Χάρη στις ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών, που υποκρίνονταν περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΒΟΝΝΗ.-
Το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές έχει γίνει στόχος έντονων συζητήσεων, αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων. Η Μπούντεσρατ, όμως, φαίνεται ότι κωφεύει σε όλα αυτά και κυρίως απέναντι στο δικαίωμα των Γερμανών πολιτών να έχουν ιδιωτική ζωή.
Η πολυσυζητημένη συνταγματική τροπολογία, με την οποία θα επιτρέπεται στην αστυνομία να πραγματοποιεί τηλεφωνικές υποκλοπές όταν πρόκειται να συλλάβει υπόπτους - τους οποίους η ίδια καθιστά υπόπτους - για εγκληματικές ενέργειες, εγκρίθηκε χτες από την Ανω Βουλή (Μπούντεσρατ) του γερμανικού Κοινοβουλίου. Για να περάσει η τροπολογία, απαιτούνταν η πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στην υπερψήφισή της από τρία μέλη της Μπούντεσρατ του μικρού κρατιδίου της Βρέμης. Συνολικά, η τροπολογία συγκέντρωσε 69 ψήφους, λαμβάνοντας και τους ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών, που όλη τη βδομάδα φώναζαν για τα δικαιώματα των Γερμανών πολιτών.
Με το νόμο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους δικαστές να επιτρέπουν την παρακολούθηση με ηλεκτρονικά μέσα σε περιπτώσεις σοβαρών υπονοιών για εγκληματικές ενέργειες ή σε περιπτώσεις ατόμων, για τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι προετοιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες. Στο στόχαστρο είναι γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, οι οποίοι μπορούν να "συμμετέχουν" για λόγους που έχει να κάνει με τη φύση του επαγγέλματός τους με το οργανωμένο έγκλημα! Με το ίδιο νομοσχέδιο, καθίσταται ευκολότερη η κατάσχεση χρηματικών ποσών και ακίνητης περιουσίας που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο. Ο νόμος, που είχε εγκριθεί από την Κάτω Βουλή τον περασμένο μήνα, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή του μέσα στις επόμενες βδομάδες.
ΑΒΙΑΝΟ - ΤΡΕΝΤΟ.-
Το τραγικό δυστύχημα που αφαίρεσε με βίαιο τρόπο τη ζωή από 20 ανθρώπους εξακολουθεί να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου, αλλά και να προκαλεί ποικίλες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των αξιωματούχων της αμερικανικής βάσης του Αβιάνο και των Ιταλών που διεξάγουν την έρευνα.
Η ετεροδικία που επικαλούνται οι Αμερικανοί πιλότοι έχει δημιουργήσει τρομερά κενά στην έρευνα και δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των ιταλικών αρχών. Οι Αμερικανοί πιλότοι οι οποίοι εξετάζονται από ειδικό ανακριτή, που ήρθε από τις ΗΠΑ ειδικά για την υπόθεση, αρνήθηκαν εκ νέου χτες να απαντήσουν στα ερωτήματα που υπέβαλαν οι Ιταλοί ανακριτές.
