ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟ "ΕΡΓΑΤΙΚΟ" 1997
"Κοινωνικός διάλογος" και αγωνιστικός αντίλογος

Με το κατάπτυστο αντεργατικό "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης" επιστεγάστηκε η απάτη του πιο αντικοινωνικού διαλόγου, στον οποίο συγκέντρωσαν όλη τους την προσπάθεια κυβέρνηση - βιομήχανοι και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τη χρονιά που πέρασε, κόντρα στους αναπτυσσόμενους αγώνες των εργαζομένων της χώρας

Η διεξαγωγή του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτης, από τη μια, αλλά και η ένταση της αντίστασης των εργαζομένων, από την άλλη, "σφράγισε" το 1997, ένα έτος όξυνσης της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και της κατακτήσεις της εργατικής τάξης και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του άθλιου αντεργατικού "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000",το οποίο επικύρωσαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και ένα νέο γύρο "κοινωνικού διαλόγου", αυτή τη φορά για το ασφαλιστικό, στη σκιά της "έκθεσης Σπράου" για διάλυση των πάντων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Θετική παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων, αποτελεί η μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις πανεργατικές απεργίες στις 23 Οκτώβρη και 18 Δεκέμβρη, αλλά και οι πλούσιοι αγώνες που αναπτύχθηκαν όλη τη χρονιά από πολλούς κλάδους εργαζομένων, στους οποίους καταγράφτηκαν και σημαντικά δείγματα αλληλεγγύης και συντονισμού με πλατιά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική.

ΓΕΝΑΡΗΣ

Ο νέος χρόνος και ο πρώτος μήνας του, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα "θερμός", αγωνιστικά άρχισε ουσιαστικά στις 13 Γενάρη, με τον ηρωικό αγώνα των ναυτεργατών, που πραγματοποιούν αρχικά 48ωρη απεργία ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων, στην επιχειρούμενη άρση του καμποτάζ, στη σταδιακή διάλυση του ΝΑΤ, στο νέο τρόπο φορολόγησης, αλλά και για την αύξηση των συντάξεων, καθώς και την αναδιάρθρωση του ΓΕΝΕ. Οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τον αγώνα τους, που κράτησε συνολικά δέκα μέρες.Ενας απεργιακός αγώνας, που δόθηκε με λεβεντιά, κόντρα στην τρομοκρατία του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, αλλά και στον "κοινωνικό αυτοματισμό" που επικαλέστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στον πολυήμερο αυτό αγώνα, ο οποίος - σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - ήταν "μια σημαντική νέα βάση για την παραπέρα δράση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος",δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστεί μια γενναία αλληλεγγύη από άλλους εργαζόμενους, αλλά και από τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Το Γενάρη οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ συνεχίζουν τις προσπάθειες για να κρατήσουν την εταιρία όρθια, κόντρα στη θέληση της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει ή διαλύσει. Από τις 14 Γενάρη μέχρι το τέλος του μήνα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τρεις στάσεις εργασίας που συνοδεύτηκαν από μαχητικές πορείες στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στις 23 Γενάρη, η ΓΣΕΕ προχωρά στην πρώτη πανεργατική 24ωρη απεργία του χρόνου ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ανακοινώνεται η πρόθεση της επιχείρησης να προχωρήσει σε 150 απολύσεις και 54 διαθεσιμότητες. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στις 10 Γενάρη πραγματοποιούν την πρώτη στάση εργασίας τους, αντιδρώντας παράλληλα στην πρόθεση συρρίκνωσης της λειτουργίας της επιχείρησης και στο ελαστικό ωράριο εργασίας που θέλει να επιβάλει η διεύθυνση. Μέσα στο μήνα ακολουθούν δυο 24ωρες απεργίες.

Στις 29 Γενάρη, εργαζόμενοι και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,μαζί με κατοίκους του Περάματος, επαγγελματοβιοτέχνες και φορείς πραγματοποιούν πορεία και καθιστική διαμαρτυρία στο ΥΕΝ, απαιτώντας να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας που πλήττει τη Ζώνη.

Στις 30 Γενάρη, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν πικετοφορίες σε πολλές πόλεις της χώρας, ζητώντας αύξηση των συντάξεων.

Ο μήνας κλείνει με την πρώτη επίσημη παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τη ρύθμιση της παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στη χώρα μας. Τα σχέδια κινούνται στην κατεύθυνση της μη ουσιαστικής νομιμοποίησης των αλλοδαπών.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Την πρώτη μέρα του μήνα, οι εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώνονται έξω από έξι καταστήματα του ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΥ,διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας της εταιρίας. Ακολουθούν μέσα στο μήνα δυο ακόμα συγκεντρώσεις και μια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός τούς δηλώνει ότι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που έχουν απασχόληση, έστω και μερική!

Στις 3 Φλεβάρη, οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι, που συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ,πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων, αντιδρώντας στην εξαθλίωση του μισθολογίου που προτείνει η κυβέρνηση. Στις 25 Φλεβάρη πραγματοποιούν μια ακόμα 24ωρη απεργία.

Στις 5 Φλεβάρη πραγματοποιείται και η πρώτη πανελλαδική 24ωρη απεργία των Οικοδόμων για το 1997 για τη λύση ασφαλιστικών και οικονομικών τους προβλημάτων.

Στις 13 Φλεβάρη, οι συνταξιούχοι βρίσκονται ξανά στο δρόμο του αγώνα, με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα Γιάννενα, Πάτρα, Αγρίνιο. Στις 27 Φλεβάρη, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεντρώσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο πρωθυπουργός τούς παρέπεμψε στον "κοινωνικό διάλογο".

Εργάτες και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πραγματοποιούν πορεία προς το ΥΕΝ, ενάντια στην ανεργία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και από τις 26 Φλεβάρη μπαίνουν σε πενθήμερο κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει συγκεντρώσεις πορείες και αποκλεισμό του ΥΕΝ.

