Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα τα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους μονιμοποίησης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών και της Υπουργικής Απόφασης για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών
Η αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού ως... πηγή όλων των κακών του εκπαιδευτικού συστήματος διαπνέει τα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος και Υπουργικής Απόφασης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με τα οποία για πρώτη φορά εισάγεται απροκάλυπτα στον δημόσιο τομέα η σύνδεση του μισθού με μηχανισμούς αξιολόγησης. Ο υπουργός Παιδείας δίνοντας στη δημοσιότητα τα παραπάνω, έδωσε "τελεσίγραφο" μέχρι τις 5 του Φλεβάρη στους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Πέρα από τις προσχηματικές αναφορές που γίνονται στο πρώτο άρθρο της Υπουργικής Απόφασης για την αξιολόγηση σε στόχους όπως ενίσχυση της αυτογνωσίας του εκπαιδευτικού ως προς την επιστημονική συγκρότησή του, την παιδαγωγική του κατάρτιση και διδακτική ευστοχία, "διαπίστωση των αναγκών επιμόρφωσής του και ο προσδιορισμός του περιεχομένου της επιμόρφωσης αυτής", καθώς και η συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών πληροφοριών για τις σχολικές μονάδες (πράγμα που μπορούσε να γίνει με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο) είναι φανερό από το υπόλοιπο κείμενο ότι πρόκειται για γραφειοκρατικό αυταρχικό σχήμα διαδοχικών αξιολογήσεων με στόχο τη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού.
Ειδικότερα, στο άρθρο 2 "Οργανα Αξιολόγησης - καθήκοντα αυτών" αναφέρεται ότι φορείς της αξιολόγησης είναι:
Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι τον Αύγουστο κάθε σχολικού έτους η Επιτροπή Αξιολόγησης Σχολικών Μονάδων συγκροτεί τριμελείς επιτροπές για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών. Σε ό,τι αφορά το Σώμα Μονίμων Αξιολογητών (ΣΜΑ),στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι συντάσσει εκθέσεις αξιολόγησης για τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών και σε κάθε περίπτωση υπηρεσιακής εξέλιξης ή συμμετοχής τους σε διαδικασίες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, μετά από ένστασή τους, σε περίπτωση που προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις επιστημονικής ή παιδαγωγικής επάρκειας του εκπαιδευτικού που έχει ήδη κριθεί με τις αξιολογικές εκθέσεις των αρμοδίων οργάνων, εφόσον παρατηρείται σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις καλές ή άριστες ατομικές αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών μιας σχολικής μονάδας από ίδια όργανα αξιολόγησης αφ' ενός και αφ' ετέρου, στις κακές εκθέσεις αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της ίδιας σχολικής μονάδας που συντάσσονται από το ΣΜΑ ή και αντίστροφα.
Στο Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους και τη διαδικασία μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακής εξέλιξής τους αναφέρεται ότι αποφασίζει το αντίστοιχο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο με αναγκαία προϋπόθεση τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειάς τους από το διευθυντή, το σχολικό σύμβουλο και τριμελείς επιτροπές.
Με τα παραπάνω εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους οι γνώσεις που απόκτησαν μέσα από το πανεπιστήμιο και τη διδακτική εμπειρία τίθενται υπό αίρεση από τους παραπάνω προσωποπαγείς φορείς αξιολόγησης, στα χέρια των οποίων βρίσκεται η μονιμότητα του εκπαιδευτικού, όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της ΔΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Σάββας Σάββας, σχολιάζοντας τα παραπάνω τόνιζε ότι οι ρυθμίσεις αυτές εισάγουν στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών μια πρωτοφανή βαρβαρότητα και θέλουν τον εκπαιδευτικό υποταγμένο και χειραγωγημένο. Τόνισε ότι πρέπει η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να αφήσει την κωλυσιεργία και στην προγραμματισμένο για τις 7 Φλεβάρη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ να απαντήσει στην προκλητικότητα του υπουργού με πρόγραμμα δράσης αγωνιστικό, αξιόπιστο, με συνέχεια και προοπτική. "Πρέπει να επιστρέψουμε τα τελεσίγραφα και να απαντήσουμε με υπερψήφιση αγωνιστικών κινητοποιήσεων", τόνισε.
Χιλιάδες μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων του Βόλου - τα οποία βρίσκονται υπό κατάληψη - αλλά και γονείς τους, καθηγητές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, πραγματοποίησαν χτες μεγαλειώδες συλλαλητήριο, απαιτώντας την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και δηλώνοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, δε θα περάσουν. Η συγκέντρωση έγινε με απόφαση του νεοσύστατου Συντονιστικού Λυκείων Βόλου στη Νομαρχία της πόλης και ακολούθησε εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
"Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επέστρεψαν στη Νομαρχία όπου και επέδωσαν το ψήφισμα της κινητοποίησης. Μετά το τέλος της διαδήλωσης οι μαθητές κάλεσαν όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και τους εργαζόμενους να παλέψουν όλοι μαζί μέσα από ένα ευρύ μέτωπο ώστε να μην συμβιβαστούν με τις επιλογές της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή για όλους. Δήλωσαν επίσης, ότι έχουν συνείδηση για τα οξυμένα προβλήματα που γεννούν τα νέα μέτρα για την παιδεία, αφού τη μετατρέπουν σε εμπόρευμα και μόνο όσοι θα έχουν, θα μπορούν να την "αγοράζουν", ενώ με δυναμικούς, πολύμορφους αγώνες θα παλέψουν για την τελικήανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου.
