ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις των ανέργων

ΒΟΝΝΗ.-

Στο ρυθμό των ανέργων θα ζήσει όλη χώρα σήμερα, καθώς οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη γερμανική επικράτεια παίρνουν νέες διαστάσεις, μετά την ανακοίνωση του νέου ρεκόρ ανεργίας που σημειώθηκε για τον πρώτο μήνα του 1998.

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες θα γίνουν σε 200 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πρωτευούσων των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων, με συμμετοχή που οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετική και μαζικότερη από το αναμενόμενο, ενώ προειδοποιούν τη γερμανική κυβέρνηση ότι η πρωτοτυπία και η μαχητικότητα θα είναι πρωτόγνωρη για τα γερμανικά δεδομένα. Τις διαδηλώσεις τις διοργανώνει η "Ενωση Γερμανών Ανέργων", που έχει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ακόμα και εκκλησιαστικών κοινοτήτων. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 50 οργανώσεις και ομάδες έχουν εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους. Τα αιτήματα των ανέργων είναι: "Καταπολέμηση της ανεργίας και όχι των ανέργων, ανάκληση της μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς τις υπηρεσίες ανεύρεσης εργασίας, σταθερή ασφάλεια του επιδόματος ανέργων και αύξηση του (μειωμένου) επιδόματος κοινωνικής βοήθειας".

Στο μεταξύ, χτες το Γραφείο Εργασίας στη Νυρεμβέργη ανακοίνωσε ότι τα νέα επίσημα ποσοστά είναι αυξημένα είτε σε ποσοστά είτε σε πραγματικούς αριθμούς, κάτι που είχε εκτιμήσει και η "Ενωση Ανέργων" και διοργάνωσε τα συλλαλητήρια ώστε να συμπέσουν με την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια (περίπου 4,9 εκατομμύρια), ενώ το ποσοστό είναι 12,4%, αυξημένη κατά 0,6% μόνο σε ένα μήνα (11,8% το Δεκέμβρη '97). Η Ανατολική Γερμανία είναι αυτή που πλήγεται και πάλι περισσότερο, όπου το ποσοστό από 19,4% ανήλθε σε 21,1%. Ούτε όμως η Δυτική Γερμανία, παρά την πρόσφατη "οικονομική ευφορία" που εξήγγειλαν, γλίτωσε και το ποσοστό ανέβηκε σε 10,5% από 9,9%.

Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κυκλώνα των αντιδράσεων, από τις ανακοινώσεις, αλλά και των κινητοποιήσεων, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ έκανε αυτό που "κάθε συνεπής πολιτικός" θα έκανε. Ανακοίνωσε ένα εσπευσμένο πακέτο μέτρων και προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που τρώει τα σωθικά της χώρας. Τα μέτρα δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά θα παρουσιαστούν σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο ανήμερα των κινητοποιήσεων των ανέργων!

ΙΤΑΛΙΑ
Ενας "Ράμπο" ακροβατεί και σπέρνει το θάνατο

ΤΡΕΝΤΟ.-

Ενα τραγικό δυστύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο του Καβαλέζε, που κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, προκαλεί αλλεπάλληλες αντιδράσεις, τόσο στην ιταλική κοινωνία, όσο και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι πρώτες εκτιμήσεις, που αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πιλότος του μοιραίου στρατιωτικού αεροσκάφους συμπεριφερόταν σαν "Αμερικανός Ράμπο", έχουν εγείρει την αγανάκτηση και την επακόλουθη ύψωση των τόνων, τόσο έντονα που κάποιες φωνές ζήτησαν - δικαίως - και το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης του Αβιάνο.