Στις 14 Φλεβάρη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίζει την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, τον χαρακτηρίζει "στημένη υπόθεση". Στις 18 Φλεβάρη ανακοινώνεται επίσημα από την κυβέρνηση η προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης σε εφτά περιοχές της χώρας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στις 25 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ διαδηλώνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τη Βουλή.

ΜΑΡΤΗΣ

Το Μάρτη συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για "λουκέτο" ή ιδιωτικοποίησή της.

Στις 6 Μάρτη, πέντε ομοσπονδίες πραγματοποιούν κοινή συγκέντρωση για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων. Οι ομοσπονδίες είναι οι Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Εργαζομένων στο Φάρμακο και Λογιστών.

Στις 13 Μάρτη, οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση στο Κερατσίνι σε συνεργασία με το δήμο.Στις 16 Μάρτη, το πλοίο "ΕΥΓΕΝΙΑ", υπό επισκευή στο Πέραμα, ανοίγει στη μέση από έκρηξη. Τρεις νεκροί, ένας σοβαρά τραυματισμένος, πολλοί ελαφρότερα, είναι ο πρώτος απολογισμός. Την άλλη μέρα, το Πέραμα και οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διαδηλώνουν μέσα στο πένθος έξω από το ΥΕΝ για "να πληρώσουν οι φονιάδες". Στις 19 Μάρτη, άλλος ένας εργάτης σκοτώνεται στο Σκαραμαγκά. Εργάτες της Ζώνης, του Σκαραμαγκά και όλου του Πειραιά πραγματοποιούν πορεία προς το ΥΕΝ.

Το Μάρτη, οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ καταγγέλλουν τη δίχρονη πορεία ταξικής συναίνεσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και καλούν σε ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Τον ίδιο μήνα, ο πρωθυπουργός μιλά σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της ΑΘήνας, απειλώντας εργασιακές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ εισάγει τον όρο "απασχολήσιμος".

ΑΠΡΙΛΗΣ

Ο μήνας αρχίζει με τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες των ανασφάλιστων πλοίων της γραμμής Πάτρας - Ηγουμενίτσας - Ιταλίας,όπου "μπλοκάρουν" το όργιο της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της σημαίας ευκαιρίας. Ο αγώνας τους κράτησε εφτά μέρες και ήταν επιτυχημένος.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απεργούν, διεκδικώντας την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη λύση ασφαλιστικών προβλημάτων τους. Αντιπροσωπεία οικοδόμων δέχεται επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, μέσα και έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην προσπάθειά τους να συναντηθούν με τον υπουργό σε προκαθορισμένη συνάντηση!

Στις 9 Απρίλη, οι οικοδόμοι πραγματοποιούν μια ακόμα πανελλαδική απεργία, με αίτημα αιχμής "σύνταξη τώρα στα 55". Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι αγώνες "ευτελίζουν" το "διάλογο" και τα ΜΑΤ υποδέχονται στο υπουργείο τους οικοδόμους!

Στις 11 Απρίλη, μετά από κομματοκυβερνητική σύσκεψη, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει τη θεματολογία του "κοινωνικού διαλόγου", στοχεύοντας θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ πραγματοποιούν στάση εργασίας στις 15 Απρίλη ενάντια στις απολύσεις.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί, με αφορμή τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, σε αντεπίθεση και αγώνα προοπτικής για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαός.

Οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Καβάλα, Λιβαδειά, καταγγέλλοντας και τον "κοινωνικό διάλογο". Στις 22 Απρίλη, ένας ακόμα θάνατος ματώνει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Θύμα της ασυδοσίας εφοπλιστών και εργολάβων 44χρονος εργάτης που"λαμπάδιασε" στις δεξαμενές του πλοίου "ΙΟΝΙΑΝ ΜΠΡΙΤΖ". Νέα συγκέντρωση και στάσεις εργασίας από τους εργαζόμενους στη Ζώνη.

ΜΑΗΣ

"Λαοθάλασσα ταξικής Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα",είναι ο τίτλος του "Ρ" για τη μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα από τις ταξικές δυνάμεις.

Οι μηχανές της ΣΟΦΤΕΞ έχουν σταματήσει από έλλειψη πρώτων υλών. Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν στις 5 Μάη και δέχονται άγρια επίθεση από αστυνομικούς μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στις 7 Μάη διαδηλώνουν ξανά, μαζί με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενάντια στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική.

Στις 14 Μάη, οι ναυτεργάτες πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το ΓΕΝΕ, με πρωτοβουλία ναυτεργατικών σωματείων, ενάντια στο διωγμό τους από τα πλοία. Την ίδια μέρα, γίνεται η επίσημη φιέστα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου".Στις 15 Μάη οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με πορεία προς τα γραφεία της ΠΝΟ και το ΥΕΝ. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ κάνουν το Μάη άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει θέση για την πορεία του έργου. Στον Πειραιά πραγματοποιείται συλλαλητήριο κατά της ανεργίας, μετά από πρόσκληση 27 σωματείων της πόλης.

ΙΟΥΝΗΣ

Στις 2 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ αρχίζουν 48ωρη απεργία και κατάληψη του εργοστασίου, ενάντια στα σχέδια κλεισίματός της. Συνεχίζουν με δυο ακόμα 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις.

