Με συλλαλητήρια στην Καρδίτσα, τα Φάρσαλα αλλά και την Ορεστιάδα και τα τρακτέρ να βρίσκονται ήδη στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών της Θεσσαλίας, άρχισαν χτες οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ο αγώνας της αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Στις 2 Φλεβάρη, εφόσον η κυβέρνηση δε συζητήσει επί της ουσίας με τους εκπροσώπους των αγωνιζόμενων αγροτών τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και δε δρομολογήσει λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα, τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τις Εθνικές οδούς για ν' ανέβουν στα οδοστρώματα. Η πάλη της αγροτιάς θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από όλη τη χώρα, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου στη Λάρισα.
Κύριο αίτημα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού είναι να μην αποδεχτεί η κυβέρνηση και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της "Ατζέντα 2000" της ΕΕ, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ στα αιτήματα περιλαμβάνονται κι εκείνα που αφορούν στη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αντιμετώπιση της τοκογλυφίας των τραπεζών, στην αγροτική ανάπτυξη και φυσικά στο σταμάτημα της ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων.
Μέχρι τις 2 Φλεβάρη στις επαρχίες και στα χωριά της Θεσσαλίας θα πραγματοποιούνται καθημερινά συγκεντρώσεις και, παράλληλα, σε συσκέψεις μαζικών φορέων των θεσσαλικών νομών, οι αγρότες θα ζητήσουν την ενεργό αλληλεγγύη και τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων στον αγώνα τους. Σταθμοί σ' αυτή την αγωνιστική πορεία - μετά τα χτεσινά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα - θα είναι ο αποκλεισμός με τα τρακτέρ δρόμων και της σιδηροδρομικής γραμμής από αγρότες του Σταυρού Φαρσάλων, την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα δίκης σε βάρος συγχωριανών τους, στο "αγροτοδικείο" Λάρισας και το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα δικαστήρια των Τρικάλων, στις 27 Γενάρη,ημέρα δίκης αγροτών του νομού.
Μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο χτες. Θέση μάχης πήραν τα τρακτέρ στα χωριά του νομού
Με την πλατεία των Δικαστηρίων γεμάτη κόσμο - παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - και με το σύνθημα "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει", που δόνησε τους δρόμους της πόλης, και με τα τρακτέρ να βρίσκονται ήδη σε... θέση μάχης στις πλατείες δεκάδων χωριών του νομού, οι αγρότες της Καρδίτσας έδωσαν χτες την πρώτη δυναμική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική και στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.
Η χτεσινή κινητοποίηση - που όλα τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) τη χαρακτήρισαν ως "μια από τις καλύτερες κινητοποιήσεις του νομού" - αποτελεί την αφετηρία των νέων, μεγάλων αγροτικών αγώνων, που θα κορυφωθούν στις 2 του Φλεβάρη, όταν τα τρακτέρ από τις πλατείες των χωριών θα κινηθούν προς τις Εθνικές οδούς, για ν' ανέβουν στα οδοστρώματα.
Κυρίως, όμως, το χτεσινό συλλαλητήριο - με τη μεγάλη συμμετοχή των αγροτών, το πάθος και τη μαχητικότητά του - έδωσε, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της ΠΑΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, το δικαίωμα "να ελπίζουμε πως ο αγροτικός κόσμος κατανόησε τα προβλήματά του, κατανόησε την ανάγκη να παλέψει, κατανόησε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, στον αφανισμό τους εμπόρους, τους επαγγελματίες της περιοχής και στα ύψη την ανεργία".
Εξω από τα δικαστήρια της Καρδίτσας, από νωρίς χτες το πρωί, εκατοντάδες αγρότες απ' όλα τα χωριά του νομού άρχισαν να συγκεντρώνονται για να δηλώσουν έτσι τη συμπαράστασή τους στους 60 τελικά αγρότες που επρόκειτο να δικαστούν για τη συμμετοχή τους σε παλιότερες κινητοποιήσεις, αλλά και για να διατρανώσουν την απόφασή τους πως θα αγωνιστούν έως ότου δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους. Παρά τη δυνατή βροχή, οι αγρότες παρέμειναν έξω από τα δικαστήρια, μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως η δίκη των 60 αγροτών αναβλήθηκε για τις 25 του Νοέμβρη.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνουν εκτεταμένες ομιλίες στο χώρο. Ωστόσο, τα μέλη της ΠΑΣΕ απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, στους οποίους τονίστηκε η ανάγκη της έντασης των κινητοποιήσεων.
