ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ηχηρό και το δεύτερο απεργιακό "χαστούκι"

Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες συμμετείχαν μαζικά και αποφασιστικά στη χτεσινή πανελλαδική απεργία, ενάντια στην κυβερνητική παρέμβαση στις εργασιακές τους σχέσεις. Συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή. Απεργιακή συνέχεια στις αστικές συγκοινωνίες

Ενα ακόμα δραστικό, απεργιακό χτύπημα δέχτηκε χτες η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, από τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που συμμετείχαν μαζικά - πιο μαζικά και από την απεργία της περασμένης βδομάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων - στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ,υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά δικαιώματά τους. Τον απεργιακό τόνο στο Λεκανοπέδιο έδωσαν ιδιαίτερα από τα χαράματα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία έμειναν για 24 ώρες ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Οι απεργοί διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην προκλητική επιδίωξη της κυβέρνησης να ανατρέψει βίαια τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μέσω της μονομερούς τροποποίησης των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.Η σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης εκδηλώθηκε με άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ορίζει ότι οι Γενικοί Κανονισμοί Προσωπικού θα καθορίζονται με νόμο. Σήμερα ισχύει η συλλογική διαπραγμάτευση για την τροποποίηση των κανονισμών, οι οποίοι σε βασικά σημεία τους αφορούν σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, όπως προσλήψεις, απολύσεις, υπηρεσιακή εξέλιξη, προαγωγές, μετατάξεις, αποσπάσεις, πειθαρχικά κ.ά.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι το τέλος της βδομάδας, με στάσεις εργασίας που έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.Παράλληλα, τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και συνδικαλιστικές ηγεσίες από διάφορες ομοσπονδίες εργαζομένων, έχουν δηλώσει ότι θα εντείνουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση για να καταστήσουν ανενεργό τη διάταξη, ακόμα και αν ψηφιστεί.

Η αντίδραση των εργαζομένων στην προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης στις εργασιακές τους σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ήταν άμεση και ζητήθηκε η απόσυρση της διάταξης. Με τη δυναμική τους αγωνιστική πορεία, που περιέλαβε στάσεις εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες και δυο 24ωρες απεργίες, οι εργαζόμενοι έδωσαν το μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δε διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, απάντησαν σε μια ολόκληρη εκστρατεία που ξεσηκώθηκε, σχετικά με τα "ρετιρέ" και τους "προνομιούχους" εργαζόμενους των ΔΕΚΟ που αντιστέκονται στην αφαίρεση των υπερβολικών προνομίων που κατέχουν. Η συκοφαντική αυτή εκστρατεία ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην αποκάλυψη των σχεδίων της για άμεση ιδιωτικοποίηση μιας σειράς ΔΕΚΟ. Τα σχέδιά της προϋποθέτουν την αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να τις αναλάβουν οι ιδιώτες "καθαρές".

Η συγκέντρωση

Μέσα σε συνθήκες έντονου ψύχους, συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι στην πλατεία Κάνιγγος, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουμπούρη.Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες από τον ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ και το ΑΚΟΑ.

Λίγα λόγια είπε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Φελώνης,ο οποίος σημείωσε ότι η ευθύνη για την κατάσταση ορισμένων ΔΕΚΟ δεν ανήκει στους εργαζόμενους και ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ακούγονταν οι προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Επίσης κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να αλλάξει την επίμαχη διάταξη, ώστε να μη θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για να αποκρουστεί οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει αυτή τη διάταξη.

Αρχικά, με ευθύνη ορισμένων ηγετικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, ανακοινώθηκε ότι δε θα γίνει πορεία, στη συνέχεια όμως και μετά από τις αντιδράσεις όλων των συγκεντρωμένων, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πάρουν μέρος στην πορεία, όπως και έγινε.

"Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα ενότητα και πάλη",καθώς και το "Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, αυτή η τροπολογία θα μείνει στα χαρτιά",ήταν δυο από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας να καμφθεί η κυβερνητική αδιαλλαξία. Οι διαδηλωτές στάθηκαν για λίγο έξω από τη Βουλή και αποχώρησαν.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή απεργία στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες στη Β. Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι διοικήσεις των σωματείων, η συμμετοχή στην απεργία στα ΕΛΤΑ, τον ΟΥΘ και τον ΟΑΣΘ ξεπέρασε το 95%, στον ΟΤΕ και τις τράπεζες κυμάνθηκε στο 50 - 60% και στον ΟΣΕ ήταν πάνω από 60%. Εξάλλου πολλοί εργαζόμενοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο Νέο Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδας. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΚΘ και της Ομοσπονδίας.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΕΚΘ και Διοικήσεων Συλλόγων και Παραρτημάτων Ομοσπονδιών ΔΕΚΟ και Τραπεζών Ν. Θεσσαλονίκης, καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για την επιμονή της στην ψήφιση της διάταξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που - όπως τόνισαν - στόχο έχει στην πραγματικότητα το χτύπημα του συνδικαλισμού. "Η κυβέρνηση προχωράει επιδεικνύοντας πρωτοφανή αναλγησία στην ανατροπή ενός καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ισχύει επί δεκαετίες, δημιουργώντας μείζονα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και οδηγώντας σε αποδιάρθρωση τις επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, αλλά η κακοδιοίκηση και οι παρεμβάσεις του κράτους και των κυβερνήσεων που συντηρούσαν έτσι ένα απαράδεκτο πελατειακό σύστημα εξουσίας", τονίστηκε από τους ομιλητές στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Επίσης, με απόλυτη επιτυχία συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της ΕΚΟ. Οι μονάδες παραγωγής του Διυλιστηρίου και των Χημικών Εργοστασίων διέκοψαν τη λειτουργία τους και δε γινόταν καμία διακίνηση και φορτοεκφόρτωση προϊόντων.

Στον Πειραιά

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι στον Πειραιά "σημειώθηκε η πιο μεγάλη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων σε απεργιακή κινητοποίηση, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα", ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι. Το ΕΚΠ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την τροπολογία που "καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στους χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός και αδιαλλαξία
  • Ιδια στην ουσία της με την αρχική διατύπωση, η... επαναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης
  • Απορρίπτει η ΓΣΕΕ, ενώ σε νέα συνεδρίαση των συνδικάτων θα καθοριστεί η συνέχεια

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση από την επίμαχη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία επιβάλλει τη διαμόρφωση με νόμο των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού των ΔΕΚΟ, ανατρέποντας βίαια και αυθαίρετα τις εργασιακές σχέσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους.

Ιδιαίτερα προκλητικός και περιπαιχτικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, κατά την οποία υποτίθεται ότι παρουσίασε... επαναδιατύπωση του επίμαχου άρθρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,Μεταφορών Τ. Μαντέλης.Σε μια προσπάθεια διάσπασης του αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων, ο υπουργός δήλωσε ότι "η επαναδιατυπωμένη διάταξη επικεντρώνεται σε ελλειμματικές και υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις, την ΟΑ, τις αστικές συγκοινωνίες, τους σιδηροδρόμους, τα ΕΛΤΑ,οι οποίες επιχειρήσεις έχουν εκατοντάδες δισ. χρέη και κάθε χρόνο επιχορηγούνται από το κράτος με εκατοντάδες δισ. δραχμές".

Οταν ο Γ. Παπαντωνίου ρωτήθηκε, αν στη διάταξη, με τη νέα της μορφή, κατονομάζονται οι τέσσερις αυτές ΔΕΚΟ, είπε: "όχι, υπάρχει ένας γενικός ορισμός για ελλειμματικές επιχειρήσεις",χωρίς να αφήσει καμιά αμφιβολία ότι στόχος της κυβέρνησης είναι συνολικά οι ΔΕΚΟ,στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποίησής τους.

Το δεύτερο σημείο που εμφάνισε ο υπουργός ως "επαναδιατύπωση" - και το οποίο συνιστά τη μόνη... διαφορά από την αρχική διατύπωση - είναι η εξάμηνη προθεσμία που θα δίνεται για διαβουλεύσεις ανάμεσα στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων σ' αυτές για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η δίμηνη προθεσμία για την αλλαγή των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.Στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις δεν αποδώσουν, τότε θα αναλαμβάνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Ο υπουργός τόνισε - σε έναν έμμεσο εκβιασμό - ότι "η πολιτεία θα παρέμβει μόνο σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις". Παράλληλα, σημείωσε ότι, "αν δεν υπάρξει προσαρμογή στο σκληρό ανταγωνισμό που συνεπάγεται η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι πρώτοι που θα πληρώσουν θα είναι οι εργαζόμενοι".

