ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ
Ελπιδοφόρα εξέλιξη η αγωνιστική δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος

Στο έδαφος της ενότητας και του αγώνα να χτίσει ο λαός το δικό του μέτωπο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, να ανατρέψει το κυρίαρχο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων

Στη συνεδρίασή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκτίμησε την πορεία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ειδικότερα στις ΔΕΚΟ, των αγροτών και του εκπαιδευτικού κόσμου. Το ΠΓ έκανε τις εξής διαπιστώσεις για τους παραπάνω αγώνες και κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

1. Η αγωνιστική δράση του μαζικού λαϊκού κινήματος αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη, προμήνυμα νέων, μεγαλύτερων αγώνων που έρχονται και εκδήλωση της συσσωρευμένης αγανάκτησης, η οποία διακατέχει τα πλατιά λαϊκά στρώματα εξαιτίας της άγριας, αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής. Είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της χειραφέτησης πλατιών δυνάμεων από τις αντιλήψεις για εκσυγχρονισμό και κοινωνική συναίνεση.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει αυτές τις κινητοποιήσεις. Αποδείχνεται ότι δεν περνούν οι διώξεις, τα "αγροτοδικεία", η ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία και οι εκβιασμοί, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι μηχανισμοί έχουν στην ημερήσια διάταξη. Οσα μέτρα κι αν παρθούν κατά των εργαζομένων, όσοι πακτωλοί χρήματος κι αν διατεθούν για την εξαγορά συνειδήσεων, όσοι "κοινωνικοί διάλογοι" κι αν μεθοδευτούν, ο λαός δεν υποτάσσεται. Αντιστέκεται, οργανώνεται, διδάσκεται και είναι βέβαιο ότι θα βρει το δρόμο του. Θα οικοδομήσει το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, θα ανατρέψει το κυρίαρχο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων, που υλοποιούν ή στηρίζουν την πολιτική της εγχώριας πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα χαράξει την πορεία προς ριζικές πολιτικές αλλαγές.

2. Τα προβλήματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, και γενικότερα της εργατικής τάξης, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, όπως και της παιδείας, αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι αποτέλεσμα του μονόδρομου της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της οικονομικής ολιγαρχίας των χωρών - μελών της. Αυτή η πολιτική φέρνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα στις ΔΕΚΟ, το ξερίζωμα της φτωχής αγροτιάς και την ανάπτυξη των μεγαλοκαπιταλιστών στην αγροτική οικονομία, τη μορφωτική υποβάθμιση και την αφαίρεση του δικαιώματος στην εργασία από τα παιδιά της φτωχολογιάς και γενικά τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ από το 1992 είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είχε αποφασιστεί και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο για τον ιδιωτικό. Σήμερα ο αγώνας κατά των κυβερνητικών μέτρων θα δινόταν από πολύ καλύτερες θέσεις, αν από τότε αυτός είχε οργανωθεί συστηματικά και αποφασιστικά.

Το ίδιο θα συνέβαινε, αν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ συναντούσε τη γνήσια αντίδραση των άλλων κομμάτων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων που επηρεάζουν, ιδιαίτερα στις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Ο λαός θα την αντιμαχόταν από πολύ καλύτερες θέσεις και με πολύ περισσότερες δυνατότητες άμεσης ανατροπής της. Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι φραστικές διαφοροποιήσεις ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι ελιγμοί ή η προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στις εσωκομματικές κόντρες υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς της κυβερνητικής παράταξης, δεν πρέπει να κρύψουν την ευθύνη και την ουσιαστική συμπόρευσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και να συμπορευτούν στον αγώνα με τις ταξικές δυνάμεις.

3. Οι αλλαγές που προωθούνται στις ΔΕΚΟ δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικότερα του τόπου. Είναι αντιδραστικού χαρακτήρα μέτρα και αποτελούν προετοιμασία του εδάφους για την πλήρη παράδοση αυτών των επιχειρήσεων στις αδηφάγες ορέξεις των μονοπωλίων.

Είναι υποκριτικά όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός και όλοι οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων. Από τέτοιας κατεύθυνσης αναδιαρθρώσεις δε θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι σ' αυτές και συνολικά ο λαός, αλλά το μονοπωλιακό κεφάλαιο, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι ωφελούνται και στο διάστημα που οι ΔΕΚΟ βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν αγωνίζονται για να περισώσουν προνόμια, όπως ασύστολα συκοφαντούνται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι αγώνες τους. Προνόμια απολαμβάνει η εργατική αριστοκρατία, που αποτελεί μια ασήμαντη μειοψηφία και εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σήμερα η εργατική τάξη υπερασπίζεται το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις,περιφρουρεί το δικαίωμα για εργασία και όλες τις κατακτήσεις της.

