ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ατυχήσατε κ. Μπερνς

Του Θανάση ΠΑΦΙΛΗ

Η ραμποειδής, γεμάτη υπεροψία και αλαζονεία εμφάνιση του νέου πρεσβευτή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χώρα μας δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία". Κι αν ίσως κάποιοι αιφνιδιάστηκαν από τον κυνικό και προκλητικό τρόπο του ή από τα λεγόμενά του, η λαϊκή παροιμία "από στόματος κοράκου κρα θ' ακούσεις" ταιριάζει άριστα σ' αυτή την περίπτωση. Είχαμε βέβαια χρόνια να ακούσουμε έτσι ψυχρά τις θέσεις των ΗΠΑ, αλλά έχουμε γευτεί τη βρώμικη αμερικάνικη πολιτική, στην περιοχή μας και σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα, που γνωρίζουμε, γνωρίζαμε, το διακηρύτταμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, πως ο ιμπεριαλισμός αρνί δε γίνεται ποτέ. Είναι καιρός όσοι έχουν στοιχειώδη συνείδηση και αξιοπρέπεια να εγκαταλείψουν τις διάφορες, περί "κοσμογονικών αλλαγών", θεωρίες και να δουν την πραγματικότητα.

Ομως ας μην αδικήσουμε τον άνθρωπο. Στο Μέγαρο Μουσικής ήταν, στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο μιλούσε, σε μια κυβέρνηση που έχει ανάγει την υποτέλεια και τις ευχαριστίες στις ΗΠΑ σαν εξωτερική πολιτική απευθυνόταν. Ηταν συγκεντρωμένο εκεί το απαύγασμα των μεγαλοσχημόνων, εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας μας, για τη φτώχεια, τη δυστυχία, τα αδιέξοδα. Θα μπορούσε να είχε χαρακτηριστεί και σαν κομματική σύσκεψη αυτών που υποστηρίζουν τη βαρβαρότητα της νέας τάξης, εκείνων που οφείλουν την εξουσία τους, τα πλούτη τους στην ξένη προστασία και στην απανθρωπιά της κοινωνικής αδικίας που ακολουθούν.

* * *

Κύριε Μπερνς κάνατε λάθος. Η Ελλάδα δεν αποτελείται από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής. Και επειδή θέλετε να μας κάνετε "μαθήματα Ιστορίας", θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ιστορία αυτού του τόπου είναι γεμάτη αγώνες. Είναι γραμμένη με το αίμα του λαού για την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του. Εχει βέβαια και κηλίδες Εφιαλτών, δοσίλογων και άλλων υποτακτικών, παλιών και σύγχρονων ραγιάδων.

Επειδή, κύριε Μπερνς, μας μιλήσατε για το σχέδιο Μάρσαλ και το δόγμα Τρούμαν, θέλουμε να σας θυμίσουμε πως υπάρχει και προηγούμενη Ιστορία, υπάρχει και επόμενη. Πως ο ελληνικός λαός δεν υποτάχθηκε 400 χρόνια, πως το 1821 επαναστάτησε και νίκησε την Οθωμανική αυτοκρατορία. Πως το 1940 πολέμησε και νίκησε τον ιταλικό φασισμό. Πως το 1942 - 1944, όταν οι οπαδοί σας έφευγαν στο Κάιρο και τη Μ. Ανατολή, με το Κομμουνιστικό Κόμμα πρωτεργάτη, ο ελληνικός λαός χτύπησε το γερμανικό φασισμό.

Πως όταν το 1944 οι Εγγλέζοι συνεταίροι σας θέλησαν να επιβάλλουν νέα κατοχή, πάλι ο λαός αντιστάθηκε με τα όπλα. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε καλά κύριε Μπερνς, πως ακόμα κι όταν σπρώξατε τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο, παρά την υπεροπλία σας, για 3 ολόκληρα χρόνια ο Δημοκρατικός Στρατός σάς πολέμησε.

Πως όταν επιβάλλατε το μετεμφυλιακό καθεστώς της τρομοκρατίας και των εκτελέσεων μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες σας, ο λαός μας και πάλι αντιστάθηκε.