Οι μαθητές αγωνίζονται και απαιτούν την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Δηλώνουν, την αντίθεσή τους στα τεστ της Α Λυκείου, στη λιτότητα και στον αυταρχισμό που παρατηρείται στα σχολεία, στις προσπάθειες διάλυσης των μαθητικών συμβουλίων, στη διάλυση των ΤΕΛ, στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης. Απαιτούν 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία, καθώς επίσης να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία του νομού όπως σε αίθουσες, εργαστήρια, εξοπλισμό.
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για 5η βδομάδα, ενώ σήμερα πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στις 12 μ. τα μέλη του Συλλόγου Εκτακτου Εκπαιδευτικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πειραιά, που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας από τις 17 Δεκέμβρη. Στην παράσταση θα συμμετέχουν και σπουδαστές του Ιδρύματος. Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον περασμένο Ιούνη, καθώς και την επαγγελματική τους αναβάθμιση.
Η Κ. Αλλυσανδράτου,πρόεδρος του Συλλόγου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι 470 οικογένειες των έκτακτων υπαλλήλων είναι τραγική, αφού τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον περασμένο Ιούνη και, όπως φαίνεται, το πρόβλημά τους θα μετατοπιστεί και το επόμενο εξάμηνο. Τόνισε, μάλιστα, ότι μέχρι τώρα έχουν χαθεί τα περισσότερα εργαστήρια για τους 11.500 σπουδαστές του ΤΕΙ, ενώ κινδυνεύει να χαθεί η εξεταστική. Επίσης, σημείωσε ότι υπέγραψαν τις συμβάσεις τους ένα μήνα αφού ξεκίνησε το τρέχον εξάμηνο. Καταλήγοντας είπε ότι αυτό που ζητούν είναι όταν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας ο προϋπολογισμός για το ΤΕΙ, να υπάρχει μια γραπτή βεβαίωση από τη διοίκηση ότι θα καταβληθούν στους έκτακτους τα δεδουλευμένα τους.
Ο Γ. Δούρος,εκ μέρους των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας", εξέφρασε τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα του Συλλόγου, τονίζοντας ότι τα προβλήματα στο Ιδρυμα, όπως και της μη καταβολής των δεδουλευμένων των εκτάκτων, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης που ακολουθείται, που στόχος τους είναι να υποβαθμίσουν τα ΤΕΙ και στο τέλος να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι έκτακτοι θα τους βρουν συνοδοιπόρους στον αγώνα τους και μέσα από τον ενωμένο αγώνα να απαιτήσουν 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία.
Εκδήλωση - συζήτηση εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών με θέμα "Η Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση και το Ενιαίο Λύκειο" θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην "Πανηπειρωτική" (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από την παλιά Δημαρχία της Αθήνας). Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, ενώ θα συμμετάσχουν και μαθητές.
Για τέταρτη φορά επαναλήφθηκε η δίκη του Γ. Καλαμπόκα,που δολοφόνησε πριν εφτά χρόνια, στις 8 - 1 - 1991 στην Πάτρα, τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα.Χτες, η δίκη στο εφετείο της Λάρισας αφορούσε νέα επιμέτρηση της ποινής του, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει, εν μέρει, δεκτή την αναίρεση του Καλαμπόκα.
Ετσι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - κατάθεση μαρτύρων, ανάγνωσης των δικαστικών αποφάσεων - δεν απασχόλησε το δικαστήριο το αν ο Καλαμπόκας είναι ένοχος ή αθώος, αφού η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του είναι τελεσίδικη, αλλά μόνο το θέμα της επιμέτρησης της ποινής. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ίδια ποινή, των 17 ετών κάθειρξη, ενώ σήμερα η δίκη θα συνεχιστεί με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης και την απολογία του Καλαμπόκα.
Στη δίκη παρέστη κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και καθηγητές από την Πάτρα και τις πόλεις της Θεσσαλίας, οι οποίοι κατήγγειλαν μεθοδεύσεις για πρόωρη αποφυλάκιση του Καλαμπόκα.
Η χήρα του δολοφονημένου καθηγητή Αθηνά Τεμπονέρα δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στο δικαστήριο, γιατί - όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου - σε προηγούμενες δίκες έγινε μάρτυρας χλευασμού του νεκρού Τεμπονέρα, όχι μόνο από την πλευρά του καταδικασμένου Καλαμπόκα, αλλά και από παράγοντα της έδρας, χωρίς να ανακληθεί στην τάξη.