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν κι αυτό το μήνα τις κινητοποιήσεις τους, αποκλείοντας το ΓΕΝΕ και με πολλές ακόμα συγκεντρώσεις, με σκοπό την εκδίωξη των δουλεμπορικών γραφείων από το Πειραιά με καθημερινές εξορμήσεις. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσιάζει νομοσχέδιο - "σκούπα" σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.Στις 26 Ιούνη, οι ναυτεργάτες πραγματοποιούν μαζική συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Συντονιστικές επιτροπές σωματείων προχωρούν σε συλλαλητήρια καταδίκης του "κοινωνικού διαλόγου" στις 10 και 12 Ιούνη.Στις 18 Ιούνη αρχίζει και ο "κοινωνικός διάλογος" για το ...ασφαλιστικό.Στις 19 Ιούνη πραγματοποιούνται συλλαλητήρια καταδίκης σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πύργο και Ζάκυνθο. Στις 21 Ιούνη ξεπουλιούνται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον επιχειρηματία Ταβουλάρη.

Προς το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τα τελικά σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για την παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα μας, από τις ρυθμίσεις των οποίων εξαιρούνται όσοι προέρχονται από όμορες με την Ελλάδα χώρες, δηλαδή Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΔΓΜ, Τουρκία!

ΙΟΥΛΗΣ

Ο "κοινωνικός διάλογος" συνεχίζεται και η κυβέρνηση προωθεί την αντεργατική της "καταιγίδα". Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι θα επανεξεταστούν και τα εποχιακά επιδόματα ανεργίας.

Το υπουργείο Εργασίας καταθέτει στη Βουλή ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για τα χρέη προς το ΙΚΑ, το οποίο στην ουσία παραγράφει ακόμα και βεβαιωμένες οφειλές.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ενας νεκρός, ένας βαριά τραυματισμένος, έξι ελαφρύτερα και 52 εγκλωβισμένοι σε μια κόλαση φωτιάς, στην ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο, την 1η Αυγούστου.

Τον Αύγουστο η κυβέρνηση καταφέρνει νέο χτύπημα στο ΙΚΑ, καταθέτοντας διάταξη - "φωτιά", με την οποία μειώνονται κατά 50% οι εισφορές στο ΙΚΑ για οικοδομοτεχνικά έργα σε αγροτικές περιοχές.

Οι ναυτεργάτες πραγματοποιούν 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Αυγούστου.Η πλειοψηφία της ΠΝΟ αγνοεί την απαίτηση των εργαζομένων για κλιμάκωση του αγώνα. Δημοσιεύεται η προκήρυξη ενδιαφέροντος για την αγορά της ΣΟΦΤΕΞ και καταγγέλλεται το ξεπούλημα.

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό,με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις για ασφαλιστικά προβλήματά τους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ πραγματοποιούν διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, απαιτώντας την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Στοιχεία του ΙΚΑ αποκαλύπτουν ότι σε έλεγχο που έγινε στις 2 Σεπτέμβρη σε ορισμένες μόνο περιοχές, στους 751 εργαζόμενους βρέθηκαν 413 ανασφάλιστοι.

Το Σεπτέμβρη "σκάει" και η λεγόμενη "έκθεση Σπράου" για την αμερικανοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει κάθε έννοια ασφαλιστικής προστασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοινώνει επίσημα ότι επιδιώκει κατάργηση του 8ωρου και αντικατάστασή του με δεκάωρα ή εξάωρα! Οι εργαζόμενοι στο ΜΙΝΙΟΝ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας και πορεία στη Βουλή. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους όλο το μήνα. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Τον Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι ναυτεργάτες πραγματοποιούν στις 2 του μήνα πανναυτεργατική συγκέντρωση.

Σε συνδικαλιστική σύσκεψη της ΕΣΑΚ μπροστά στο 22ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΑ, "συλλαμβάνεται" επ' αυτοφώρω αστυνομικός με πολιτικά, που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία της Ασφάλειας παρακολουθώντας τη σύσκεψη! Το ΚΚΕ καταγγέλλει και ξεσηκώνεται κύμα αντιδράσεων.

Λίγες μέρες αργότερα, με αφορμή "ομοβροντία" δηλώσεων ΣΕΒ, κυβέρνησης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών για το 8ωρο, το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για να μην επιτραπεί η νομιμοποίηση των ελαστικών ωραρίων και μισθών.Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" στην ΑΔΕΔΥ ζητούν, με ανοιχτή επιστολή τους, την άμεση αποχώρηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Στις 14 Οκτώβρη, οι οικοδόμοι πραγματοποιούν μια ακόμα πανελλαδική απεργία, ενάντια στην αντεργατική και αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης. Στις 16 Οκτώβρη οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Το 22ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ζητά την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο". Στις 23 Οκτώβρη πραγματοποιείται η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα, απαιτώντας κλιμάκωση και ένταση των αγώνων.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Για μια ακόμη φορά, η ΕΣΑΚ καλεί την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, μπροστά στο κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" που συνδιαμορφώθηκε από τους "κοινωνικούς εταίρους" στη Συντονιστική Γραμματεία του. Λίγες μέρες μετά, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτ. Παρέμβαση", που στήριξαν με θέρμη την όλη διαδικασία, αρνούνται να συνυπογράψουν το κατάπτυστο αντεργατικό "σύμφωνο", σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους στο τελικό αποτέλεσμα. Η ΠΑΣΚΕ αναλαμβάνει μόνη της να επικυρώσει την αντεργατική λαίλαπα και σημειώνονται αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφασίζει, μόνο με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ, την υπογραφή του αντεργατικού "συμφώνου" και στη συνέχεια αποφασίζεται το ίδιο από την ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, όπου ο πρόεδρός της Χ. Πολυζωγόπουλος χρησιμοποιεί τη διπλή ψήφο του! Ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων και καταδίκης, τόσο του "συμφώνου", όσο και της μεθοδολογίας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Λίγες μέρες αργότερα, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας επιτίθεται ξανά στο 8ωρο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ επικυρώνει το κατάπτυστο "σύμφωνο", μετρώντας διπλή την ψήφο του προέδρου!

