ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΕΗ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
Ληστεία σε βάρος των εργαζομένων του Τύπου

ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, MEGA χρωστάνε πάνω από το 90% των οφειλών αγγελιόσημου

Με 11 περίπου δισεκατομμύρια δρχ. έχουν "φεσώσει" το ασφαλιστικό σύστημα οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως απάντηση σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών Π. Κρητικού,Στ. Παπαθεμελή και Ηλ. Παππαηλία.Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, 8,7 δισ. δρχ, αφορά μη απόδοση του αγγελιόσημου το οποίο παρακρατούν παράνομα, σχεδόν αποκλειστικά, οι εταιρίες, στην ιδιοκτησία των οποίων βρίσκονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ και MEGA CHANEL. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια κλοπή από τους κορυφαίους μονοπωλητές της επικοινωνίας και της πληροφόρησης στον τόπο μας, απ' αυτούς που διαμορφώνουν συνειδήσεις και φιλοδοξούν να ρυθμίζουν τα πολιτικά πράγματα ή τουλάχιστον να έχουν τον αποφασιστικό λόγο στα σπουδαιότερα ζητήματα που αφορούν τον τόπο. Συνεπώς οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι κορυφαίες.

Συγκεκριμένα τα προαναφερόμενα χρέη αναλύονται ως εξής:

Το σύνολο των οφειλών αγγελιόσημου των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ανέρχεται στο ποσό των 8.739.924.967 δρχ. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών - πάνω από το 90% του συνολικού ποσού - το έχουν η ΑΝΤΕΝΝΑ ΤV ΑΕ, στην οποία ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ, ο όμιλος επιχειρήσεων στον οποίο υπάγεται ο τηλεοπτικός και ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ και η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, στην οποία ανήκει το MEGA CHANNEL. Η ΑΝΤΕΝΝΑ ΤV ΑΕ χρωστάει 3.911.228.165 δρχ, ενώ ο ραδιοφωνικός ΑΝΤΕΝΝΑ οφείλει 200.352.640 δρχ, ο όμιλος επιχειρήσεων του ΣΚΑΪ 2.101.112.033 δρχ και η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ 1.853.083.827 δρχ. Στη συνέχεια ακολουθούν η εταιρία ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΑΕ στην οποία ανήκει το ΝΕW CHANNEL, με χρέη που ανέρχονται στο ύψος των 288.228.236 δρχ και η εταιρία ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΕ, στην οποία ανήκει το STAR CHANNEL, με οφειλές ύψους 119.105.000 δρχ.

Οι συνολικές οφειλές προς το ΙΚΑ είναι 1.972.135.957 δρχ. Απ' αυτά τα περισσότερα οφείλουν: ο όμιλος επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, το ποσό των 617.885.168 δρχ και ο όμιλος Κουρή, το ποσό των 254.985.488 δρχ.

Τέλος, οι συνολικές οφειλές προς το ΤΣΠΕΑΘ αναλύονται ως εξής: Από ασφαλιστικές εισφορές 167.086.912 δρχ και από εργοδοτικές εισφορές 101.575.713 δρχ. Το χρέος αυτό σχεδόν στο σύνολό του ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων που υπάγεται ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός ΣΚΑΪ. Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος αυτός όφειλε ασφαλιστικές εισφορές 162.171.141 δρχ και εργοδοτικές εισφορές 101.124.330 δρχ. τα υπόλοιπα που μένουν ως το συνολικό ποσό, οφείλονται από τον όμιλο Κουρή (Κανάλι 26 και κανάλι 5).

Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, το ζήτημα με τα χρέη των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών δεν είναι καθόλου απλό για να το προσπεράσει κανείς ως μια είδηση μέσα στις πολλές. Οι διαστάσεις του είναι ευρύτερες, αφορούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τις κοινωνικές προεκτάσεις της εξουσίας, αλλά και τη φαλκίδευση των κατακτημένων στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου, αφού ειδικά οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και η μη απόδοση του αγγελιόσημου είναι ληστεία δικών τους χρημάτων.

Ο "Ρ" θα επανέλθει στο θέμα και πάλι.

ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "Ρ"
Καταδικάζουν την επιχείρηση φίμωσης και τρομοκράτησης

Νέες ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης φθάνουν στο "Ριζοσπάστη" από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, με αφορμή την πολιτική δίωξη του "Ρ" από την κυβέρνηση, όπως εκφράζεται με την αγωγή του Θ. Πάγκαλου κατά της εφημερίδας μας. Ολες οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις και τα ψηφίσματα καταδικάζουν την επιχείρηση φίμωσης της διαφορετικής άποψης και της πολιτικής κριτικής και ζητούν να σταματήσει η δίωξη κατά του "Ρ".

Ετσι, ανάμεσα στις άλλες οργανώσεις, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το 17ο Συνέδριό της, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τη δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη" και καταδικάζει την κατάθεση αγωγής κατά του "Ρ" από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Μ' αυτόν τον τρόπο, τονίζεται, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πολιτική κριτική, ακόμα δε και την πολιτική σάτιρα. Σε μια εποχή, επισημαίνεται, που η ανεργία καθημερινά διογκώνεται, που το εργατικό εισόδημα συνθλίβεται, προχωρούν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Στρέφονται ενάντια στο "Ριζοσπάστη", όπως έκαναν και στο πρόσφατο παρελθόν (για αυξήσεις πέραν της εισοδηματικής πολιτικής στο προσωπικό), επειδή προβάλλει τους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων, στέκεται αλληλέγγυα στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Ομως, εκφράζεται η βεβαιότητα, και αυτή η επιχείρηση φίμωσης της φωνής της εργατικής τάξης θα πέσει στο κενό, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα.

Το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων καταδικάζει τη δίωξη εκ μέρους της κυβέρνησης κατά του "Ριζοσπάστη", με σκοπό να χτυπήσει τη μόνη εφημερίδα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο "Ριζοσπάστη" και είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθεια φίμωσής του θα πέσει στο κενό και ότι θα συνεχίσει να προβάλλει και να στηρίζει τους αγώνες μας για ένα καλύτερο αύριο.

Στο ίδιο ψήφισμα καταγγέλλεται ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Αγγελος Φραγκόπουλος για τη δίωξη συνδικαλιστών του σωματείου "Μινιόν", τον πρόεδρο και το γραμματέα του, που καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλάκιση και να δώσουν 1.000.000 αποζημίωση. Απαιτούμε, τονίζεται, η Ομοσπονδία να στέκεται στο πλευρό των συνδικαλιστών και όχι να τους διώκει, επειδή αγωνίζονται...

Το ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, μετά από σχετική συνεδρίασή του, καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για την πολιτική δίωξη και προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας "Ριζοσπάστης"... Αλλά η προσπάθεια να χειραγωγηθεί η ελεύθερη σκέψη και έκφραση δε θα περάσει, αναφέρεται και εκφράζεται η συμπαράστασή τους.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) με οργή καταδικάζει την πολιτική δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", η οποία ευθέως αποβλέπει να πλήξει και να φιμώσει την εφημερίδα που παλεύει αταλάντευτα για τα δίκαια των εργαζομένων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία προστίθενται:

Οι στόχοι της δίωξης είναι ευρύτεροι και στοχεύουν στην ίδια την ελευθεροτυπία και το χτύπημα της διαφορετικής άποψης. Η νέα αυτή δίωξη της εφημερίδας μας, που είναι της ζωής και του αγώνα μας έπαλξη δεκάδες χρόνια, δε θα περάσει. Οπως πάντα, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΕΠΟΝ θα σταθούν δίπλα, υπερασπιστές του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ".

Για την κυβερνητική δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", έντονες συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ετσι, με ανακοινώσεις τους, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πάτρας, Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, Πλάκας, ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια) καταδικάζουν με αγανάκτηση τη δίωξη του "Ρ", με την αγωγή του Θ. Πάγκαλου με την οποία επιχειρείται η φίμωση της πολιτικής κριτικής και η οικονομική εξόντωση της εφημερίδας.

