Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με εκπροσώπους του Νυχτερινού Λυκείου Ν. Ιωνίας
Συνάντηση με τους εκπροσώπους του 15μελούς του Νυχτερινού Λυκείου Ν. Ιωνίας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου τους, διεκδικώντας την κατάργηση του νόμου 2525/97, που υπονομεύει τα μορφωτικά τους δικαιώματα και δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου. Στη διάρκεια της συνάντησης, οι μαθητές αναφέρθηκαν στις προσπάθειες ωραιοποίησης, από τους εκπροσώπους του Γ Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους οποίους συναντήθηκαν, των νέων μέτρων, χωρίς να δίνουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των μαθητών για την αύξηση της παραπαιδείας, τους φραγμούς που υψώνονται στην πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και, γενικότερα, την υποβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης.
Η ΓΓ του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των μαθητών και τόνισε την ανάγκη έντασης των προσπαθειών του τμήματος αυτού των μαθητών, που είναι παράλληλα και εργαζόμενοι, έτσι ώστε:
- Να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος ο αγώνας για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που θίγουν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.
- Να συντονίσουν οι νυχτερινοί μαθητές τα βήματά τους με τους εργαζόμενους και όλους τους φορείς της παιδείας.
Τέλος, τονίστηκε ότι το ΚΚΕ θα προωθήσει με όλες τις δυνατότητές του τα αιτήματα των μαθητών των νυχτερινών σχολείων, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή.
Σε έκτακτη σύγκληση - μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του ανυπόγραφου "μανιφέστου" της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης - καλεί σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του ο Κ. Σημίτης, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να έχει επιλεγεί από την "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα ως σταθμός - αφορμή για την εκδήλωση νέου γύρου εσωκομματικής κρίσης, με πρόθεση την εκ νέου καταγραφή της κυριαρχίας του Κ. Σημίτη στο εσωκομματικό παιχνίδι. Η συνεδρίαση θα ακολουθήσει της σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις...
Ο πρωθυπουργός φέρεται από στενούς συνεργάτες του να επιμένει στη θέση για αναβολή του συνεδρίου για μετά τον Απρίλη, αν και το τελευταίο έχει οριστεί για τις 20 Φλεβάρη. Πρόταση που σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες θα φέρει προς ψήφιση στο ΕΓ την επόμενη βδομάδα. Την ίδια ώρα η προς τα έξω"γραμμή" του πρωθυπουργού είναι ότι "δε λειτουργεί ως κομματάρχης", αλλά επιθυμεί "την ισότιμη συμμετοχή όλων και αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε... ". Στο μεταξύ χτες ο Κ. Σκανδαλίδης κάλεσε τη γραμματέα της οργάνωσηςΤ. Αντωνίου, σε μια ακόμα προσπάθεια πίεσης, να δεχτεί η πλειοψηφία της Νεολαίας, που πρόσκειται στον Α. Τσοχατζόπουλο, τη συμμετοχή στο συνέδριο των 15.000 νέων μελών που ισχυρίζεται η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα ότι δικαιούνται να πάρουν μέρος στις εργασίες. Πάντως όπως έλεγαν στελέχη της Νεολαίας δεν πρόκειται να συναινέσουν ούτε στην αναβολή του συνεδρίου, ούτε στην αποδοχή "ανύπαρκτων" μελών. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη λήξη της συνάντησης, αργά το βράδυ (θα επαναληφθεί σήμερα πριν την ΠΓ) όλοι μιλούσαν για "αδιέξοδο".
Νωρίτερα, στελέχη της πλειοψηφίας, δίνοντας το στίγμα των συσχετισμών στην οργάνωση, σημείωναν ότι στην απαρτιζόμενη από 120 μέλη Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, και η οποία ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα για την οργάνωσή του, τα 95 μέλη "δε δέχονται κουβέντα" για αναβολή. Τόνιζαν δε ότι η τακτική των "εκσυγχρονιστών" ισοδυναμεί με "στρατηγική ρήξης", την οποία επιλέγει η ηγετική ομάδα για να ξεφύγει από τα προβλήματα που γεννά η κυβερνητική πολιτική και οι κινητοποιήσεις (αγρότες, ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικοί κλπ.) ενώ σημειώνουν ότι "η υπόθεση του συνεδρίου της Νεολαίας αποτελεί αφορμή για την έναρξη της πόλωσης".
Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν ότι πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Κ. Λαλιώτης, η Β. Παπανδρέου, ο Γερ. Αρσένης κ.ά. δεν πρόκειται να συνηγορήσουν σε επίπεδο ΕΓ με τις θέσεις Σημίτη, γιατί "δεν έχουν κανένα λόγο να χρεωθούν τέτοιου είδους διάτρητες διαδικασίες". Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Α. Τσοχατζόπουλο, συνεργάτες του τόνιζαν χτες πως από το συνέδριο του κόμματος το 1993, η Νεολαία του κόμματος είναι καταστατικά αυτόνομη. Αρα όποιος ζητά αναβολή του συνεδρίου με "κοπτάτσια" του ΕΓ, δρα ενάντια στο συνέδριο του κόμματος και όχι ενάντια στον Τσοχατζόπουλο. Είναι χαρακτηριστικό, δε, όσον αφορά τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας αλλά και τις πιθανές εξελίξεις, η φράση συνεργατών του πως "το συνέδριο θα γίνει, ο Ακης είναι άκαμπτος"... Σε ό,τι αφορά χτεσινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" που φέρει τον πρωθυπουργό να επιθυμεί να "κοντύνει" τον Α. Τσοχατζόπουλο και να αλλάζει τακτική απέναντί του ώστε να μην καρπώνεται την εσωκομματική δυσαρέσκεια, που θα του έδινε δυνατότητα διεκδίκησης της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, συνεργάτες του υπουργού αρνούνταν επισήμως να προβούν σε κάποιο σχόλιο. Πάντως άλλοι παράγοντες έκαναν λόγο για "παιχνίδια" που διεξάγονται ενάντια στον Τσοχατζόπουλο από μια πλευρά των συνεργατών του Κ. Σημίτη (Τσουκάτος κ.ά.) που δεν απηχούν τις προθέσεις άλλων (Ρέππας, Πασχαλίδης, Πανταγιάς κ.ά.), ούτε του Κ. Σημίτη, στην παρούσα τουλάχιστον, φάση. Μάλιστα, υπουργός που συνομιλεί καθημερινά με τον Κ. Σημίτη, διαβεβαίωνε χτες ότι ο πρωθυπουργός "δεν αναγνωρίζει τις προθέσεις του έναντι του υπουργού" στο δημοσίευμα.
Τέλος, θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι από πλευράς Τσοχατζόπουλου λεγόταν χτες ότι ο υπουργός δεν υποθάλπει κείμενα όπως το "μανιφέστο" που κυκλοφόρησε, αλλά ούτεαπαγορεύει σε κανένα να έχει και να διατυπώνει τις απόψεις του... Από πλευράς "εκσυγχρονιστών", άλλοι επιχειρούσαν να λοιδορήσουν το ανυπόγραφο κείμενο, άλλοι να το υποβαθμίσουν χαρακτηρίζοντάς το ως "μη κίνηση" και άλλοι, όπως ο Γ. Μαλέσιος, δεν απέκλεισαν "σύγκληση των οργάνων" για να εξεταστεί το θέμα. Πάντως ο Ε. Γιαννόπουλος αποκάλεσε το κείμενο "ευπρεπές"...
Να ρίξει τους τόνους και να ελέγξει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από τη στάση της στην τροπολογία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, χωρίς ωστόσο ορατά αποτελέσματα.
Η Ρηγίλλης είναι ιδιαίτερα θορυβημένη από τις αντιδράσεις όχι τόσο των ηγετικών στελεχών (Μάνος, Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη κ. ά.) που είχαν ταχθεί υπέρ της ψήφισης της τροπολογίας, όσο από τη σκληρή κριτική με την οποία υποδέχτηκαν οι περισσότερες εφημερίδες την "εξισορροπιστική" τακτική της. Κριτική, η οποία δεν αποφεύχθηκε, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - προς τα στελέχη αυτών των εφημερίδων.
Η εικόνα "τριχοτόμησης" που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την τροπολογία δείχνει να μην ανησυχεί τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος - άλλη μια φορά - αισιοδοξεί ότι δε θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα. Επιπλέον, στενοί συνεργάτες του απορούσαν χτες για τις αντιδράσεις αυτών που απαιτούν "πιο τολμηρή" στάση, επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι η πρόταση των "επτά σημείων", που κατέθεσε ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή, υπερακοντίζει τις δικές τους προτάσεις!
