να τη συνιστά μια μορφή καθολικής οικολογίας. Θα μπορούσαμε, επομένως, για λόγους επιχειρησιακούς να ονομάσουμε αυτό το μέτωπο "Πρόταση για μια πολιτιστική οικολογία". Και μια τέτοια ονοματοθεσία, ασφαλώς, δεν αποσκοπεί στην ένταξη του επιδιωκόμενου μετώπου ανάμεσα στις λογικές μιας σύγχρονης ορολογίας, που πολλές φορές στεγάζουν δραστηριότητες του συρμού. Με άλλα λόγια, πράξεις τυχαίες, αυθόρμητες, χωρίς προοπτική. Οχι. Οταν προτείνω τη χρήση του όρου "Πολιτιστική Οικολογία", έχω στο μυαλό μου τη συγκρότηση μιας σειράς κύκλων, που, όπως θα εφάπτονται, θα συγκροτούν ένα σύστημα, τη λειτουργία του οποίου θα ρυθμίζουν, και στην περίπτωση κρίσης, θα το επανατροφοδοτούν, όλα τα κοινωνικά υποκείμενα. Ολοι οι "δραστήριοι άνθρωποι", όπως θα έλεγε και ο Ενγκελς.

Μια τέτοια πρόταση, όμως, γεννάει και ένα ερώτημα: Ποιοι θα είναι αυτοί οι κύκλοι, όπου θα διοχετεύονται εξειδικευμένες οι δραστηριότητες του "μετώπου"; Ποια θα είναι, με άλλα λόγια, τα πεδία, όπου θα αναδεικνύεται με σαφήνεια η σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με την πρωτεύουσα κοινωνική ύλη, που έτσι, βιαστικά τις πιο πολλές φορές, την ονομάζουμε "Πολιτισμό"; Ποιοι θα είναι αυτοί οι κύκλοι, όπου ο "καθημερινός" άνθρωπος γνωρίζεται με τα στοιχεία που τον μεταφέρουν έξω από την "καθημερινότητα"; Τον μεταφέρνουν εκεί όπου διαμορφώνεται η συνείδησή του και μέσα από αυτήν αναγνωρίζει τη σχέση του με το σύμπαν του ανθρώπου; Η απάντηση, βέβαια, δεν είναι εύκολη. Υπάρχει, όμως. Μπορεί να είναι συμβατική, δυσνόητη, απροσδόκητη. Ας είναι. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνούμε πως σημασία έχει να απαντούμε. Να μη μένουν τα ερωτήματα κρεμασμένα στα τσιγκέλια, μαραμένα χαμόγελα της καρδιάς μας.

Θέλω λοιπόν, να σας προτείνω τρεις κύκλους που θα συστήσουν τελικά το περιεχόμενο του "πολιτισμικού μας μετώπου". Ο πρώτος θα μπορούσε να είναι οκύκλος της πολιτικής.Στα πλαίσια ενός τέτοιου "κύκλου", η φροντίδα του "μετώπου" αναφέρεται στην ποιότητα της πολιτικής συμπεριφοράς. Κρίνονται οι πολιτικοί, προτείνονται πρότυπα. Ενημερώνεται ο εργαζόμενος για την ουσία του πολιτικού ήθους, της πολιτικής αισθητικής. Απορρίπτονται οι ακρότητες των εκδηλώσεων της πολιτικής γλώσσας. Συνδέεται ο πολιτικός βίος με την ιστορία και με την κοινωνία. Επιχειρείται η μετατροπή του "χυδαίου" πολιτικού στοιχείου σε δημόσιο μάθημα, σε κοινωνικό αγαθό.