Στις 13 Νοέμβρη, οι οικοδόμοι πραγματοποιούν μια ακόμα πανελλαδική απεργία, δίνοντας την πρώτη δυναμική και αγωνιστική απάντηση στον προϋπολογισμό του 1998. Μέσα στο Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στην ΠΕΣΙΝΕ πραγματοποιούν σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην πρόθεση της εταιρίας να προχωρήσει σε απολύσεις. Ο αγώνας τους ποινικοποιείται σε δυο περιπτώσεις, με αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις.

Στις 25 Νοέμβρη πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων,ενάντια στην εισοδηματική πολιτική. Οι συνταξιούχοι αρχίζουν περιφερειακές συγκεντρώσεις. Στις 27 Νοέμβρη προχωρούν σε πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Χανιά, ενάντια στην πρόθεση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Ο Δεκέμβρης αρχίζει με την κατάθεση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων των τροπολογιών για τις επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ κ.ά. Η διαμόρφωση των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται στην απόλυτη ευχέρεια του υπουργού!

Λίγες μέρες μετά, υπογράφονται τα ΠΔ 357 και 358 για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ομηρίας για λόγους "γενικότερου δημοσίου συμφέροντος" και "εθνικής οικονομίας".

Το 25ο "Συνέδριο" της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αναδεικνύεται σε παρωδία και χαρακτηρίζεται από χοντροκομμένη νοθεία. Η ΠΕΜΕΝ καταθέτει ένσταση ακυρότητάς του. Η παρασυναγωγή ολοκληρώνεται με εκλογές - παρωδία.Στις 9 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, απαιτώντας την αντιμετώπιση της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης. Στον Πειραιά πραγματοποιείται συλλαλητήριο κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού με πρωτοβουλία 23 σωματείων. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε Βόλο, Λάρισα και άλλες περιοχές της χώρας. Στις 18 Δεκέμβρη πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία η πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία. Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης και συντονισμού των αγώνων, καταδικάζουν τον αντεργατικό προϋπολογισμό και τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΓΕΝΑΡΗΣ

1 ΓΕΝΑΡΗ: "Καλημέρα" με μπαράζ ανατιμήσεων μας είπε το 1997. Με το που μπήκε ο χρόνος, η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το ρόλο του "Αϊ Βασίλη", πρόσφερε στους εργαζόμενους "πλούσιες" αυξήσεις στα ενοίκια κατοικιών, στα τιμολόγια του ΟΤΕ, στα αλκοολούχα ποτά, στα τσιγάρα, στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, στα εισιτήρια της "Ολυμπιακής" και των ΚΤΕΛ και τελειωμό δεν έχει... Η "καλή μέρα απ' το πρωί φάνηκε"...

7 ΓΕΝΑΡΗ: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα τους πίνακες με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το σχετικό νομοσχέδιο. Καλά το θυμόσαστε, είναι αυτό που προκάλεσε το επόμενο διάστημα θύελλα αντιδράσεων στους δημοσίους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς, αφού μεθόδευε τη δημιουργία ενός συστήματος αμοιβών που θίγει άμεσα τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, περιέκοψε τα οικογενειακά επιδόματα, έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά παγίδες...

10 ΓΕΝΑΡΗ: Να και ένας τομέας που σπάει "ρεκόρ" η ελληνική αγορά. Στα "φέσια"! Το επιβεβαιώνουν για κάθε χρόνο που περνά, τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών: Τουλάχιστον 5.795 "λουκέτα" σε μικρομάγαζα μπήκαν το 1996. Νέο δραματικό ρεκόρ για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Η αξία τους έφτασε τα 322,4 δισ. δρχ. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν για την κυβέρνηση τη "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας! Φανταστείτε, τι θα γινόταν στην αντίθετη περίπτωση...

17 ΓΕΝΑΡΗ: Η κυβέρνηση σπεύδει να καταστρατηγήσει το νόμο για τον προϋπολογισμό του 1997, πριν καλά καλά κλείσει μήνας από τότε που τον ψήφισε στη Βουλή. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι δεν είναι δεδομένη η χορήγηση των κονδυλίων στα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους φορείς που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 1997. Αυτό θα πει συνέπεια και αξιοπιστία...

19 ΓΕΝΑΡΗ: Είδος πολυτελείας τείνουν να γίνουν και τα τσιγάρα (τα ποτά και τα ξενύχτια έτσι κι αλλιώς προπορεύονται), αφού η κυβέρνηση έχει βαλθεί να προφυλάξει... την υγεία μας από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος! Αλλά όχι και τσάμπα! Η τιμή των τσιγάρων αυξάνεται κατά 9% και δυστυχώς δε θα είναι η τελευταία φορά.

23 ΓΕΝΑΡΗ: Η Βάσω Παπανδρέου επισημοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταδιακό ξεπούλημα των τεράστιων εκτάσεων ιδιοκτησίας ΕΟΤ. Μιλάμε για 90.000 περίπου στρέμματα πανελλαδικά! Σε πρώτη φάση ανακοινώνει την προώθηση των διαδικασιών εκμίσθωσης τεσσάρων εκτάσεων εμβαδού 6.500 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο, στη Ρόδο και τη Χαλκιδική. Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο "ολκής". Σκανδαλιάρα Βάσω...

