ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
"Μπλόκα" στην "Ατζέντα 2000"
  • Σήμερα ο συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής οδού Καρδίτσας - Λαμίας, στο Νέο Μοναστήρι
  • Συλλαλητήριο κατά της ποινικοποίησης των αγώνων χτες στα Τρίκαλα
  • Αναβιώνουν οι σκηνές των "μπλόκων" στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου

Τον Εθνικό δρόμο Καρδίτσας - Λαμίας θ' αποκλείσουν συμβολικά σήμερα αγρότες της Καρδίτσας,στα πλαίσια της αγωνιστικής προετοιμασίας για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, στις 2 του Φλεβάρη, όταν χιλιάδες τρακτέρ, που βρίσκονται στις πλατείες των χωριών, θα κινηθούν μαζικά και οργανωμένα για τις Εθνικές οδούς και η πάλη της αγροτιάς θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο αποκλεισμός θα γίνει στον κόμβο του Νέου Μοναστηριού, με τρακτέρ που θα φτάσουν εκεί από τα γύρω χωριά.

Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων έξω από τα δικαστήρια των Τρικάλων,όπου θα δικάζονταν 7 αγρότες από τη Φαρκαδώνα - τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Νοέμβρη - για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συναδέλφους τους και κατήγγειλαν την τακτική της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί πάνω από 8.000 αγωνιστές της αγροτιάς στο εδώλιο του κατηγορουμένου,επειδή πάλεψαν για το δίκιο τους, δημιουργώντας έτσι κλίμα πολιτικής τρομοκρατίας κι αγγίζοντας τα όρια "πολιτικής εκτροπής". Ταυτόχρονα διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα - παρά και ενάντια στην κυβερνητική τρομοκρατία και στο "δικαστικό δρεπάνι" - συμμετέχοντας ακόμα πιο μαζικά, πιο δυναμικά και καλύτερα οργανωμένα στις νέες κινητοποιήσεις.

Στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των τρακτέρ που συγκεντρώνονται στις πλατείες. Στην Καρδίτσα αναβιώνουν τα "μπλόκα της Βιοκαρπέτ", με σκηνές που έχουν στηθεί δίπλα στα τρακτέρ, με καζάνια όπου βράζει το παραδοσιακό "μπλουγούρι" και γλέντια. Ολοι δηλώνουν πανέτοιμοι να "εκστρατεύσουν" προς τις Εθνικές οδούς, μόλις δοθεί το σύνθημα.

Κι ενώ η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα περιμένει την απάντηση του πρωθυπουργού για τη συνάντηση που έχει ζητήσει,όπου θα του θέσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα διοργανώνουν συσκέψεις μαζικών φορέων των νομών,για να εκφραστεί η συμπαράταξη των άλλων εργαζομένων, των ΕΒΕ, των επιστημόνων, των νέων, των συνταξιούχων στον αγώνα της αγροτιάς.Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων,συμμετείχαν εκπρόσωποι των δυο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, του Εργατικού Κέντρου, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΕΛΜΕ, του Συνδέσμου Επιστημόνων, του Συλλόγου Γυναικών. Χτες, ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας,με τη συμμετοχή εκπροσώπων πάρα πολλών φορέων του νομού. Στο μεταξύ η διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ ζήτησε συνάντηση με την ΠΑΣΕ,όπου θα συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών και η ανάγκη του αγώνα για την ικανοποίησή τους, η οποία θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στη Λάρισα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας έχουν στην προμετωπίδα των αιτημάτων να μην αποδεχτεί η κυβέρνηση και να μην εφαρμόσει την "Ατζέντα 2000" της ΕΕ, η οποία προωθεί το βίαιο ξεκλήρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής αγροτιάς.Ταυτόχρονα προβάλλουν και τ' άλλα, παλιά και νέα αιτήματα που αφορούν στη διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αντιμετώπιση της τοκογλυφίας της ΑΤΕ και στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στην αγροτική ανάπτυξη, στο σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγώνων κ. ά.

ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
"Δεν πρόκειται να φύγουμε απ' τα χωράφια μας"

Αποφασισμένοι και "ετοιμοπόλεμοι", οι αγρότες ζουν και αναβιώνουν απ' την προηγούμενη Τρίτη τη "ζωή στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ"". Και δηλώνουν με πίστη πως φέτος η αναμέτρησή τους με τους υποστηριχτές της αντιαγροτικής πολιτικής θα είναι πολύ πιο έντονη, πολύ σκληρότερη από πέρσι

Μετά το πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Γενάρη, επέστρεψαν στο χωριό τους - στην Κυψέλη - με την απόφαση, η προτροπή της Πανθεσσαλιστικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ), για "αναβίωση της ζωής στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ"", να γίνει πραγματικότητα.

