Στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) αναφέρονται, με Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου.
Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι "στην ΠΣΕ είναι οργανωμένοι μέσω 400 αδελφοτήτων και 15 ομοσπονδιών, περισσότεροι από 400.000 απόδημοι Ηπειρώτες.Οι αδελφότητες και οι ομοσπονδίες της αναπτύσσουν πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.Λειτουργούν περισσότερα από 70 ερασιτεχνικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα με περισσότερα από 4.000 μέλη. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, οι οποίες αναβιώνουν την παράδοση, τη μελετούν, την προβάλλουν και τη διδάσκουν στις νέες γενιές".
Παρ' όλα αυτά, καταγγέλλεται στην Ερώτηση, "τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, δεν επιχορηγήθηκαν ούτε η ΠΣΕ, ούτε οι αδελφότητες, ούτε οι ομοσπονδίες της,έστω και με μία δραχμή. Οι 400.000 απόδημοι Ηπειρώτες και οι 350.000 που ζουν στην Ηπειρο, με πολύ πικρία δέχονται αυτή την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού. Στην πολιτική αυτή της κυβέρνησης προστίθεται και η ουσιαστική άρνηση του υπουργείου Οικονομικών για την οριστική παραχώρηση οικοπέδου για τις ανάγκες της ΠΣΕ".
Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς: "εάν θα επιχορηγηθεί η ΠΣΕ και οι δραστηριότητές της το 1998 και με ποιο ποσό και εάν θα παραχωρηθεί το σχετικό οικόπεδο δωρεάν στην ΠΣΕ, σε πραγματικά συμβολική τιμή".
Πριν από οχτώ περίπου μήνες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσιζε να εγκατασταθεί, από τη Γ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων,στην Πύλη του Αδριανού (2ος αι. μ.Χ.) σκαλωσιά, προκειμένου, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και του Κέντρου Λίθου,να διαπιστωθούν οι φθορές και τα προβλήματα στην επιφάνεια του μνημείου και να προταθούν οι ανάλογες λύσεις για τον καθαρισμό του.
Στην ίδια συνεδρίαση είχε αποφασιστεί να εξεταστεί και η στατική επάρκεια του μνημείου,αφού πολλές φορές ακούστηκε ότι πλέον δε στηρίζεται πουθενά και ένας σεισμός μπορεί να είναι μοιραίος.Το Συμβούλιο είχε καταλήξει να επανέλθει το θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις από όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις (Προϊστορικών - Κλασικών, Αναστήλωσης και Συντήρησης). Τελικά η σκαλωσιά τοποθετήθηκε,τις μέρες των Χριστουγέννων και το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει.
Δυστυχώς, όμως, το ΚΑΣ δεν είχε την προνοητικότητα - όχι πως θα 'πρεπε βέβαια - να δώσει... προδιαγραφές για τη σκαλωσιά. Διότι πώς να φανταστούν ότι ξαφνικά το μνημείο θα ντυνόταν με κόκκινες και μπλε (!) σιδεριές.Μάλιστα ήταν τέτοια η χρονική σύμπτωση της τοποθέτησης, ώστε πιθανόν θα είναι δύσκολο για τον ανυποψίαστο διαβάτη να μη σκεφτεί ότι πρόκειται για εορταστικό διάκοσμο. Πολύ περισσότερο όταν πουθενά δε φαίνεται ότι πρόκειται για έργο προστασίας και ανάδειξης της Πύλης του Αδριανού με την ευθύνη του ΥΠΠΟ.Αντ' αυτού είδαμε φαρδιά - πλατιά πάνω στο μνημείο την πινακίδα με την επωνυμία της εταιρίας που τοποθέτησε τη σκαλωσιά (!). Η χρησιμοποίηση ενός μνημείου ή του άμεσου περιβάλλοντός του για διαφήμιση δε συνιστά παραμόρφωσή αυτού;
Δ. Μ.
Η λεωφόρος Αμαλίας κατάσπαρτη κάποτε από αρχαιότητες "δίνει" ακόμα μερικές από τις σωζόμενες από την αλόγιστη το πάλαι ποτέ οικοδόμηση του αρχαιολογικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Στη λεωφόρο Αμαλίας, απέναντι από τη Ρώσικη εκκλησία, η αρχαιολογική σκαπάνη της Γ Εφορείας Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια της διερεύνησης του εδάφους για τη διέλευση του μετρό και την πραγματοποίηση τσιμεντοενέσεων αν χρειαστεί, ανακάλυψε σε βάθος 6 μέτρων: αρχαίους αγωγούς, αρχαίο δρόμο και ογκολίθους άγνωστης ταυτότητας. Οι ενδείξεις για ευρήματα γνωστοποιήθηκαν από την "Αττικό Μετρό" στην Εφορεία, η οποία διενήργησε σύντομη ανασκαφή, προκειμένου να συνεχιστεί γρήγορα το έργο του μετρό, σ' αυτό το σημείο.
