ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ούτε μία πρόσληψη το 1997!

Καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για την εξαγγελία 3.500 τακτικών προσλήψεων για τον περασμένο χρόνο

"Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να καθυστερούν οι προσλήψεις για να μη βαρύνεται ο προϋπολογισμός με τα έξοδα μισθοδοσίας των νεοδιόριστων", επισημαίνει, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Διαμαρτύρεται διότι δεν έχει καλυφθεί ούτε μία από τις 3.500 θέσεις για τακτικές προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί για το 1997, οι οποίες καλύπτουν ένα μικρό μέρος των ελλείψεων σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό που υπάρχουν στο χώρο των Νοσοκομείων, της Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ.

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση των προσλήψεων μερικών βαρύνει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στη διαδικασία προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Θεωρεί ότι έκτακτο προσωπικό δεν μπορεί να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υγεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα κενά που υπήρχαν μεγάλωσαν από τη συνταξιοδότηση εργαζομένων τον προηγούμενο χρόνο. "Η κατάσταση αυτή - σημειώνει - έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία στελέχωσης νέων Νοσοκομείων, μονάδων, κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων - κάτι που έχει αντανάκλαση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και στις συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους".

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας στη Βουλή για 11.000 προσλήψεις, σε απάντηση Ερώτησης, αφορά την τετραετία 1994 - 1997 και οι 3.500 από αυτές είναι απλώς στο στάδιο της προκήρυξης. Για το 1998 δεν υπάρχει δέσμευση, παρά μόνο δήλωση του υπουργού Υγείας για 4.000 προσλήψεις στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ.

Σήμερα οι μαθητικές συγκεντρώσεις
  • Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, ώρα 12, και στις 12:30 συγκέντρωση στο ΤΕΛ Περάματος
  • Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων συναντιούνται στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Στο δρόμο κατεβαίνουν σήμερα οι μαθητές του Πειραιά και του Περάματος, καθώς και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, για να απαιτήσουν την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, αναβάθμιση και ενίσχυση της νυχτερινής και τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης 15% για την παιδεία, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.

Οι μαθητές στον Πειραιά με απόφαση του Συντονιστικού τους θα συγκεντρωθούν στις 12 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.Στο Πέραμα,οι μαθητές από όλα τα γυμνάσια και λύκεια του δήμου θα συγκεντρωθούν στις 12.30 μ.μ. στο ΤΕΛ Περάματος και θα γίνει πορεία προς το σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης" στη Λεωφόρο Ειρήνης, όπου για μια περίπου ώρα θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. Σήμερα το βράδυ, επίσης, τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων και ΤΕΣ από όλη την Ελλάδα,οι οποίοι με απόφαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού τους, θα συγκεντρωθούν στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος,ενώ στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Τα Συντονιστικά των μαθητών, ημερήσιων και νυχτερινών σχολείων, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τις θέσεις τους για αναβάθμιση και ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αλλά με συντονισμένα βήματα, συνεχίζουν με πιο μαζικούς πανελλαδικούς αγώνες για κατάργηση του νόμου 2525 που θίγει το δικαίωμα στη μόρφωση.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις των πενταμελών και δεκαπενταμελών Μαθητικών Συμβουλίων των σχολείων όλης της χώρας, με στόχο να οργανώσουν, με τον καλύτερο τρόπο, τη συμμετοχή τους στη διήμερη πανελλαδική προειδοποιητική κατάληψη στις 12 και 13 Φλεβάρη. Την πρώτη μέρα της κινητοποίησης οι μαθητές θα διοργανώσουν κατά τόπους συλλαλητήρια και πορείες στις νομαρχίες.

Στην Αθήνα και στον Πειραιά οι μαθητές διοργανώνουν συλλαλητήριο για τις 12 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Την επόμενη μέρα, στις 13 Φλεβάρη 1998, θα γίνουν συσκέψεις και εκδηλώσεις στα υπό κατάληψη σχολεία με τη συμμετοχή γονιών, καθηγητών και συνδικάτων, ενώ στις 14 του Φλεβάρη οι μαθητές θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στην Αθήνα για να οργανωθεί η παραπέρα δράση των μαθητών.

Συνεδριάζουν δάσκαλοι και καθηγητές

Ολοκληρώνονται αυτή τη βδομάδα οι περισσότερες συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ της χώρας, που συζητούν την αντίδραση του κλάδου απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και τις γενικότερες αντιλαϊκές επιλογής της κυβέρνησης. Οι πλειοψηφίες στις δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αποφάσισαν να προτείνουν στον κλάδο μία 24ωρη απεργία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, περιορίζοντας έτσι την αντίδραση του κλάδου και στερώντας την από συνέχεια και προοπτική. Η απόφαση πάντως για την πορεία του κλάδου θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη 10 Φλεβάρη στις γενικές συνελεύσεις των προέδρων ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ), παίρνοντας υπόψη της το μέγεθος των προβλημάτων (λιτότητα, μείωση αποδοχών, κατάργηση επετηρίδας, εφαρμογή αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525 κτλ.) και την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης στην πρόκληση της κυβέρνησης, προτείνει:

- Δύο 48ωρες απεργίες μέσα στο Φλεβάρη 17, 18 και 25, 26 Φλεβάρη με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια και νέες γενικές συνελεύσεις προέδρων στις 28 Φλεβάρη για οργάνωση και συνέχιση των κινητοποιήσεων.