Στήσανε, λοιπόν, το απόγευμα της ίδια μέρας ένα πρόχειρο κατάλυμα στην κεντρική πλατεία του χωριού τους, στήσανε και μια μεγαφωνική, ενώ γύρω απ' τη φωτιά που ανάβει κάθε βράδυ μαζεύονται όλοι οι αγρότες του χωριού και συζητούν τα προβλήματά τους, αλλά και τους τρόπους διεκδίκησης των λύσεών τους. Απαραίτητος στην παρέα, ο "μάγειρας" του "μπλόκου" Δημήτρης Σοφός,που πότε με τη φασολάδα του, πότε με το πλιγούρι του (κρέας με αλεσμένο σιτάρι), πότε με τη ρεβιθάδα του έλκει τους αγρότες των γύρω χωριών, "ανάβοντας" ακόμα περισσότερο τις συζητήσεις...

"Ολη αυτή η κατάσταση μάς "ντοπάρει". Θεωρήσαμε απαραίτητο να "αναβιώσουμε" τη ζωή στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" - αρκετές μέρες πριν τις 2 Φλεβάρη - γιατί πιστεύουμε πως με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ανταλλαγή των περσινών εμπειριών και, προπάντων, το όλο κλίμα θα μας κρατά σε αγωνιστική ετοιμότητα", τόνισε στο "Ρ" ο Θανάσης Παππάς,γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Κυψέλης.

Στην Κυψέλη - ένα χωριό 1.000 και πλέον κατοίκων - η συμμετοχή στους αγώνες είναι καθολική. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος, όλα τα τρακτέρ του χωριού - γύρω στα 130 - βρίσκονται ήδη στους δρόμους, έτοιμα για τον επερχόμενο αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. "Ποτέ δεν ήταν στόχος μας ο αποκλεισμός των δρόμων, σε καμιά περίπτωση δε θεωρούμε πως είναι μέσο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Αλλοι είναι αυτοί που μας αναγκάζουν να το κάνουμε αυτό. Κι αυτοί είναι που πρέπει να απολογηθούν, όχι εμείς", λέει οργισμένα ο Θ. Παππάς.

Ηδη κατασχέθηκαν κτήματα...

Στο συγκεκριμένο χωριό - όπως και σε όλα τα χωριά της Καρδίτσας - η πλειοψηφία των αγροτών είναι βαμβακοπαραγωγοί. Απ' αυτούς, το 80% είναι μικροκαλλιεργητές - ο μέσος όρος του κλήρου δεν ξεπερνά τα 50 στρέμματα - ενώ το 99% (!) των παραγωγών είναι χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος(ΑΤΕ). "Κάθε μέρα φτάνουν σε αγρότες του χωριού μας ειδοποιητήρια απ' την ΑΤΕ. Κανείς μας δεν έχει λεφτά, όχι για να ξεχρεώσει την Τράπεζα, αλλά για να ζήσει. Ηδη, πριν δύο μήνες, κατασχέθηκαν κάποια κτήματα στο χωριό μας. Ο φόβος πως θα χάσουμε και τις περιουσίες μας είναι έντονος", συμπληρώνει ο Δημήτρης Λιούτας.

Τα πρώτα αποτελέσματα της άσχημης σημερινής κατάστασης έχουν φανεί ήδη. Περισσότερα από 50 άτομα εγκατέλειψαν το χωριό, αναζητώντας στις μεγαλουπόλεις μια καλύτερη τύχη, ενώ δέκα οικογένειες στην Κυψέλη εγκατέλειψαν τα χωράφια τους κι αυτή τη στιγμή ψάχνουν "από δω κι από κει" για κανένα μεροκάματο. "Μάλιστα, κάποιες οικογένειες, βλέποντας πως με το να καλλιεργούν χρεώνονταν όλο και περισσότερο, άρχισαν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Και πάλι, όμως, το μετάνιωσαν, γιατί και στην κτηνοτροφία τα προβλήματα είναι εξίσου έντονα", υπογραμμίζει ο Κώστας Δερβένης.

Ο Γιάννης Βούνος αναφέρεται ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι του χωριού. "Απελπισία και απόγνωση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που νιώθουν οι νέοι της περιοχής. Ολοι τους έχουν τάσεις φυγής. Και όλοι είναι πιο αποφασισμένοι, απ' ό,τι πέρσι, να παλέψουν στα μπλόκα για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή", λέει χαρακτηριστικά.