30 ΓΕΝΑΡΗ: Μα άδικο έχουμε; Και νέο σκάνδαλο "εκκολάπτεται" αυτή τη φορά στο μέγα ζήτημα του φυσικού αερίου. Αποκαλύπτεται ότι οι πολυεθνικές και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα, που ενδιαφέρονται να μετέχουν σαν "επενδυτές" στις υπό ίδρυση Εταιρίες Παροχής Αερίου, αξιώνουν τροποποίηση του σκανδαλώδους νομοθετικού πλαισίου για τους όρους εκμετάλλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

31 ΓΕΝΑΡΗ: Ο Λ. Παπαδήμος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακοινώνει τη νομισματοπιστωτική πολιτική του 1997. Προαναγγέλλει σφιχτή πολιτική χορήγησης τραπεζικών δανείων σε επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και σε νοικοκυριά για την επόμενη διετία. Κατά τα άλλα, οι μικρομεσαίοι πρέπει να "εκσυγχρονιστούν", λέει η κυβέρνηση.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

5 ΦΛΕΒΑΡΗ: Το "μπάχαλο" με το περίφημο έντυπο Ε9, που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, έχει ήδη αρχίσει. Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει με εγκύκλιό του κάποιες διευκρινιστικές οδηγίες, αλλά δεν καταφέρνει και πολλά πράγματα. Το "αλαλούμ" θα διαρκέσει μέχρι να λήξουν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων...

9 ΦΛΕΒΑΡΗ: Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο και τετραπλασιάστηκε σε διάστημα δυόμισι χρόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 1996 τα ανεξόφλητα υπόλοιπα στις τράπεζες άγγιξαν τα 500 δισ. δρχ. έναντι 230 δισ. δρχ. στις αρχές του 1995 και 128 δισ. δρχ. στις αρχές του 1994. Τι ζωή κι αυτή! "Πλαστική"!

17 ΦΛΕΒΑΡΗ: Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοινώνει επίσημα την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης σε εφτά συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πίσω από αυτό όμως κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης για γενικευμένη επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες που προωθούνται με τα ΤΣΑ, μας φέρνουν στο νου κάτι από Μεσαίωνα...

ΜΑΡΤΗΣ

5 ΜΑΡΤΗ: Νέο σκάνδαλο στα σκαριά, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση αλλάζει τώρα το επιχειρησιακό πρόγραμμα ενέργειας, επειδή έτσι... συμφέρει καλύτερα τους ιδιώτες που προτιμούν να κάνουν "επενδύσεις" χωρίς δικά τους κεφάλαια. Δηλώσεις της Β. Παπανδρέου, η οποία ανακοινώνει τις προσφορές για τη συμμετοχή των ιδιωτών στα προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικού προϋπολογισμού 170 δισ. δρχ. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει επιπλέον κονδύλια για την ενίσχυση των ιδιωτών που πρόκειται να "επενδύσουν" στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

6 ΜΑΡΤΗ: Δίνονται στη δημοσιότητα οι τιμοκατάλογοι των ασφαλιστικών εταιριών με τα ασφάλιστρα των ΙΧ για το 1997. Τι δείχνουν; Αυξήσεις μέχρι και 50%! Είναι που η κυβέρνηση είχε αναλάβει πριν λίγο καιρό... δέσμευση απέναντι στους ασφαλισμένους για... "λογικές" αναπροσαρμογές.

7 ΜΑΡΤΗ: Στο "φως" της δημοσιότητας νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ). "Βιομηχανικές επενδύσεις" χωρίς κεφάλαια, η κεντρική του ιδέα! Με την ιδιωτικοποίηση των Βιομηχανικών Περιοχών, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να παίρνουν το 90% της "επένδυσης", να δηλώνουν πως βάζουν το 5% και να χρωστούν το υπόλοιπο 5%... Ετσι, επενδύει ο καθένας...

17 ΜΑΡΤΗ: Σε πρώτη δύναμη αναδεικνύουν οι επαγγελματοβιοτέχνες την "Αγωνιστική Συσπείρωση" στις εκλογές της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Μοναδική διέξοδος για τους ΕΒΕ, η μαχητική αντίσταση στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και η διεκδίκηση ικανοποιητικών λύσεων στα αιτήματα.

21 ΜΑΡΤΗ: Μεγαλώνουν επικίνδυνα οι "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων. Στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5,7% και άγγιξε 16,7 δισ. δολάρια. Οσο για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έφτασε στο ύψος - "ρεκόρ" των 4.759,7 εκατ. δολαρίων και είναι περίπου 60 φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 1994!

27 ΜΑΡΤΗ: Σε τιμή κοψοχρονιάς ετοιμάζεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση την Τράπεζα Κρήτης. Η τιμή εκκίνησης προσφορών του επαναληπτικού διαγωνισμού μπορεί να φτάσει μέχρι και 40% χαμηλότερα από αυτήν του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος είχε ελάχιστο τίμημα τα 40 δισ. δρχ. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του Γ. Παπαντωνίου και του Λ. Παπαδήμου, το κατώτερο τίμημα για την αγορά της τράπεζας όχι μόνο ορίζεται τώρα σε 30 δισ. δρχ., αλλά θα μπορεί να καταβληθεί και σε... δόσεις με προκαταβολή 30% και εξόφληση σε 3 χρόνια...

31 ΜΑΡΤΗ: Προεδρείο κόντρα στα συμφέροντα των ΕΒΕ εκλέγεται στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. Και παρατηρείται το εξής ευτράπελο: Οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ μεθόδευσαν τον αποκλεισμό της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (η οποία στις εκλογές είχε αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη) από το προεδρείο και μοίρασαν τις θέσεις μεταξύ τους! Συμφωνίες βάσει "συγγενών" αντιλήψεων...

ΑΠΡΙΛΗΣ

2 ΑΠΡΙΛΗ: Σύμβαση - "σκάνδαλο" υπογράφει η κυβέρνηση με τις τράπεζες, για την πληρωμή από τον Ιούνη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από τις τράπεζες, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Οι τελευταίες αποκτούν το δικαίωμα να παρακρατούν άτοκα για 7 μέρες το σύνολο των μισθών κάθε μήνα, εξασφαλίζοντας για τα ταμεία τους "τζάμπα" κέρδη δισεκατομμυρίων.

