ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αύριο διαδηλώσεις ειρήνης παντού

Με αγωνιστική έξαρση απαντά το φιλειρηνικό κίνημα στις προκλήσεις Μπερνς και ΗΠΑ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί το λαό και τη νεολαία σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα αύριο ΠΕΜΠΤΗ 22 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ,για να καταγγελθούν οι προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ και η πολιτική της υποτέλειας.

Το ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ απαντά στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον Μπερνς: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ, Ο ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕ ΣΙΩΠΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ. ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ.

Πικετοφορίες στις συνοικίες αύριο Πέμπτη 22 του Γενάρη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου στις 6.30 μμ με αφετηρία την πλατεία Κύπρου στα Α. Ιλίσια.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ στις 5.00 μμ από τα γραφεία της επιτροπής, πλατεία Ατταλείας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα στις 6.30 μμ από τα γραφεία της επιτροπής (Κωνσταντιλιέρη 3, Αγ. Τριάδα).
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Αχαρνών, Κυψέλης, Πατησίων στις 5.30 μμ από την πλατεία Αμερικής.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης στις 7.00 μμ από τον ΟΤΕ Ν. Σμύρνης στην κεντρική πλατεία, οδός Ομήρου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού και Αγ. Παρασκευής στις 5.00 μμ στην πλατεία Δημοκρατίας στο Χολαργό.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου στις 4.30 μμ από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και Αλίμου έως την πλατεία Καραϊσκάκη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου στις 6.30 μμ στο Νέο Τέρμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού στις 5.30 μμ από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Λεωφ. Καματερού).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω στις 6.00 μμ από την πλατεία Ελευθερίας (Ιερά Οδός και Θηβών).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει στις 6.30 μμ στην κεντρική Πλατεία της πόλης συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα αμερικανονατοϊκά σχέδια για το Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς και για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Αμερικάνου πρεσβευτή Ν. Μπερνς.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Συζήτηση" για τον εναέριο χώρο

Η σαφής τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου πέραν των έξι μιλίων, θεωρήθηκε από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, ως έμμεση συμμετοχή της Τουρκίας στη συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει γι' αυτό το θέμα μετά από τις πρόσφατες αμερικανικές παρεμβάσεις.

Η Αγκυρα, με τον τρόπο αυτό, έσπευσε να αφαιρέσει το έδαφος, στο οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί, ενδεχομένως, μια πρόταση που λέγεται πως τέθηκε από την αμερικανική διπλωματία, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να προκύψει εξίσωση του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στα οχτώ ναυτικά μίλια.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας υποστήριξε: "Οι θέσεις της Ελλάδας για τα θέματα της έκτασης των χωρικών μας υδάτων γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι πάγιες. Ολες οι κυβερνήσεις παραμένουν στη θέση, πως το δικαίωμά μας για χωρικά ύδατα που εκτείνονται στα 12 ν.μ. παραμένει ισχυρό και αναφαίρετο. Θα το ασκήσουμε, όταν κρίνουμε σκόπιμο και επιβεβλημένο. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία, η οποία με σειρά παρανομιών έχει δημιουργήσει τεράστιες διακρίσεις και στο εσωτερικό της, να είναι αυτή, η οποία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο ή τις Διεθνείς Συνθήκες. Ολες οι πολιτικές επιλογές της χώρας μας, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, είναι επιλογές συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Και γι' αυτό ακριβώς έχουμε την πεποίθηση ότι αναγνωρίζονται ως ισχυρές θέσεις από όλους. Με αυτή την έννοια, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα διαπραγμάτευσης ή συνεννόησης με τρίτους, για θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Η Τουρκία θα πρέπει να κοιτάξει περισσότερο τα δικά της προβλήματα για να τα αντιμετωπίσει. Αρκετά έχει εκτεθεί, με τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε εκκρεμότητα και δίνουν την εικόνα ενός κράτους, που κάθε άλλο παρά σύγχρονο και πολιτισμένο είναι και ας αφήσει τους άλλους να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, που σε τελευταία ανάλυση ούτε τόσο πολλά είναι, ούτε, αν και όταν υπάρχουν, είναι του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία".

