ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σήμερα η συγκέντρωση για το φορολογικό

Στη Βουλή στις 6 το απόγευμα η συγκέντρωση της Αθήνας

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση. Επίκεντρο της αγωνιστικής αντιπαράθεσης των ΕΒΕ η Αθήνα και το κτίριο της Βουλής, όπου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση. Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι καταγγέλλουν το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση θα ξεζουμίσει ό,τι έχει απομείνει από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη τα τελευταία χρόνια δέχονται μια ανελέητη φορολογική επίθεση με τα "αντικειμενικά κριτήρια", σε μια περίοδο που έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά άλλα προβλήματα επιβίωσης, με πρωταρχικό τη δραματική πτώση του τζίρου από χρόνο σε χρόνο.

Σαν να μη φτάνει η φορολογική αφαίμαξη των ΕΒΕ μέχρι σήμερα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει παραπέρα αύξηση της φορολόγησής τους κατά 25%-30% όπως υπολογίζεται. Την ίδια στιγμή τα φέσια και τα λουκέτα στην αγορά οδηγούν καθημερινά σε απόγνωση δεκάδες μικρέμπορους, που αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αφού και η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη για τις ελληνικές ΜΜΕ. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει στη φωνή αγωνίας των ΕΒΕ και αφήνοντας στο απυρόβλητο τη μεγάλη φοροδιαφυγή, επιχειρεί για άλλη μια φορά να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τα άδεια μαγαζιά και τις βιοτεχνίες που φυτοζωούν, από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Μπροστά σε όλα αυτά οι ΕΒΕ ξεκινούν έναν αγώνα επιβίωσης, σύμφωνα και με την τελευταία απόφαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, κάτω από τη δραματικότητα της κατάστασης. Σ' αυτό τον αγώνα θα αναζητηθούν συνεργασίες και συμμαχίες με τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν κοινά συμφέροντα, καθώς πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας και Νήσων καταγγέλλει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται η είσπραξη των φορολογικών εσόδων από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ την ίδια στιγμή διαιωνίζεται η "νόμιμη" φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου. Η Ομοσπονδία, που θα συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και τονίζει ότι η διοίκηση της ΕΣΕΕ θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από τον "κοινωνικό διάλογο" και να αποφασίσει την οργάνωση κινητοποιήσεων απέναντι στην ασκούμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Υποπτα παιχνίδια με Εμπορική και Ιονική

Για "εκβιαστική" συνάντηση κάνουν λόγο στελέχη των δύο τραπεζών, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας

Την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης μικρών ή και μεγάλων τραπεζών - που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο - προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει τις "δυνάμεις της αγοράς" ότι παραμένει συνεπής στις επίσημες διακηρύξεις της για λιγότερο κράτος. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες - απρόοπτα - μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,των διοικήσεων της Εμπορικής και Ιονικής (συμμετείχαν οι Κ. Γεωργουτσάκος και Χ. Σταματόπουλος) και του εκπροσώπου του "χρηματοοικονομικού συμβούλου" της εταιρίας "Monitor", η οποία έχει αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για το μέλλον των δύο τραπεζών.

Με δεδομένο ότι το πόρισμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη Φλεβάρη - όπως έλεγαν παράγοντες των δύο τραπεζών - δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί η χτεσινή σύσκεψη, πολύ περισσότερο που στη σύσκεψη αυτή μετείχε, εκτός από τις διοικήσεις των δύο ελεγχόμενων από την κυβέρνηση τραπεζών, και ένας ιδιώτης, όπως είναι ο εκπρόσωπος της "Monitor"... Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύονται, αν παρθεί υπόψη ότι το περιεχόμενο της σύσκεψης κρατήθηκε μυστικό από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η χτεσινή σύσκεψη - που έγινε εσπευσμένα - σχολιάστηκε σαν μια σύσκεψη που "εκβιάστηκε από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας", ο οποίος παρενέβη στην όλη διαδικασία χωρίς καν να το γνωρίζουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών. Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάρτιση του πορίσματος από τη "Monitor" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες - η "μητέρα" Εμπορική και η "θυγατέρα" της Ιονική - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα, άφηνε ανοιχτό - για πρώτη φορά - το ενδεχόμενο να γίνει συγχώνευση της Εμπορικής με την Ιονική και στη συνέχεια οι δύο τράπεζες να... πουληθούν!

