ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-
Νέα θερμά επεισόδια προστέθηκαν χτες στην τρέχουσα οικονομική - νομισματική κρίση που πλήττει, αυτή την περίοδο, κυρίως την Ινδονησία και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της κυβέρνησης Κλίντον, που έχουν αναλάβει ρόλο "ρυθμιστή" και επόπτη της πολιτικής που επιθυμούν να ασκήσει η - και πολιτικώς "τρικλίζουσα" - κυβέρνηση του Ινδονήσιου ηγέτη, Σουχάρτο, επιχειρούσαν να καναλιζάρουν και να εξασφαλίσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Σ' αυτό το κλίμα, οι Πρόεδροι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας επικοινωνούσαν σε ύφος δήθεν νουθεσίας με τον "Πρόεδρο" Σουχάρτο, δύο μεγάλα μουσουλμανικά κόμματα απέτρεπαν τον Ινδονήσιο ηγέτη να ξαναθέσει για έβδομη φορά υποψηφιότητα για Πρόεδρος την άνοιξη, ενώ υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων ο γνωστός χρηματιστηριακός - οικονομικός οίκος "Περεγκρίν" του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωνε τη βραχυπρόθεσμη ρευστοποίησή του λόγω κρίσης!
Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα κρίσης, που πλήττει από την περασμένη βδομάδα την Ινδονησία των 200.000.000 κατοίκων, κλιμάκιο αξιωματούχων του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Στάνλεϊ Φίσερ εξέφρασαν αισιοδοξία για την έκβαση της έκρυθμης οικονομικής κατάστασης.Μετά από τη χτεσινή συνάντησή τους με υπουργούς της κυβέρνησης Σουχάρτο, ανακοίνωσαν τη σημείωση "προόδου", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με τη δρομολόγηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ινδονησιακής οικονομίας.
Την ίδια ώρα οικονομικοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση Σουχάρτο πρέπει συνεχώς να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να πείσει τα στελέχη του ΔΝΤ και την αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, ότι θα πραγματοποιήσει επίπονες πολιτικές για την ανάκαμψη της ρουπίας και την ανανέωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Εάν αποτύχει σ' αυτό, υποστηρίζουν αναλυτές της εφημερίδας "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν", τότε θα επαναληφθεί η ελεύθερη πτώση του ινδονησιακού νομίσματος και της κίνησης των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτα, αλλά και σε χώρες με παρόμοια σοβαρά προβλήματα (Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη)...
Στο ίδιο πνεύμα κυμάνθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις των ηγετών των Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ,υποστήριξε ότι η νομισματική κρίση στην Ασία θα επηρεάσει την ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές χώρες, προβλέποντας ωστόσο ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να επιλυθεί. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη νέα νομισματική αναταραχή στην Ασία "κρίση προσαρμογής και όχι δομική κρίση... υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα αφεθεί ελεύθερο να ενεργήσει".
Ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κόλ,τηλεφώνησε χτες στον "Πρόεδρο" Σουχάρτο και τον διαβεβαίωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η Τζακάρτα είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Βέβαια, προηγουμένως, ο Σουχάρτο είχε εξηγήσει στον Κολ τα νέα μέτρα για την "ενίσχυση και ανόρθωση της οικονομίας". Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επαφές του Ιάπωνα και Αυστραλού πρωθυπουργού με τον Σουχάρτο.
Στο μεταξύ, εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Ινδονησίας, καθώς αυξάνονται οι φωνές για απομάκρυνση του 76χρονου Σουχάρτο από την ηγεσία της χώρας.
Οι ηγέτες δυο μεγάλων μουσουλμανικών κομμάτων (με σύνολο μελών 50.000.000 άτομα) συνένωσαν τις δυνάμεις τους προτρέποντας τον "Πρόεδρο" Σουχάρτο να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική και να μη θέσει ξανά, για έβδομη φορά, υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη. Ταυτοχρόνως, υποστήριξαν επίσημα την υποψηφιότητα της Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, γνωστής πολιτικού της αντιπολίτευσης, η οποία επί χρόνια ζητεί τη δρομολόγηση δημοκρατικών αλλαγών στην πολιτική ζωή της χώρας.
Η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, σε χτεσινή της δήλωση, υπογράμμισε ότι η "τραγική και ακατανόητη πτώση στην αξία του εθνικού νομίσματος αποδεικνύει ότι ο λαός έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη του στην παρούσα ηγεσία και στην παρούσα κυβέρνηση".
Αποτέλεσμα της κρίσης στην Ινδονησία ήταν και η κατάρρευση του οικονομικού οίκου ΠΕΡΕΓΚΡΙΝ χτες στο Χονγκ Κονγκ. Η γνωστή, για τις συχνά ριψοκίνδυνες επενδύσεις της, εταιρία ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε ρευστοποίηση, μετά από περίπου 10 χρόνια ενεργού παρουσίας στη διεθνή χρηματιστηριακή σκακιέρα.
