ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη μέγκενη του εκσυγχρονισμού η πρόνοια
  • Η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση και την αφαίρεση σημαντικών δραστηριοτήτων απ' τους οργανισμούς, ενώ μεταθέτει το βάρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Δε δόθηκαν ούτε οι αυξήσεις του 1997 στα άτομα με ειδικές ανάγκες!

Με μια συνέντευξη Τύπου επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να ανατρέψει την αλγεινή εικόνα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις για την πρόνοια μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της 16.1.1998, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έδωσε το σύνθημα της τελικής εφόδου στο δημόσιο σύστημα πρόνοιας, που είναι - κατά την έκφρασή του - "αναποτελεσματικό και σπαταλά πόρους".

Παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις - κυρίως απ' τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη - "για ικανοποίηση απ' τα σχόλια που ακούστηκαν", έγινε καθαρό και χτες ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του δημόσιου συστήματος πρόνοιας, με μετάθεση του οικονομικού βάρους των δομών που θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόσο ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, όσο και ο Θ. Κοτσώνης προσπάθησαν να πείσουν ότι οι μεταβιβάσεις - κυρίως των παιδικών σταθμών - στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με την "οικονομική προίκα" του προϋπολογισμού. Ωστόσο, αυτή η "οικονομική προίκα" έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία τους παιδικούς σταθμούς ή - όπου υπάρχει συμμετοχή των γονιών - υπήρξαν τρομακτικές αυξήσεις που ξεπερνούν το 150%.

Κι ενώ οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με δραματικές ελλείψεις προσωπικού, ο Κ. Γείτονας υποσχέθηκε την επιδότηση θέσεων από τον ΟΑΕΔ. Κατά τα άλλα, εξαγγέλθηκε η πιλοτική λειτουργία απογευματινών παιδικών σταθμών στους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Κορυδαλλού και Αγίων Αναργύρων.

Ο Θ. Κοτσώνης επανέλαβε ότι θα συγχωνευτούν το ΠΙΚΠΑ και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ), χωρίς να αλλάξει το "εργασιακό καθεστώς των 4.511 εργαζομένων", στους οποίους επιφυλάσσει "νέους ρόλους", χωρίς να διευκρινίσει και ποιοι θα είναι. Δυο άμεσα αποτελέσματα αυτών των προσανατολισμών είναι το σταμάτημα των εμβολιασμών απ' το ΠΙΚΠΑ και η αφαίρεση της ταπητουργίας απ' τον ΕΟΠ. Οι εμβολιασμοί - κατά τον υφυπουργό - θα γίνονται απ' το ΕΣΥ και η ταπητουργία θα μετακινηθεί, μάλλον, προς τον ΕΟΜΜΕΧ.

Το όλο εγχείρημα - που θα αποτυπωθεί σύντομα σε νομοσχέδιο - δικαιολογήθηκε απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τα επιχειρήματα ότι το σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του, ότι δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες και ότι υπάρχουν αιτήματα για εκσυγχρονισμό και κοινωνική πρόνοια, που θα προκύψουν μέσα απ' τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Μάλιστα, δόθηκαν πίνακες με συγκριτικά στοιχεία για τα πολυτεκνικά επιδόματα (Βλέπε Πίνακα 2) και το σχόλιο που έκανε ο Κ. Γείτονας ήταν ότι δεν αφαιρέθηκαν πόροι από όσους έχουν ανάγκη, αλλά από εκείνους που έχουν υψηλά εισοδήματα. Και οι "έχοντες υψηλά εισοδήματα" είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 7 εκατ. δραχμών για να πάρουν το επίδομα του τρίτου παιδιού. Η έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 8 εκατ. δραχμών για να πάρουν το πολυτεκνικό επίδομα - που είναι ίσο με 10.000 για κάθε παιδί. Η έχουν οικογενειακό εισόδημα 3 εκατ. δραχμών για να πάρουν την ισόβια σύνταξη. (Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά μεγέθη του 1996 είναι με 34.000 δραχμές για το 3ο παιδί και του 1997 με 40.000 για το 3ο παιδί. Επίσης τα πολυτεκνικά επιδόματα του 1996 είναι υπολογισμένα με 8.900 και του 1997 με 10.000 για κάθε παιδί).

Εκεί που η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο αναλγησίας, είναι η παρακράτηση των αυξήσεων των επιδομάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) (Βλέπε Πίνακα 1). Πέρα απ' το ότι οι αυξήσεις - κατά 15% - για το 1997 που εγκρίθηκαν το Νοέμβρη 1997, δε δόθηκαν ακόμα και η χτεσινή υπόσχεση ήταν ότι θα δοθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 1998.

Χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να εξορκίσει τη φιλανθρωπία. Ομως απ' την προσήλωσή της στο λεγόμενο εθελοντισμό προκύπτει αβίαστα ότι επιφυλάσσει πρωταρχικό ρόλο στη φιλανθρωπία των διάφορων μεγαλόσχημων παραγόντων, οι οποίοι προσφέρουν "φιλανθρωπία" που τελικά καταλήγει σε αμοιβή - με διάφορους τρόπους, όπως οι φοροελαφρύνσεις.