Ο δεύτερος κύκλος προτείνω να είναι ο κύκλος της καθημερινότητας.Είναι ο κύκλος των "ασήμαντων" πραγμάτων, όπως θα έλεγε ο καλός μου σύντροφος, ο Νίκος ο Αντωνάκος. Ο κύκλος της καθημερινής μας ζωής, όπου παίρνουν τη μορφή και την κίνησή τους ό,τι συγκροτεί την ανθρώπινη ουσία μας, όχι στα φυσικά επιμέρους, αλλά στα κοινωνικά. Είναι ο κύκλος επομένως, όπου διαμορφώνονται ως πράξεις και σχήματα η ελευθερία και η ομορφιά. Είναι τα χρώματα των τοίχων, οι πόρτες των σπιτιών, οι στάσεις των λεωφορείων, τα πρακτορεία των υπεραστικών, τα κέντρα διασκέδασης, τα θυρωρεία των υπουργείων, τα περίπτερα, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια. Η ίδια η ζωή μας, βρε αδερφέ. Τα πακέτα, τα καλάθια, οι σακούλες, οι γιγαντοαφίσες, τα γήπεδα, οι αξύριστοι εισπράκτορες, οι άπλυτες νοσοκόμες, οι βρώμικες λαϊκές αγορές. Ναι, όλ' αυτά είναι η κουλτούρα μας. Ο,τι φορούμε κατάσαρκα και παίζουμε τους εθνικούς μας ρόλους και πασκίζουμε να ξεχωρίσουμε, να ξεφύγουμε την κλωνοποίηση της παγκοσμιοποίησης. Ο,τι κρατούμε σφιχτά στην ιδρωμένη μας χούφτα, όπως κρατούσαμε παιδιά το πενιχρό χαρτζιλίκι μας για το κουλούρι του διαλείμματος. Ο,τι συμπληρώνει την ταυτότητά μας, για να περάσουμε, δείχνοντάς την, τα σύνορα.

Και, τέλος, ο τρίτος κύκλος είναι ο κύκλος των ιδεών.Στον κύκλο αυτό, εκδηλώνονται με τη μορφή του προβληματισμού ή της καθημερινής πράξης οι σχέσεις των ανθρώπων με την τέχνη, το καλλιτεχνικό προϊόν, γενικά. Οι σχέσεις τους με ό,τι περιγράφεται ως παράδοση είτε αυτή λειτουργεί με τα ιδεολογήματα του ελληνοχριστιανισμού είτε με εκείνα της αρχαιολατρίας. Στον κύκλο αυτό, το πολιτισμικό μέτωπο πρέπει να αναζητά καθημερινά τις αιτίες της σύγκρουσης. Πρέπει, επομένως, να είναι επιθετικό, επαναστατικό. Πρέπει να παρεμβαίνει, να κρίνει, να διατυπώνει προτάσεις. Φέρνω στο μυαλό μου μια σειρά πράξεων, που θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέπουν ό,τι δεν πάει ορθά στο χώρο της παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του θεάματος γενικά, του λόγου και της μαζικής ενημέρωσης. Μια σειρά πράξεων, που θα μετατρέπουν τη μιζέρια του τυχαίου και του ανοργάνωτου, τη μιζέρια του χυδαίου και του επιφανειακού σε γεύση ευμάρειας και καθημερινής ευτυχίας.

Και μ' όλα αυτά δε σημαίνει πως το θέμα τελειώνει εδώ. Δε σημαίνει πως οι προτάσεις που θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς σχετικά με τη συγκρότηση ενός πολιτισμικού μετώπου, όπου θα αναζητηθούν οι μορφές της παρέμβασης για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων στο πεδίο μιας πολιτιστικής οικολογίας τελειώνουν εδώ. Οχι. Είναι ωστόσο δυνατό, μέσα από μια πλατιά συζήτηση, να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για την κατανόηση των "κύκλων",όπου η ζωή μας δεν παγιδεύεται αποκλειστικά στο μεγάλο ερώτημα της επιβίωσης, αλλά αναζητά τους τρόπους να επικοινωνήσει με την Ιστορία. Να αποκτήσει αυτή την περίεργη αίσθηση της συνέχειας. Της αθανασίας.