Πως όταν εγκαθιδρύσατε τη στρατιωτική χούντα, ο λαός και η νεολαία έγραψαν το Πολυτεχνείο και την γκρέμισαν.

* * *

Γνωρίζετε καλά, κύριε Μπερνς, πως στα μεταδικτατορικά χρόνια η Ελλάδα συγκλονίστηκε από αγώνες και το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν "ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ".

κ. Μπερνς: Στη χώρα που βρίσκεστε η Ιστορία δε σταμάτησε, ούτε είναι κλεισμένη στο Μέγαρο Μουσικής.

Την ώρα που εσείς κάνετε "μαθήματα Ιστορίας", οι εργάτες διαδηλώνουν στους δρόμους. Η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές, όσο κι αν προσπαθείτε να τους ρίξετε στα ναρκωτικά και την αδράνεια, πορεύονται στους δρόμους ενάντια στην πολιτική σας.

Οι αγρότες κατεβαίνουν με τα τρακτέρ κατά της πολιτικής των αφεντικών σας, των πολυεθνικών.

Οι αγωνιστές της ειρήνης διαδηλώνουν και απαιτούν να φύγουν οι βάσεις σας, να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

Οσο κι αν λυσσαλέα όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσατε να μην πηγαίνει η πορεία του Πολυτεχνείου στην πρεσβεία σας, δεν το καταφέρατε. Πληροφοριακά να γνωρίζετε πως το αγαπημένο σύνθημα του ελληνικού λαού είναι "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

Αν, κύριε Μπερνς, η αναφορά σας στην ήττα του κομμουνισμού είχε και την έννοια χτυπήματος του ΚΚΕ, θέλουμε να σας πληροφορήσουμε πως το ΚΚΕ είναι ριζωμένο πολύ βαθιά σε τούτο τον τόπο. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια.

Ολες οι κατακτήσεις του λαού μας, οι μεγάλες του στιγμές, είναι δεμένες με την ύπαρξη και τη δράση του ΚΚΕ. Πως και σήμερα αποτελεί την ελπίδα για το λαό. Πως επειδή είναι ανυπόταχτο η νεολαία συσπειρώνεται και πάλι στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

* * *

Πρέπει επίσης να σας ενημερώσουν οι υπηρεσίες σας πως εκείνα τα βουνά του Γράμμου που καίγατε με τις ναπάλμ, δολοφονώντας τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, τα κολαστήρια της Μακρονήσου, του Αϊ Στράτη, οι φυλακές, οι τόποι εκτέλεσης, που μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες σας φτιάξατε, σε τούτη τη χώρα αποτελούν μνημεία τιμής που, 50 χρόνια μετά, τα προσκυνάει ο λαός. Ο Αρης Βελουχιώτης, ο Διαμαντής, που τα όργανά σας δολοφόνησαν, αποτελούν σύμβολο και σήμερα για το λαό μας και τη νεολαία. Ο Μπελογιάννης και ο Πλουμπίδης που ο προκάτοχός σας Πιουριφόι έδωσε την εντολή να εκτελεστούν, ανήκουν στο Πάνθεον των ηρώων μας. Πιστεύουμε πως τα γνωρίζετε αυτά κ. Μπερνς. Αν λοιπόν η αναφορά σας στην Ιστορία έχει το νόημα να μας τρομοκρατήσετε με την αλαζονεία του προσωρινού νικητή, ατυχήσατε. Μας πεισμώνετε περισσότερο. Δε σας φοβούμαστε κ. Μπερνς. Στη χώρα μας η λέξη "αντάρτης", αποτελεί τίτλο τιμής. Η λέξη Αντίσταση ύμνο. Κι όπως λέει κι ένα ελληνικό αντάρτικο τραγούδι:

"αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι

πάντα είναι ο ίδιος ο λαός".

Αν, κύριε Μπερνς, η αναφορά σας στην ήττα του κομμουνισμού είχε και την έννοια χτυπήματος του ΚΚΕ, θέλουμε να σας πληροφορήσουμε πως το ΚΚΕ είναι ριζωμένο πολύ βαθιά σε τούτο τον τόπο. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια.