Ο Θ. Κοτσώνης δήλωσε ότι θα στείλει εγκυκλίους προς τις νομαρχίες για ελέγχους στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα γηροκομεία. Οσα, είπε, γηροκομεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα κλείσουν. Πρόκειται για επανάληψη των εξαγγελιών που είχε κάνει τον Απρίλη του 1995 για τα γηροκομεία ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης.

Τέλος, ο Κ. Γείτονας δήλωσε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ότι δε θα υπάρξει κάποιος νέος πόρος ή φόρος για την πρόνοια και ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Η δήλωση αυτή δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει μια τέτοια πηγή πόρων, καθώς στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής (4.11.1997) ο γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Π. Αποσκίτης μίλησε για την επιβολή ειδικού φόρου ή κοινωνικού πόρου για την πρόνοια και τα ΑΜΕΑ.

Ανεπαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Την άμεση επιχορήγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Οικονομικός κλοιός σφίγγει τα κρατικά νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχει κονδύλι στον προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και το ποσόν που προβλέπεται για μισθοδοσία δεν αρκεί. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών. Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει μετά τη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές με ομόλογα. Η διορία των τριών μηνών που είχε δοθεί για την αποπληρωμή των χρεών δεν ισχύει σε κανένα νοσοκομείο. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο "Αγία Ολγα" η διοίκηση δεν έχει πληρώσει τους προμηθευτές τους τελευταίους πέντε μήνες.

Χτες ο υπουργός Υγείας κ. Γείτονας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει - και ούτε θα υπάρξει - πρόβλημα με τη μισθοδοσία στα νοσοκομεία, καθώς με σχετική διάταξη που έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο στη Βουλή προβλέπεται η κάλυψη της μισθοδοσίας απ' το κράτος και διά μέσου των Εφοριών της περιοχής που ανήκει κάθε νοσοκομείο.

Την ίδια όμως ώρα, οι εργαζόμενοι στο "Αγία Ολγα" πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Γ. Λαζαρίδη,η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών είναι η αφορμή για την έναρξη κινητοποιήσεων και όχι η αιτία. Τα πραγματικά αίτια της κινητοποίησης ο πρόεδρος του σωματείου επισήμανε και στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα, σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία τους, χτες, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου και έχουν ως εξής:

  • Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την κάλυψη της μισθοδοσίας είναι ελλιπής. Το 1997 "έκλεισε" με έλλειμμα 200 εκατ. δραχμών. Ενδεικτικό είναι ότι οι μισθοί του Δεκέμβρη και το δώρο Χριστουγέννων καλύφθηκαν από έσοδα του νοσοκομείου, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
  • Κλινικές δε λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού - κυρίως - προσωπικού. Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται νέες κλινικές, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση αξονικού τομογράφου.

Ειδικότερα: Δε λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική, παρότι είναι έτοιμη εδώ και τρία χρόνια. Η Καρδιολογική Κλινική λειτούργησε με δύο χρόνια καθυστέρηση, αφού δεν υπήρχε προσωπικό. Το διάστημα αυτό, τα μηχανήματα ήταν κλειδωμένα. Πρόκειται να μεταφερθεί από το ΚΑΤ μία Ορθοπεδική Κλινική 30 κλινών ...χωρίς, βέβαια, τους εργαζομένους σ' αυτήν. Από τις 45 θέσεις προσωπικού που ζήτησε η διοίκηση του νοσοκομείου για την εύρυθμη λειτουργία της Ορθοπεδικής Κλινικής, εγκρίθηκαν μόνο 20. Για τον ίδιο λόγο, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν μόνον έξι από τα δέκα κρεβάτια. Σύμφωνα με τον Γ. Λαζαρίδη, για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου χρειάζονται επιπλέον δύο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου "Αγία Ολγα", εκφράζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). "Τα προβλήματα ανεπαρκούς χρηματοδότησης του νοσοκομείου τα έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη στα αρμόδια υπουργεία και η θέση μας είναι σε όλους γνωστή: 100% κάλυψη της μισθοδοσίας και 40% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης του προϋπολογισμού - συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ - καθυστερεί την επιχορήγηση σε κάποια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα όσα απ' αυτά δεν έχουν αυξημένους ίδιους πόρους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την τακτική μισθοδοσία των υπαλλήλων". Η Ομοσπονδία θεωρεί απαράδεκτη αυτή την κατάσταση και ζητεί την άμεση επιχορήγηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Την ευθύνη για την αναστάτωση που προκαλείται από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, ώστε να πάρουν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους, η Ομοσπονδία επιρρίπτει στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

"Οχι. Δε θα κάνει εμβολιασμούς το ΠΙΚΠΑ πια", είπε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