ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ
Φουντώνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, πικετοφορίες οργανώνονται σ' όλη την Ελλάδα τις επόμενες μέρες, ενάντια στις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Ν. Μπερνς και την ιταμή στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ετσι:

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕαύριο Δευτέρα 19 Γενάρη στις 5.30 μμ στο αμερικάνικο προξενείο,για τις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς,και ενάντια στην εξάρτηση και την υποτέλεια.

- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Δευτέρα 19 Γενάρη στις 6 μμ στην Πλατεία 23ης Μάρτη της Καλαμάτας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταγγελθούν οι προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς, και η πολιτική υποτέλειας και ραγιαδισμού στους ιμπεριαλιστές.

- Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνεται στο Αργοστόλι για τις δηλώσεις Μπερνς και ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από τη ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ, αύριο Δευτέρα 19 Γενάρη στις 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Στο πόδι οι δυνάμεις της ειρήνης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί το λαό και τη νεολαία σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ,για να καταγγελθούν οι προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ και η πολιτική της υποτέλειας.

Το ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ απαντά στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και τον Μπερνς: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ".

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ, Ο ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕ ΣΙΩΠΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ. ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ "ΝΕΑ ΤΑΞΗ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ.

Μεθοδευμένη πολιτική δίωξη

Ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της Βέρας Νικολα'ϊδου

Μεθοδευμένη πολιτική δίωξη, χαρακτηρίζει τη δίωξη της Βέρας Νικολαϊδου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"H ενέργεια του δημάρχου Νίκαιας Β. Τράπαλη, να προκαλέσει τη δίωξη με ασφαλιστικά μέτρα και την παύση ως εκλεγμένης της Βέρας Νικολαϊδου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην δημάρχου Νίκαιας και υποψήφιας για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αποτελεί ενέργεια συκοφαντική και μεθοδευμένη πολιτική δίωξη. Εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να φιμώσει και σπιλώσει ηθικά κάθε αγωνιστή που υψώνει ανάστημα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των σχεδίων της σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικότερα επιδιώκεται ένας ακόμη στόχος: Η χρησιμοποίηση κάθε ανέντιμου μέσου στις εκλογικές σκοπιμότητες του σημερινού δημάρχου.

Κάνουν σοβαρό λάθος, αν πιστεύουν ότι με τέτοιες ενέργειες θα καλύψουν την πρακτική τους, που έχει μετατρέψει το Δήμο Νίκαιας σε γρανάζι της κυβερνητικής πολιτικής, προκαλώντας την αγανάκτηση του λαού της Νίκαιας. Και κάνουν ακόμη μεγαλύτερο λάθος, αν νομίζουν ότι οι Κοκκινιώτες και οι Κοκκινιώτισσες θα παρασυρθούν και θα πιστέψουν τα όσα παράγουν οι μηχανισμοί της συκοφαντίας. Ο λαός της Κοκκινιάς γνωρίζει το ηθικό ανάστημα των κομμουνιστών, το ήθος της υποψήφιας δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου. Και θα ανταμείψει τους συκοφάντες, όπως τους αξίζει.

Το ΚΚΕ καλεί τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και της ΚΝΕ στη Νίκαια να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους για την ενότητα του λαού και τη συσπείρωσή του γύρω από τη "Δημοκρατική Ενότητα" και την επικεφαλής της Βέρα Νικολαϊδου.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους να απομονώσουν το δήμαρχο Νίκαιας, να καταδικάσουν τις ενέργειές του, που δε στρέφονται μόνο κατά ενός προσώπου, αλλά θίγουν κάθε πολίτη της Νίκαιας".

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανάγκη ν' αλλάξει ρότα

Ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Τις νόθες διαδικασίες, που σημειώθηκαν κατά την πρώτη μέρα του 28ου Συνεδρίου του ΕΚΠ, κατήγγειλε χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών, η ΔΕΣΚ, και κάλεσε σε ενίσχυση των ταξικών, συνεπών δυνάμεων, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και στην ανάπτυξη δυναμικών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με την ψηφοφορία επί του απολογισμού, ενώ οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης του ΕΚΠ θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή.

Στην εισηγητική του ομιλία, εκ μέρους της ΔΕΣΚ, ο γραμματέας του ΕΚΠ Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε, μεταξύ άλλων: "Στόχος της κυβέρνησης είναι να εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, να κατεδαφίσει την κοινωνική ασφάλιση. Αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες, ξεριζώνει τους αγρότες από τον τόπο τους, οδηγεί στην πείνα και την εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή χαρίζει δισεκατομμύρια στους Λάτσηδες και τους Βαρδινογιάννηδες. Η εργατική τάξη αυτά τα χρόνια απάντησε με ταξικούς, δυναμικούς αγώνες των ναυτεργατών, των εργατών της Ζώνης, των συνταξιούχων, των εργατών του "Κεράνη", της "Μινέρβα" και πολλούς ακόμα. Απέδειξε η εργατική τάξη ότι η απόφασή της είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στην πολιτική της κυβέρνησης η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος συμφωνεί, με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο", αποτέλεσμα του οποίου ήταν η υπογραφή ενός κατάπτυστου κειμένου, που αλυσοδένει το εργατικό κίνημα. Εμείς δε λείψαμε από κανέναν αγώνα. Δώσαμε τη μάχη στους καταπέλτες των πλοίων, στη Ζώνη μαζί με τους εργαζόμενους στον "Κεράνη", με τους οικοδόμους. Δεν ξεπουλήσαμε την εργατική τάξη όπως έκαναν οι συναινετικές και συμβιβασμένες παρατάξεις του ΕΚΠ. Σε όλες τις επιλογές της πλειοψηφίας του ΕΚΠ σταθήκαμε απέναντι και προσπαθήσαμε το ΕΚΠ να γίνει συνδικάτο που θα διεκδικεί και θα αγωνίζεται. Η αρχή θα γίνει από αυτό το συνέδριο και θα δοθεί δύναμη στις συνεπείς ταξικές δυνάμεις, για να μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να παλέψουμε για την αλλαγή αυτής της πολιτικής". Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους αντιπροσώπους να καταψηφίσουν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης του ΕΚΠ.