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αιχμές χωρίς να κατονομάζει τους φταίχτες

Ασκηση ανακατάληψης της νησίδας Σαμιοπούλα που βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο, σε ένα σκηνικό που θύμιζε Ιμια, πραγματοποιήθηκε χτες παρουσία του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου,ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Μ. Παραγιουδάκη, επισκέφθηκε χτες τη Σάμο, τη Σαμιοπούλα, την Ικαρία, τους Φούρνους και το Αγαθονήσι.

Ο υπουργός Αμυνας κατηγόρησε την Τουρκία για την πολιτική που ακολουθεί και την κάλεσε "να σταματήσει να επιδιώκει και να επιχειρεί να αλλάξει οτιδήποτε στο Αιγαίο" γιατί όπως είπε ματαιοπονεί. "Δεν μπορεί, ανέφερε, να εκπαιδεύεται ο στρατός των γειτόνων μας με ασκήσεις για τον τρόπο πώς θα γίνει κατάληψη της Σάμου, της Χίου, της Κω. Δεν μπορεί να είμαστε στο ΝΑΤΟ μαζί, δεν μπορεί να είμαστε μαζί και σε μια σειρά από διεθνείς δραστηριότητες για να βοηθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ίδια στιγμή να επιμένει η Τουρκία σ' αυτήν την επιθετική και επικίνδυνη - για την ίδια κυρίως - πολιτική που δυναμιτίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή".

Αναφερόμενος γενικά στη διεθνή κοινότητα, χωρίς να όμως να κατονομάσει χώρες, είπε: "Είναι απορίας άξιο πώς η διεθνής κοινότητα, η οποία για οποιαδήποτε μικρή χώρα δε διστάζει να στείλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να την ελέγξει, στην περίπτωση της Τουρκίας, με τέτοια απλοχεριά συνεχίζει να της παρέχει δάνεια ύψους δισ. δολαρίων". Οταν ρωτήθηκε για τις "ανησυχίες" της Μ. Ολμπράιτ για τις ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, είπε ότι "όποιος ανησυχεί πρέπει να ψάξει να βρει το λόγο της ανησυχίας του, εμείς πάντως δεν ανησυχούμε, έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας".

Πίτες ειρήνης

Με ευχές για αγωνιστικό 1998, το φιλειρηνικό κίνημα διοργανώνει εκδηλώσεις για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Παναθηναϊκή Επιτροπή (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνουν εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και κλήρωση δώρων της λαχειοφόρου αγοράς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 21 Γενάρη στις 6 μμ στην αίθουσα Λογιστών στην οδό Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο.

Επίσης πολλές τοπικές Επιτροπές Ειρήνης διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 24 Γενάρη

Η Επιτροπή Ειρήνης Πλάκας στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Παρθενώνας", στις 6 μμ.

Το Κυριακή 25 Γενάρη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης στο ΚΑΠΗ (Βύρωνος και Αλεξάνδρας) στις 10 πμ.
Την Κυριακή 1 Φλεβάρη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου καλεί όλους τους φίλους και τις φίλες του Κινήματος Ειρήνης στην ετήσια γιορτή - συνεστίαση και το κόψιμο της πίτας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 μμ στο κοσμικό κέντρο ISABELLA, οδός Θεσσαλίας 3 (τηλ.: 99.68.495).

