ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δυναμική απεργιακή απάντηση

Οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες απεργούν αύριο, ενάντια στη μονομερή παρέμβαση της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις τους

Απεργιακή απάντηση δίνουν αύριο οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες,στην κυβέρνηση, η οποία με τροπολογία που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο παρεμβαίνει αυθαίρετα στις εργασιακές τους σχέσεις με τη μονομερή αλλαγή των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού.Η διαμόρφωση των κανονισμών, απαιτεί τώρα, τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, όπως ορίζει ο ν.2414, ο οποίος άνοιξε το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ στις 10 το πρωί. Η ΠΟΣ καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στις 9.30 το πρωί.

Χτες, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμα επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στο αίτημα που έθεσε η ΓΣΕΕ για απόσυρση της τροπολογίας και αντιμετώπιση του θέματος των κανονισμών προσωπικού μέσα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή το ν.1876 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη διαιτησία, στην περίπτωση που δεν ευδοκιμεί η διαπραγμάτευση (αν και ο ρόλος του ΟΜΕΔ δεν εξασφαλίζει διαφάνεια). Ετσι άκαρπη κατέληξε η συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Εχουν προηγηθεί δυο ακόμα συναντήσεις χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, αφού η μόνη υποχώρηση της κυβέρνησης είναι να επαναδιατυπωθεί η τροπολογία ώστε να υπάρχει ένα εξάμηνο περιθώριο διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια, εφόσον δε συνάπτεται συμφωνία, να αποφασίζει η Βουλή!

Στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ και στις τράπεζες δημόσιου χαρακτήρα.Με απόφαση της ΟΥΠΑΕ,οι εργαζόμενοι σε ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προκηρύσσει η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι "οι εργαζόμενοι με την απόλυτη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση αυτή, θα δώσουν μια πρώτη απάντηση, σε όσους απεργάζονται την καταδολίευση των συλλογικών - κοινωνικών δικαιωμάτων τους".

Με προηγούμενη ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ - ΔΕΚΟ έχει επισημάνει ότι με την τροπολογία αποδίδεται "το δικαίωμα αλλαγής των Κανονισμών Τοποθετήσεων, Προαγωγών, Μεταθέσεων, Μετακινήσεων, Πειθαρχικών, Μονιμότητας (δηλαδή αλλαγής των εργασιακών σχέσεων) μονομερώς στην κυβέρνηση και στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ και Τραπεζών". Η παράταξη έχει καλέσει σε αγώνα κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, στην απαξίωση και στην εγκατάλειψη των οργανισμών, αλλά και για την αχρήστευση του ν.2414, για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την επιμονή της κυβέρνησης στη ρύθμιση που θα της επιτρέπει "την αυταρχική ανατροπή των γενικών κανονισμών προσωπικού" στις ΔΕΚΟ και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην απεργία "με όλες της τις δυνάμεις", για την απόσυρση της τροπολογίας και την αποδοχή των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού καταγγέλλει την τροπολογία και προκηρύσσει απεργία στις επιχειρήσεις του κλάδου που οι εργαζόμενοι θίγονται από αυτή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών δηλώνει ότι οι σιδηροδρομικοί δε θα δεχτούν την κατάργηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι σιδηροδρομικοί Θεσσαλονίκης έχουν σήμερα συγκέντρωση για την απεργία στις 6 το απόγευμα στο νέο επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Η ΔΑΣ - ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και ταυτόχρονα καταγγέλλει την περίπτωση να παίρνονται οι αποφάσεις από τον ΟΜΕΔ,μια και αυτός εκτελεί τις εντολές της κυβέρνησης.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΜΜΕΧ.

  • Ενάντια στην τροπολογία τάχθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς ζητώντας την απόσυρσή της επειδή ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις.
ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ξέσπασμα οργής

Ανεργοι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν χτες ενάντια στην παραγωγική υποβάθμιση της περιοχής τους και απαίτησαν την επαναλειτουργία των μεταλλείων και την ενίσχυση των ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Την αγωνιστική τους αντίθεση στην παραπέρα παραγωγική υποβάθμιση της Βορειοκεντρικής Εύβοιας,στο ξεπούλημα του παραγωγικού της πλούτου και στη διαιώνιση της ανεργίας, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης που οδήγησε η εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διατράνωσαν χτες εκατοντάδες άνεργοι όλων των ηλικιών της περιοχής Μαντουδίου, με ένα μαχητικό και μαζικό συλλαλητήριο - πορεία στη Χαλκίδα,ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του "Σωματείου Ανέργων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας".

