Οι αποφάσεις των δήμων για ελεγχόμενη στάθμευση έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και αποβλέπουν στην εμπορική εκμετάλλευση δημόσιου χώρου, τόνισε ως παρεμβαίνων στη συζήτηση ο Λεων. Αυδής
Τα παρκόμετρα των ιδιωτικών εταιριών, που έχει επιβάλει ο Δήμος Αθηναίων στους δημότες του για εισπρακτικούς λόγους, αλλά και η απόφασή του να εκχωρήσει βασικές αρμοδιότητές σε ιδιώτες, δέχτηκαν πυρά από πολλές πλευρές κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η Ολομέλεια του ΣτΕ συζητά τις προσφυγές ιδιωτικής παρκοεταιρίας ("ΣΙΤΕΞ") ανταγωνίστριας αυτής που ανέλαβε την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα ("Δήλος - Κοκκινάκης"), αλλά και προσφυγή του Δήμου Αθήνας κατά της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία κρίθηκε παράνομη η απόφαση ανάθεσης στην εταιρία "Δήλος".
Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ως παρεμβαίνων, υπογράμμισε ότι η απόφαση του Δήμου Αθηναίων έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην εμπορική εκμετάλλευση δημόσιου χώρου. "Κατά το Σύνταγμα, δεν μπορεί να εκχωρηθεί καμιά δημόσια εξουσία σε ιδιώτη και επομένως δεν μπορεί να εκχωρηθεί η εξουσία επιβολής προστίμων σε ιδιωτική εταιρία",τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι οι δήμοι έχουν κατά το νόμο αρμοδιότητα να ρυθμίζουν θέματα στάθμευσης, αλλά μόνο με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας ή της κίνησης. Ετσι, μπορούν να καθορίζουν χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία, όπου υπάρχει ανάγκη εναλλαγής των οχημάτων που σταθμεύουν, όχι όμως και να επιβάλλουν πληρωμένη ελεγχόμενη στάθμευση με σκοπούς εισπρακτικούς.Για τη δημιουργία των 9.000 θέσεων στάθμευσης από το Δήμο Αθηναίων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" είπε ότι η απόφαση είναι παράνομη και αποβλέπει στην εκμετάλλευση δημόσιου χώρου.
Τέλος, για τον τρόπο που λήφθηκε η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Λεων. Αυδής ανέφερε ότι έπρεπε να παρθεί με πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου (άρθρο 36 του Δημοτικού Κώδικα) και να είχαν προσδιοριστεί οι όροι και η χρονική διάρκειά της.
Οι νομικοί σύμβουλοι της προσφεύγουσας εταιρίας υποστήριξαν ότι η ανάθεση των έργων πρέπει να γίνεται με πλειοψηφία άνω των 2/3, ενώ ο νομικός εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίστηκε ότι είναι νόμιμη η απόφαση του υπουργού που ακύρωσε την ανάθεση του έργου στη συγκεκριμένη εταιρία, καθώς δεν υπήρξε η προβλεπόμενη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.
Το θέμα με τα παρκόμετρα έλαβε εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις, καθώς το παράδειγμα του δημάρχου Πειραιά Στ. Λογοθέτη ακολούθησαν και πολλοί άλλοι δήμαρχοι μεγάλων δήμων προεξάρχοντος του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος υπέγραψε αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία.
Ουσιαστικά, με τη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Αθηναίων, παραχωρούσε ιδιότυπες δικαστικές αρμοδιότητες σε ιδιωτική εταιρία για να κρίνει ενστάσεις και προσφυγές δημοτών κατά των κλήσεων για παράνομη στάθμευση. Επίσης, έδινε δικαίωμα πρόσβασης στη συγκεκριμένη εταιρία να επεμβαίνει στα ηλεκτρονικά αρχεία του δήμου και να πληροφορείται για τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών, όπως αρχείο ΤΑΠ, διατάγματα χρήσεων γης κλπ.