  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρων Δήμων με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για τις αντιδημοκρατικές μεθόδους που επιχειρούν να εφαρμόσουν οι εγκάθετοι στο 28ο Συνέδριο του ΕΚΠ με νόθους αντιπροσώπους από ναυτεργατικά σωματεία.
Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Σε δεινή θέση η κυβέρνηση

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, της Β' Αθήνας, Γ. Δημαράς,έκανε στην εφημερίδα μας την ακόλουθη δήλωση:

"Αν, για κάποιο πολιτικό - σατυρικό σχόλιο θα μπορούσε να ευσταθήσει αγωγή και μάλιστα με την απαίτηση της αποζημίωσης 100 εκατ. δραχμών τότε, θα έπρεπε εδώ και τώρα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να θεωρηθεί, ότι είναι "εκτός νόμου". Με απόφαση ενός "εκτάκτου πολιτικού Στρατοδικείου", να εξαφανιστούν όλα τα πρακτικά της Βουλής, στα οποία αναφέρονται χαρακτηρισμοί πολιτικών αρχηγών και βουλευτών, παρόμοιοι με το επίμαχο σχόλιο - άρθρο του "Ρ".

Και για να είμαι σαφής, δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του κ. Πάγκαλου. Δεν κατανοώ όμως την οργή του. Ωστόσο, εκείνο που ασφαλώς αντιλαμβάνομαι, είναι η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, όσον αφορά τα εθνικά θέματα, κυρίως μετά το αμίμητο: "Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς" του κ. Σημίτη.

Με αυτό το "Ευχαριστώ", συμφωνεί ή διαφωνεί ο κ. Πάγκαλος;".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Θα γελοιοποιηθούν οι διώχτες του

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στο "Ρ". Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Το ΔΣ του συνδικάτου, εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εφημερίδα "Ρ" για την πολιτική της δίωξη που επιχειρούν η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση για τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σε βάρος του "Ρ" και την προσπάθεια που κάνει να χτυπήσει την εφημερίδα που, εδώ και 80 χρόνια, είναι στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και της εθνικής ανεξαρτησίας του τόπου μας.

Είμαστε σίγουροι, ότι και αυτή η δίωξη σε βάρος του "Ρ" θα πέσει στο κενό και θα γελοιοποιηθούν ακόμα μια φορά οι διώκτες του, οι οποίοι εκτός από ανιστόρητοι και υποτελείς στα μονοπώλια της ΕΕ και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, έχουν χάσει τελείως την ψυχραιμία τους, γι' αυτό είναι επικίνδυνοι για την εργατική τάξη και τον τόπο".

"902 TV"
"Δ. Γληνός - Ο πνευματικός ταγός"

Σήμερα, Κυριακή 14 Γενάρη,στις 8 το βράδυ,στην τηλεόραση του "902", στην εκπομπή "Ενα βιβλίο, μια ιστορία" που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννέκε Ιωαννάτου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, "Δ. Γληνός - Ο πνευματικός ταγός".

Στην εκπομπή συμμετέχουν οι: Γιώργος Μωραϊτης - καθηγητής και Θωμάς Κασελούρης - δάσκαλος.

ΔΙΩΞΗ "Ρ"
Καταδικάζεται η προσπάθεια φίμωσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων και ανθρώπων της δημόσιας ζωής για την καταδίκη της προσπάθειας της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, να εκφοβίσει και να φιμώσει την αντίθετη πολιτική άποψη και κριτική. Ετσι, η αγωγή που κατέθεσε ο κ. Πάγκαλος κατά του "Ρ" με την απαίτηση να του καταβληθεί το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών για "ηθική βλάβη", που προξενήθηκε δήθεν από σατιρικό - πολιτικό κείμενο, συναντά την αντίδραση όλων των ανθρώπων και φορέων εκείνων, που καταλαβαίνουν ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και η επιχείρηση τρομοκράτησης των κομμουνιστών πρέπει να πέσει και θα πέσει στο κενό.

Επιστολές και δηλώσεις συμπαράστασης φτάνουν στην εφημερίδα καθημερινά και ο "Ρ" θα συνεχίσει τη δημοσίευσή τους.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Με τη διαλεκτική των πολιτικών επιχειρημάτων

Ο δημοσιογράφος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στο "Ρ":

"Γενικά, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη, να προσφεύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη όταν πιστεύει ότι θίγεται η τιμή και η υπόληψή του από τα ΜΜΕ. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο και για τα πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Πρέπει δε, να παρατηρήσει κανείς ότι τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα εξαχρείωσης της πολιτικής και κοινωνικής κριτικής από ορισμένα έντυπα και από ένα μέρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Σε αυτή όμως την κατηγορία δεν ανήκει η εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, με την πολιτική γραμμή της οποίας μπορεί να διαφωνώ σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάνει μια έντιμη δημοσιογραφία και ασκεί μια κριτική με δημοκρατικό πνεύμα, που είναι απαραίτητη στο χώρο του Τύπου, αλλά και ενισχυτική για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.

Νομίζω, ότι ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος έκανε λανθασμένη εκτίμηση σε αυτή την περίπτωση και πιστεύω ότι κακώς προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Οι πολιτικές διαφωνίες λύνονται με τη διαλεκτική των πολιτικών επιχειρημάτων και όχι με δικαστικές αποφάσεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