Μιλά στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος του ΕΚΠ, Μ. Νουφαρίτσης. Στο 19% η ανεργία στο πρώτο λιμάνι της χώρας! Υπό διάλυση ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι. Η Ζώνη και οι ναυτεργάτες έδωσαν τον τόνο στους αγώνες του τελευταίου διαστήματος, ενώ μακριά από τα προβλήματα στάθηκε η πλειοψηφία του ΕΚΠ
Για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Πειραιά, την πολιτική που τα δημιουργεί και τα αναπαράγει, καθώς και για την κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά μιλά στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος του ΕΚΠ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, Μιχάλης Νουφαρίτσης.Αναφερόμενος ο συνδικαλιστής στη γενικότερη κατάσταση, τόνισε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο Συνέδριο του ΕΚΠ ήταν πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους της πόλης. "Εντάθηκε - σημείωσε - η επίθεση των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, που τώρα επιχειρούν να πάρουν πίσω ό,τι κατάκτησε ο εργάτης τον τελευταίο αιώνα. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η διαμαρτυρία και η δυσαρέσκεια των εργαζομένων μεγαλώνει και έτσι μετά τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων, εφεύρε τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, ο οποίος αποδείχτηκε ένας αντεργατικός μονόλογος. Αποτέλεσμα ήταν η υπογραφή του κατάπτυστου "συμφώνου εμπιστοσύνης". Αυτή η ιστορία αποκάλυψε το ρόλο του "Δούρειου Ιππου", που παίζουν συγκεκριμένες παρατάξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, βάζοντας "πλάτη" στο πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής".
Αναφερόμενος ο Μ. Νουφαρίτσης ειδικότερα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά, τόνισε ότι η ανεργία έχει φτάσει περίπου το 19%."Η κυβέρνηση - συνέχισε - διέλυσε τα δυο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα.Κατ' εντολή των εφοπλιστών, πετάει έξω από τα καράβια τους Ελληνες ναυτικούς. Η ανεργία στη Ζώνη έχει εκτιναχτεί στα ύψη. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας",των οποίων το κλείσιμο είναι θέμα χρόνου, το ίδιο και για την ΑΖΕΛ.Τα καπνεργοστάσια "Κεράνης" και "Παπαστράτος" αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με τη μείωση του προσωπικού και την προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων".
Ο Μ. Νουφαρίτσης υπογράμμισε ότι απέναντι σ' αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι του Πειραιά ύψωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα. Οργάνωσαν μεγάλες κινητοποιήσεις. "Το περασμένο διάστημα - σημείωσε - είχαμε τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργατών και των ανέργων της Ζώνης,ενάντια στους οποίους η κυβέρνηση επιστράτευσε τα ΜΑΤ. Μέσα από αυτούς τους αγώνες οι εργάτες και οι άνεργοι της Ζώνης κατάφεραν να αποσπάσουν από την κυβέρνηση σημαντικές δεσμεύσεις. Παρά την τρομοκρατία, οι εργαζόμενοι του "Κεράνη" έδωσαν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις και στην προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.
Αγωνιστικό σταθμό για τους εργαζόμενους του Πειραιά, και της χώρας γενικότερα, τον περασμένο χρόνο αποτέλεσαν οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.Είχαμε, επίσης, τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών,των εργαζομένων στον "Παπαστράτο" και σε μια σειρά άλλους χώρους".
Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι αυτοί οι αγώνες που αναπτύχθηκαν τα τρία προηγούμενα χρόνια είναι μια παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους του Πειραιά και γενικότερα για το εργατικό κίνημα. "Οι εργαζόμενοι του Πειραιά - σημειώνει - σηματοδότησαν με τη στάση τους το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η ΓΣΕΕ, που όμως κινούνται σε άλλη κατεύθυνση".
Για τη δράση του ΕΚΠ τα τρία προηγούμενα χρόνια, ο Μ. Νουφαρίτσης σημείωσε: "Με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και την ουσιαστική στήριξη της ΔΑΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης", δε στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Απέφυγαν συστηματικά την ουσιαστική αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Απέφευγαν ακόμα και στα λόγια να την καταδικάσουν. Δεν πήραν ούτε μια πρωτοβουλία για το συντονισμό και την κοινή δράση των κλάδων που χτυπήθηκαν και χτυπιούνται. Στήριξαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην υπογραφή 2ετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης λιτότητας. Αρνήθηκαν να πάρουν θέση για τη συνέχιση του αγώνα των ναυτεργατών, όπου ταυτίστηκαν με την πλειοψηφία της ΠΝΟ, όταν ξεπούλησε τον ηρωικό τους αγώνα. Αρνήθηκαν να συμπαρασταθούν έστω και τυπικά στο μεγαλειώδη αγώνα των καθηγητών. Είπαν "ναι" στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, με την άρνησή τους να συμπαρασταθούν στον αγροτικό ξεσηκωμό και να εκφράσουν στη συνέχεια την αντίθεσή τους στα στημένα αγροτοδικεία. Αρνήθηκαν έστω και να διαφωνήσουν με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή για τον λεγόμενο εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία στο ιδιωτικό μονοπωλιακό κεφάλαιο και κατακρεουργεί τις κοινωνικές κατακτήσεις. Συμφώνησαν για τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου στην υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,που έχουν στόχο - στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας - το ξήλωμα του 8ωρου, της μόνιμης απασχόλησης, την κατάργηση των ΣΣΕ και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".