Ολες οι κατακτήσεις του λαού μας, οι μεγάλες του στιγμές, είναι δεμένες με την ύπαρξη και τη δράση του ΚΚΕ. Πως και σήμερα αποτελεί την ελπίδα για το λαό. Πως επειδή είναι ανυπόταχτο η νεολαία συσπειρώνεται και πάλι στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας


Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του έργου και των εκδηλώσεων είναι θλιβερός, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας για τις εκδηλώσεις "Θεσσαλονίκη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της διήμερης εκεί περιοδείας της. Το θέμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" ήταν και το μοναδικό στο οποίο αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανοίγοντας τη συνέντευξη και δημοσιοποιώντας τις σχετικές εκτιμήσεις του Κόμματος. Ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρη την τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα (σελίδες 6-7).

Ο "Ρ" συζητά με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς, για το ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το σχέδιο Μάρσαλ, το Δόγμα Τρούμαν και τη "σωτηρία" της από τον κομμουνισμό, που απέδειξαν και στον πλέον δύσπιστο ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη χώρα μας προτεκτοράτο τους. Τέτοιο δικαίωμα άλλωστε τους δίνει καθημερινά η άρχουσα τάξη, οι κυβερνήσεις της, αλλά και εμμέσως οι πολιτικές δυνάμεις που ανέχονται αυτή την πραγματικότητα (σελίδες 10 - 11).

"ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" Αγοράς Ενέργειας. Ετοιμο το κυβερνητικό σχέδιο για τη χαριστική βολή στη ΔΕΗ. Τα πάντα για να ευνοηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, είτε ως καταναλωτής είτε ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολυσυζητημένη προσαρμογή, και το άνοιγμα της ΔΕΗ στον "ανταγωνισμό", γίνεται μέσα από τον κατακερματισμό της Επιχείρησης, την παράδοση του φιλέτου στους ιδιώτες, την ενίσχυση του ρόλου του υπουργού Ανάπτυξης και της κυβέρνησης σε δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ασκεί η ΔΕΗ, την εκχώρηση της διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς σε πολυμετοχική ΑΕ (σελίδα 14).

ΜΕ την κίνηση ελαφρά αυξημένη μεν σε σχέση με την περίοδο των γιορτών, αλλά τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που όλο το χρόνο έχουν σημειωθεί στο εισόδημα των εμπόρων, μπαίνει η τρίτη βδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 7 του Γενάρη και θα λήξουν επίσημα στις 28 του Φλεβάρη (σελίδα 15).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ χρηματαγορές. Τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Πλίνθους και κεράμους ατάκτως ερριμένους, θυμίζει η ελληνική οικονομία των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας, τρεις περίπου μήνες μετά τη διεθνή νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, που ξεκίνησαν τον προηγούμενο Οκτώβρη, κατά της δραχμής, πέρα από τις αναμφισβήτητα αρνητικές συνέπειες που είχαν, έφεραν στο φως της επικαιρότητας και την πραγματική εικόνα της οικονομίας που οικοδομείται από τα μέσα τη δεκαετίας του '80 (σελίδα 16).

ΜΕΘΑΥΡΙΟ,Τρίτη, ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις από τη Θεσσαλία και στις αρχές του Φλεβάρη η πάλη της αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης θα συντονιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Για τις μορφές πάλης και το πλαίσιο αιτημάτων του νέου αγροτικού ξεσηκωμού και την προοπτική των αγώνων μιλάει στο "Ρ" ο Γιώργος Σακοράφας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και ταμίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (σελίδες 24-25).

ΕΘΝΙΚΗ Γενική Συλλογική Σύμβαση. Οι συνθήκες επιβάλλουν την όσο το δυνατό συντομότερη και αγωνιστική διεκδίκηση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ, όμως μέχρι τώρα κυριαρχεί η καθυστέρηση και η συναίνεση... Στο μεταξύ με "σημαδεμένα χαρτιά" γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, οι πολύμορφες προσπάθειες για υπονόμευση του ίδιου του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και η προσυπογραφή από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ του "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000" σκιάζουν τις διαπραγματεύσεις (σελίδες 34 - 35).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