ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφορές
  • Στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου, που τον περασμένο Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατό του, η γυναίκα του Φαλίτσα και η κόρη του Ερη πρόσφεραν 50.000 δρχ.
  • Στη μνήμη του Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, ο γιος του Βαγγέλης Τιμογιαννάκης πρόσφερε 100.000 δρχ. στην ΚΟ Πειραιά.
  • Στη μνήμη του Ιωάννη Γιάνναρη, δικηγόρου, μέλους του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε το 1948 στην Τρίπολη, η αδερφή του Αγγελική Αφεντούλη και ο γαμπρός του Κωνσταντίνος Αφεντούλης πρόσφεραν 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.
  • Ο Ηλίας Ζολιλδάκης πρόσφερε 20.000 δρχ.
  • Ο Σπύρος Γρηγοράτος, από τα Μουζακάτα Κεφαλονιάς, πρόσφερε 10.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών και συγχωριανών του που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
  • Ο Στέλιος Καλαμάς πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Προσφυγικών Πάτρας, 50.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του Γιώργου.
  • Ο αντιστασιακός Φίλιππος Ανθούλης προσφέρει 5.000 δρχ., στη μνήμη του εξαδέλφου του Παύλου Τριμάνη, ανταρτοΕΠΟΝίτη, που πέθανε πρόσφατα.
  • Ο Πέτρος Κορονιός προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 30.000 δρχ., στη μνήμη των Νίκου Γαλάτη που πέθανε εξόριστος στη Λέρο και Κώστα Ρεπελα από τη Θεσσαλονίκη, που πέθανε εξόριστος στον Αϊ - Στράτη.
  • Η Παρθένα Νικοπολιτίδου από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης προσφέρει στην ΠΕ της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας 10.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της αντιστασιακού Γεώργιου Νικοπολιτίδη.
  • Η Φούλα και ο Διονύσης Μάργαρης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης - Εξαρχείων, 15.000 δρχ., στη μνήμη των αντιστασιακών από τη Ζάκυνθο: Δημήτρη, Λούλας, Λεωνίδα Λογαρά. Τιμόθεου Φαραώ, Νίκου Τρούσα, Κώστα Βυθούλκα (Μένεγου), Διονύση Σούλη, Διονύση και Κώστα Κλάδη (Κόκκινου), Γιάννη Μπάστα (Γιαννίκου), Δημήτρη Μάργαρη, Νίκου Μπάστα, Διονύση Σιγούρου, Παναγιώτη Βλάχου και Διονύση Μάργαρη (καπετάνιου του ΕΛΑΣ Ζακύνθου).
  • Ο Βασίλης Χούντας προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη του συναγωνιστή και πατριώτη του Γιώργου Βλάχου από τη Λέριζα Κορινθίας, που σκοτώθηκε στις 27 Δεκέμβρη 1944 στο λόφο του Αράπη, πολεμώντας τους Αγγλους και ταγματασφαλίτες.
  • Η Α. Π. προσφέρει 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Η Τούλα και η Δέσποινα από την Κοκκινιά προσφέρουν 35.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, στη μνήμη της μάνας τους, του θείου τους Γιώργη Νικολαϊδη, Ακροναυπλιώτη, που εκτελέστηκε στου "Παύλου Μελά" και της αγωνίστριας Μακρίνας.
  • Ο Μιχάλης Μπαρουτάκης από τη Σύρο προσφέρει 30.000 δρχ.
  • Ο Ευάγγελος Βρανίτσας προσφέρει 10.000 δρχ., στη μνήμη της συζύγου του Λίτσας και των είκοσι νεκρών συγχωριανών του, μαχητών του ΔΣΕ.
  • Ο Μπάμπης Παπαθεολόγου προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πολιτισμού - Παιδείας, στη μνήμη της μητέρας του Βασιλικής και της κόρης του Γιώτας.
  • Ο Βαγγέλης Λαμπρακάκης και η οικογένειά του προσφέρουν, μέσω Αχτίδας Δημ. Υπαλλήλων, 50.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του Ανθής, που συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατό της.
  • Η Ολγα Λουκανίδου προσφέρει 15.000 δρχ. στην ΚΟ Ροδόπης, στη μνήμη του συζύγου της Χαράλαμπου Λουκανίδη, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948, του κουνιάδου της Θεόδωρου Λουκανίδη, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Ξάνθης σε θάνατο και εκτελέστηκε σε ηλικία 18 χρόνων.
  • Ο Η. Δ. προσφέρει 30.000 δρχ.
  • Ο Σπύρος Λιούγκας από την Κοινότητα Χίνκα Ιωαννίνων πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Βουτσαρά, 5.000 δρχ. και ο Θεόδωρος Σιούσης από το Γκρίμποβο πρόσφερε 9.000 δρχ. στη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Οι Βασίλης και Τασία Καραγκούνη προσφέρουν 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ασημοχωρίου, στη μνήμη των γονιών τους Μήτσου και Χρυσούλας Καραγκούνη και Δημήτρη και Μαρίας Γιαχουντή, οι οποίοι στη διάρκεια του Εμφύλιου βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν στη Λαμία και τα Τρίκαλα και εξορίστηκαν στα Γιούρα. Των αδελφών τους Παναγιώτη Καραγκούνη, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που πέθανε το 1995. Του Κώστα Καραγκούνη, μαχητή της ταξιαρχίας Ιππικού του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στην περιοχή Φαρσάλων το 1949 και του Γιάννη Γιαχουντή, μαχητή του ΔΣΕ από το 1947, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 στην Ευρυτανία.
  • Ο Βασίλης Γερανός προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ακ. Πλάτωνα, 10.000 δρχ.
  • Στη μνήμη του Δημήτρη Μπακογιώργου, αντιστασιακού, η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν 10.000 δρχ.
  • Ο σ. Νικ. Κοτσορνίθης προσφέρει για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του Αγ. Κηρύκου, το ποσόν των 50.000 δρχ.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Βασανιστικά προβλήματα σε χωριά