Καταλήγοντας ο Μ. Νουφαρίτσης, υπογράμμισε: "Μόνο η κοινή δράση, το ισχυρό πανεργατικό μέτωπο θα κάμψει την κυβερνητική αδιαλλαξία, θα φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα στην πάλη και στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, στη δράση των συνδικάτων, της διοίκησης του ΕΚΠ".
Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ
Στη διακήρυξη που κυκλοφόρησε ενόψει του συνεδρίου, η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΔΕΣΚ) προβάλλει τις παρακάτω θέσεις - προτάσεις:
- Συντονισμός και κοινή δράση σωματείων και εργαζομένων ενάντια στην πολιτική βιομηχανικής συρρίκνωσης, ανεργίας και λιτότητας. Διεκδίκηση μισθών - ημερομισθίων και συντάξεων με βάση τις προτάσεις της ΕΣΑΚ. Δηλαδή, 8.000 χιλιάδες βασικό ημερομίσθιο, 200.000 βασικό μισθό. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίστοιχη διεκδίκηση αναπροσαρμογής των κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
- Παροχή ιατροφαρμακευτικής - νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
- Επιδότηση όλων των ανέργων ίση με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
- Επιδότηση όλων των νέων που πρωτοβγαίνουν στην αναζήτηση εργασίας και μένουν άνεργοι.
- Καθιέρωση του 35ωρου με 7 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, με αυξήσεις των αποδοχών. Κατάργηση των νόμων και ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση. Κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών. Απαγόρευση απόλυσης σε όσους μπαίνουν στην τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση. Πέντε βδομάδες κανονική άδεια χωρίς χρονικές προϋποθέσεις.
- Για τους ναυτεργάτες, κατάργηση των εξοντωτικών μέτρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατοχύρωση του δικαιώματος δουλιάς. Απορρόφηση των ανέργων. Χτύπημα του δουλεμπορίου, αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Ανάκληση του 3577/92 που καταργεί το καμποτάζ. Αναβάθμιση των μισθών και των συντάξεων. Κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων.
- Παραγωγική ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πρόγραμμα ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου με κατασκευές νέων πλοίων.
- Αύξηση των δαπανών για Δημόσια Υγεία - Παιδεία - Κοινωνική Ασφάλιση -Λαϊκή Στέγη. Κατάργηση των νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για Υγεία και Παιδεία.
- Για τους αλλοδαπούς εργάτες: Πλήρης νομοθετική ρύθμιση για ίσους όρους αμοιβής, ασφάλισης και νομικής κάλυψης, εναρμόνιση με τις Συλλογικές Συμβάσεις, εφαρμογή κυρώσεων για όσους εργοδότες παρανομούν. Κλαδικές πολιτικές σύμφωνα με τις προτάσεις των συνδικάτων στη Ναυπηγική Βιομηχανία, τα Λιπάσματα, την Κλωστοϋφαντουργία, την Αμυντική Βιομηχανία, τη Φαρμακοβιομηχανία, την Καπνοβιομηχανία, τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.
Με γκρίζο "φόντο" την ανεργία, που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στον Πειραιά και αγγίζει το 19%,με παραγωγικούς κλάδους - όπως κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, καπνοβιομηχανία, ναυπηγική βιομηχανία και τους ναυτεργάτες - να έχουν υποστεί σημαντική συρρίκνωση και ορισμένοι από αυτούς να τείνουν σε αφανισμό, πραγματοποιείται στις 16 του Γενάρη το 25ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Τα τρία προηγούμενα χρόνια, από το προηγούμενο συνέδριο, ήταν πολύ δύσκολα χρόνια για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις απαιτήσεις των εφοπλιστών, παίρνει μέτρα που πετάνε μαζικά στη στεριά τους ναυτεργάτες. Η Ζώνη αντιμετωπίζει εκρηκτικό πρόβλημα ανεργίας, η οποία φτάνει το 80%,καθώς η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ακόμα και τα περιβόητα μέτρα που έχει εξαγγείλει! Τα ναυπηγεία διαλύθηκαν. Κανένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας δεν έχει μείνει ανοιχτό στον Πειραιά.Τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας" κλείνουν και έπεται συνέχεια... Πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε και στον Πειραιά ένα νέο "φρούτο", το οποίο ονομάζει Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης,που στόχο έχει να εξωραϊσει την τραγική κατάσταση και να μοιράσει την ανέχεια ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Η παράταξη "Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) υπογραμμίζει στη διακήρυξή της, ενόψει του συνεδρίου, ότι απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - βιομηχάνων οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους κοινό μέτωπο δράσης. "Ο αγώνας - τονίζει - είναι ο μόνος δρόμος για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων".