ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Στο "φουλ" για τη μοιρασιά της πίτας

"Ενα το κρατούμενο", οι καταγγελίες του ΚΚΕ ότι, τελικά, τον προϋπολογισμό των εκατοντάδων δισ. δραχμών, που θα στοιχίσει η Ολυμπιάδα 2004, θα τον επωμιστεί ο ελληνικός λαός και τα κέρδη θα τα καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο

Αξιοζήλευτη ταχύτητα επιδεικνύουν, ήδη, οι κυβερνώντες για τα ζητήματα που συνδέονται με το μοίρασμα της πίτας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και όχι μόνο. Χτες το απόγευμα κιόλας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην οποία εξετάστηκαν οι τρόποι και οι μέθοδοι που θα γίνει η ανάθεση της κατασκευής μεγάλων έργων σε ιδιωτικές εταιρίες με το σύστημα της "αυτοχρηματοδότησης". Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Στουρνάρας,εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της ΝΒG International (θυγατρική της Εθνικής στην Αγγλία) και της αγγλικής τράπεζας Charterhouse. Στο πρώτο πλάνο της συζήτησης, βρέθηκαν τα έργα της Ολυμπιάδας, με προϋπολογισμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Πρόκειται αρχικά για το "Ολυμπιακό Χωριό", αλλά και για τα υπόλοιπα αθλητικά έργα που έχουν προγραμματιστεί εν όψει της Ολυμπιάδας. Οι προτάσεις όμως εισβολής της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" δε σταματούν εδώ, καθώς επεκτείνονται και σε άλλα έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκε η πραγματοποίηση της μεταφοράς της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων επίσης με το σύστημα της "αυτοχρηματοδότησης", αλλά και η εκμετάλλευση έργων υποδομής σε τομείς, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, τα συστήματα επικοινωνίας και πληροφορικής του δημοσίου κλπ.

Με λίγα δηλαδή λόγια, η κυβέρνηση Σημίτη δίνει το έναυσμα νέας εισβολής του μεγάλου κεφαλαίου στις πολλά υποσχόμενες κερδοφόρες δραστηριότητες του δημοσίου, όπως είναι φυσικά τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η κατασκευή σχολικών κτιρίων που θα τα εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρίες, σύμφωνα με τα αγγλικά - νεοφιλελεύθερα πρότυπα των κυβερνήσεων της Θάτσερ, του Μέιτζορ και του Μπλερ.

Το σύστημα της "αυτοχρηματοδότησης" είναι πέρα για πέρα σκανδαλώδες και αποικιοκρατικό και με τον τρόπο αυτό παραδόθηκε το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων στη "Χόχτιφ". Με το σύστημα αυτό, ιδιωτικές εταιρίες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν διάφορα έργα, τα οποία στη συνέχεια εκμεταλλεύονται για μακροχρόνια περίοδο 25 - 30 χρόνων, με τη δικαιολογία ότι θα πρέπει να αποσβέσουν τα κεφάλαια που τοποθέτησαν συν το κέρδος. Το σκανδαλώδες όμως είναι ότι ενώ το σύστημα έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο της "αυτοχρηματοδότησης", οι ιδιωτικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν την κατασκευή τέτοιων έργων, συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των έργων με κεφάλαια που μερικές φορές είναι μικρότερα και από το 10% του συνολικού κεφαλαίου. Παραδείγματος χάριν, η "Χόχτιφ" συμμετείχε στα "Σπάτα" με κάτω από το 10% του προϋπολογισμού του έργου, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι του ελληνικού δημοσίου, ή τραπεζικά δάνεια που χορηγούνται με κρατική εγγύηση. Μάλιστα, με τη δυνατότητα που έχουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες να υποτιμολογούν ή να υπερτιμολογούν έργα και υπηρεσίες, πολλές φορές τα ίδια κεφάλαια που είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν μηδενίζονται...