Το δυστύχημα συνέβη το βράδυ της Τρίτης, όταν ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος έκοψε κατά λάθος το συρματόσχοινο που συγκρατούσε το τελεφερίκ, το οποίο μετέφερε επιβάτες που προορισμό είχαν τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Το τελεφερίκ έπεσε στις απότομες πλαγιές από ύψος 2.000 μέτρων και ο τραγικός απολογισμός ήταν έντεκα άνδρες και εννέα γυναίκες νεκροί. Από την αναγνώριση της ταυτότητας των θυμάτων της τραγωδίας, βρέθηκαν ότι μεταξύ αυτών είναι οχτώ Γερμανοί, πέντε Βέλγοι, τρεις Ιταλοί και δύο Πολωνοί τουρίστες, ενώ υπολείπονται ακόμα δύο πτώματα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί προς το παρόν. Ο Πάολο Σαρτόρι, ο αστυνομικός επιθεωρητής που είναι επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι "το αεροπλάνο πρέπει να πετούσε σε ύψος περίπου εκατό μέτρων από το έδαφος" και πρόσθεσε ότι βρέθηκε ένα κομμάτι από το στρατιωτικό αεροπλάνο (ένα EA - 6B Gruman Prowler) σε απόσταση εκατό μέτρων από το σημείο όπου η καμπίνα του τελεφερίκ έπεσε στο έδαφος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του δυστυχήματος, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο,ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι να διατάξει έρευνα, ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια του πολύνεκρου ατυχήματος. Ταυτόχρονα, ζήτησε να αναθεωρηθούν οι άδειες που επιτρέπουν στα ΝΑΤΟικά μαχητικά να εκτελούν εκπαιδευτικές πτήσεις σε χαμηλό ύψος και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε παράξενο αυτό το ατύχημα, αφού το αεροπλάνο δεν είχε κάποια βλάβη και προσγειώθηκε κανονικά στη βάση του Αβιάνο, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους - αποδίδοντας το χαρακτηρισμό "τραγική αμέλεια" στο δυστύχημα - και να κάνει τους αναγκαίους ελιγμούς για να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων. Για το λόγο αυτό, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπ. Κλίντον, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια και, τέλος, ότι θα συμμετάσχουν στην έρευνα και Ιταλοί εμπειρογνώμονες, έδωσε δε τη διαβεβαίωση ότι θα διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια αυτής της συμφοράς και δεν θα επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Η ένταση έχει προκληθεί κυρίως από τον πολιτικό κόσμο, ακόμα και από μέλη της κυβέρνησής του - όπως ο υφυπουργός Αμυνας Μάσιμο Μπρούτι - που ζητούν επίμονα απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος έδωσε εντολή για πτήσεις σε χαμηλό ύψος και γιατί παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί". Επίσης, η Κομμουνιστική Επανίδρυση και το κόμμα των Πρασίνων κατήγγειλαν χτες ότι δεν πρόκειται για τυχαίο επεισόδιο, αλλά για παραβίαση των διεθνών κανονισμών - κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής - και για το λόγο αυτό ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθεί το καθεστώς που ισχύει για τις ΝΑΤΟιές βάσεις. Πολιτικός της περιοχής επισήμανε ότι πιλότοι αεροπλάνων του ΝΑΤΟ συνηθίζουν να πετούν κάτω από τα συρματόσχοινα του τελεφερίκ "χάριν αστειότητας".

Μέχρι στιγμής πάντως για τους δύο Αμερικανούς πιλότους δεν πάρθηκε κανένα μέτρο και ούτε επιτράπηκε στον Ιταλό εισαγγελέα να τους εξετάσει. Πάντως σε "ένδειξη καλής θέλησης" ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Αβιάνο, Αμερικανός πτέραρχος Τίμοθι Πέπε ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος στην Ιταλία μέχρι να διαλευκανθούν οι συνθήκες που προκάλεσαν το δυστύχημα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Ντέιτον" στο Κοσσυφοπέδιο ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών!

