ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αφανίζουν την καπνοκαλλιέργεια

Τη δραστική μείωση μέχρι 45% των πριμοδοτήσεων, ιδιαίτερα στα "Βιρτζίνια" και τα "Μπέρλεϊ", αλλά και δραστική επίσης μείωση των ίδιων των καπνοπαραγωγών, προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν αναμένεται ότι θα υιοθετήσει σήμερα στις Βρυξέλλες τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού, που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο και στοχεύει κυριολεκτικά στον αφανισμό των καπνοπαραγωγών αφού προτείνει δραστική μείωση της πριμοδότησης, μέχρι 45% ιδιαίτερα για τις ποικιλίες "Βιρτζίνια" και "Μπέρλεϊ" και ριζική αλλαγή καλλιεργειών με "εθελούσια έξοδο" από το επάγγελμα.

Οι σημερινές προτάσεις αναμένεται ότι θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερομέχρι τον ερχόμενο Μάρτη όταν οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού θα πάνε "πακέτο" με το σύνολο της αναθεώρησης της κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) όπως προβλέπεται από την "Ατζέντα 2000" στο όνομα της διεύρυνσης. Το "πακέτο" θα περιλαμβάνει εκτός από την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού και τις αναθεωρήσεις των αγορών ελαιόλαδου, αροτραίων καλλιεργειών, βόιου κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον καπνό θα υιοθετηθούν σήμερα από την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της επιτροπής και αναμένεται να παρουσιαστούν υπό τη μορφή νομικού κειμένου δεσμευτικού χαρακτήρα στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, 16 και 17 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες.Οι προτάσεις της Κομισιόν δεν κρύβουν τις "κακές" τους προθέσεις. Στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μία "καλύτερη οργάνωση" της ΚΟΑ καπνού δεν μπορεί παρά να βασίζεται στο συνδυασμό της δραστικής μείωσης του αριθμού των καπνοπαραγωγών όλων των ποικιλιών και της δραστικής μείωσης των κοινοτικών πριμοδοτήσεων για ορισμένες ποικιλίες, ιδιαίτερα τα "Βιρτζίνια" και τα "Μπέρλεϊ".Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι 130.000 καπνοπαραγωγοί σε όλη την κοινότητα, εκ των οποίων 52% στην Ελλάδα και 31% στην Ιταλία, είναι υπερβολικός αριθμός για τα σχέδιά τους και έτσι προτείνει κυνικά την εξαφάνιση των καπνοπαραγωγών!Το βάρβαρο σύστημα ονομάζεται "πρόταση περί εθελουσίας εξόδου" και προβλέπει την εξαγορά από την Κομισιόν των ατομικών ποσοστώσεων των καπνοπαραγωγών που θα αποσύρονται εθελοντικά και τη μη μεταβίβασή τους σε άλλους ούτως ώστε να μειωθούν οι καπνοπαραγωγοί. Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συρρικνωθούν οι εθνικές ποσοστώσεις και κατά συνέπεια οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Οπως τονίζει η Κομισιόν "οποιαδήποτε πραγματική εναλλακτική προς την καπνοκαλλιέργεια δυνατότητα πρέπει να αναζητηθεί εκτός της γεωργίας". Ταυτόχρονα η Κομισιόν προτείνει τη σταδιακή συρρίκνωση της καλλιέργειας ορισμένων ποιοτήτων καπνού με δραστική μείωση της πριμοδότησης. Σύμφωνα με την ίδια την Κομισιόν "η παγκόσμια αγορά του ακατέργαστου καπνού είναι μια αγορά που κυριαρχείται από τέσσερις αμερικανικές και βρετανικές πολυεθνικές εταιρίες. Δεν υπάρχουν διεθνείς τιμές του καπνού, η ποιότητα της παραγωγής καθορίζεται από την τιμή της στην αγορά. Η Κομισιόν προτείνει κλιμάκωση της πριμοδότησης με περιθώριο διακύμανσηςμείον 35% έως μείον 45% της συνολικής στήριξης. Η ποιοτική ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα εμφανής όσον αφορά τις μεγαλύτερες ποσότητες των ελληνικών και ιταλικών ποικιλιών "Βιρτζίνια" και "Μπέρλεϊ". Ουσιαστικά απειλείται περίπου η μισή ελληνική παραγωγή όταν η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει "ότι τα καπνά που παράγονται στην κοινότητα καλύπτουν μόνο το 23% των αναγκών ενώ η υπόλοιπη ποσότητα εισάγεται". Η Κομισιόν δηλώνει ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις καπνού είναι εγγυημένες μόνο για μια 5ετία από φέτος.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΒΡΟΥ
Καταστροφική η κυβερνητική αδιαφορία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων

Σε απόγνωση βρίσκονται 6.500 βαμβακοπαραγωγοί του Ν. Εβρου που οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν ολοσχερώς από την κακοκαιρία. Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Βαγγέλης Μπούτας.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, 6.500 περίπου βαμβακοπαραγωγοί του Ν. Εβρου - που στους περισσότερους από αυτούς το βαμβάκι αποτελεί μονοκαλλιέργεια - είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, αφού αρχικά ο παγετός, στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες στο τέλος, έπληξαν διαδοχικά τις καλλιέργειες βαμβακιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, από 222.000 στρέμματα, 170.000 περίπου ή το 76% της βαμβακοκαλλιέργειας έχει υποστεί ζημιές, που φτάνουν ως και το 100%, ενώ το συνολικό ποσό της ζημιάς υπολογίζεται σε πάνω από 7 δισ. δραχμές.

Το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών οξύνεται ακόμη περισσότερο, λόγω του ότι πάνω από το 50% των εκτάσεων, δηλαδή 90.000 περίπου στρέμματα καταστράφηκαν, μετά τις 20 Νοέμβρη, από τις πλημμύρες και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται η αποζημίωσή τους απ' αυτόν, παρά το ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 2,5 δισ. δραχμές. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι (πλημμυρισμένα) όχι μόνο δεν προσφέρεται για τη συλλογή της ασύλλεκτης παραγωγής, αλλά δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο οι αγρότες να τα ετοιμάσουν και να τα ξανακαλλιεργήσουν.

Και ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση και ενώ οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για τις καταστροφές που έχουν υποστεί, τα χρέη προς την ΑΤΕ τρέχουν και φτάνουν τα ειδοποιητήρια της εφορίας να πληρώσουν φόρους. Για τα θέματα αυτά είναι ήδη ενήμερο το υπουργείο και η διοίκηση της ΑΤΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι βαμβακοκαλλιεργητές του Νομού Εβρου, από όλες τις αιτίες και για το διάστημα μετά τις 20/11/97;
  • Τη χωρίς καθυστέρηση αποζημίωσή τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά οικονομικά τους προβλήματα;
  • Το πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και τη μη καταβολή τόκων για το διάστημα αυτό;
  • Την απαλλαγή τους από την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν πραγματοποίησαν;
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκθετοι σε κινδύνους οι εργαζόμενοι

Τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που κατέγραψε στη διάρκεια περιοδειών της στους χώρους δουλιάς αντιπροσωπεία της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης", θα φέρουν οι σύμβουλοι της παράταξης για συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΔΑΚ:

Η προσβολή των εργαζομένων από μολυσματικές ασθένειες στα εργοτάξια και στο μηχανουργείο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Μετά από μετρήσεις, η ηπατίτιδα Β έχει προσβάλει το 30% των εργαζομένων στην καθαριότητα και στο μηχανουργείο το 60%

Οι περισσότερες εποπτείες δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Πρόκειται για πρόχειρα ΤΟΛ και παραπήγματα, χωρίς θέρμανση, νιπτήρες και λουτρά ή ακόμη και καμπινέδες. Πολλά από αυτά τα παραπήγματα, όταν βρέχει, γεμίζουν νερό. Για παράδειγμα, η εποπτεία Καρατάσου είναι ένα παράπηγμα 3χ3, το οποίο στάζει όταν βρέχει και πέφτουν οι σοβάδες. Οι ίδιοι χώροι χρησιμοποιούνται για αποθήκες εργαλείων και υλικών, αποδυτήρια, ακόμη και για να τρώνε οι εργαζόμενοι.

