- Εμπρός, εμπρός, όλοι εδώ για εξέταση και μην κρύψει κανένας σας τίποτε γιατί χάθηκε!
- Μα, κάθε φορά, άλλοι κάνουν τη "δουλιά" και εμάς πιάνετε...
- Σιωπή. Αφήστε τα κλαψουρίσματα και ομολογείστε, γιατί θα την πληρώσετε ακριβά!
- Μήπως δεν το ξέρουμε; Κάθε χρόνο εμείς πληρώνουμε!
- Φέτος όμως τα πράγματα είναι πιο σκούρα για σας.
- Κι αυτό το ξέρουμε, κυρ-έφορα. Ενα τρισ. επιπλέον είναι το "κουστούμι" που μας έκοψε η άθλια κυβέρνηση, που όλο λέει ότι "ακουμπάει" τους φοροφυγάδες και όλο εμάς τους φουκαράδες "τσιμπάει"!
Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
Νέο σκάνδαλο στην Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος (ΕΛΒΙΚ), που εδρεύει στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Οι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας θα χρηματοδοτηθούν με άλλα 670.000.000 δραχμές, από το πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι ιδιοκτήτες αγόρασαν την ΕΛΒΙΚ στις 22/11/95 "αντί πινακίου φακής" από την Αγροτική Τράπεζα. Συμφωνήθηκε να πληρώσουν 920 εκατομμύρια δραχμές, τη στιγμή που μόνο τα 820 στρέμματα γης, μέσα στα οποία βρίσκεται η βιομηχανία, κοστίζουν περισσότερο από αυτό το τίμημα της πώλησης. Στο ξεπούλημα της επιχείρησης είχαν πολλές φορές αντιδράσει - με δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις - οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, ζητώντας να εξασφαλιστεί η λειτουργία της και να επιστραφούν στην κοινότητα - από την οποία τα είχε αρπάξει η χούντα το 1969 - τα καλλιεργήσιμα στρέμματα της ΕΛΒΙΚ. Τελικά, είχε υπάρξει διαβεβαίωση από τους αρμοδίους ότι θα επιστραφούν, τουλάχιστον, 200 στρέμματα.
Τα σκάνδαλα, όμως, συνεχίστηκαν και στα τέλη Μάη του 1996 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων συνεδρίασε νύχτα και αποφάσισε κατά πλειοψηφία (13 υπέρ, 10 κατά και 1 λευκό) να εγκρίνει την ένταξη της επιχείρησης στο νόμο 866/90, ώστε να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, με 3 δισ. δραχμές, προκειμένου να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι - όπως είχε επισημάνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Αχ. Κανταρτζής,νομαρχιακός σύμβουλος και βουλευτής του ΚΚΕ - οι νέοι ιδιοκτήτες δεν είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν - όπως αναφέρουν στην αίτηση για έγκριση της επένδυσης - ποσό 1.050.000 δραχμών από ίδια κεφάλαια, αφού το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας τους ήταν μόνο 10 εκατομμύρια δραχμές και, βάσει του Καταστατικού, η ανώτατη αύξηση που επιτρέπεται είναι μέχρι 50 εκατομμύρια δραχμές. Μάλιστα, τότε ένας εκ των νέων ιδιοκτητών είχε δημόσια αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιοι εκ των νομαρχιακών συμβούλων πήραν "μίζα", για να ψηφίσουν υπέρ της αίτησης για ένταξη της ΕΛΒΙΚ στο νόμο 866/90.
Στη νέα χρηματοδότηση της ΕΛΒΙΚ από το πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομάς, αντιδρούν οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα" των οποίων, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει:
"1. Θεωρούμε τις εν κρυπτώ διεργασίες των αρμοδίων, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση της ΕΛΒΙΚ με ποσό 670.000.000 δρχ. εκ του προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, καθαρό εμπαιγμό όλων των Μεγαλοκαλυβιωτών και εντελώς ανακόλουθο στις ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών σχετικά με φοροδιαφυγές και φοροκλοπές 2,5 δισ.
2. Επισημαίνουμε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, των τοπικών προσώπων και του κ. νομάρχη Τρικάλων, καθ' όσον, παρά τη δέσμευσή τους για ικανοποίηση του βασικού αιτήματος των Μεγαλοκαλυβιωτών, για επιστροφή καλλιεργήσιμης έκτασης, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά καταπατητές και φοροφυγάδες επιδοτήθηκαν.
3. Υστερα από όλα αυτά, η Επιτροπή Αγώνα θα επισκεφτεί τον κ. νομάρχη, προκειμένου να του διαμηνύσει την κλιμάκωση του αγώνα και σε πρώτη φάση τον αποκλεισμό της ΕΛΒΙΚ".
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, η Νομαρχία Τρικάλων επιχειρεί ν' αποσείσει τις ευθύνες της, δηλώνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμιά σχέση με τη νέα χρηματοδότηση των 670.000.000 δραχμών, παραδεχόμενη, όμως, ότι δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για την επιστροφή της καλλιεργήσιμης έκτασης, στο οποίο και η ίδια η Νομαρχία είχε δεσμευτεί...