ΤΙΡΑΝΑ.-

Την ανοιχτή παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε χτες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, τασσόμενος - όπως είπε - υπέρ της "σύναψης μίας συμφωνίας τύπου Ντέιτον" στην περιοχή.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ο Αλβανός υπουργός είπε ότι η "στρατιωτική κατοχή" της επαρχίας από τη Σερβία και η δυσπιστία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου προς τους ηγέτες τους έχουν κάνει την κατάσταση "εν δυνάμει εκρηκτική". Κατά τον Πασκάλ Μίλο, το μόνο που θα μπορούσε να ανακόψει την ένταση στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας μίας ενδεχόμενης σύρραξης) θα ήταν η επέμβαση της διεθνούς κοινότητας, μια που η πρόσφατη ανάμειξη μεγάλων δυνάμεων, στην περίπτωση του τερματισμού του πολέμου στη Βοσνία, τον έχουν "κάνει αισιόδοξο", όπως έγινε με τη συμφωνία Ντέιτον το 1995! Εν κατακλείδι, ο Αλβανός υπουργός συνόψισε, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι άλλο από "ένα Ντέιτον" και κατέληξε προβλέποντας ότι "θα έχει ένα στο μέλλον"...

Η πρόταση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών εκδηλώνεται ένα 24ωρο πριν τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέμπ Μεϊντάνι, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τότε, ο Αλβανός Πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι "πρέπει να επέμβουμε για να αποφευχθεί μια έκρηξη στην περιοχή, η οποία δε θα συγκλονίσει μόνο την Αλβανία, αλλά και τις χώρες της περιοχής". Είχε μάλιστα ζητήσει τη συγκρότηση μόνιμης αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη συγκεκριμένη σερβική επαρχία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Θέλουμε να διωχτούμε δικαστικά"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Αψηφώντας τους νόμους που εξισώνουν αυτόν που διανέμει ένα απαγορευμένο κείμενο με το συγγραφέα του (και άρα συνεπάγονται νομική του δίωξη) δεκάδες ηθοποιοί του κινηματογράφου, συγγραφείς και διανοούμενοι διένειμαν τα κείμενα απαγορευμένων ομιλιών μπροστά στο ειδικό δικαστήριο ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης.

"Ας αλλάξουν τους νόμους ή ας ρίξουν όλη την Τουρκία στη φυλακή", δήλωσε ο Σανάρ Γιουρνταταπάν, συνθέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπροστά στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας, το οποίο λειτουργεί από τον καιρό της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο Γιουρνταταπάν και έξι συνάδελφοί του διένειμαν κείμενα ομιλιών του τυφλού αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εσμπέρ Γιαγκμουρντερελί και του συνδικαλιστή ηγέτη Μαχμούτ Κονούκ, στις οποίες οι συγγραφείς τους ζητούσαν πλήρη δικαιώματα για την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας. Τόσο ο Γιαγκμουρντερελί όσο και ο Κονούκ έχουν καταδικαστεί για τις ομιλίες τους αυτές.

"Ενημερώσαμε χθες τον εισαγγελέα για την πρόθεσή μας και θέλουμε να ξεκινήσει τη δικαστική διαδικασία εναντίον μας για την πράξη μας", δήλωσε νωρίτερα ο Γιουρνταταπάν στο "Ρόιτερ".

ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΝΑΤΟικοί απολύουν και διορίζουν...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ενα ακόμη επεισόδιο απροκάλυπτης ανάμειξης των ξένων πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία παίχτηκε χτες, όταν αξιωματούχοι της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας απέλυσαν Κροάτη αρχηγό αστυνομίας γιατί απέτυχε να ερευνήσει κρούσματα βίας με θύματα μουσουλμάνους...

Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", "διεθνείς αξιωματούχοι" (που δεν κατονομάζονται) απέλυσαν τον Ζόζο Μάτιτς, αρχηγό της Αστυνομίας του Στόλατς, γιατί δε βρήκε τους ενόχους για δύο εκρήξεις βομβών, επιθέσεις, κακοποιήσεις και λιθοβολισμό λεωφορείων, που μετέφεραν πρόσφυγες μουσουλμάνους στην πόλη του, μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα. Πηγές προσκείμενες σε ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους αναφέρουν ότι την ίδια "μοίρα" αντιμετωπίζει και ο δήμαρχος του Στόλατς, γιατί επί δύο χρόνια δεν έκανε τίποτε για την παραχώρηση άδειας εγκατάστασης 100 οικογενειών μουσουλμάνων στον κροατικό τομέα της πόλης.

Λίγα λουλούδια στον χώρο με τα συντρίμματα...

Λίγα λουλούδια στο χώρο με τα συντρίμματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