Περιλαμβάνεται πλήρες γεύμα και άφθονο κρασί με πρόσκληση των 3.500 δρχ.(Για πληροφορίες στο τηλ.: 99.11.234).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Τιμή σε αγωνιστές δημοσιογράφους

Εκδήλωση απόδοσης τιμής στην αγωνιστική δημοσιογραφία και τη στρατευμένη τέχνη διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου την Κυριακή 25 Γενάρη στις 11 πμ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του ΔΣ, στο Δημαρχείο Κερατσινίου. Η Επιτροπή Ειρήνης τιμά συγκεκριμένα τους Παναγιώτη Τσουτάκο,Κερατσινιώτη δημοσιογράφο - λογοτέχνη, πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και το Δημήτρη Σέρβο,Πειραιώτη αγωνιστή δημοσιογράφο - συγγραφέα, για τη συμβολή τους στην αλήθεια και στον πολιτισμό, στην ειρήνη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"
Δε δεχόμαστε την πολιτική της υποτέλειας

Το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου "Ο Προμηθέας" καταγγέλλει τις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα μας Ν. Μπερνς, σημειώνοντας σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα: "Σαν γνήσιος απόγονος του Πιουριφόι και εκπρόσωπος της Νέας Τάξης αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας στο Αιγαίο, παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφίας και επαναφέρει στη μνήμη του ελληνικού λαού τις μαύρες μέρες του αντικομμουνιστικού μένους του Δόγματος Τρούμαν και του σχεδίου Μάρσαλ, που πλήρωσε με εκατόμβες εκτελεσμένων και χιλιάδες εξορισμένων και φυλακισμένων αγωνιστών".

Και συνεχίζει: "Η προκλητική αυτή συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της υποτέλειας και εθελοδουλίας των ελληνικών κυβερνήσεων ιδιαίτερα της σημερινής που κάνει ό,τι είναι δυνατό για την εφαρμογή της Νέας Τάξης και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και δεν ψέλλισε λέξη απέναντι στις προκλήσεις του τοποτηρητή του ιμπεριαλισμού.

Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι δε δεχόμαστε αυτή την πολιτική υποτέλειας και υποταγής. Θα αγωνιστούμε για να μην εκπληρωθούν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και με τον αγώνα μας θα δώσουμε απάντηση στις προκλήσεις των ιμπεριαλιστών".

ΠΕΑΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το 1998 δεν είναι 1948

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης καταδικάζει με αγανάκτηση τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη Ν. Μπερνς και του επισημαίνει ότι το 1998 δεν είναι το 1948 που αιματοκύλησαν οι Αμερικανοί τη χώρα. Σε ανακοίνωσή της, ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, μπροστά σ' αυτήν την κυνική πρόκληση και να του δώσει "τα παπούτσια στο χέρι".

ΕΚΑ
Προσβολή στους εργαζόμενους οι δηλώσεις Μπερνς

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Ν. Μπερνς έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

"Η Διοίκηση του ΕΚΑ με αίσθημα αγανάκτησης πληροφορήθηκε από τον Τύπο τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας.

Το ΕΚΑ θεωρεί τις δηλώσεις αυτές προκλητικές, απαράδεκτες και προσβλητικές για τους εργαζόμενους και το λαό μας.

Ο κ. Μπερνς με ωμό και κυνικό τρόπο προωθεί τα συμφέροντα της "νέας τάξης" πραγμάτων στην περιοχή και στη χώρα μας, με ανάλογο τρόπο συμπεριφέρεται, οι εργαζόμενοι όμως, και ο λαός μας δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και πολύ περισσότερο μαθήματα ιστορίας και κυρίως από αυτούς που έχουν ευθύνη για τις πιο οδυνηρές περιόδους των τελευταίων 10ετιών σε βάρος του λαού μας.

Η Διοίκηση του ΕΚΑ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αθήνας να καταδικάσουν τις απαράδεκτες και προκλητικές αυτές δηλώσεις. Να απαιτήσουν να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες της "νέας τάξης" πραγμάτων στη χώρα μας και στις περιοχές μας".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκδήλωση - συζήτηση για το περιβάλλον

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Περιβαλλοντικά προβλήματα στο παγκόσμιο περιβάλλον" τη Δευτέρα 26 Γενάρη στις 6 μμ στη Ν. Σμύρνη, με ομιλητή τον καθηγητή Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργο Σαρηγιάννη.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Παλιό Δημαρχείο στην οδό 2ας Μαϊου 8, στον 3ο όροφο, θα υπάρξει προβολή διαφανειών και θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