Αρχικά ο Σπύρος Τσιοτινός,μέλος της ΠΑΣΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", επισήμανε πως με τη χτεσινή κινητοποίηση "ανοίγει ένας καινούριος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων", υπογράμμισε πως ο αγροτικός κόσμος "δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, ούτε παθητικά θα αποδεχτεί την πολιτική του ξεκληρίσματος της αγροτιάς" και κάλεσε όλους τους αγρότες της χώρας σε "αγωνιστική ετοιμότητα".
Στη συνέχεια ο Δημ. Τσέλιος,μέλος της ΠΑΣΕ, κάλεσε τους αγρότες της Καρδίτσας να κατεβάσουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος,επίσης μέλος της ΠΑΣΕ, τόνισε πως τα "αγροτοδικεία" όχι μόνο δε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, αλλά αντίθετα θα το "φουντώσουν".
Τελευταίος χαιρετισμός ήταν αυτός του Β. Μπούτα, ο οποίος, αφού μίλησε για τα "στημένα δικαστήρια" της κυβέρνησης, για την "Ατζέντα 2000", που προβλέπει την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το χειρότερο, και για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί την ελληνική ύπαιθρο σε μαρασμό, κατέληξε: "Δεν πρέπει να μείνει ούτε ένα τρακτέρ σε αγροτικό σπίτι. Ολα πρέπει να γεμίσουν τις πλατείες των χωριών μας, γιατί ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα".
Αμέσως μετά, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της Νομαρχίας. Εκεί αντιπροσωπεία των αγροτών, με επικεφαλής τον Β. Μπούτα, επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον νομάρχη Κώστα Παπακυρίτση, ζητώντας του παράλληλα να σταθεί - τώρα και στο μέλλον - στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, οι αγρότες φώναζαν συνθήματα: "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει", "Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη". Να σημειωθεί εδώ πως και στο χτεσινό συλλαλητήριο στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν, για μια ακόμα φορά, οι μαθητές της πόλης, αντιστασιακοί, καθηγητές και κυρίως οι έμποροι και οι επαγγελματίες του νομού. Αλλωστε ένα ακόμα σύνθημα που κυριάρχησε ήταν "Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά"...
Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως όλα τα χωριά της Καρδίτσας βρίσκονται ήδη σε... θέση μάχης. Στο Γραμματικό,το Καππαδοκικό,στη Μαραθέα,στους Γοργοβίτες,στο Μακρυχώρι και αλλού τα τρακτέρ έχουν κατακλύσει τις πλατείες, ενώ από σήμερα θα γίνονται σε όλα τα χωριά συγκεντρώσεις και συσκέψεις, όπου - σύμφωνα με τον Β. Μπούτα - "θα αναβιώσει η ζωή στα μπλόκα της "Βιοκαρπέτ" και θα αναδειχτούν τα ιδιαίτερα προβλήματα των αγροτών του Νομού Καρδίτσας"...
Με τη χτεσινή συγκέντρωσή τους στην πλατεία των Φαρσάλων,οι αγρότες της περιοχής έστειλαν σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι νέες κινητοποιήσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που ξεκινούν από τη Θεσσαλία και απλώνονται σ' ολόκληρη τη χώρα, αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση του μεγαλειώδους αγροτικού ξεσηκωμού των προηγούμενων χρόνων και δε θα σταματήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Βαμβακοπαραγωγοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων, διαμήνυσαν, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, πως δεν είναι διατεθειμένοι ν' αποδεχτούν παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, ούτε θ' ανέχονται την Αγροτική Τράπεζα να συμπεριφέρεται απέναντί τους σαν στεγνός τοκογλύφος, φορτώνοντάς τους με χρέη. Προειδοποίησαν δε τους κυβερνώντες να μην αποδεχτούν την "Ατζέντα 2000", γιατί θα τους βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, στις επάλξεις του αγώνα. Τέλος, δήλωσαν πως η τρομοκρατική επιχείρηση, μέσω του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού και των "αγροτοδικείων", όχι μόνο δε θα πλήξει το αγωνιστικό φρόνημά τους, αλλά τους πεισμώνει περισσότερο, μ' αποτέλεσμα ακόμα πιο πολλοί και πιο αποφασισμένοι να πυκνώνουν τις γραμμές της μάχης.