Μαζί με την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο "Ρ", ο οποίος δεν πρόκειται να καμφθεί και θα συνεχίσει - παρά τη δίωξη - να αποκαλύπτει και αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν, οι αντιστασιακοί τονίζουν πως θα είναι στο πλάι της εφημερίδας για να μην περάσει ο αντιδημοκρατικός κατήφορος φίμωσης και τρομοκράτησης του Τύπου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση

Απουσίες κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψηφοφορία του άρθρου 3

Σήμερα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου με τη συζήτηση και του "αναδιατυπωμένου" άρθρου 31, που αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Η χτεσινή μέρα ξεκίνησε με την ονομαστική ψηφοφορία που υπέβαλε από την Πέμπτη η ΝΔ για τα δύο πρώτα άρθρα, τακτική που ακολούθησε και αργά το βράδυ για το άρθρο 3. Η τακτική αυτή της ΝΔ με τις απανωτές ψηφοφορίες είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει το κόμμα αυτό με τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για το θέμα των ΔΕΚΟ, καθώς θα έχει αποτέλεσμα τη μη ουσιαστική συζήτηση του άρθρου 31. Και αυτό, γιατί έχει οριστεί ότι σήμερα έτσι και αλλιώς θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου άσχετα εάν συζητηθούν τα συγκεκριμένα άρθρα.

Στην ονομαστική ψηφοφορία για τα δύο πρώτα άρθρα υπέρ ψήφισαν 144 και κατά 119, ενώ απουσίαζαν και κυβερνητικοί βουλευτές (Π. Οικονόμου, Λ. Βερυβάκης, Κ. Κουλούρης). Αρκετές ήταν, επίσης, οι απουσίες κυβερνητικών βουλευτών στην ψηφοφορία του άρθρου 3 που αφορά την παρακράτηση φόρου των μισθωτών. Απουσίαζαν συνολικά 34 βουλευτές (δικαιολογημένοι και αδικαιολόγητοι) και ανάμεσά τους αυτοί της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Οικονόμου, Πεπονής, Βερυβάκης, Παπαθεμελής). Τελικά, το άρθρο πέρασε με 129 ψήφους υπέρ και 116 κατά.

  • Με δύο τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή σε δύο διαφορετικά νομοσχέδια, που θα συζητηθούν την ερχόμενη βδομάδα ρυθμίζονται θέματα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά των εργαζομένων στη ΔΕΗ και των δικαστικών.

Με την πρώτη, η ΔΕΗ ως εργοδότης των ασφαλισμένων στο ισχύον ασφαλιστικό της σύστημα, από το 1997 και για κάθε χρόνο μέχρι το 2001 θα καλύπτει δαπάνες που δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 50 δισ. δρχ. (μέχρι τώρα προβλέπονταν 35 δισ.) πέραν της "οιονεί εισφοράς της ως εργοδότη".

Με τη δεύτερη τροπολογία αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις των δικαστικών μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου των δικαστικών. Η αναπροσαρμογή ισχύει για όσους βγήκαν στη σύνταξη από την 1η Γενάρη του 1997 και μέχρι τώρα.

Πικετοφορία σήμερα στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί σήμερα Τετάρτη 28 Γενάρη στις 6.00 μμ τους φίλους και αγωνιστές της ειρήνης στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, σε συγκέντρωση - πικετοφορία καταγγελίας των πρόσφατων δηλώσεων Μπερνς και ενάντια στην αμερικανοκρατία και τη "νέα τάξη".

Συνεστίαση της Επ. Ειρήνης Αλίμου

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου καλεί όλους τους φίλους και τις φίλες του Κινήματος Ειρήνης στην ετήσια γιορτή - συνεστίαση που διοργανώνει την Κυριακή 1 Φλεβάρη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 μ.μ. στο κοσμικό κέντρο ISABELLA, οδός Θεσσαλίας 3 (τηλ.: 99.68.495).

Περιλαμβάνεται πλήρες γεύμα και άφθονο κρασί με πρόσκληση των 3.500 δρχ.(Για πληροφορίες στο τηλ.: 99.11.234).

Εκδήλωση για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Εκδήλωση με θέμα "το δικαίωμα έκφρασης απόψεων πολιτών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα" διοργανώνει αύριο στις 6.30 μ.μ. ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και η Επιτροπή Επικοινωνιών στα γραφεία του ΔΣΑ, Ακαδημίας 60.

Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, οι δημοσιογράφοι Λ. Κανέλλη και Π. Παναγιωτόπουλος και οι δικηγόροι Γ. Κόκκας, Ι. Κική, Ν. Αγγελής και Κ. Τριανταφυλλίδης. Παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, των πολιτικών κομμάτων και δημοσιογράφοι τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ενώ συντονιστής θα είναι ο καθηγητής Γ. Πανούσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