"Θα παλέψουμε πολύ σκληρά"

Στη συζήτηση μπαίνει και ο Βασίλης Κανούτας."Ο,τι κι αν έχουμε προσπαθήσει να σπείρουμε μέχρι τώρα, δεν έχει αποβεί κερδοφόρο. Εχουμε πλέον απελπιστεί", επισημαίνει. Ο Β. Κανούτας αναφέρεται στην ανάγκη να γίνει επιτέλους το αρδευτικό έργο στο Σμόκοβο, αφού οι γεωτρήσεις που αναγκάζονται ν' ανοίγουν οι αγρότες της περιοχής έχουν τεράστιο κόστος (π.χ., μια γεώτρηση βάθους 150 μέτρων κοστίζει σχεδόν τρία εκατομμύρια δραχμές). "Δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιου είδους "ανοίγματα". Να φανταστείτε πως φέτος έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα ποντίκια, τα οποία έχουν φάει περισσότερο απ' το 50% της παραγωγής του σιταριού. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με ψεκασμό, αλλά εμείς δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο υψηλό κόστος".

Το ίδιο συμβαίνει και στην παραγωγή του βαμβακιού. "Για να "καταπολεμήσουμε" τα σκουλήκια, χρειάζονται 4 - 5 ψεκασμοί τον χρόνο. Πού θα βρεθούν τα λεφτά αυτά;", αναρωτιέται Β. Κανούτας. Κι ο Κώστας Μπαρτζιώκας,που στέκει όλη την ώρα αμίλητος, πλησιάζει για να πει με αποφασιστικό ύφος: "Θέλουν να μας διώξουν απ' τα χωράφια μας; Να γράψετε πως εμείς δε φεύγουμε απ' τον τόπο μας. Θα παλέψουμε πολύ σκληρά και θα το πετύχουμε"...

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται τα χωριά του Νομού Κιλκίς ενόψει του επερχόμενου αγροτικού ξεσηκωμού. Ηδη σε Μεταλλικό,Πεδινό και Εφτάλοφο τα τρακτέρ του χωριών βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες, περιμένοντας το σύνθημα για να ξεκινήσουν, ενώ χτες βράδυ αναμενόταν να βγουν και τα τρακτέρ άλλων τριών χωριών.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που αποτελείται από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, των Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Σωματείου Κτηνοτρόφων και του Συλλόγου Θεριζοαλωνιστών, από χτες περιοδεύει στα χωριά ενημερώνοντας τους αγρότες για τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί και είναι: πορεία με τα τρακτέρ προς τη Νομαρχία Κιλκίς στις 2 Φλεβάρη, ενώ αμέσως μετά τη λήξη της οι αγρότες, σχηματίζοντας κονβόι, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις άκρες της εθνικής οδού Κιλκίς - Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται και η Πανελλαδική Καπνεργατική Ομοσπονδία (ΠΚΟ), η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: "Επειδή η κυβέρνηση, παρά το χρόνο που της παρεσχέθη, δεν έσκυψε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και έμεινε μόνο στις υποσχέσεις της, η διοίκηση της ΠΚΟ με απόφασή της τάσσεται στο πλευρό των αγροτών και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους, όπως και στο παρελθόν, γιατί οι αγρότες είναι η σπονδυλική στήλη του έθνους".

Για την αγωνιστική κάθοδο με τα τρακτέρ στους δρόμους στις 2 του Φλεβάρη προετοιμάζονται ήδη οι αγρότες των δυτικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης,του Λαγκαδά,της Ημαθίας,της Βοιωτίας και της Ηλείας.Την ίδια ημερομηνία θα γίνει αγροτικό συλλαλητήριο στο Αίγιο από τους αγρότες της Αιγιάλειας, ενώ ανάλογο συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες της Κορινθίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία,επίσης, ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων ξεκινά αύριο με το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης. Το συλλαλητήριο θα γίνει έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου στις 9 π.μ.,ενώ την ίδια ώρα 12 αγρότες οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών το Νοέμβρη του 1996.

Στην Αρτα την Παρασκευή 30 του Γενάρη στις 10.30 το πρωί, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών θα ξεκινήσουν τον αγώνα τους, παρατάσσοντας σε πρώτη φάση τα αγροτικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους, φορτωμένα με πορτοκάλια, δεξιά και αριστερά των δρόμων στις θέσεις Κομπότι και Φιλοθέη.

Στην Κεφαλονιά,μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, θα γίνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί στο Ληξούρι μπροστά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει αποκλεισμός της Νομαρχίας στο Αργοστόλι.