Ο οίκος "Περεγκρίν" είχε δανείσει μεγάλα κεφάλαια σε ινδονησιακή εταιρία ταξί (Εταιρία Στέντι Σέιφ), η οποία εκδήλωσε αδυναμία στην αποπληρωμή χρεών 260 εκατομμυρίων δολαρίων! Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι... για το μέλλον της "Περεγκρίν" ήταν η απόφαση ελβετικού ομίλου επενδύσεων να μην αγοράσει το 24% των μετοχών της προβληματικής ινδονησιακής εταιρίας.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε "γρίπη" στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης "Χανγκ Σενγκ" έκλεισε με 773,58 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 8,7%, στη χρηματαγορά του Τόκιο, όπου ο δείκτης Νίκεϊ έπεσε κατά 330,66 μονάδες (ποσοστό 2,21%), αλλά και στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία όπου οι δείκτες συναλλαγών έπεσαν κατά μέσο όρο γύρω στο 3%.
ΑΓΚΥΡΑ. -
Αρνητική ήταν η απάντηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας(Ντενίζ Μπαϊκάλ) στην κυβερνητική πρόταση να της παράσχει "στήριξη άνευ όρων για ένα χρόνο", ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το "Ρόιτερ" που επικαλείται ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ", ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Αντνάν Κεσκίν, είπε πως "δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε πράσινο φως σε αρνητικές πολιτικές... κι αν χάσουν (η κυβέρνηση) τον έλεγχο της κατάστασης αύριο;".
Ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό κοντά στο 100%. Συνήθως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση Γιλμάζ για να μείνουν οι ισλαμιστές μακριά από την εξουσία, αλλά τώρα διαφωνεί με ορισμένες από τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, ο δείκτης συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 9,17% χτες, εξαιτίας των πολιτικών ανησυχιών και της πτώσης των δεικτών στα ασιατικά χρηματιστήρια.
Παράλληλα χτες - σε μια εξέλιξη που επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση κατά του Κόμματος Ευημερίας (Νετσμεντίν Ερμπακάν) "μυρίζει" κλείσιμό του... - ο γενικός εισαγγελέας στην Αγκυρα ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να "παγώσει" την κρατική οικονομική ενίσχυση ύψους 5,82 εκατομμυρίων δολαρίων προς το ισλαμικό κόμμα.
"Ζήτησα να παγώσει προληπτικά η χορήγηση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στο Κόμμα της Ευημερίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση" δήλωσε ο εισαγγελέας Βουράλ Σαβάς, στο πρακτορείο "Ανατολή".
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός των επομένων ημερών.
ΠΕΚΙΝΟ.- Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι έμειναν άστεγοι από την ισχυρή σεισμική δόνηση (6,2 Ρίχτερ) που συντάραξε την Κεντρική και Βόρεια Κίνα το πρωί του Σαββάτου, προσπαθούσαν χτες να επιβιώσουν από το δριμύτατο ψύχος, ανέφεραν τα ρεπορτάζ των "Ρόιτερ", "Ασοσιέιτεντ Πρες" και CNN.
Σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στις επαρχίες Ζανγκμπέι και Σανγκύι ανέφεραν χτες, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι ζημιές ήταν πολύ χειρότερες από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο "Xinhua" εκτίμησε ότι 130.000 κατοικίες υπέστησαν σημαντικές ζημιές, γεγονός που άφησε άστεγους σχεδόν 542.000 ανθρώπους. Πενήντα άνθρωποι είναι νεκροί και πάνω από 10.000 τραυματίες - από τους οποίους 1.200 σοβαρά.
Πάνω από 200 μετασεισμοί έπληξαν την περιοχή, ενώ οι κάτοικοι, εκτός από την έλλειψη τροφίμων, έχουν να αντιμετωπίσουν και το δριμύ ψύχος της κινεζικής υπαίθρου...
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-
Οι εκπρόσωποι των βρετανικών και ιρλανδικών κυβερνήσεων, αλλά και 8 κομμάτων του Ολστερ συγκεντρώθηκαν χτες στο Στόρμοντ - το κέντρο και σύμβολο της βρετανικής επικυριαρχίας - για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ειρήνευση στην περιοχή, που πρωτοξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1996, υπό την "επίβλεψη" και προεδρία του πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ.Σύμφωνα με επίσημη ιρλανδική πηγή, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας συμφώνησαν σε ορισμένες κοινές προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αφού η προθεσμία - ορόσημο που έχει τεθεί, για το Μάη, είναι πολύ κοντινή και τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποφανθούν σε μια κοινή ατζέντα.
Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε αργά το βράδυ της Κυριακής - από το Τόκιο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη - τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Τζέρι Ανταμς, ηγέτη του Σιν Φέιν, όσο και με τον Ντέιβιντ Τριμπλ, ηγέτη του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού προτεσταντικού κόμματος, ανθρώπους - κλειδιά για την πρόοδο των συνομιλιών, αλλά και μία πιθανή λύση.
Ιδιαίτερα, τώρα που το κλίμα οξύνεται ακόμα περισσότερο, μετά τη δολοφονία την Κυριακή το βράδυ του Τέρενς Ενράιτ,συγγενή του Τζέρι Ανταμς. Η δολοφονία του Ενράιτ - ο οποίος ήταν παντρεμένος με την ανιψιά του Ανταμς - είναι το τελευταίο επεισόδιο στην κλιμακούμενη βία. Την ευθύνη ανέλαβε η παραστρατιωτική οργάνωση "Νομιμόφρων Δύναμη Εθελοντών" (LVF).
Στιγμές από τον πανικό που έχει δημιουργηθεί στα σούπερ μάρκετ στην Ινδονησία