4 ΑΠΡΙΛΗ: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να πουληθεί σε ιδιώτες και δεύτερο πακέτο μετοχών (10%-12%) του κερδοφόρου ΟΤΕ μέχρι το καλοκαίρι.

8 ΑΠΡΙΛΗ: Ο Γ. Παπαντωνίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκαλύπτει ότι προωθείται η συρρίκνωση των κοινοτικών προϋπολογισμών από το 1998 και ο περιορισμός των λεγόμενων κοινοτικών πόρων. Το ζήτημα τέθηκε από την ολλανδική προεδρεία και από τις λεγόμενες χώρες του Βορρά.

9 ΑΠΡΙΛΗ: Οι τράπεζες άδραξαν την ευκαιρία από τη συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού και μείωσαν εκ νέου τα επιτόκια καταθέσεων. Η "ψαλίδα" βέβαια μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει το ίδιο μεγάλη. Τα "καλά και συμφέροντα" βλέπετε...

14 ΑΠΡΙΛΗ: Στο αστρονομικό ποσό των 18,4 δισ. δολαρίων έκλεισε το 1996 το εμπορικό έλλειμμα, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο! Σε ύψος - ρεκόρ διαμορφώθηκε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που έφτασε τα 4,5 δισ. δολάρια.

22 ΑΠΡΙΛΗ: Υπογράφεται η σκανδαλώδης σύμβαση της ΔΕΗ με τον μεγαλοεπιχειρηματία Κοπελούζο, για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα. Δίνοντας από τη δική του σκοπιά την ουσία της απευθείας ανάθεσης του έργου σ' αυτόν, ο ίδιος ο Κοπελούζος δήλωσε πως η σύμβαση είναι "προϊόν εργασίας, το οποίο στηρίχτηκε πάνω στην ηθική"...

23 ΑΠΡΙΛΗ: Στη δημοσιότητα η Οικονομική Εκθεση της Κομισιόν. Εκτιμά ότι η Ελλάδα, που δε θα εκπληρώνει στο τέλος του 1997 τα κριτήρια του Μάαστριχτ για ένταξη στην ΟΝΕ, πρέπει να... πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της σ' αυτήν την κατεύθυνση.

ΜΑΗΣ

3 ΜΑΗ: Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταφθάνει στη χώρα μας, με 88 ερωτήσεις - "μπούσουλα" για νέα αντιλαϊκή επίθεση. Σκοπός της άφιξης επίσης η αξιολόγηση - ως συνήθως - της συνέπειας των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή των σχεδίων του διεθνούς κεφαλαίου.

8 ΜΑΗ: Το πρώτο βήμα για την ανάθεση της διαχείρισης της περιουσίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε ιδιώτες. Ο Ν. Χριστοδουλάκης δίνει στη δημοσιότητα Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει τη σύσταση ΑΕ για τις κρατικές προμήθειες.

15 ΜΑΗ: Αποκαλύπτεται η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1998. Στα επίπεδα του ...1993, οι επιχορηγήσεις κοινωνικού χαρακτήρα την επόμενη χρονιά. Προμηνύει προϋπολογισμό λιτότητας, παραπέρα συρρίκνωση των εναπομεινάντων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και εξασφάλιση κερδών για την "ιδιωτική πρωτοβουλία".

18 ΜΑΗ: Η κυβερνητική επιτροπή αποφασίζει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την παραπέρα υπονόμευση της ΔΕΗ και του χαρακτήρα της, καθώς και την παράδοση του ενεργειακού τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει ήδη νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον τομέα της ενέργειας, εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την αποκαλούμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

21 ΜΑΗ: Στη δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Βαθμολογεί με... "άριστα" τις επιδόσεις της κυβέρνησης Σημίτη στην εφαρμογή της μονόπλευρης λιτότητας και την καλεί να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι των... "μη εχόντων και μη κατεχόντων".

28 ΜΑΗ: "Χέρι χέρι" μεγαλοβιομήχανοι και κυβέρνηση προετοιμάζουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και εκτιμούν πως έφτασε η ώρα για τολμηρά μέτρα. Ολα αυτά στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

29 ΜΑΗ: Η γνωστή φαρμακοβιομηχανία GALENICA επιβάλλει "τσουχτερές" αυξήσεις μέχρι 75% στις τιμές μιας σειράς φαρμάκων. Οι ανατιμήσεις, που από αρμόδιους παράγοντες εκτιμούνται ως προπομπός για γενικευμένο κύμα αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, επιβλήθηκαν με το αιτιολογικό πως η εταιρία δεν πήρε απάντηση από το υπουργείο Ανάπτυξης σε αίτημα που είχε υποβάλει για αυξημένες τιμές! Αυτό θα πει "πυγμή"...

ΙΟΥΝΗΣ

1 ΙΟΥΝΗ: "Θερμοκήπιο" κερδών του μεγάλου κεφαλαίου η κυβερνητική πολιτική. Τα επίσημα καθαρά κέρδη μόνο 100 επιχειρήσεων έφτασαν τα 462 δισ. δραχμές το 1996, ενώ οι 14 πρώτες αύξησαν τα καθαρά τους κέρδη περισσότερο από 100%!

5 ΙΟΥΝΗ: Ο τιμάριθμος "μαγειρεύτηκε" στο 5,4%. Με... "εκσυγχρονιστικό" τρόπο οι κυβερνώντες υπολόγισαν το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το Μάη, αφαιρώντας από το "καλάθι" διαμόρφωσής του την επίπτωση από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Κανονικά ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 6%.

9 ΙΟΥΝΗ: Οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Αθήνας στέλνουν μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές και τους συμμάχους τους και στο χώρο του συνδικαλιστικού τους κινήματος, σε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

19 ΙΟΥΝΗ: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση της διαβόητης Επιτροπής Σπράου, για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό. Προτείνει "πάγωμα" μισθών για το 1998 και για το 1999, ουσιαστική κατάργηση των λεγόμενων ελεύθερων διαπραγματεύσεων, ενώ αμφισβητεί τη χορήγηση διορθωτικού ποσού. Ηταν το πρώτο "σοκ"! Θα ακολουθήσουν κι άλλα...