- Κανένας εκπαιδευτικός να μην συμμετέχει σε καμιά διαδικασία των εξετάσεων πρόσληψης εκπαιδευτικών και κανένας εκπαιδευτικός να μην συμμετέχει σε καμιά διαδικασία πρόσληψης του Σώματος Μονίμων Αξιολογητών.

Για την "αξιολόγηση"

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καλεί σε αγώνα για απόσυρση του σχεδίου "Αξιολόγησης" και ανατροπή του στην πράξη. "Στον αποπροσανατολισμό του ψευτοδιλήμματος περί "αξιολόγησης", απαντάμε με τον καθημερινό αγώνα μας, μέσα κι έξω από την τάξη, για καλύτερη και περισσότερη εκπαίδευση, μόνο δημόσια, δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά", τονίζει η ΔΕΕ. "Σ' αυτό πρέπει να κρίνουν γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι τους εκπαιδευτικούς καθημερινά. Η αξιολόγηση δεν είναι πρόβλημα του εκπαιδευτικού, αλλά ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, γιατί σκοπεύει στον εξαναγκασμό του εκπαιδευτικού να εφαρμόζει επιλογές τις οποίες δεν αποδέχεται και αποτελούν μέσο ταξικών διακρίσεων και φραγμών στην παιδεία και υποβάθμισης".

11ΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Βραβεύτηκαν οι 20 πρώτοι μαθητές

Την απονομή βραβείων και επαίνων στους 20 πρώτους μαθητές, που διακρίθηκαν στον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας έκανε χτες η Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ).Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 1.500 μαθητές από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Οι περισσότεροι απ' τους μαθητές φοιτούν στη Β Λυκείου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του τμήματος Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης της ΕΕΧ Ανδρέας Παπαγεωργίου επισήμανε ότι η βράβευση που απονέμεται από την ΕΕΧ στους επιτυχόντες μαθητές έχει ξεχωριστή σημασία, τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική, γιατί η εκπαίδευση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή λόγω της διακηρυγμένης μεταρρύθμισης και γιατί η χημεία δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Παιδείας με την οφειλόμενη βαρύτητα που επιβάλλει ο σημαντικός ρόλος της επιστήμης στη ζωή. "Η παιδεία - τόνισε - ενός λαού πρέπει να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, γιατί είναι είδος πρώτης ανάγκης όπως η τροφή και η ελευθερία του είναι το οξυγόνο του".

Οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι: Γ. Μανουσάκης,Λύκειο Χανίων, Π. Παπαδόπουλος,4ο Λύκειο Ιωαννίνων, Χρ. Παγανιάς,ΕΠΛ Πάτρας, Στ. Ασλάνης,4ο Λύκειο Λάρισας, Αλ. Λουϊζος,ΕΠΛ Κατερίνης, Δ. Μπακόλας,ΕΠΛ Βέροιας, Α. Μπεχλιούλης,Λύκειο Αμφιλοχίας, Γρ. Ζαχαριάδης,2ο Λύκειο Δράμας, Αν. Κολοβός,4ο Λύκειο Λάρισας, Κ. Χαδόλιας,1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας, Αρ. Κολοβός,4ο Λύκειο Λάρισας, Αν. Γερόσταθος,εκπαιδευτήρια "ΔΟΥΚΑ", Στρ. Ιωαννίδης,Κολέγιο Αθηνών, Ν. Κοντορίνης,Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών, Π. Μάλλιος,Κολέγιο Αθηνών, Δ. Νάνης,4ο Λύκειο Λάρισας, Χρ. Χρόνης,4ο Λύκειο Ιωαννίνων, Κ. Τούλης,2ο Λύκειο Σερρών, Χρ. Καραϊσκος,1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, Ελ. Χατζέλλης,ΕΠΛ Μυτιλήνης.

Οι μαθητές Γ. Μανουσάκης,Π. Παπαδόπουλος,Χρ. Παγανιάς και Αλ. Λουϊζος πήραν μέρος στην 29η Ολυμπιάδα Χημείας, που έγινε πέρσι στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Απεργούν οι γιατροί στο "Ασκληπιείο"

Εικοσιτετράωρη απεργία κάνουν σήμερα οι γιατροί του "Ασκληπιείου" Βούλας, που διαμαρτύρονται για την πρόσφατη εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, με την οποία γίνεται, παράνομα και καταχρηστικά, παρακράτηση των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο 13ος και 14ος μισθός δε συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ύψους των αμοιβών των εφημεριών. Το μέτρο αυτό πλήττει κυρίως τους ειδικευόμενους γιατρούς, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους είναι από τις εφημερίες.

Χτες, οι γιατροί του νοσοκομείου έκαναν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και την ερχόμενη βδομάδα (Δευτέρα - Παρασκευή) με αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Οι γιατροί ζητούν: Επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν, πρόσληψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, βελτίωση της υποδομής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, βελτίωση της διαμονής και διατροφής ασθενών και γιατρών και λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Περιοδεία στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια των περιοδειών και επισκέψεων της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σε τριτοβάθμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πραγματοποιήθηκε χτες επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΟΘ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στα ΤΕΙ της πόλης.

Η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος και εκπροσώπους των τμημάτων, των σωματείων των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η δραστηριότητα του ιδρύματος και εντοπίστηκαν ελλείψεις και προβλήματα όπως η χαμηλή χρηματοδότηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για όλες τις πλούσιες δραστηριότητες του ιδρύματος και των επιμέρους τμημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