Οσον αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων, επισημαίνονται τα παρακάτω:

Από τα 60 απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να κινηθούν μόνο τα 20, τα οποία αναγκαστικά για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργούν σε τρεις βάρδιες. Τα αυτοκίνητα αυτά δεν πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερο από 6 χρόνια. Η Διοίκηση του Δήμου, ωστόσο, κινεί τα απορριμματοφόρα σε 24ωρη βάση κι ας βρίσκονται αυτά 10 και 16 χρόνια στην κυκλοφορία. Από τα πεπαλαιωμένα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι πολίτες.

Επειδή οι προμηθευτές μένουν απλήρωτοι, έπαυσαν να δίνουν ανταλλακτικά στο Μηχανουργείο. Ετσι, όταν χρειάζεται, οι τεχνίτες συμπληρώνουν ανταλλακτικά από τα αυτοκίνητα που μένουν ακινητοποιημένα προς επισκευή των βλαβών τους.

Σημειώνεται ότι τα απορριμματοφόρα συχνά οδηγούνται για επισκευή χωρίς να έχουν πλυθεί και οι εργαζόμενοι στο Μηχανουργείο βρίσκονται μόνιμα εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες και σε κίνδυνο μολύνσεων.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατέθεσε χτες το πρωί μήνυση σε βάρος του δημάρχου και του αντιδημάρχου καθαριότητας, καταγγέλλοντας τριτοκοσμικές συνθήκες στα εργοτάξια.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να στραφούν στη Δικαιοσύνη αφού, όπως λένε, "διεκδικήσαμε αγωνιστικά λύσεις, αλλά η διοίκηση του δήμου δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις και πολύ περισσότερο λύσεις".

Στο εδώλιο όσοι αντιστέκονται

Κατηγορούμενοι γιατί δε θέλουν να λειτουργεί πεδίο βολής στην κοινότητά τους

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν, τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη, 18 κάτοικοι της κοινότητας Κρανέας Ελασσόνας,με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, επειδή, στις 13 Ιούνη του 1995 εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη και λειτουργία του Πεδίου Βολής στην κοινότητά τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Κρανέας - ένας από τους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή για την απομάκρυνση του πεδίου βολής - χαρακτηρίζει "σαθρό, άδικο και εκτός πραγματικότητας" το κατηγορητήριο, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καν κατάληψη δρόμου, αλλά μια διαδήλωση. Δηλώνεται, επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι "θα πάνε στο δικαστήριο με ψηλά το κεφάλι, σαν άνθρωποι που έκαναν αυτό που έπρεπε" και ότι ο αγώνας για την απομάκρυνση του πεδίου βολής - το οποίο λειτουργεί από την περίοδο της χούντας και οι κάτοικοι δε συμφώνησαν ποτέ, αφού απειλεί το περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές ακόμα - θα συνεχιστεί.

  • Για προανάκριση κάλεσε τον πρόεδρο της Κοινότητας Αρματολικού Τρικάλων, Γ. Τεντολούρη,η αστυνομία, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και ηθική αυτουργία, για τη συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής Μεσιχώρας κατά του "Καποδίστρια". Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες προσκλήσεις έχουν λάβει κάτοικοι και άλλων χωριών της περιοχής, όπως και κάτοικοι των χωριών των Τρικάλων για τους αγώνες τους κατά του "Καποδίστρια".
Συζήτησαν για το "αποτελεσματικό" κράτος τους

Η προώθηση της πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο.Η ενημέρωση στον πρωθυπουργό επικεντρώθηκε στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και ιδιαίτερα στο βαθμολόγιο, στον "Καποδίστρια", στη λειτουργία των Περιφερειών και τη διαδικασία καταγραφής - μεταφοράς αρμοδιοτήτων των υπουργείων σε αυτές.

Επίσης, στη συνάντηση έγινε λόγος και για την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην πρόσληψη 150 περίπου ειδικών επιστημόνων, που έργο τους θα είναι ο έλεγχος και η έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από αυτούς, όπως δήλωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος, οι 40 περίπου θα στελεχώσουν τις Περιφέρειες και οι υπόλοιποι κεντρικές υπηρεσίες και Νομαρχίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που αφορούν στη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, έχει δώσει ήδη δείγματα της σημασίας που αποδίδει στη λειτουργία των επιπέδων διοίκησης, ως μοχλούς για την προώθηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών. Αντίληψη που προβάλλεται, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησής του, ως "αναγκαιότητα" για την ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