ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε "κλοιό" ανεργίας η Θεσσαλονίκη

Τομέα ανέργων και ξένων εργατών ιδρύει το ΕΚΘ. Πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο στις 27 Φλεβάρη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τη δημιουργία Τομέα ανέργων και ξένων εργατών,αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Στόχος - όπως αναφέρθηκε - είναι η καταγραφή των απολυμένων και των ανέργων της πόλης, η οργάνωσή τους και εκπροσώπησή τους στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος σαν αναπόσπαστο κομμάτι.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι "οι εργαζόμενοι διατηρούν ανοιχτά τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στάθηκε ιδιαίτερα στο Πανθεσσαλονίκειο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει το ΕΚΘ την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί το πρώτο αγωνιστικό βήμα και κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε καθολική συμμετοχή.

"Το ΕΚ Θεσσαλονίκης θα πρέπει να κάνει καθαρό στους εργαζόμενους ότι η επίλυση των προβλημάτων περνάει από μια άλλη πολιτική που θα είναι ενάντια στη λεγόμενη "ελεύθερη αγορά" των πολυεθνικών", τόνισε στην τοποθέτησή του από μέρους της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.

Αναπτύσσοντας παραπέρα τις θέσεις της Παράταξης, ο Θ. Κυριακίδης τόνισε: "Είμαστε ενάντια στους "αναπτυξιακούς νόμους", τους τωρινούς και σ' αυτούς που σχεδιάζει η κυβέρνηση που δίνουν τα λεφτά του ελληνικού λαού για απολύσεις και μετεγκατάσταση των βιομηχανιών έξω από το νομό Θεσσαλονίκης. Το ΕΚΘ θα πρέπει να στοχεύει στην προσπάθεια της οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΑΓΝΟ, ΒΑΛΚΑΝ κλπ. και σε συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια πολιτική να διεκδικήσουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων".

Οι εκπρόσωποι της "Εργατικής Ενότητας" πρότειναν μετά το συλλαλητήριο στις 17/2, να αποφασιστεί 24ωρη απεργία στα μέσα Μάρτη, καθώς και άλλες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της πλήρους απασχόλησης, του 8ωρου, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σήμερα τα πανσυνταξιουχικά συλλαλητήρια

Στις 10 πμ στην Κάνιγγος, το "ραντεβού" των συνταξιούχων της Αττικής. Στο ΕΚΘ στις 10.30, η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Δυναμική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί στην εξαθλίωση, ετοιμάζονται να δώσουν σήμερα οι συνταξιούχοι, που με απόφαση τηςΣυντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,πραγματοποιούν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Αγωνιστικό "ραντεβού" στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος έχουν δώσει οι συνταξιούχοι της Αττικής, που στη συνέχεια θα πορευτούν προς το μέγαρο Μαξίμου.Στο συλλαλητήριο στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,καλούν συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, Νάουσας, Γρεβενών, Κοζάνης, Αλεξάνδρειας, Κατερίνης, Βέροιας, Χαλάστρας, Ασβεστοχωρίου και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου και θα επιδώσουν το ψήφισμά τους.

Οι συνταξιούχοι Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης θα συγκεντρωθούν στις 10.30πμ στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.Στα Γιάννενα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.Στη Λιβαδειά η συγκέντρωση θα γίνει στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης υπογράμμισαν ότι δε φοβούνται να βγουν χειμωνιάτικα για να διεκδικήσουν μια ζωή μακριά από τις ελεημοσύνες του εκάστοτε ΕΚΑΣ. "Δε φοβόμαστε να αγωνιστούμε - επισημαίνουν - γιατί με αγώνες κατορθώσαμε και κατακτήσαμε αυτά που σήμερα πάνε να μας ληστέψουν". Σημείωσαν ότι βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στην καταστροφική λαίλαπα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τις προτάσεις Σπράου και του προγράμματος σύγκλισης. Διεκδικούν την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του μισθού του εν ενεργεία, για όλα τα Ταμεία. Η μειωμένη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση των 68 χρόνων, να γίνει ίση με την κατώτερη, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα.