Αιχμές από το ΤΕΕ για τη συγκρότηση της Επιτροπής

Με αρκετές αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των διαδικασιών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη χώρα μας κύλησε η χτεσινή τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, έκανε την εξής δήλωση: "Ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας και ως εγγυητής απέναντι στη ΔΟΕ των προϋποθέσεων για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων έλαβε, με κριτήρια που διέθετε, μια απόφαση. Ισως η αιωρούμενη παρεξήγηση την οποία υποθάλπουν, αντικειμενικά, οι συνεχείς ανακοινώσεις και σχολιασμοί, να οφείλεται στη σύνδεση της απόφασης με τη νικηφόρα διεκδίκηση".

Αρκετοί ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως έκφραση δυσαρέσκειας του Κ. Λιάσκα για την απουσία από την Οργανωτική Επιτροπή Διεξαγωγής των Αγώνων εκπροσώπου του ΤΕΕ, σε αντίθεση με την Επιτροπή Διεκδίκησης που έδωσε τη μάχη για την ανάληψη των Αγώνων με επιτυχία. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που θεωρούν ότι η δήλωση αυτή "φωτογραφίζει" διάφορα συμφέροντα και κέντρα λήψης των αποφάσεων με σημαντική επιρροή στους "Αθανάτους", τα οποία πέρσι συνέβαλαν αποφασιστικά στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας και τώρα επέβαλαν ως αντάλλαγμα το πλαίσιο των αποφάσεων για την υλοποίηση των έργων και τη μορφή διεξαγωγής των Αγώνων...

Ο Κ. Λιάσκας, τέλος, επέκρινε την κυβερνητική πολιτική τόσο για τους σχεδιασμούς που επιχειρεί στο ασφαλιστικό σύστημα, όσο και στο φορολογικό καθεστώς με την κατάργηση του μοναδικού συντελεστή στους μηχανικούς, ενώ υπογράμμισε ότι διατηρούνται οι στρεβλώσεις στο σύστημα παραγωγής των μεγάλων και των μικρών δημοσίων έργων.

Τάσεις διαφοροποίησης - αρκετά συγκρατημένες πάντως - από την επίσημη κυβερνητική πολιτική στο θέμα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων εμφάνισε στην ομιλία του και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης (με τα μάτια στραμμένα προφανώςπρος το εσωκομματικό παιχνίδι του κυβερνώντος κόμματος, παρά με στόχο την αναβάθμιση των Αγώνων και τη διαφανή διαχείριση των έργων), επισημαίνοντας ότι σε όσους εργάστηκαν για την ανάληψη της Ολυμπιάδας δεν ταιριάζει η λήθη, προαναγγέλλοντας ότι για όσους εμπλακούν στη διοργάνωση αυτή θα ισχύσει το "πόθεν έσχες", ενώ υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της Ολυμπιάδας είναι να ασχοληθούν όλοι με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητα και χωρίς "γκρίζες ζώνες" στη διαχείριση.

Πάντως, ο Κ. Λαλιώτης επέμεινε για άλλη μια φορά αντιπεριβαλλοντικά, υποστηρίζοντας ότι όλα τα έργα πρέπει να προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, χωρίς καμιά παρέκκλιση.

Εντύπωση, επίσης, έκανε η αναφορά του Κ. Λαλιώτη στα προβλήματα που απέδωσε στη συνύπαρξη των Δημοσίων Εργων και της Χωροταξίας - Περιβάλλοντος στο ίδιο υπουργείο, εκφράζοντας για πρώτη φορά την άποψη ότι θα πρέπει αυτοί οι δύο τομείς, που είναι συχνά αντίπαλοι, να διαχωριστούν για "να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ μελετητή έργων και ελεγκτή περιβαλλοντικών όρων". Πολλοί ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως προανάκρουσμα για τη διάσπαση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε δύο υπουργεία.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΤΕ 1998
Φουσκώνουν τα έσοδα μαζί με τα τιμολόγια