Η κυβέρνηση, μέσω του Γ. Παπαντωνίου,αναφέρεται εδώ και μέρες στις τέσσερις αυτές ΔΕΚΟ,σε μια προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα.Η πρόταση για το εξάμηνο είχε απορριφθεί από την πρώτη στιγμή από τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,βγαίνοντας από τη συνάντηση είπε ότι η επαναδιατύπωση "απορρίπτεται" και ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι τα όργανα της ΓΣΕΕ, μαζί με τις ομοσπονδίες, θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να καθορίσουν τη στάση τους.

  • Υπό το πρόσχημα της "εξυγίανσης" των ΔΕΚΟ, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,τάχθηκε υπέρ της πειρατικής διάταξης, φροντίζοντας να τηρήσει κάποιες... αποστάσεις επί της διαδικασίας.
Προσπάθεια ποινικοποίησης!

Την αναζήτηση υπευθύνων ακόμα και για ποινικά αδικήματα, διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας!

Παρέμβαση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έκαναν χτες οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, λειτουργώντας, αντικειμενικά, ως δεκανίκι των κυβερνητικών επιδιώξεων!

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Δημόπουλος,παρήγγειλε στους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθήνας και Πειραιά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν κατά την κήρυξη της απεργίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχει εξασφαλιστεί προσωπικό ασφαλείας... Παράλληλα, ζητάει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν προκύψει ότι η απεργία ήταν παράνομη!

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Χ. Μαρκογιαννάκης διέταξε προκαταρκτική έρευνα, με αφορμή τη νέα εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ΔΕΚΟ. Ο εισαγγελέας ζήτησε από την Ασφάλεια να διερευνήσει αν στο πλαίσιο της απεργίας τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις, αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες συνδικαλιστών και αν με την απεργία παρακωλύθηκε η λειτουργία των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων!

Γραφείο Τύπου ΚΚΕ: "Επικίνδυνη κλιμάκωση"

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, τονίζεται: "Αλλη μια φορά ενεργοποιούνται μηχανισμοί κατά των εργαζομένων και των δίκαιων κινητοποιήσεών τους. Η ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Αυτό αποδεικνύει η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που με έγγραφό του προς τα Πρωτοδικεία Αθήνας - Πειραιά διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με στόχο την αναζήτηση υπεύθυνων για ποινικά αδικήματα συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ! Το ίδιο αποδεικνύει η ανάλογη παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας. Η δικαιοσύνη, όπως πάντα, βλέπει κινδύνους και προβλήματα εξαιτίας των εργατικών αγώνων, όχι όμως εξαιτίας της ασυδοσίας της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, δε διστάζει μπροστά σε κανένα μέτρο.

Στον εντεινόμενο αυταρχισμό οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν όπως πρέπει, θα βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η τρομοκρατία θα τσακιστεί και πάλι, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν".

Γ. Μαυρίκος: Απάντηση με κλιμάκωση

Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δήλωσή του τονίζει: "Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την οργανωμένη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων. Καλούμε τα σωματεία όλης της χώρας και τους εργαζόμενους να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού. Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η κλιμάκωση του αγώνα".

Η "Καθημερινή" και η... πολυφωνία της

Επιστολή - απάντηση του γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου, σε υβριστικό δημοσίευμα

Μιλώντας ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ στην απεργιακή συγκέντρωση των ΔΕΚΟ την Πέμπτη 22 Γενάρη, στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, αναφέρθηκε και σε κάποιους που καραδοκούν να λεηλατήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις. Κατονόμασε μεταξύ άλλων και τον εκδότη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Την επομένη, η εφημερίδα αυτή στο βασικό της άρθρο, κάνοντας δήθεν πολιτική κριτική, επιτίθεται στον Γιώργο Μαυρίκο με χαρακτηρισμούς όπως "σταλινική καρικατούρα", "ιδιοτέλεια", "ρετιρέ", για "πολιτική παιδεία" κλπ.