Η πολιτική ιδιωτικοποίησης και τραπεζών ήταν γνωστή και διακηρυγμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από παλιά. Υπάρχει όμως ένα καινούριο στοιχείο, το οποίο εξωθεί την κυβέρνηση να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, "εμπλουτίζοντας" παράλληλα και την ατζέντα των υπό ιδιωτικοποίηση τραπεζών. Το νέο στοιχείο ήταν η νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση και το μήνυμα που έστειλαν τα διάφορα κερδοσκοπικά κέντρα, ότι "πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές". Μήνυμα το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι έλαβε και το έχει ήδη ενσωματώσει στην πολιτική της. Με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί και η "αιφνίδια" απόφαση για ταχεία ιδιωτικοποίηση της Μακεδονίας - Θράκης.

Αντιδράσεις στην προοπτική ιδιωτικοποίησης έχουν εκδηλωθεί τόσο από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών - οι οποίες δε φέρονται διατεθειμένες να αναλάβουν το κόστος μιας κατά βάση πολιτικής απόφασης - όσο και από τους εργαζόμενους και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Μακεδονίας - Θράκης. Οπως αποκάλυψε ο κυριακάτικος "Ρ", το πόρισμα της "Monitor" προβλέπει διάφορα εναλλακτικά σενάρια - εκτός του σεναρίου για ιδιωτικοποίηση - σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των δύο αυτών τραπεζών.Τα σενάρια, σύμφωνα με το πόρισμα της "Monitor", προβλέπουν:

  • Να παραμείνει άθικτο το σημερινό καθεστώς των δύο τραπεζών.
  • Να αυτονομηθεί πλήρως η θυγατρική Ιονική από την Εμπορική, η οποία κατέχει το 63% του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης.
  • Να γίνει μερική συγχώνευση των δύο τραπεζών (συγχώνευση δραστηριοτήτων)
  • και τέλος να γίνει πλήρης συγχώνευση της Ιονικής στην Εμπορική.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι - ακόμα και αν αποκλειστεί η περίπτωση ιδιωτικοποίησης των δύο τραπεζών και επιλεγεί ένα από τα σενάρια αυτά - θα υπάρξουν απολύσεις εκατοντάδων τραπεζοϋπαλλήλων, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν το σημαντικότερο κόστος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον τραπεζικό τομέα.

ΛΑΡΥΜΝΑ
Απαιτούν άμεση λύση για τη ΛΑΡΚΟ

Σήμερα η συνάντηση των φορέων της περιοχής με την υφυπουργό Ανάπτυξης

Τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ και λύση οριστική και βιώσιμη, "εδώ και τώρα", με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις της σύσκεψης, που έγινε στις 19 του Γενάρη στην Κοινότητα της Λάρυμνας, θα απαιτήσουν κατά τη σημερινή συνάντησή τους με την υφυπουργό Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, οι εκπρόσωποι 7 κοινοτήτων της περιοχής και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, "αφού οι μέχρι σήμερα επιλογές, που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις για τη ΛΑΡΚΟ, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εταιρία, στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον και την κοινωνική ζωή της περιοχής", αναφέρουν στο κοινό τους ψήφισμα.

Η κοινή σύσκεψη της ΤΑ και του σωματείου, αφού εκτίμησε ότι τα πλασματικά χρέη έφτασαν τα 56 δισ. δρχ., η εταιρία απαξιώνεται, το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν και η μια ζημιά διαδέχεται την άλλη, τα εργατικά ατυχήματα αυξάνουν, το προσωπικό μειώθηκε κατά 500 άτομα από το 1992, εντατικοποιήθηκε η εργασία, μειώθηκε το εισόδημα των εργαζομένων, χειροτέρεψαν οι συνθήκες δουλιάς και υποβαθμίζεται το περιβάλλον, ενώ η επιχειρούμενη μερική διαγραφή των χρεών (27 δισ. δρχ. από τα 56 δισ.) είναι μια νέα θηλιά στο λαιμό της επιχείρησης και των εργαζομένων, ομόφωνα αποφάσισε και διεκδικεί από την κυβέρνηση:

Να διαγράψει όλα τα πλασματικά χρέη της ΛΑΡΚΟ και να στηρίξει χρηματοοικονομικά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της με καθετοποίηση της παραγωγής, συγχώνευση των ΛΑΡΚΟ - ΕΛΣΙ, παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, ρύθμιση της τιμής ρεύματος σύμφωνα με την τιμή του νικελίου, κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λάρυμνα, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, κάλυψη των οργανικών κενών με προσλήψεις.

Να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ κάτω από δημόσιο έλεγχο. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ηδη οι φορείς ανέλαβαν πρωτοβουλία ενημέρωσης των κατοίκων και εξασφάλισης της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που θα γίνει σε ημερομηνία που θα αποφασίσουν τα σωματεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