ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγωδία στην Ξάνθη

Δυο εργάτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από έκρηξη στο εργοστάσιο "Ντιάνα". Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου έχει μονοπωλιακές επιδιώξεις και η κυβέρνηση του στρώνει το χαλί να αποκτήσει τη ΣΟΦΤΕΞ

Δυο εργάτες νεκροί και τέσσερις σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός εργατικού δυστυχήματος που έγινε χτες το πρωί στη χαρτοποιία "Ντιάνα" στην Ξάνθη. Νεκροί είναι οι Στέφανος Δρασκέλης, 27 χρόνων και Φάνης Καμήλογλου, 35 χρόνων. Τραυματίες είναι οι Απόστολος Αράπογλου, 25 χρόνων, Παναγιώτης Παρασκευάς, 30 χρόνων, Σωκράτης Χατζηνικολάου, 28 χρόνων και Κώστας Κουρτίδης, 25 χρόνων.

Το δυστύχημα έγινε στις 5.15 το πρωί από έκρηξη στον ατμολέβητα στο τμήμα παραγωγής και επεξεργασίας του εργοστασίου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Κ. Κουρτίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης λόγω των πολλαπλών εγκαυμάτων που έχει. Μέχρι αργά χτες το μεσημέρι οι τραυματίες βρίσκονταν στο χειρουργείο και σε πιο σοβαρή κατάσταση ήταν ο Κώστας Κουρτίδης.

Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά που σβήστηκε λίγες ώρες αργότερα από την Πυροσβεστική. Στον τόπο παρέμειναν τα πληρώματα εφτά οχημάτων της Πυροσβεστικής, επειδή στο χώρο υπάρχει εύφλεκτο υλικό.

Το 1996 είχε προκληθεί πυρκαγιά στο ίδιο εργοστάσιο από βραχυκύκλωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ατμολέβητας είχε τοποθετηθεί πριν 6 μήνες στο εργοστάσιο από Αυστριακούς τεχνικούς.

Μονοπωλιακέςεπιδιώξειςτου ιδιοκτήτη

Ιδιοκτήτης της "Ντιάνα" στην Ξάνθη είναι ο χαρτοβιομήχανος Π. Ζερίτης.Πρόκειται για έναν επιχειρηματία, ο οποίος με τις "ευλογίες" της κυβέρνησης - που του παρέχει τα πάντα - σκοπεύει, όπως φαίνεται και από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, να μονοπωλήσει όλη την αγορά χαρτιού.

Πρόσφατα ο Π. Ζερίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, είχε δηλώσει ότι μέσα στο 1998 θα δώσει "μάχη" για την απόκτηση της ΣΟΦΤΕΞ.Ο Π. Ζερίτης υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάλυση της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, κόβοντάς της κάθε εισροή χρήματος, θέτοντάς την εκτός λειτουργίας για περισσότερο από δυο μήνες και τελικά διευκολύνοντας το ξεπούλημά της. Φαίνεται από τα παραπάνω ότι η πορεία της ΣΟΦΤΕΞ ήταν προδιαγεγραμμένη, για να διευκολυνθεί η απόκτησή της από τον Π. Ζερίτη.

Επίσης, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος η κυβέρνηση έδωσε στον χαρτοβιομήχανο, τις αποθήκες της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στη Βαρυμπόμπη μαζί με τη δασική έκταση, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού της, προκειμένου ο Π. Ζερίτης να την εκμεταλλευτεί όπως θέλει! Ο χαρτοβιομήχανος είχε, επίσης, δηλώσει ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα και της άλλης χαρτοβιομηχανίας, της ΜΕΛ,και προς επιβεβαίωση κατέθεσε τις προάλλες ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του ΟΑΕ να δώσει τη ΜΕΛ στη "Διαμαντίδης ΑΕ".

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ζερίτη συνδυάζονται και με δραστηριότητες στραγγαλισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Σε περιοδεία συνδικαλιστών στο εργοστάσιο "Ντιάνα",προκειμένου να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, οι "άνθρωποι" του ιδιοκτήτη δεν άφησαν τους συνδικαλιστές να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους.

  • Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε και ο ΣΥΝ με την οποία επισημαίνει την έλλειψη ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Χρονιά ορόσημο και πρόκληση για τους κομμουνιστές

Κόπηκε χτες, στον Περισσό, η πίτα της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια λιτή, αλλά γεμάτη ζωντάνια και αισιοδοξία, εκδήλωση υποδέχτηκε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ τη νέα χρονιά με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ηταν όλοι εκεί, με την ευχή να είναι το 1998 χρονιά ανάτασης των λαϊκών αγώνων και ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του φουαγιέ της ΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης,τα μέλη της ΚΕ, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, άλλα στελέχη του Κόμματος και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Επίσης συμμετείχαν οι απασχολούμενοι στα γραφεία της ΚΕ, οι εργαζόμενοι του "Ριζοσπάστη" και του "902". Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν το στέλεχος του Κόμματος, Γιώργης Μωραϊτης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε πως: "Η φετινή χρονιά αποκτά μια, εντελώς ξεχωριστή σημασία. Παίρνει μια ευρύτατη διάσταση, έχει ένα βαθύτερο νόημα, σηματοδοτεί με έμφαση μια προοπτική πιο ελπιδοφόρα", όπως είπε για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

"Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, έκλεισε ήδη, από την ίδρυσή του το 1918 - αμέσως μετά από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία - τα 80 χρόνια και προϋπαντά το 2000, μπαίνοντας στην 9η δεκαετία... Φαινόμενο μοναδικό στα πολιτικά μας χρονικά. Καταξιωμένο στην ιστορία με αμέτρητους αγώνες. Καθαγιασμένο με άπειρες θυσίες. Αξιόμαχο με τεράστια πολιτική, ιδεολογική, οργανωτική και πρακτική πείρα. Επιφορτισμένο με μεγάλες ευθύνες για το παρόν και το μέλλον του λαού και του τόπου. Πάντα νέο και γενναίο βαδίζει, μέσα από χίλιες δυσκολίες και δοκιμασίες, στο δρόμο της ιστορικής του αποστολής. Απόλυτα αφοσιωμένο στην εργατική τάξη, που το γέννησε, είναι το πολιτικό "επιτελείο" της, και στον εργαζόμενο λαό. Αταλάντευτα πιστό στον Μαρξισμό - Λενινισμό και στον Προλεταριακό Διεθνισμό. Είναι βέβαιο ότι όσα εμπόδια κι αν συναντήσει θα τα ξεπεράσει. Δε θα παρεκκλίνει από τις ταξικές θέσεις. Θ' αντιμετωπίσει όλες τις επιθέσεις των ταξικών αντιπάλων του. Και τελικά θα φτάσει νικηφόρα στην κοινωνία των οραμάτων του! Μια κοινωνία απαλλαγμένη από εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο. Στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό".

Αφού, στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας και της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων, πολιτική που χρεοκοπεί, τόνισε: "Για μας σύντροφοι και φίλοι, ο καινούριος χρόνος αποτελεί ένα ορόσημο και μια πρόκληση. Τα καθήκοντα απάνω στις πλάτες μας είναι βαριά και οι ευθύνες μεγάλες. Θα αναπτυχθούν αγώνες. Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί, η νέα γενιά ετοιμάζονται. Δε θα πουν "σφάξε μας Σημίτη" ν' αγιάσουμε". Θα βγούνε στους δρόμους! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος... Ερχονται και δημοτικές εκλογές. Η αθλιότητα δεν μπορεί να καλυφθεί με την κυβερνητική προπαγάνδα. Ούτε με την ανώδυνη αντικυβερνητική δημαγωγία της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη. Ούτε να κρυφτεί πίσω από το δέντρο της πλατείας Συντάγματος με τα χιλιάδες λαμπιόνια... Και βέβαια η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να ανατεθεί στην αντικομμουνιστική καμπάνια. Αυτή θα είναι η χειρότερη λύση. Και θα πέσει τελικά στο κενό".