Ο Γ. Ραφαηλίδης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι "οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων δε θα σταματήσουν στις 5 Φλεβάρη. Θα συνεχίσουμε ώσπου να δικαιωθούμε".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιβαδειάς με ανακοίνωσή του καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και καταγγέλλει την αύξηση - κοροϊδία του 2,5% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της ΑΖΕΛ

Στην Αγροτική Τράπεζα θα συγκεντρωθούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην ΑΖΕΛ για να διαδηλώσουν ενάντια στο επιχειρούμενο κλείσιμο της ΑΖΕΛ. Η παραγωγή στο εργοστάσιο έχει σταματήσει εδώ και 6,5 μήνες και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Ο γραμματέας του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης,που παραβρέθηκε στη συνέλευση, τόνισε ότι την κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση και οι πιέσεις πρέπει να ασκηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οπως τόνισε, όλα δείχνουν πως το εργοστάσιο οδηγείται στο κλείσιμο, γι' αυτό πρέπει το σωματείο έστω και αργά να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσης μετά την Αγροτική Τράπεζα να κάνουν διαβήματα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας και αν οι απαντήσεις που δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές, θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου.

Στάση σήμερα στα τρόλεϊ

Στάση εργασίας, 10πμ - 3μμ,πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, λόγω της Γενικής τους Συνέλευσης, στην οποία θα αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα την κυβερνητική παρέμβαση για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ.

Ανοδος της ΕΣΑΚ Μετάλλου στη Λάρισα

Με σημαντική άνοδο των ψηφισάντων και ενισχυμένο τον "Ενιαίο Συνδυασμό Μετάλλου" (υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ) ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας.Συγκεκριμένα, ψήφισαν 336 εργαζόμενοι, ενώ στις αρχαιρεσίες του 1996 είχαν ψηφίσει 249 και έλαβαν: "Ενιαίος Συνδυασμός" 277 ψήφους (πριν 205), 8 έδρες για τη διοίκηση, 7 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο και 3 για την ΠΟΕΜ. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 53 ψήφους (πριν 38), 3 έδρες στη διοίκηση και έναν για το Εργατικό Κέντρο.

Απεργία στη Μακεδονίας - Θράκης

Σαρανταοχτάωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη και αύριο οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, αντιδρώντας στην πώληση της Τράπεζας. Σήμερα στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης (οδός Εθνικής Αμύνης) και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Απολύσεις και απεργία στη ΣΥΝΕΛ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Εταιρεία Λιπασμάτων, καθώς η διοίκηση της εταιρίας προχωρά σε ομαδικές απολύσεις. Στα πλαίσια της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας στις 9.30 το πρωί και στη Βουλή στις 11 το πρωί, ενώ στις 12.30 θα κάνουν Γενική Συνέλευση.

"Με την απελευθέρωση της αγοράς, σημειώνεται στην ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, ο ρόλος της ΣΥΝΕΛ συνεχώς φθίνει και ο συνολικός τζίρος των εργασιών της συνεχώς μειώνεται. Μεγάλο μέρος της διακίνησης του λιπάσματος περνάει στο ιδιωτικό εμπόριο. Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων και οι δυσμενείς επιπτώσεις τους στον αγροτικό τομέα, αλλά και στη λειτουργία των συνεταιρισμών, θα φανούν ξεκάθαρα τα επόμενα χρόνια. Αμεσα εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα είναι οι εργαζόμενοι της ΣΥΝΕΛ". Να σημειωθεί ότι ήδη έχει μειωθεί το προσωπικό σημαντικά και η διοίκηση της εταιρίας προχωρά σε ομαδικές απολύσεις, με στόχο τη μείωση του υπάρχοντος προσωπικού κατά 50%, κλείσιμο των υποκαταστημάτων Θεσσαλονίκης και Καβάλας και παντελή εγκατάλειψη της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