20 ΙΟΥΝΗ: Η κυβέρνηση παραδίδει τελικά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον Ομιλο Ταβουλάρη και μάλιστα με... προίκα. Του έχουν εξασφαλίσει δουλιές τουλάχιστον 24,5 δισ. δρχ. για τα επόμενα χρόνια. Εφτασφράγιστο μυστικό οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. "Βορά" στην "ιδιωτική" πρωτοβουλία με ανύπαρκτο ουσιαστικά τίμημα, χωρίς ουσιαστικούς όρους και δεσμεύσεις, αλλά και με προίκα περίπου 24,5 δισ. δρχ. από εξασφαλισμένες προμήθειες του δημοσίου, παραδίδει για δεύτερη φορά η κυβέρνηση τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, παρά το κακό προηγούμενο του Περατικού.

24 ΙΟΥΝΗ: Αναδρομικά "δώρα" σε μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, προσφέρει η κυβέρνηση, δίνοντας στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις ποινές και τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις. Με το σύστημα της αναδρομικής μείωσης των προστίμων και των προσαυξήσεων στους κακοπληρωτές, η κυβέρνηση ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την παραγραφή χρεών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Με το ίδιο νομοσχέδιο μπαίνουν στο απυρόβλητο οι λήπτες εικονικών τιμολογίων, αφού δε θεωρούνται πια παραβάτες.

ΙΟΥΛΗΣ

10 ΙΟΥΛΗ: Στη δημοσιότητα έκθεση του ΙΟΒΕ, στην οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες καλούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει σύντομα τον "κοινωνικό διάλογο" και να προχωρήσει με τόλμη στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στους τομείς αγοράς εργασίας, υγείας, ασφαλιστικού συστήματος κλπ. Αυτό θα πει "πυγμή"...

15 ΙΟΥΛΗ: Ολο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού αναγκάζονται να ζουν με... δανεικά από τις τράπεζες. Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα της ICAP, από το 1990 μέχρι και το 1996 τα καταναλωτικά δάνεια - σε σταθερές τιμές - τετραπλασιάστηκαν, προς "δόξαν" της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας...

21 ΙΟΥΛΗ: Στις 286,7 δραχμές "πετάει" το δολάριο ΗΠΑ. "Σπάει" το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια στιγμή οικονομικοί αναλυτές, αδυνατούν να προσδιορίσουν "οροφή" για την ισοτιμία του πράσινου νομίσματος.

22 ΙΟΥΛΗ: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράφει συμβάσεις μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας των εταιριών "Enterprise Oil Ltd", "Union Texas" ("Transnational Ltd και MOL Ltd"). Με τις συμβάσεις αυτές - που θυμίζουν άλλες εποχές - η ελληνική κυβέρνηση δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα στις παραπάνω πολυεθνικές, να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους υδρογονάνθρακες (που θα εντοπίσουν) στα Γιάννενα και τη ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ ανάλογες συμφωνίες θα υπάρξουν και για άλλες περιοχές της χώρας.

25 ΙΟΥΛΗ: Η κυβερνητική επιτροπή συνεδριάζει και καταλήγει σε απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Απόφαση "τορπίλη" στα θεμέλια του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των άλλων δημοσίων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα.

29 ΙΟΥΛΗ: Σε νέο ύψος - ρεκόρ το δολάριο, που πωλείται πλέον στην τιμή 291,3 δραχμών από την Εθνική Τράπεζα. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις προχωρούν τα κυβερνητικά - οικονομικά επιτελεία, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το εξωτερικό χρέος της χώρας.

30 ΙΟΥΛΗ: Τη ρήση που λέει "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας", θυμίζει η τακτική της κυβέρνησης που, διά στόματος υπουργού Ανάπτυξης, ανακοινώνει αύξηση κατά 3,5% από την 1η Αυγούστου στα τιμολόγια της ΔΕΗ για οικιακή χρήση, με... αντάλλαγμα την προσωρινή μείωση κατά 1,5 δραχμές στις βενζίνες.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ο Γ. Παπαντωνίου αποκαλύπτει: "Το '98 θα είναι χρονιά λιτότητας"... Σε δηλώσεις του, μετά από ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, προετοιμάζει το έδαφος για τα νέα, σκληρότερα μέτρα που προτίθεται να πάρει για το 1998, χαρακτηρίζοντας και την επόμενη χρονιά "κρίσιμη" για τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης". Το απόγευμα της ίδιας μέρας έρχεται στη Βουλή ακόμα ένα νομοσχέδιο - "έκτρωμα". Με πρόσχημα την αξιοποίηση των κινητών αξιών του δημοσίου προβλέπεται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών, στην οποία θα εκχωρείται το δικαίωμα να αγοράζει, να πουλά, να διαχειρίζεται κάθε περιουσιακό στοιχείο που της μεταβιβάζεται από την κυβέρνηση. Πρόκειται για τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών, την περίφημη ΔΕΚΑ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Τους 450.000 άγγιξε ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων στην Ελλάδα και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 10,3% από 10% το 1995. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ, οι νέοι και οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα της μάστιγας της ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι μακράς διαρκείας.