Σύμφωνα πάντως με όσα στοιχεία έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν οι Ιταλοί αξιωματούχοι, το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το αμερικανικό αεροπλάνο που προκάλεσε την καταστροφή στο χιονοδρομικό κέντρο της Βόρειας Ιταλίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 20 άνθρωποι, πετούσε σε ύψος χαμηλότερο του επιτρεπόμενου. Κάτι που δεν μπόρεσαν να αρνηθούν ούτε οι Αμερικανοί. "Το σημείο της πρόσκρουσης ήταν πολύ χαμηλότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου ύψους", υπογράμμισε ο αντιστράτηγος Γκέι Βάντερ Λίντεν σε δήλωσή του στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Αβιάνο. Σε κάθε περίπτωση όμως έσπευσε να "συγκαλύψει" κάπως την υπόθεση, αντικρούοντας τις κατηγορίες των ιταλικών αρχών ότι το μοιραίο αεροσκάφος είχε βγει από την πορεία του κατά 10 ολόκληρα χιλιόμετρα, παραδεχόμενος πάντως ότι το πλήρωμα είχε λάβει εντολή να πετά σε χαμηλό ύψος. Ενώ, ο 30χρονος πιλότος Ρίτσαρντ Ασμπι που έκοψε με το αεροσκάφος του το συρματόσχοινο που κρατούσε την καμπίνα του τελεφερίκ, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα" ότι "ξαφνικά είδε μπροστά του το συρματόσχοινο" και δεν μπόρεσε να το αποφύγει. Υποστήριξε μάλιστα ότι δε λειτουργούσε σωστά το όργανο του αεροσκάφους που δείχνει το υψόμετρο, αλλά το πλήρωμα δεν το είχε καταλάβει. Υποστήριξε δε ότι στην αρχή πίστευε πως είχε χτυπήσει σε καλώδιο υψηλής τάσης. Οι Αμερικανοί "χτίζουν" - με τα στοιχεία που αφήνουν να διαρρέουν - τη θεωρία του "τραγικού δυστυχήματος", κάτι που μπορεί να λειτουργήσει "πυροσβεστικά" και στις τεταμένες, λόγω του δυστυχήματος, διμερείς σχέσεις.
Σε όλη αυτή τη θεωρία όμως υπάρχουν αντιρρήσεις και ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Τις απαντήσεις αυτές αναζητεί και ο υπεύθυνος της έρευνας των ιταλικών αρχών, Φρανσεντίνο Γκρανέρο,ο οποίος επιμένει να κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι προσπαθούν να "συσκοτίσουν" την έρευνα. Μάλιστα, έχει στα χέρια του κατάθεση από Αμερικανό, που υποστηρίζει ότι ο πιλότος δεν ήταν ανίδεος του γεγονότος και προσπάθησε να αποκρύψει το περιστατικό σβήνοντας από τη μνήμη του αεροσκάφους τις καταγραμμένες πληροφορίες της μοιραίας πτήσης, πριν κλείσει το ηλεκτρικό κύκλωμα του αεροπλάνου.
ΤΙΡΑΝΑ.-
Υπέρ της ανατροπής του σημερινού στάτους κβο στο Κοσσυφοπέδιο τάχθηκε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ. Στη διάρκεια χτεσινής επίσκεψής του στα Τίρανα, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κόσσοβο "ιδιαίτερα τεταμένη", ενώ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας, υποστήριξε την εκδοχή ενός καθεστώτος ευρείας αυτονομίας...
"Δεν είναι δυνατόν το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου να καταπιέζεται από το 10% που αποτελούν οι Σέρβοι", είπε χαρακτηριστικά ο Κίνκελ, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Αλβανό ομόλογό του, ολοκληρώνοντας την ολιγόωρη επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, επισήμανε πως το ζήτημα συζητήθηκε εκτεταμένως στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Πασκάλ Μίλο, αλλά και με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Ο Κίνκελ, απαντώντας σε ερώτηση του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων "Τανγιούγκ" σχετικά με την ελληνική πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών, χαρακτήρισε "καλοδεχούμενη" κάθε κίνηση που "σημειώνεται στον άξονα της εξεύρεσης λύσης".
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αλβανία, σημείωσε ότι η Γερμανία συμφωνεί με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης.
Τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια είναι αυξημένο, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ενταχθεί στη Συνθήκη του Ντέιτον...
Από την πλευρά του, ο Π. Μίλο τόνισε ότι συζητήθηκε κατ' αρχήν η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η Γερμανία αποτελούσε συνεργάτη της Αλβανίας στο παρελθόν και σε ό,τι αφορά το μέλλον σκοπεύουμε να συνεργαστούμε περισσότερο".
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ισχυρός σεισμός έπληξε αυτή την εβδομάδα τις απομακρυσμένες βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μόλις χτες, και ο πρώτος απολογισμός είναι απίστευτος: 4.000 νεκροί και 15.000 σπίτια κατεστραμμένα.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο του Γκόλντεν στο Κολοράντο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ανέφερε χτες ότι κυρίως επλήγη η πόλη Ρουστάκ, 280 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Επικαλούμενο δηλώσεις στρατιωτικού εκπροσώπου της συμμαχίας της αντιπολίτευσηςπου ελέγχει τη βόρεια περιοχή, οι μετασεισμοί διήρκεσαν για ώρες μετά τον κύριο σεισμό.
Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας εναντίον των Ταλιμπάν (υπό τον Μπουρχανουντίν Ραμπανί), που μίλησε στο αμερικανικό πρακτορείο μέσω δορυφορικού κινητού τηλεφώνου, σχολίασε πως η μεγαλύτερη ζημιά προκλήθηκε από την καθίζηση ολόκληρων λόφων, που έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο.
Ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί υπέβαλε χτες έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια.
Ενώ στελέχη του Ερυθρού Σταυρού από το γειτονικό Πακιστάν επιχειρούσαν να φθάσουν στον τόπο της καταστροφής, οι Ταλιμπάν (οι οποίοι ελέγχουν το 85% του εδάφους της χώρας, αλλά δεν έχουν προσβάσεις στις βόρειες περιοχές) δήλωναν "ανενημέρωτοι" για το σεισμό. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της συμμαχίας του Ραμπανί είπε ότι αεροσκάφη του ισλαμικού κινήματος των "φοιτητών" βομβάρδισαν χτες την περιοχή, χειροτερεύοντας τα πράγματα...
Η επομένη των κινητοποιήσεων των ανέργων στη Γερμανία, είναι ακόμα φορτισμένη από το κλίμα που επικράτησε την Πέμπτη, όταν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, διαδήλωσαν δυναμικά, απαιτώντας "Δουλιά και όχι ανεργία" και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους για μια αξιοπρεπή ζωή. Η "Ενωση Γερμανών Ανέργων" - που διοργάνωσε τις προχτεσινές κινητοποιήσεις - τονίζει ότι η αρχή έγινε και η συνέχειά της θα είναι κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα - μέρα που ανακοινώνονται, από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας στη Νυρεμβέργη, τα μηνιαία ποσοστά ανεργίας - μέχρι τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη.
ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-
Ουδείς εκ των υποψηφίων Προέδρων δεν κατάφερε - παρά την επαναληπτική ψηφοφορία - να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, με αποτέλεσμα η Βουλή να μην εκλέξει τον αντικαταστάτη του απερχόμενου Προέδρου και κατά συνέπεια η χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης.
Η ολομέλεια της σλοβακικής Βουλής συνήλθε χτες για δεύτερη φορά, επιχειρώντας την εκλογή ενός από τους δύο επικρατέστερους του πρώτου γύρου, που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη. Υποψήφιοι ήταν ο Γιουράι Χράσκο της Σλοβακικής Δημοκρατικής Αριστεράς, και ο Στέφαν Μάρκους,του Σλοβακικού Δημοκρατικού Συνασπισμού, μιας σύμπραξης των κεντροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τελικά, κανένας δεν κατάφερε να αποσπάσει την αναγκαία πλειοψηφία των τρίτων πέμπτων, δηλαδή 90 ψήφους στο σύνολο των 150 μελών της Βουλής. Οι πολιτικοί αναλυτές, πάντως, θεωρούσαν σχεδόν απίθανη τη συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας, μια και ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Μέτσιαρ δεν είχε υποδείξει δικό του υποψήφιο και είχε δηλώσει καθαρά ότι δεν επρόκειτο να υποστηρίξει κάποιον από τους δύο υποψήφιους.
Η θητεία του απερχομένου Προέδρου Μίχαλ Κόβατς λήγει στις 2 Μάρτη και αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς θα υπάρξει - πιθανά - κενό εξουσίας. Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου ορισμένες εξουσίες περιέρχονται στον πρωθυπουργό, ωστόσο, η υπογραφή των νόμων, ο διορισμός υπουργών και η αποδοχή της παραίτησης κυβερνήσεων παραμένει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του αρχηγού του κράτους. Ενώ, βάσει του Συντάγματος, ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας πρέπει να διενεργηθεί σε 30 μέρες.