Νέα εξόρμηση εκτός των τειχών για την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής,που σήμερα αναχωρεί για την Κύπρο, όπου θα έχει τρεις εμφανίσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Λεμεσσού,οι εκδηλώσεις του οποίου επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις της Μεγαλονήσου. Το σύνολο, που απαρτίζεται από επίλεκτους μουσικούς της ΕΛΣ, θα δώσει συναυλίες στη Λάρνακα(10/1), Λεμεσσό (11/1) και Λευκωσία (12/1). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα: "Αρια" από τη σουίτα αρ.3 σε ρε μείζονα του ΓΣ Μπαχ, το "Κοντσέρτο Γκρόσο" του Κορέλι, τον "Χειμώνα" από τις "Τέσσερις εποχές" του Βιβάλντι, τη"Μικρή νυχτερινή μουσική" του Μότσαρτ, τη Σονάτα αρ.6 σε ρε μείζονα του Ροσίνι και το "Πιτσικάτο Πόλκα" των Γιόχαν και Γιόζεφ Στράους. Η ορχήστρα παίζει χωρίς μαέστρο, με την καθοδήγηση του εξάρχοντα, Χάρη Χατζηγεωργίου. Δημιουργήθηκε το 1994 από μέλη της Ορχήστρας της ΕΛΣ με κύριο σκοπό τη διάδοση των έργων Μουσικής Δωματίου. Μέχρι σήμερα έχει δώσει αρκετές συναυλίες στην Αθήνα και την επαρχία κι έχει κυκλοφορήσει ένα κόμπακτ ντισκ με ηχογραφήσεις της.
"60'ς - 90'ς: Ροκ στο χρόνο" είναι ο τίτλος του διήμερου, που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στο "Ρόδον", με αφορμή την ταινία του Αντώνη Κόκκινου "Ο αδελφός μου κι εγώ". Η δεκαετία του '60 συναντά τη δεκαετία του '90 στο "πιο ροκ κινηματογραφικό χάπενινγκ της πόλης", που περιλαμβάνει συναυλίες, προβολές, εκθέσεις κ. ά. Η αυριανή μέρα, αφιερωμένη στη δεκαετία μας, περιλαμβάνει προβολή βίντεο, συναυλίες των Λονδρέζων "Gallon Drunk" και των "Xakakes", ενώ στο πλαίσιο της δεύτερης βραδιάς θα δώσει συναυλία το γκρουπ, που συμμετέχει στην ταινία του Αντ. Κόκκινου "Living Dead", αποτελούμενο από τους Βαγγέλη Γερμανό, Γιάννη Σπυρόπουλο "Μπαχ", Κυριάκο Δαρίβα κ. ά. Τη βραδιά θα σφραγίσει η συναυλία του γερολύκου του ροκ Ερικ Μπάρτον (συμμετέχει κι αυτός στην ταινία). Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης.
Προβάλλεται, από σήμερα, αποκλειστικά στον Κινηματογράφο "Αλφαβίλ" (Μαυρομιχάλη 168) η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου "Ανεμος στην πόλη", η οποία εκτός από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει παιχτεί στο Φεστιβάλ Μόσχας, στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βαρκελώνης, στο Μπατούμι της Γεωργίας και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καϊρου. Πρωταγωνιστούν: Ζινοβιέβ Γκερτ (ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, που πέθανε ένα χρόνο μετά το τέλος των γυρισμάτων, σε ηλικία 84 χρόνων), Μαρίνα Βλαντί, Αννα Γιανόβσκαγια, Σεργκέι Ντεσνίτσκι, Γκεναντί Ναζάροφ.
Ενας περιπλανώμενος θίασος φτάνει σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας. Ο Νικήτα, ένας νεαρός εργάτης, μαγεύεται από την παράσταση και από την ομορφιά της νεαρής πρωταγωνίστριας Αλίνα. Μια μέρα ξεσπάει θύελλα στην πόλη και το θέατρο καταστρέφεται. Οι ηθοποιοί, μαζί με τον Μεσμέρ, τον γέρο διευθυντή του θιάσου, εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ ο Νικήτα ψάχνει απεγνωσμένα να τους βρει. Μένει άφραγκος και σταματάει σε μια ουτοπική πόλη για να εργαστεί στο εργοτάξιο. Η Αλίνα εγκαταλείπει τους υπόλοιπους και φτάνει στο εργοτάξιο όπου βρίσκεται με τον Νικήτα. Ο γερο - Μεσμέρ, μένει μόνος του μιας και οι άλλοι τον εγκαταλείπουν και φτάνει στο εργοτάξιο για να διεκδικήσει κι αυτός τη νεαρή Αλίνα.
Ωρες έναρξης προβολών: 7μμ, 9μμ και 11μμ.
"Δεν ξέρω το πρωτότυπο δημοσίευμα της "Γκάρντιαν", ξέρω τι γίνεται στην Κνωσό". Ετσι ξεκίνησε, προχτές, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος να σχολιάζει δημοσίευμα της γνωστής βρετανικής εφημερίδας, η οποία αναφερόταν στην κατάσταση διατήρησης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού.Ο υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε την αυτοψία που διενήργησε την περασμένη άνοιξη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τόνισε ότι διαμορφώθηκε ήδη η διαδρομή των επισκεπτών.
Παραδέχτηκε όμως ότι "το μεγάλο πρόβλημα της Κνωσού είναι ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών. Πιστεύω ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει και η αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων επίσκεψης θα βελτιώσουν πολύ και την κατάσταση του υλικού αντικειμένου".
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, διαμαρτυρήθηκε για το δημοσίευμα, λέγοντας: "Η Κνωσός βρίσκεται επί ελληνικής επικρατείας.Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, αντιλαμβάνομαι τον επετειακό χαρακτήρα της χρονιάς αυτής, αλλά την ευθύνη του χώρου την έχει η Ελλάδα και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.Αυτό θέλω να καταστεί σαφές σε όλους. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Νομίζω όμως ότι έχουμε, αν όχι μεγαλύτερη, πάντως ίδια ευαισθησία, ετοιμότητα και ως επιστημονικό δυναμικό οι Ελληνες επιστήμονες έχουν την ίδια ικανότητα".