Μαζί τους βρέθηκαν εργαζόμενοι, αγρότες της περιοχής και μαθητές, που έκφρασαν την αλληλεγγύη τους στους άνεργους και τη θέλησή τους να παλέψουν για να αλλάξει η κατάσταση στην περιοχή, να ξαναβρούν τη ζωντάνια τους τα χωριά.

Οι άνεργοι συγκεντρώθηκαν στις 5.30 χτες το απόγευμα στα "Φανάρια Νεάπολης". Ακολούθησε μαχητική πορεία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χαλκίδας, ο οποίος δονήθηκε από τα συνθήματα "τα μεταλλεία είναι εθνικά και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα ξεπουλά" και "ν' ανοίξει τώρα ο Παπαστρατής", που αποτελεί αίτημα άμεσης προτεραιότητας για τους άνεργους της περιοχής, με λειτουργία στα πλαίσια ενός φορέα Λευκολίθου που θα ελέγχεται από το δημόσιο και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και στο γενικότερο όφελος της περιοχής.

Το σύνθημα "ψωμί - δουλιά ζητάει η εργατιά" ήχησε κι αυτό, καθώς η πορεία κατευθύνθηκε στη νομαρχία. Εκεί, χαιρετίζοντας, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,κάλεσε τους άνεργους σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και σε αγώνα ενάντια στους κοινούς αντίπαλους, κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - βιομήχανους, για να μπει το λιθαράκι του λαϊκού μετώπου που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση, για να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Τσουκαλάς,αφού αναφέρθηκε στα άμεσα αιτήματα για την ανακούφιση των ανέργων (έκτακτη επιδότηση 200 χιλ. δρχ., δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, 80% του μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη στους άνεργους κ. ά. ) τόνισε ότι το συλλαλητήριο αποτελεί την αφετηρία των αγώνων του μέλλοντος "για την επιβίωση τη δική μας και της περιοχής".

Χαιρετισμό απηύθυνε, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο βουλευτής Στ. Παναγιώτου.Το ψήφισμα της συγκέντρωσης επιδόθηκε στον νομάρχη, ο οποίος κάθε άλλο παρά προθυμοποιήθηκε να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των ανέργων και της περιοχής.

Η "φωνή" των ανέργων

Η 24χρονη Ντίνα Κατσίκα,μια από τις άνεργες που συμμετείχε στην κινητοποίηση στη Χαλκίδα, με το που τέλειωσε το σχολείο δε βρήκε πουθενά δουλιά. "Να φύγω, να πάω στην πόλη, τι να κάνω; Μήπως θα βρω εκεί δουλιά; Τα βγάζουμε πολύ δύσκολα πέρα με το μεροκάματο του πατέρα μου".

Ο Γιάννης Δούκας,20 χρονών, θέλει να παντρευτεί και δεν μπορεί. "Είμαι δυο χρόνια αρραβωνιασμένος και δεν έχω λεφτά να παντρευτώ", θα μας πει και συνεχίζει: "Δούλεψα για λίγους μήνες σε ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα". Για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο θα μας πει ότι "αν δε φωνάξεις δεν πρόκειται να γίνει τίποτα".

Ο Νίκος Λιάσκος,22 χρονών, με το που απολύθηκε από το στρατό το πήρε απόφαση ότι δεν πρόκειται να δουλέψει. Από πολύτεκνη οικογένεια με 11 παιδιά, ασχολήθηκε με τη γεωργία. "Νοικιάζουμε τα χωράφια, αυτή την εποχή πού να βρούμε δουλιά. Καλό θα ήταν να δούλευα και εγώ το 8ωρό μου, αλλά δυστυχώς δε βλέπω να γίνεται τίποτα. Χρειάζεται αγώνας για να ξαναλειτουργήσουν τα έργα".

Η Αθανασία Αγγελίδου τέλειωσε το Λύκειο και οι πόρτες είναι όλες κλειστές. "Οπου κι αν απευθύνθηκα για δουλιά δε με πήραν. Αυτό που περιμένω τώρα, είναι μήπως με πάρουν στα σεμινάρια, αλλά κι εκεί τι να κάνεις;". Για τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο θα μας πει ότι "η νεολαία είναι αυτή που θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα".

Εφτά χρόνια άνεργος είναι και ο Α. Θεοδώρου.Ανεργη είναι επίσης και η γυναίκα του...