Στον Εβρο οι αγρότες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αφετηρία την Τετάρτη 4 του Φλεβάρη.

Στη Ζάκυνθο οι αγρότες του νησιού θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις 4 του Φλεβάρη με συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στη θέση Λούμπα.

Στη Μεσσηνία οι αγρότες του νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στη θέση Ρυζόμυλος Πυλίας στις 5 του Φλεβάρη.

Στις 6 του Φλεβάρη οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου θα πραγματοποιήσουν μαχητικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη.

"Χαριστική βολή" στην ελαιοπαραγωγή

Ακόμα πιο εφιαλτικό προμηνύεται το μέλλον για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας, αφού τα επιτελεία των Βρυξελλών φέρονται αποφασισμένα να περάσουν τις καταστροφικές προτάσεις τους για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου.

Μετά από διαρροή έκθεσης του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ σβήνουν οι αυταπάτες, αφού είναι πλέον σίγουρο ότι θα αλλάξει το υπάρχον σύστημα μέχρι το 2000 και η καταβολή των επιδοτήσεων θα γίνει ανά δέντρο. Το παραπάνω επιβεβαίωσε χτες και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας. Στην πρόταση της Κομισιόν, επίσης, προτείνεται ακόμα και η κατάργηση της τιμής παρέμβασης. Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται σε μια περίοδο που οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που διαμορφώθηκαν στο λάδι. Αν περάσουν και οι προτάσεις της Κομισιόν τότε θα σημάνει οριστικά το τέλος της ελαιοκαλλιέργειας και ο αφανισμός των ελαιοκαλλιεργητών. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν θα είναι απορυθμιστικά για τον τομέα ελαιολάδου, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την παραγωγή, το εισόδημα και την επιβίωση των ελαιοκαλλιεργητών της χώρας και γενικότερα της Μεσογείου, καθώς και την υγεία των καταναλωτών, αφού έτσι δίνεται το "πράσινο φως" για την κυριαρχία ελαίων κατώτερης ή αμφίβολης ποιότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας το μόνο που κάνουν είναι να δέχονται υποτακτικά τα καταστροφικά μέτρα των Βρυξελλών και ο υπουργός Γεωργίας χτες, με αφορμή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών του νομού Ηρακλείου Κρήτης, προχώρησε για άλλη μια φορά σε αποπροσανατολιστικές δηλώσεις που σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Πάνδημη συμπαράσταση

Για την αποδοχή που βρίσκουν και οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις όχι μόνο στους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά γενικότερα στους κατοίκους της Θεσσαλίας, χαρακτηριστικές είναι οι τηλεφωνικές απαντήσεις σε ερώτημα που έθεσε ο θεσσαλικός τηλεοπτικός σταθμός "TRT". Στο ερώτημα αν συμφωνούν με τους αποκλεισμούς δρόμων από τους αγρότες, που παλεύουν για να λυθούν τα προβλήματά τους, 8.120 τηλεθεατές απάντησαν "ναι" και μόνο 1.810 "όχι".

Ας καταλάβει, επιτέλους, η κυβέρνηση ότι ο αγώνας της αγροτιάς, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, στηρίζεται στην πάνδημη συμμετοχή των αγροτών και ταυτόχρονα στη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της. Κι αυτό για να μην επιχειρήσει αυτή τη φορά να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών, γιατί "δεν την παίρνει".

Ας τον κρίνουν οι αγρότες

"Εγώ πιστεύω ότι οι Ελληνες αγρότες είναι κακομαθημένη τάξη. Εχει μάθει να δουλεύει δεκαετίες ολόκληρες με επιδοτήσεις, με δανεικά και αγύριστα και όταν τους προσφέρθηκαν κίνητρα για αλλαγή των καλλιεργειών και εκσυγχρονισμό, έπαιρναν τα δάνεια και αγόραζαν τρακτέρ, πήγαιναν στα μπουζούκια και στο τέλος πάλι ζητούσαν επιδοτήσεις".

Οχι, τα παραπάνω δεν τα λέει ο Στ. Τζουμάκας ή ο Ε. Γιαννόπουλος ή κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη. Ούτε καν κάποιος από τη ΝΔ. Ο "έγκυρος" δημοσιογράφος Θάνος Οικονομόπουλος τα είπε χτες στην εκπομπή του στον"Πλάνετ" και μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την Ντ. Μπακογιάννη. Προφανώς, ο συνάδελφος κρίνει "εξ ιδίων τα αλλότρια"... Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον παραδίνουμε στην κρίση και περιφρόνηση των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