Το πολιτισμικό μέτωπο πρέπει να αναζητά καθημερινά τις αιτίες της σύγκρουσης. Πρέπει, επομένως, να είναι επιθετικό, επαναστατικό. Πρέπει να παρεμβαίνει, να κρίνει, να διατυπώνει προτάσεις. Φέρνω στο μυαλό μου μια σειρά πράξεων, που θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέπουν ό,τι δεν πάει ορθά στο χώρο της παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του θεάματος γενικά, του λόγου και της μαζικής ενημέρωσης. Μια σειρά πράξεων, που θα μετατρέπουν τη μιζέρια του τυχαίου και του ανοργάνωτου, τη μιζέρια του χυδαίου και του επιφανειακού σε γεύση ευμάρειας και καθημερινής ευτυχίας


"Χαμηλή αντοχή"

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Είναι φορές - πολλές - που νιώθεις ασφυξία. Λες, "δεν πάει άλλο". Οι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι! Συμπεριφέρονται σαν να έχουν βάλει σκοπό να μας γελοιοποιήσουνε όλους. Να λες Ελληνας και να κρύβεσαι. Ούτε οι εχθροί μας. Πιάνονται σαν τα κοκόρια και ξεμαλλιάζονται. Λεκτικές μονομαχίες του κομμωτηρίου. Απειλές. Παλικαρισμοί της γειτονιάς. "Θα σε φάω". "Θα σου πιω το αίμα". Ο - μεγάλος - υπουργός των Εξωτερικών. Ο - μεγάλος - πρώην αρχηγός του ΓΕΕΘΑ! Δυο "κουτσαβάκια" που τράβηξαν, για άλλη μια φορά - για ποιο λόγο άραγε; - μαχαίρια. Ακόμα και οι "απέναντι" τρίβουν τα μάτια τους. Δεν πιστεύουν - στα καλύτερα όνειρά τους - πως τους έπεσαν τέτοια κελεπούρια.

Τι κόσμος! Τα βγάζουν όλα στη φόρα - χωρίς, μάλιστα, να τους το ζητήσει και κανένας. Οπως - ακριβώς - γίνεται στα μαζοχιστικά "ριάλιτι σόου" της τηλεόρασης. Με τα - ντοπαρισμένα - ζευγάρια που μισούνται. Που στέκονται μπροστά στις κάμερες και ξερνάνε ο ένας πάνω στον άλλο. "Να εξαφανιστείς". "Πρέπει να ντρέπεσαι". "Είσαι επικίνδυνος". "Βγάλε την ασυλία να σε κλείσω μέσα". "Βγάλε το καπέλο - και τα σιρίτια - να σε τσακίσω". Τι κουβέντες...

Και στο θυμό τους, στην απερισκεψία τους - και στην ανευθυνότητά τους - αποκαλύπτουν εθνικά μυστικά. Ανοίγουν ένα τεράστιο παράθυρο, μια μεγάλη οθόνη και πάνω τους προβάλλουνε - σε κοινή θέα και για κοινή χρήση - όλες τις αδυναμίες της χώρας μας σε έγχρωμο σινεμασκόπ. Την ασυνεννοησία της κυβέρνησης και του στρατού. Την έλλειψη ενιαίας εθνικής πολιτικής. Την έλλειψη σοβαρότητας και από τους δυο. Τα αλληλοκαρφώματα. Τους φτηνούς διαλόγους: "Ρε, αρχηγέ, δε γίνεται να φυσήξει κανένας αέρας, να πάρει τη σημαία να τελειώνουμε"! Τέτοια "βαρεμάρα". Οπως, ακριβώς, στα φτηνά τα σινεμά και στα "λαϊκά" παζάρια. "Γράμματα χασάπη". Τέτοια κατάντια.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι την είχαμε υποψιαστεί και τη φανταζόμασταν. Εκείνο το βράδυ - μόνο εκείνο; - στα Ιμια η Ελλάδα χτυπιόταν στα βράχια. Οι καπετάνιοι της - αυτοί που θα 'πρεπε, υποτίθεται, να την προστατέψουν - είχαν άλλες δουλιές. Δάγκωνε ο ένας τον άλλο. Κάρφωνε ο ένας τον άλλο. Υπέσκαπτε ο ένας τον άλλο. Μοιραία η χώρα ερχόταν και έφευγε με τα κύματα. Ποιος να συντονίσει ποιον; Και γιατί, άλλωστε! Ο Αμερικάνος είναι - πάντα - στη θέση του. Αυτός θα πει - πάντα - τον τελευταίο λόγο. Εκείνοι, μια ζωή, "γιες μεν". Καημένη πατρίδα!