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

Ξανά περί "ρετιρέ"

"Εξεγείρονται οι προνομιούχοι... ", κραυγάζει από την πρώτη της σελίδα η χτεσινή "Καθημερινή" και "βλέπει" συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ να αντιμάχονται κάθε εξυγίανση. Βέβαια η "Κ" δεν πρωτοτυπεί, αφού επαναφέρει το γνωστό σλόγκαν του Α. Παπανδρέου περί "ρετιρέ" και προνομιούχους του δημόσιου τομέα. Οπως παλιά, αλλά και επίμονη, είναι και προσπάθεια του κεφαλαίου και των κάθε λογής τελάληδων, να καλλιεργήσουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στις διάφορες ομάδες των εργαζομένων. Ετσι "εχθρός" του μισθωτού στον ιδιωτικό τομέα είναι ο δημόσιος και "υψηλόμισθος" δημόσιος υπάλληλος. Του εργαζόμενου της πόλης, οι αγρότες που ζουν από τις επιδοτήσεις και τις παραγραφές των χρεών τους κ.ο.κ.

Τώρα όμως, μπροστά στην πρεμούρα τους να στηρίξουν όχι μόνο την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά κάτι πολυτιμότερο, τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις του κεφαλαίου, δε διστάζουν να γράφουν και ανακρίβειες. Διότι, είναι τουλάχιστον ανακρίβεια όταν ισχυρίζεται κάποιος ότι "με τους σημερινούς κανονισμούς προσωπικού οι συνδικαλιστές ελέγχουν πλήθος αρμοδιοτήτων των διοικήσεων". Γιατί οι εργαζόμενοι ούτε "την επιλογή θέσεων ευθύνης προσωπικού ελέγχουν", ούτε "την προκήρυξη των θέσεων των διευθυντών". Στην καλύτερη περίπτωση εκπρόσωποί τους, συμμετέχουν είτε σαν παρατηρητές, είτε με δικαίωμα ψήφου, όντας οικτρή μειοψηφία. Οσο για τον έλεγχο στις συμβάσεις έργου, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις μεταθέσεις κλπ., δεν έχετε παρά να διαβάσετε τους ΓΚΠ των ΔΕΚΟ.

Ομως, η παραφιλολογία και οι σκιαμαχίες με την ανύπαρκτη εργατική συμμετοχή άλλο στόχο έχει. Και αυτό δεν είναι άλλο - όπως η ίδια η εφημερίδα ομολογεί - από "τη μείωση του εργατικού κόστους και την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας... ". Αυτών υπεραμύνεται η καλή εφημερίδα. Τ' άλλα δεν είναι παρά η γαρνιτούρα του νεοφιλελεύθερου πιάτου. Οσο για τα χρέη των ΔΕΚΟ και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους δυστυχείς φορολογούμενους, αυτά να τα πείτε αλλού. Απευθυνθείτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που λυμαίνεται τις συμβάσεις τρισεκατομμυρίων των ΔΕΚΟ, στους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.

Αλλά για ποια εξυγίανση κόπτεται η κυβέρνηση Σημίτη; Πιστεύετε αλήθεια ότι ενδιαφέρεται να καταργήσει τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκκόλαψαν για δεκαετίες στις επιχειρήσεις του δημοσίου; Ισα ίσα αυτά ήταν τα σύνεργα για ν' αντιμετωπίσουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, να εκμαυλίσουν συνειδήσεις και να ψαρεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Αυτά ήταν το "βαρύ πυροβολικό", που τους έφερε και τους κρατά στην εξουσία. Τα κομματικά παραμάγαζα των ΔΕΚΟ, ήταν οι φωλιές που ο δικομματισμός εκκόλαπτε τα αυριανά στελέχη του, τους πολιτευτές του, τους βουλευτές και υπουργούς του. Απ' αυτά τα "δεσμά" καθόλου δεν ενδιαφέρεται ν' απαλλάξει η κυβέρνηση τις ΔΕΚΟ. Αυτά που θέλει να πετάξει στη θάλασσα "της ελεύθερης αγοράς", δεν είναι η "σαβούρα", αλλά ό,τι με αίμα και αγώνες κατάχτησε το εργατικό κίνημα. Είναι το οχτάωρο, ένας μίνιμουμ μισθός, το δικαίωμα να ισχύουν κάποιοι κανόνες στην αξιολόγηση, την εξέλιξη, στις μεταθέσεις του προσωπικού. Το αντίθετο, το δικαίωμα της κυβέρνησης ν' αλλάζει το εργασιακό "στάτους κβο", με αποφάσεις τύπου στρατιωτικών παραγγελμάτων, στα οποία πρέπει να υπακούει ο στρατός των μισθωτών δε θα γιατρέψει τα παράσιτα που λυμαίνονται τις ΔΕΚΟ. Γιατί αυτά δεν επιβιώνουν στις εργατογειτονιές της Καισαριανής, του Περιστερίου και του Αιγάλεω. Τους πέφτουν πολύ νεφοσκεπείς και ανθυγιεινές... Τα παράσιτα βρίσκονται εκεί που φυτρώνουν τα πεύκα της Εκάλης, συνεστιάζονται και συντροφεύουν τους υπουργούς της εκάστοτε κυβέρνησης, είναι ο προνομιούχοι συνομιλητές των κομματικοκρατούντων διοικήσεων των ΔΕΚΟ.