Οι αιτίες που δημιουργούν τα ελλείμματα και την κακοδιοίκηση αυτών των επιχειρήσεων βρίσκονται στη ληστρική αφαίμαξή τους από το μεγάλο κεφάλαιο, στην πολιτική των δανεικών και αγύριστων προς την ολιγαρχία, στη ρουσφετολογική πρακτική των κυβερνητικών κομμάτων. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και όχι στην κυβερνητική ατολμία, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, ή στην προχειρότητα, που δήθεν χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ.

Είναι ψευδείς οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη, ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη αποτελούν στόχο που εξυπηρετεί όλους. Ο δρόμος προς την ΟΝΕ, με ό,τι συνεπάγεται, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των λίγων και την κυρίαρχη τάξη. Στο λαό σωρεύει ερείπια, εξαθλίωση, πείνα, ανεργία. Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας κλάδων του δημοσίου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί ενίσχυσης της εθνικής άμυνας και σε πλήρη αντιστοιχία με τη δομή της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων", στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ως θύτης για άλλους λαούς και ως θύμα για τον ελληνικό λαό.

4. Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί της εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ, τη σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία, να συμπαραταχτούν στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιο κόμμα κι αν την υλοποιεί, όποιο κόμμα κι αν την εκφράζει. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική που επιχειρεί να τους διαχωρίσει τεχνητά και να τους διχάσει.


Βήμα - βήμα η διολίσθηση

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες όλο και περισσότερο, των αποτελεσμάτων της πολιτικής της βήμα προς βήμα προσέγγισης, που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τη γείτονα και "σύμμαχο" Τουρκία. Η συνεχής διολίσθηση των ελληνικών θέσεων έχει περάσει σε νέα φάση και "ανταμώνει" με τη νέα περίοδο έντασης και κλιμάκωσης των προκλήσεων της τουρκικής κυβέρνησης. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας όλο και διευρύνονται με την ανοιχτή στήριξη των Αμερικάνων και ταυτόχρονα, κάτω από την πίεση των ιμπεριαλιστών, συναντούν την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ετσι, ενώ από παλιά, η μόνη ουσιαστική ελληνοτουρκική διαφορά ήταν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, με την κρίση των Ιμίων εμφανίστηκαν οι λεγόμενες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Με την αμερικανόπνευστη Συμφωνία της Μαδρίτης και με την, κοινής αποδοχής, θέση περί "ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο", το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών δεν έχει πλέον όρια. Επιπλέον, ενισχύεται ιδιαίτερα και με τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σε ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ - εκφράζοντας απόλυτα τη σχεδιασμένη τακτική της κυβέρνησης Σημίτη - καλεί πλέον τους Τούρκους να αποτανθούν για οποιαδήποτε διεκδίκηση και απαίτησή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ανοίγεται έτσι ο δρόμος για μια εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση που οδηγεί σε σίγουρη ζημιά για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που θα έχει σοβαρές παρενέργειες και επιπτώσεις στον ελληνικό λαό.

Ολα αυτά τα προαποφασισμένα βήματα γίνονται κάτω από την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών, η κινητικότητα των οποίων στην περιοχή, έχει ιδιαίτερα ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Ο νεοαφιχθείς πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Ν. Μπερνς, διεξάγει μια πολλή μεγάλη προσπάθεια για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, ώστε η λεγόμενη αμερικανική πρωτοβουλία στην περιοχή, να βρει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση. Πέρα από τις επίσημες συναντήσεις του, κάνει συναντήσεις ακόμα και με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση κοινής γραμμής στο θέμα των διαφορών με την Τουρκία. Στην ουσία αυτό που επιδιώκεται είναι και επίσημα η καθιέρωση της αμερικανικής κηδεμονίας και επικυριαρχίας στο Αιγαίο. Ετσι τα πράγματα μπορούν ακόμα και να οξυνθούν επικίνδυνα - αν χρειαστεί - ώστε να προβληθεί σαν πιο αναγκαία η διαιτησία των "αμερόληπτων Αμερικανών προστατών". Ταυτόχρονα η ομηρία των λαών της περιοχής και η υποτέλεια των κυβερνήσεων, ενισχύεται από την προώθηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που αποτελεί κύρια στρατηγική των ΗΠΑ για τη διεύρυνση των ζωνών επιρροής τους με στόχο τη μελλοντική παγκόσμια κυριαρχία.

Με βάση τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, για τον ελληνικό λαό προβάλλει σήμερα όλο και περισσότερο αναγκαίος ο απεγκλωβισμός της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων από τα γρανάζια του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Εχει αποδειχθεί πλέον περίτρανα, ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα αλλά αντίθετα δημιουργεί όλο και περισσότερους κινδύνους. Χρειάζεται λοιπόν το συντομότερο να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο όλων εκείνων που θέλουν να αντιταχθούν στην υποταγή και στον ραγιαδισμό. Θέση σε αυτό έχουν το φιλειρηνικό και το προοδευτικό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας αλλά και όλοι όσοι θέλουν να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να σταματήσει επιτέλους η εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