Η ηγεσία του κόμματος εμμένει στην απόφαση τακτικής να καταψηφίσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή την τροπολογία. Πασχίζει, όμως, να αποφύγει μια ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα αναζωπυρώσει και πάλι το έντονο εσωκομματικό πρόβλημα.
Το πρόβλημα όμως υπάρχει, όπως φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις βουλευτών του κόμματος. Ο Μ. Εβερτ δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση του κόμματός του, ο Γ. Βαρβιτσιώτης περιορίστηκε να πει ότι τα "7 σημεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ και η Μ. Γιαννάκου χαρακτήρισε αρκετά υπεύθυνη τη στάση της ΝΔ. Αντίθετα έντονα δυσαρεστημένοι είναι οι Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Β. Κοντογιαννόπουλος για την άτολμη στάση του Κ. Καραμανλή. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι φέρονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την τροπολογία, αν δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας - πράγμα που δε θεωρείται πιθανό - ενώ ο πρώτος αποφεύγει να προσδιορίσει τη στάση του. Συνεργάτες τους επικρίνουν τον Κ. Καραμανλή, γιατί "αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, κατάφερε να τη μετατρέψει σε μπούμερανγκ". Οσο για τη λογική των ισορροπιών, απαντούσαν ότι "όποιος ισορροπεί, δεν κινείται".
Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αποφύγει να εκφράσει τις απόψεις του, θα το κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα στη Βουλή. Προκειμένου, μάλιστα, να παρευρεθεί στη Βουλή, φρόντισε να βιντεοσκοπηθεί νωρίτερα η συνέντευξή του σε εκπομπή της ΝΕΤ.
Κι όμως έχουν δίκιο όσοι επικρίνουν τον Κ. Καραμανλή για την "εξισορροπιστική" τακτική του απέναντι στην τροπολογία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Εχουν δίκιο όσοι τον κατηγορούν ότι έχασε τη "μεγάλη ευκαιρία" να ανταποκριθεί στο ρόλο του και την αποστολή που του έχει ανατεθεί. Εχουν δίκιο, ακόμα και όσοι αξιώνουν συνέπεια με τις προγραμματικές θέσεις και την πολιτική της ΝΔ.
Πραγματικά, η ηγεσία της ΝΔ έπρεπε να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης!
* * *
Ακριβώς, γιατί η πολιτική και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ αποτελούν και δική της πολιτική και διακηρυγμένες θέσεις. Αυτό προκύπτει εξάλλου και από την πρόταση των επτά σημείων που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ. Αυτό παραδέχτηκε και ο Γ. Παπαντωνίου, όταν απάντησε στον Κ. Καραμανλή ότι αυτά που προτείνει "τα κάνει ήδη" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Επρεπε να την υπερψηφίσει, γιατί αυτή είναι η έντιμη στάση απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και τους οπαδούς του κόμματός του. Να δείξει δηλαδή το πραγματικό πρόσωπό του και όχι να επιχειρεί να κρύβεται πίσω από "διαδικαστικά κόλπα". Να φανεί δηλαδή αυτό που είναι πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται στην πρωτοπορία για την επιβολή αντιλαϊκών λύσεων. Γιατί είναι αλήθεια ότι η κυρίαρχη γραμμή μέσα στη ΝΔ είναι αυτή που εκφράζεται από τους Μητσοτάκη, Μάνο, Σουφλιά κλπ και αυτήν έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ο πρόεδρός της. Η απόφασή του να καταψηφίσει την τροπολογία, ενάντια στις υποδείξεις των παραπάνω στελεχών, είναι, εκτός των άλλων, παραπλανητική και αποπροσανατολιστική. Από την άλλη, δεν μπορεί για πολύ να "ισορροπεί" στις εσωκομματικές αντιθέσεις, αφού κανέναν δεν μπορεί να ικανοποιεί.
* * *
Επρεπε να την υπερψηφίσει για να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η ενέργειά του και η πολιτική του. Πολιτικό κόστος που δήθεν περιφρονεί επιδεικτικά. Φυσικά, σε καμία περίπτωση, δε σημαίνει ότι θα το αποφύγει, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανένα. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται στην "απέναντι όχθη" και το επαληθεύουν κάθε φορά που αποφασίσουν να αντισταθούν στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη.
Π. Κ.