"Από την πλευρά μας", πρόσθεσε, "στο χρόνο αυτό πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα. Πολυμέτωπη θα είναι η πάλη μας... και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Εκεί όμως που δεν επιτρέπεται ολιγωρία είναι ο κεντρικός στόχος που καθόρισε το 15ο Συνέδριο για το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο... Το κρίσιμο σημείο, θα λέγαμε, είναι η δική μας συνειδητή παρέμβαση και όχι η αναμονή, το αυθόρμητο. Αυτό εξαρτάται από το πόσο μακριά και βαθιά θα φθάνει και κατά πόσο θα πείθει και θα καταχτά τις μάζες η δική μας γραμμή".

Καταλήγοντας ο Γ. Μωραϊτης θα πει: "Ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το πιο πλατύ άνοιγμα στον κόσμο. Για την ενίσχυση των γραμμών μας με νέες στρατολογίες. Για το δυνάμωμα του ιδεολογικού μας μετώπου και της καλύτερης αξιοποίησης των μέσων ενημέρωσης και διαφώτισης που διαθέτουμε. Για την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη". Είναι ζήτημα τιμής να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του Κόμματος για τα 80χρονα. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε"...

Επακόλουθο των προνομίων και της ασυδοσίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το δυστύχημα

"Η έκρηξη στο εργοστάσιο της χαρτοποιίας DIANA του βιομήχανου Ζερίτη, στην Ξάνθη, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο εργάτες και να τραυματιστούν ακόμα τέσσερις, είναι το τραγικό αποτέλεσμα των συνθηκών κάτεργου που επικρατούν στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και γενικά. Είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας της εργοδοσίας. Είναι το φυσικό επακόλουθο των προνομίων που απολαμβάνει η λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση".

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της εργατικής τάξης. Αποδείχνεται, ότι τέτοιες τραγωδίες θα πληθαίνουν, όσο θα συνεχίζεται η δράση της "ελεύθερης αγοράς", όσο η πολιτική που καταργεί εργατικά δικαιώματα θα διαιωνίζεται. Αυτή είναι η δημοκρατία που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι! Αυτές είναι οι ελευθερίες τους! Φαίνονται, επίσης, καθαρά από αυτό το δυστύχημα οι συνέπειες της ανυπαρξίας συνδικαλισμού στο εργοστάσιο και των συνθηκών βίας και τρομοκρατίας που επικρατούν σ' αυτό. Οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση βαρύνουν και τις συνδικαλιστικές εκείνες δυνάμεις, που καλύπτουν την ασυδοσία της εργοδοσίας, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη ζωή και την ακεραιότητα των εργαζομένων".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ συλλυπείται βαθύτατα τις οικογένειες των άτυχων εργατών. Καλεί την εργατική τάξη να δυναμώσει την ενότητα και τον αγώνα της κατά των μονοπωλίων και της πολιτικής που τα υπηρετεί. Να αγωνιστεί για την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Σε ετοιμότητα για την τουρκική άσκηση

Στο φόντο της μεγάλης σε έκταση και χρόνο τουρκικής άσκησης, που αναμένεται να ξεκινήσει τις μέρες αυτές (είχε εξαγγελθεί για τις 2 - 23 Γενάρη), πραγματοποιήθηκαν χτες δυο συσκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αντίστοιχα. Από το γεγονός ότι επικεφαλής των συσκέψεων αυτών ήταν οι υφυπουργοί, αφήνεται να εννοηθεί από διπλωματικούς κύκλους ότι η Αθήνα επιδιώκει "να κρατήσει χαμηλούς τόνους".

Παρ' όλα αυτά οι προχτεσινές διαδοχικές συναντήσεις του Α. Τσοχατζόπουλου και του Γ. Κρανιδιώτη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, με αίτηση του ίδιου, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια εδραίωσης του επιδιαιτητικού ρόλου των ΗΠΑ, που εμφανώς στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα. Ενδεικτικό και του όλου κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα, από την ερχόμενη βδομάδα, ξεκινά δεύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Οσο για την αμιγώς τουρκική άσκηση από τη Δευτέρα αναμένεται ναπραγματοποιηθεί στις επίμαχες 3 περιοχές, για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Ελλάδα. Προβλέπεται λοιπόν να ανέβει το κλίμα της έντασης στην περιοχή, ενώ οι επιτελείς του υπουργείου Αμυνας δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και ετοιμότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