Την ίδια μέρα ο γραμματέας της ΓΣΕΕ έστειλε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επιστολή, που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι η "πολιτική παιδεία" και η σχέση με την πολυφωνία της "Κ" δεν επέτρεψε να δημοσιευτεί. Τη συγκεκριμένη επιστολή έχει ο "Ριζοσπάστης" και τη δημοσιεύει σήμερα.

"Εκρινα αναγκαίο να σας στείλω αυτή την απάντηση, επειδή το σχόλιο της εφημερίδας σας (σελ. 3, σήμερα 23/1/98) με τίτλο "ο ρόλος της ΓΣΕΕ" ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής κριτικής. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο αγώνας των εργαζομένων των ΔΕΚΟ δε γίνεται για τη διατήρηση "προνομίων", όπως συνεχώς γράφεται, αλλά το δικαίωμα ελεύθερων Συλλογικών Συμβάσεων για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων αυτών με την ανασυγκρότηση, τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό τους και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

2. Αν ο γενεσιουργός ρόλος των προβλημάτων των ΔΕΚΟ ήταν τα "προνόμια και τα ρετιρέ", τότε το πρόβλημα θα ήταν εύκολο. Η ουσία όμως είναι άλλη και βρίσκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο ρουσφέτι, την ομηρία, στον ημετερισμό, στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ορέξεις των μονοπωλίων. Οποιος κάνει πως δε βλέπει αυτή την πραγματικότητα... χτυπά το σαμάρι, αντί για το γάιδαρο.

3. Στην ομιλία μου στην απεργιακή συγκέντρωση, πράγματι έκανα δημόσια πολιτική κριτική και στην εφημερίδα σας - και όχι στους δημοσιογράφους της - η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, που αν επιτευχθεί θα επιβαρύνει το λαός μας με υπέρογκα βάρη (θα πει το νερό - νεράκι, θα κοστίζει το λεωφορείο όσο το ταξί και πολλά ακόμα). Η περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας βοά!

Τέλος, επειδή σίγουρα από άγνοια, αναφέρετε ότι προέρχομαι από τις ΔΕΚΟ σας ενημερώνω ότι προέρχομαι από τον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων (π. χ. έχω εργαστεί σε κεντρικό εμπορικό κατάστημα 3 χρόνια και απολύθηκα, στην Κλωστοϋφαντουργία ΧΟΥΔΣΟΝ και απολύθηκα, στα κλωστήρια ΑΤΤΙΚΗΣ και απολύθηκα, και για 10 χρόνια σε μεγάλη ιδιωτική αντιπροσωπεία γεωργικών μηχανημάτων και απολύθηκα)".

Αρχίζει η διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ

Την Παρασκευή, 30 Γενάρη, στις 10 το πρωί, θα γίνει η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση, ανάμεσα στην ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στα γραφεία του ΣΕΒ.

Στάσεις στις συγκοινωνίες

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντεργατική διάταξη της κυβέρνησης, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή με στάσεις εργασίας.

Ειδικότερα, τα μπλε λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα πράσινα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, καθώς και τα τρόλεϊ, δε θα κινούνται: Από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

"Κατ' εξαίρεση η τροποποίηση του ΓΚΠ των δημοσίων επιχειρήσεων και

Η αρχική διατύπωση

Η προηγούμενη διατύπωση της επίμαχης διάταξης είχε ως εξής: "Κατ' εξαίρεση η τροποποίηση του ΓΚΠ των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εμφανίζουν ελλείμματα ή επιχορηγούνται από το δημόσιο με στόχο την εξυγίανσή τους ή έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, γίνεται με νόμο".

Και η... επαναδιατύπωση

"Οι αλλαγές του προηγούμενου εδαφίου με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων,κατά τη διαγραφόμενη σ' αυτό διαδικασία, πρέπει ως προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα ή βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης, να ολοκληρωθούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Η ως άνω διαδικασία ακολουθείται και για τους Κανονισμούς Εργασίας της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του 2271/94 και ολοκληρώνονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Αν για οποιοδήποτε λόγο παρέλθουν άπρακτες οι παραπάνω προθεσμίες, οι αλλαγές γίνονται με νόμο.Τροποποιήσεις στο εξής γίνονται με ΣΣΕ, που συνάπτουν οι διοικήσεις με την πλέον αντιπροσωπευτική οργάνωση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