Τελικά οι καταγγελίες - σε τούτη τη χώρα - δεν κοστίζουν, φαίνεται. Τα ερωτήματα - που μπαίνουν - δεν μπαίνουν για να πάρουν απάντηση. Κουβέντα να γίνεται... Το μέτρο έτσι κι αλλιώς έχει πάει - από καιρό - περίπατο. Ο,τι θέλει λέει - και κάνει - ο καθένας. Ποιος, στ' αλήθεια, νοιάζεται - στα σοβαρά - γι' αυτά που αποκαλύπτει ο Λυμπέρης; Ποιος, στ' αλήθεια, νοιάζεται - στα σοβαρά - για τον ίδιο το ναύαρχο και την αναγκαία - για όλους - αξιοπιστία του; Ακούγεται μια "εξυπνάδα" του κυβερνητικού εκπροσώπου, "η ιστορία δεν ξαναγράφεται", και πάει τελειώσαμε - πιστεύουν - με την αλήθεια. Η καθημερινότητα, άλλωστε - σύμμαχος με τα όλα της - έχει χιλιάδες άλλα "επίκαιρα" θέματα. Το "ενδιαφέρον" του κόσμου - όπου να 'ναι - θα το πάρουν οι βροχές και τα ντέρμπι. Ετσι δε γίνεται - σχεδόν πάντα;..

Αν, ωστόσο, ο Λυμπέρης - τελικά - δεν είναι τρελός, τι θα γίνει με αυτά που λέει; Μιλάει, για προδοσία... Υπήρξε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας! Δεν είναι το παιδί που κουβαλάει τους καφέδες. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "είχε χαμηλή αντοχή στις πιέσεις των ΗΠΑ". Τέτοια ζητήματα δεν απαντιούνται - και περισσότερο δε λύνονται - με δηλώσεις στο "πρες ρουμ". Ούτε - πολύ περισσότερο - με τις βρισιές του υπουργού των Εξωτερικών. Αν, πάλι, ο ναύαρχος είναι τρελός, ας το πουν, να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Αν, επίσης, είναι γνωστικός και λέει συκοφαντίες, πάλι θέλει ξεσκέπασμα. Δεν είναι δυνατόν τέτοια ζητήματα να κουβεντιάζονται στο ποδάρι. Υπάρχουν όργανα που πρέπει να ασχοληθούν και να δώσουν απάντηση. Και άλλος φάκελος - δίπλα σε αυτόν της Κύπρου - θα μείνει κλειστός;

Με κλειστούς φακέλους - και βρισιές για το "θεαθήναι" - σε εθνικά θέματα καμία χώρα δεν πάει μπροστά! Είστε κακά παραδείγματα κύριοι... Καμιά νεολαία- με αυτές τις προϋποθέσεις - δε νιώθει υπόθεση δική της τα Ιμια. Θα την "καλείτε στα όπλα" και θα σας γυρίζει την πλάτη, γιατί θα ξέρει πως ενώ αυτή θα πολεμάει στην πρώτη γραμμή, εσείς - στα μετόπισθεν - θα βρίζεστε μεταξύ σας. Η χώρα μας κινδυνεύει - βάσιμα - να "αρρωστήσει" από αδιαφορία, δεν το καταλαβαίνετε; Ολα αυτά που συμβαίνουν στα επιτελικά γραφεία σας δεν αφορούν - πραγματικά - το λαό, γιατί γίνονται πίσω από την πλάτη του. Σας παρακολουθεί - με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αδιαφορία - όπως παρακολουθεί και τα άλλα θεάματα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