Δυο ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Πολλά και οξύτατα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα Κεραμιδίου Μαγνησίας, όπως επισημαίνουν, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας.

Συγκεκριμένα στην κοινότητα υπάρχει περιφερειακός δρόμος στον οποίο έγινε μέχρι και το σιδέρωμα, αλλά όχι η ασφαλτόστρωσή του. Επίσης χωρίς ασφαλτρόστρωση είναι και τα 10 - απ' τα 14 - χιλιόμετρα του δρόμουπου συνδέει τον οικισμό Βένετομε τη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Βόλου - Κεραμιδίου. Ο οικισμός Βένετο αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα εσωτερικής οδοποιίας όπως διευθετήσεις και χαλικοστρώσεις.

Η κοινότητα στερείται παντελώς χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ υπάρχει χώρος κατάλληλος γι' αυτή τη χρήση. Ομως η κοινότητα δεν έχει τα χρήματα που είναι αναγκαία για την απαλλοτρίωσή του.

Η διαμόρφωση επιπλέον του αύλειου χώρου της εκκλησίας του χωριού που βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση. Τα προβλήματα όμως στο Κεραμίδι δε σταματούν εδώ.

Ημιτελής και άλλος δρόμος

Με άλλη Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής επισημαίνουν ότι η διάνοιξη του δρόμου Σκλήθρο - Κεραμίδι - Πουρί έμεινε ημιτελής. Είναι απαραίτητο για την οδική σύνδεση ολόκληρου του Πηλίου να ολοκληρωθεί η διάνοιξη στο τμήμα Κεραμίδι - Πουρί και να χαλικοστρωθεί.

Επιπλέον, όπως τονίζουν στη σχετική Ερώτηση οι δύο βουλευτές η οδική επικοινωνία της κοινότητας Κεραμιδίου με τον οικισμό Αγ. Ιωάννου γίνεται με πολλές δυσκολίες, αφού η κατασκευή του οδοστρώματος προϋπολογισμού 36 εκατομ. δρχ. παρά την έγκρισή του ακόμη δεν έχει δημοπρατηθεί.

Το έργο του λιμανιού δεν ολοκληρώθηκε αφού χρειάζονται ακόμη 100 εκατομ. δραχμές για την κατασκευή του λιμενοβραχίονα.

Η διευθέτηση του χειμάρρου στον οικισμό Αγ. Ιωάννου προϋπολογισμού 50 εκατομ. είναι έργο απαραίτητο για την αποφυγή πλημμυρών. Υπάρχει μελέτη οριοθέτησης και αποτύπωσης του χειμάρρου. Μένει να δοθεί η πίστωση και να γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Παράλληλα, μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που γίνεται από την αλόγιστη εκμετάλλευση των λατομείων μαρμάρου στην περιοχή της κοινότητας. Το τοπίο καταστρέφεται χωρίς να γίνεται η αποκατάσταση του φυσικού χώρου. Καταστρέφεται το οδόστρωμα του δρόμου προς τον οικισμό Βένετου και γίνεται ολοκληρωτική καταστροφή των αγροτικών δρόμων απ' όπου διέρχονται τα βαριά οχήματα από και προς τα λατομεία.

Με τις δύο αυτές Ερωτήσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εμπορικής Ναυτιλίας, και ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα.

Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Παιδική γιορτή ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης προσκαλεί όλα τα παιδιά των φίλων της ειρήνης μαζί με τους γονείς τους στη γιορτή που διοργανώνει για τον καινούριο χρόνο με παιχνίδια, απαγγελίες, διήγηση, συζήτηση, μουσική, αγαπημένα τραγούδια και χορό.

Θα κοπεί επίσης πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Η γιορτή θα γίνει στη Νέα Σμύρνη αύριο Δευτέρα 5 Γενάρη στις 5.00 μμ στην οδό Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως (κοντά στον κιν/φο ΦΙΛΙΠ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι εμπειρογνώμονες στη Μόσχα

Στη Μόσχα θα μεταβούν τις επόμενες μέρες τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης της πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό "ΓΙΑΚ - 42" στα Πιέρια Ορη, προκειμένου να συγκρίνουν τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποκωδικοποίηση των τριών "μαύρων κουτιών" του αεροπλάνου.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας μηχανικής βλάβης στο αεροσκάφος, είτε στους κινητήρες είτε στα μέσα πλοήγησης.

Οι εμπειρογνώμονες, που θα μεταβούν στη Μόσχα, θα εξετάσουν λεπτομερώς αεροπλάνα του ίδιου τύπου στο εργοστάσιο κατασκευής, με σκοπό να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία που πιθανόν να τους βοηθήσουν στην καλύτερη αξιολόγηση των υπαρχόντων στοιχείων.

Αντιστασιακές εκδηλώσεις

Κοπή πίτας

Το Παράρτημα ΙΛΙΟΝ (Ν. Λιόσια) της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης την Τρίτη 6 - 1 - 98 στις 10.45 πμ,στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα).

  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί μέλη και φίλους της Ε. Αντίστασης την Κυριακή 11 - 1 - 97 στις 10 πμ να παρευρεθούν στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που θα γίνει στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
Καταγγελία για παράνομη κράτηση Ινδού

Ο Μιλκιάτ Σινγκ,ο οποίος κατάγεται από το Καντάρ της Ινδίας, κρατείται στα κρατητήρια της Δραπετσώνας παράνομα και κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες εδώ και 13 μήνες.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε. Ετσι, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι το πρόσχημα της παρατεινόμενης κράτησης του Μιλκιάτ Σινγκ είναι η δικαστική απόφαση για απέλαση του κρατούμενου, μετά από μια καταδίκη σε πολυετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχής, την οποία εξέτισε ο κρατούμενος δείχνοντας άριστη διαγωγή κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Παρ' όλα αυτά, η απέλασή του δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί γιατί η Ινδία αρνείται να τον δεχτεί αφού είναι αφγανικής καταγωγής - όπως άλλωστε και οι περισσότεροι κάτοικοι του Καντάρ.

Οι συνθήκες εξάλλου κράτησης στα κρατητήρια της Δραπετσώνας είναι απάνθρωπες για τους 70 με 90 κάθε φορά ανθρώπους - κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς - οι οποίοι στοιβάζονται σε κελιά χωρίς αερισμό, φυσικό φως ή δικαίωμα αυλισμού, έχοντας μόνον 5 τουαλέτες και 5 ντους που αναλογεί ένα για κάθε 15 - 18 κρατούμενους.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις σε Βόλο και Ν. Ιωνία

Στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του Κόμματος διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις πόλεις του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Γενάρη, στις 10.30 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου.Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων, προβολή ταινίας αφιερωμένη στην ιστορική αγωνιστική διαδρομή του Κόμματος και τραγούδια από τη χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά στην πραγματοποίηση συναυλίας με τους γνωστούς τραγουδιστές Λάκη Χαλκιά, Μαρία Δημητριάδη και Γιάννη Θωμόπουλο,που θα ξαναζωντανέψουν αξέχαστες στιγμές με τραγούδια του λαού μας. Η συναυλία θα δοθεί στο κλειστό γυμναστήριο Ν. Ιωνίας, το Σάββατο 17 Γενάρη και ώρα 7 μμ.

Πρωταθλήτρια στα παράπονα η... ακρίβεια

Τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα, καθώς και το κόστος ζωής είχαν και πάλι την "τιμητική" τους στο "μαυροπίνακα" των παραπόνων του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΝΚΑ μέσα στο 1997 καταγράφτηκαν 53.282 καταγγελίες, ενώ από το 1970 μέχρι το 1997 καταγράφτηκαν συνολικά 637.623 καταγγελίες. Από τα παράπονα του 1997 τα 7.103 αφορούσαν τα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα (ποσοστό 13,33%), ενώ τα 5.273 το κόστος ζωής (ποσοστό 9,89%). Ακολουθούν ο τουρισμός και η ψυχαγωγία, οι πωλήσεις από απόσταση, τα διαρκή προϊόντα, ο ΟΤΕ, η κατηγορία ένδυση - υπόδηση, το αυτοκίνητο, η κινητή τηλεφωνία. Τελευταία στον πίνακα των παραπόνων του ΙΝΚΑ βρίσκονται οι εκπτώσεις και τα ΕΛΤΑ.

Παρά τον αυξημένο αριθμό τους, μείωση παρουσιάζουν διαχρονικά τα παράπονα των καταναλωτών για ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΜΜΕ, ενώ νέες κατηγορίες υπηρεσιών αποκτούν μόνιμη θέση στο μαυροπίνακα των παραπόνων - καταγγελιών. Αυτές είναι οι πωλήσεις από απόσταση, η κινητή τηλεφωνία τα κέντρα αδυνατίσματος - δίαιτες κ.ά. Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των παραπόνων για τις τράπεζες, τις πιστωτικές κάρτες και τις ασφάλειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