Στα 979 δισεκατομμύρια δραχμές προϋπολογίζονται να φτάσουν τα έσοδα του ΟΤΕ για το 1998 και σε σχέση με τα έσοδα του 1997 θα αυξηθούν κατά 139 δισ. ή ποσοστό 16,6%.Τα κέρδη του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 368 δισ., από 304 πέρυσι και θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 21%.Τα στοιχεία αυτά του προϋπολογισμού, ο οποίος συζητήθηκε χτες στο ΔΣ του Οργανισμού, είναι δείγμα όχι μόνο της μεγάλης του ευρωστίας, αλλά και φανερή απόδειξη, ότι για άλλη μια χρονιά ο συνδρομητής του ΟΤΕ μέσα από την αύξηση των βασικών τιμολογίων που επιβλήθηκε και για το 1998, θα "θυσιαστεί" στο βωμό των "θετικών αποτελεσμάτων" της επιχείρησης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα ταμειακά πλεονάσματα στο τέλος του χρόνου, μετά και την πληρωμή όλων τω οικονομικών υποχρεώσεων του Οργανισμού, θα ανέλθουν στα 113,8 δισ. δραχμές. Από τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως ο ΟΤΕ, όχι μόνο μπορούσε να μην αυξήσει τα τιμολόγιά του, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι σε θέση να προχωρήσει σε σοβαρές μειώσεις και ειδικά εκεί που επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκατομμυρίων νοικοκυριών.Ομως εκεί ακριβώς, στην αστική μονάδα και στο πάγιο, είχαμε και τις μεγαλύτερες αυξήσεις, 13,04% και 10,81% αντίστοιχα.

Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι για να κάνουν χρήση στοιχειωδών κοινωνικών αγαθών, στη μεν περίπτωση του ΟΤΕ καλούνται να τις ακριβοπληρώνουν, στο όνομα των υπερκερδών του, ενώ σε άλλες ΔΕΚΟ, συγκοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, τους επιβάλλεται η ίδια απαίτηση, αλλά αυτή τη φορά με το πρόσχημα της κάλυψης ελλειμμάτων και της εξυγίανσης...

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι επενδύσεις για το 1998 θα ανέλθουν στα 320 δισ. και σε σχέση με τον προηγούμενο έτος αυξάνονται κατά 78 δισ. ή σε ποσοστό 32,2% Ετσι οι ψηφιακές παροχές θα φτάσουν το 72% από 49% που εκτιμάται ότι ήταν στο τέλος του 1997, ενώ θα εγκατασταθούν 1.200.000 παροχές, 160.000 νέες τηλεφωνικές συνδέσεις και κατασκευή τάφρου 2.500 χιλιομέτρων υπόγειων αστικών και υπεραστικών δικτύων.

Βελτιωμένος θα είναι και ο δείκτης εκμετάλλευσης (δαπάνες εκμετάλλευσης/ συνολικά έσοδα), ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 62,4% έναντι 63,8% του 1997. Τα συνολικά έξοδα θα ανέλθουν στα 611 δισ., από τα οποία τα 180 δισ. είναι οι αποδοχές του προσωπικού, σε σύγκριση μάλιστα με το κόστος των αποδοχών του προσωπικού το προηγούμενο έτος παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 1,67%, δείγμα και αυτό της σκληρής εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα η παραγωγικότητα, παρά τους μύθους για "αντιπαραγωγικούς" και "τεμπέληδες" δημόσιους υπάλληλους, βελτιώνεται και έτσι σε κάθε υπάλληλο θα αντιστοιχούν 252 τηλεφωνικές συνδέσεις από 238, ενώ τα έσοδα ανά υπάλληλο διαμορφώνονται σε 42 εκατομμύρια από 35 το 1997. Η βελτίωση της θέσης του Οργανισμού αποτυπώνεται και στο δείκτη του περιθωρίου καθαρού κέρδους προ φόρων, που από 38,1% το 1997 αυξάνεται στο 39,7%, ενώ ο δείκτης της δανειακής επιβάρυνσης (σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια) βελτιώνεται από 0,86 το 1995 σε 0,42 στο τέλος του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