Οσο για την προτροπήτης "Κ" η αξιωματική αντιπολίτευση "να συνδράμει την κυβέρνηση επί του θέματος", ας μην αγωνιά η έγκριτη εφημερίδα. Μπροστά στον "κοινό εχθρό", κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι σίγουρο ότι θα παραμερίσουν τις "διαφορές τους" και από κοινού θα υπερασπίσουν "τα όσια και ιερά" της τάξης που επάξια και οι δύο εκπροσωπούν...

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δράση ΤΩΡΑ για τη ΛΑΡΚΟ

Σε σύσκεψη του σωματείου των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, αποφασίστηκε η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής και κηρύχτηκε η πρώτη συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τέλος τα λόγια, ώρα για δράση. Η διάσωση της ΛΑΡΚΟ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η υλοποίηση των προτάσεων των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των φορέων, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μεθοδευμένα την οδηγεί στην απαξίωση και το ξεπούλημα, αρνούμενη να πει "όχι" στις κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των πολυεθνικών.

Απέναντι σ' αυτό το μαύρο μέτωπο, εργαζόμενοι και Αυτοδιοίκηση αποφάσισαν να αντιτάξουν το κοινό μέτωπο της πάλης και του αγώνα για την ανατροπή των αποφάσεων της κυβέρνησης, που βάζει το βρόχο στο "λαιμό" της επιχείρησης και την οδηγεί στην αγκαλιά των πολυεθνικών, ενώ το προσωπικό στη συρρίκνωση, την υπερεντατικοποίηση, την εκμετάλλευση, με κατάληξη την ανεργία. Αυτές ήταν οι κοινές εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα της συζήτησης, προχτές το βράδυ, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Λάρυμνα, με πρωτοβουλία της Κοινότητας.

Παρόντες, οι εκπρόσωποι του σωματείου των 7 κοινοτήτων της περιοχής (Λάρυμνας, Κόκκινου, Ακραιφνίου, Λούτση, Παύλο, Μαρτίνου και Μαλαισίνας), εκπρόσωποι του νομάρχη της Βοιωτίας (απουσίαζαν οι νομάρχες Φθιώτιδας και Εύβοιας), καθώς και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ Π. Μανωλάκος και της ΠΟΕΜΠ. Πολυμενάκος.Η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής από τους παρευρισκόμενους και η κήρυξη 24ωρης απεργίας, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου και συλλαλητήριο στην Αθήνα, ήταν οι πρώτες αποφάσεις. Θα προηγηθούν ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής. Επίσης, τη μέρα της απεργίας αποφασίστηκε το κλείσιμο των ΟΤΑ, των σχολείων και των καταστημάτων, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή για περαιτέρω αποφάσεις.

Σωματείο και φορείς διεκδικούν την άμεση χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ, εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού, επενδύσεις, την παραμονή της στο Δημόσιο και τη ρύθμιση όλων των χρεών (και όχι μερική ρύθμιση, όπως αποφάσισε και ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης), την καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, προσλήψεις προσωπικού, μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους δουλιάς.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με υπόμνημα που έστειλε προς την υπουργό Ανάπτυξης, απορρίπτει τη μερική ρύθμιση (27 δισεκατομμύρια δραχμές από τα 52 συνολικά) και απαιτεί τη συνολική ρύθμιση των χρεών, καθώς και τη ρύθμιση της τιμής του ρεύματος.

Γ. Π.

Στα αμαξοστάσια παρέμειναν τα λεωφορεία και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