Το "πράσινο φως" για την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση του κοινού σε ιδιωτικές εταιρίες άναψε, ήδη, το Στ Τμήμα του ΣτΕ, καθώς έκρινε ότι η ανάθεση της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης από το Δήμο Αθήνας σε ιδιωτική εταιρία δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και είναι εντός των πλαισίων του Δημοτικού Κώδικα, γιατί οι αρμοδιότητες ανατίθενται "κατ' εξαίρεση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα". Πάντως, λόγω μείζονος σημασίας το Στ Τμήμα είχε παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου για οριστική κρίση όπου και συζητήθηκε χτες, ενώ η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος Φλεβάρη.
Η απόφαση του Στ' Τμήματος επέχει θέση εισήγησης προς την Ολομέλεια του δικαστηρίου και έκρινε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των ΟΤΑ για την ανάθεση παρόμοιων έργων πρέπει να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, ενώ η επιλογή της ιδιωτικής εταιρίας με απλή πλειοψηφία.
Πάντως, πρόσφατα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι κλήσεις των παρκοεταιριών δεν είναι δυνατόν ούτε μπορούν να γίνουν μόνιμοι τίτλοι και συνεπώς δεν μπορούν να εισπραχθούν από το δήμο με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Ημερίδα για το περιαστικό πράσινο στη Θεσσαλονίκη
Τη δραματική πρωτιά στις πυρκαγιές κατέχει η χώρα μας, μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Α. Παλαιολόγος, στα πλαίσια ημερίδας που έγινε προχτές στη Θεσσαλονίκη για το περιαστικό πράσινο της πόλης. Κάθε χρόνο εκδηλώνονται 1.200 πυρκαγιές και καίγονται περισσότερα από 500 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Αλλοι επιστήμονες ανέφεραν ότι το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε συνειδητούς εμπρησμούς, το 33% σε εμπρησμούς από αμέλεια και μόλις το 2% των πυρκαγιών οφείλεται σε φυσικά αίτια. Το υπόλοιπο ποσοστό οφείλεται σε άγνωστες αιτίες.
Επίσης, κατήγγειλαν ότι λόγω έλλειψης Εθνικού Κτηματολογίου το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να αποδείξει την ιδιοκτησία του στις δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα, αυτές, αφού καούν, να πέφτουν στα χέρια των οικοπεδοφάγων. Ενώ, όπως σημειώθηκε, ανοίγει η όρεξη των οικοπεδοφάγων με το νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η απόφαση του υπουργού Γεωργίας να μεταφέρει την ευθύνη προστασίας και δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πορεία των έργων στο Σέιχ Σου που ξεκίνησαν μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε περισσότερα από 15 χιλιάδες στρέμματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΓΓ Δασών, μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περίπου 2 δισ. δραχμές για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στο δάσος και την προσπάθεια αναδάσωσης.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε ως εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ ο Κ. Κατσιάβαλος, ο οποίος σημείωσε την παράλειψη από τις εργασίες της ημερίδας, θεμάτων για την πρόληψη και την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Γιατί όπως είπε "η πρόληψη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ακατόρθωτες στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος γενικά και ειδικότερα στη βάση που βιώνουμε σήμερα, δηλαδή της πλήρους φιλελευθεροποίησης και ιδιωτικοποίησης των πάντων. Είναι έννοιες οι οποίες λέγονται, αλλά δεν υλοποιούνται στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, γιατί ρυθμιστής των σχέσεων της κοινωνίας με τη φύση στο συγκεκριμένο σύστημα είναι ο νόμος της προστιθέμενης αξίας, ο νόμος του μεγάλου και άμεσου κέρδους".
Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι η πολιτική ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος είναι συνειδητή επιλογή των κάθε λογής διαχειριστών του καπιταλιστικού συστήματος προς όφελος του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και σε βάρος του λαού και του τόπου.