Δριμύ "κατηγορώ" εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης αποτέλεσαν οι ομιλίες στη συγκέντρωση των στελεχών του αγροτικού κινήματος Γ. Παττάκη, Θ. Τσαλόπουλου, Β. Νικολόπουλου, Ευριπ. Πουλαράκη,ενώ χαιρέτισε ο Χρ. Καρατόλιας,πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων. Οι ομιλητές κατήγγειλαν την επιχείρηση ξεκληρίσματος της αγροτιάς και προειδοποίησαν πως η αντίδραση των αγροτών θα είναι αυτή που αρμόζει στις αγωνιστικές παραδόσεις του υπερήφανου Ελληνα αγρότη. Τόνισαν ότι, με εξασφαλισμένη την ενότητά τους, οι αγρότες θα στηριχτούν στη συμπαράταξη των άλλων εργαζομένων του χωριού και της πόλης, των επαγγελματοβιοτεχνών, των μικρεμπόρων, των νέων, των συνταξιούχων, όλου του λαού, ώστε ο αγώνας να φέρει πιο γρήγορα και πιο πετυχημένα αποτελέσματα.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης - στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της επαρχίας - οι αγρότες πήγαν με αυτοκίνητα στην Καρδίτσα, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους που θα δικάζονταν, στη συνέχεια γύρισαν στα χωριά κι άρχισαν να βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες, ετοιμαζόμενοι για τις 2 Φλεβάρη, να κινηθούν προς τις Εθνικές οδούς.
Ισχυρό μήνυμα αντίστασης έστειλαν χτες και χιλιάδες αγρότες του Βόρειου Εβρου, με ένα πρωτοφανές, για την περιοχή, σε μαζικότητα συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν στην Ορεστιάδα. Κυριολεκτικά σείστηκε χτες το πρωί η πόλη. Περισσότεροι από 2.000 αγρότες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία και έστειλαν το δικό τους "τελεσίγραφο αγώνα" προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, που προχωρούν στην εφαρμογή και νέων αντιαγροτικών μέτρων, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά του τόπου.
Η χτεσινή κινητοποίηση προειδοποιούν πως ήταν μόνο ένα βήμα της αγωνιστικής πορείας που θα ακολουθήσει. Ηδη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του Βόρειου Εβρου αποφάσισε στις αρχές του Φλεβάρη οι αγρότες να βγουν στους δρόμους με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Την επόμενη Δευτέρα σε νέα συνεδρίαση θα αποφασιστεί το πότε, το πού και το πώς.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών χτες από το πρωί έκλεισαν τα Κοινοτικά Καταστήματα της επαρχίας Ορεστιάδας, όπως επίσης και αρκετά σχολεία της περιοχής. Σε δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους προχώρησαν επίσης οι έμποροι και οι βιοτέχνες, ενώ δεκάδες φορείς της περιοχής έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" και μέλος της ΣΕΑ Β. Εβρου Κώστας Ζησίδης.Διευκρίνισε ότι σ' αυτή τη φάση αιχμή των αιτημάτων τους είναι η άμεση αποζημίωση της καταστραμμένης παραγωγής βαμβακιού, η πριμοδότηση των μεταφορικών εξόδων για το καλαμπόκι και η ρύθμιση των χρεών (το 80% των αγροτών της περιοχής είναι καταχρεωμένο στην ΑΤΕ), όμως ακόμη κι αν λυθούν αυτά τα επιμέρους θέματα, ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. "Ξέρουμε, είπε, ότι με τις νέες αποφάσεις της ΕΕ η κατάσταση θα χειροτερέψει. Γι' αυτό στόχος μας, το λέμε και το ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση, είναι να αλλάξει η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα. Δε θα υποχωρήσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να δικαιωθούμε και αυτό θα το πετύχουμε μόνο μέσα από το συντονισμένο αγώνα μας με τους αγρότες του υπόλοιπου Εβρου και όλης της χώρας".
Αγωνιστικό χαιρετισμό από τους αγρότες της Θεσσαλίας μετέφερε στη συγκέντρωση ο Γ. Νταφούλης,μέλος της ΠΑΣΕ, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να ενταθούν και να κλιμακωθούν σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου της αγροτιάς, των εργαζομένων, των εμπόρων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.
Συνεχίστηκε και χτες το σίριαλ παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των αγροτών από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του χτες κάλεσε τους αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να γίνουν συνένοχοι στην καταστροφική πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ που ακολουθεί επιμελώς η κυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα: "Ζητούμε τη δική τους συμβολή ώστε, στο πλαίσιο του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας, να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε και τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν". Ομως οι αγρότες από διάλογο - κοροϊδία έχουν χορτάσει και αυτό που είδαν τη χρονιά που πέρασε είναι να οξύνονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδά τους. Και βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους αγρότες σε διάλογο, αλλά για το "πογκρόμ" δικαστικών διώξεων, δήλωσε υποκριτικά: "Δε σχολιάζουμε θέματα για τα οποία έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη"!