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Σκάνδαλο 13 δισ. δραχμών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αποκαλύπτεται. Ο λόγος για τα 13 τουλάχιστον δισ. δρχ. ακριβότερα που συμβιβάστηκε να πληρώσει η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ στον ιδιώτη Ν. Ταβουλάρη - το νέο αφεντικό των Ναυπηγείων Ελευσίνας - για να ολοκληρώσει την κατασκευή των τριών αρματαγωγών πλοίων και να τα παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό. Αντίθετα το 1996 - που τα ναυπηγεία ήταν υπό δημόσιο έλεγχο - η κυβέρνηση αρνούνταν αναθεώρηση της σύμβασης για την ολοκλήρωση της κατασκευής των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ακόμα δύο συμβάσεις για εκχώρηση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου - φυσικού αερίου) των περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Πατραϊκού Κόλπου στο ξένο κεφάλαιο υπογράφει η κυβέρνηση. "Σύντομα θα αρχίσουμε νέο κύκλο εκχωρήσεων", προαναγγέλλει η Β. Παπανδρέου.

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: "Μύθος" η άποψη που θεωρεί ότι ο κύριος όγκος της φοροδιαφυγής προέρχεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δείχνουν ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια. Το 60% των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχτηκαν από το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι διέπραξαν φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Το αστρονομικό ποσό των 680 δισ. δραχμών αφαίρεσαν από τις λαϊκές αποταμιεύσεις οι τράπεζες στην τελευταία διετία με τη μέθοδο της συνεχούς και απότομης μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου. Αποκαλυπτικά στοιχεία στο "φως" της δημοσιότητας.

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: "Φούμαρα" οι κυβερνητικές υποσχέσεις για επιτάχυνση της είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών. Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτει ότι μόνο το 12% από το σύνολο των καταγραμμένων οφειλών προς το δημόσιο είναι δυνατόν να εισπραχθούν κι αυτά μετ' εμποδίων. Το υπόλοιπο 88% που αντιστοιχεί σε 1,1 τρισ. δρχ. θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο.

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Η ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Ελλάδα θα απαιτήσει τη σύναψη δανείων από το εξωτερικό περίπου 300 δισ. δρχ. Το δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, προετοιμάζοντας τους φορολογούμενους για νέα "δεινά"...

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Αρχίζει στο Χονγκ Κονγκ η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού καθόρισε ως πρωταρχικό στόχο για την ΕΕ, για τα επόμενα χρόνια, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος 1997. Μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν ακόμη περισσότερους φόρους και σε σχέση με το 1996 και συγκριτικά με τις άλλες κατηγορίες φορολογούμενων. Αιώνια υποζύγια του φορολογικού συστήματος, βλέπετε...

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Στο "γύψο" οι μισθοί των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και το 1998. Το ΔΣ της Επιχείρησης συνεδριάζει και εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 1998 ο οποίος προβλέπει ισχνές μισθολογικές αυξήσεις (2% + 2%) για το προσωπικό της ΔΕΗ και "πάγωμα" των τιμολογίων ρεύματος.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

1 ΟΚΤΩΒΡΗ: Δημοσιοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λίστα με την ανακοστολόγηση περίπου 6.000 φαρμάκων, από την οποία προκύπτει ότι περίπου 2.000 φάρμακα ακριβαίνουν και άλλα 4.000 φτηναίνουν, με μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών. Απαρχή κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών η συγκεκριμένη κίνηση.

3 ΟΚΤΩΒΡΗ: Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίζει την ιδιωτικοποίηση του 20% των μετοχών της ΔΕΠ μέσω του Χρηματιστηρίου, καθώς και το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ (του φορέα για το φυσικό αέριο) από τη ΔΕΠ. Ταυτόχρονα, ομολογούνται οι σοβαροί κίνδυνοι που υπάρχουν για το έργο του Φυσικού Αερίου και προετοιμάζεται το έδαφος για την παράδοσή του, μαζί με τη ΔΕΗ, στην απληστία συγκεκριμένων μεγαλοσυμφερόντων.

13 ΟΚΤΩΒΡΗ: Δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό. Ανατριχιαστικό το περιεχόμενό της, αφού προτείνει: γενική αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65, σε πρώτη μάλιστα φάση. Κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων και αντικατάστασή τους από ένα βοήθημα "εθνικής σύνταξης". Εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης. Μείωση συντάξεων, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, κατάργηση των συντάξεων χηρείας κλπ. Η κυβέρνηση εμπνέεται από την αντίληψη: "Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν"...

16 ΟΚΤΩΒΡΗ: Φόροι, τέλη και ξεπούλημα η νέα "δόση" Σπράου. Δίνεται στη δημοσιότητα η νέα "έκθεση" Σπράου για τα δημοσιονομικά αυτή τη φορά. Προτείνονται σωρεία δημοτικών φόρων, γενικευμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και παραπέρα ψαλίδισμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

22 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ο Γ. Παπαντωνίου ανακοινώνει το αναλυτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης άλλων 12 κερδοφόρων ΔΕΚΟ, οι οποίες την τριετία 1998-2000 θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο και σε πρώτη φάση θα πουληθεί σε ιδιώτες το 20%-30% των μετοχών τους. Μεταξύ αυτών η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΘ, θυγατρικές της "Ολυμπιακής" κλπ.

29 ΟΚΤΩΒΡΗ: Η αργία της 28ης Οκτώβρη δεν κατάφερε να σταματήσει τη μεταφορά της κρίσης των χρηματαγορών, που τις προηγούμενες μέρες ξέσπασε στο Χονγκ Κονγκ, και στην Ελλάδα. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σημειώνει καθημερινά ραγδαία πτώση. Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες ανάγκασαν την Τράπεζα της Ελλάδας να ρίξει στην αγορά τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια, προκειμένου να αντισταθμίσει την πίεση που δέχεται η δραχμή από τους "ξένους θεσμικούς επενδυτές", που σαν κοράκια προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση που ξέσπασε στις διεθνείς χρηματαγορές. Οι επιπτώσεις της κρίσης εκδηλώθηκαν επίσης με σημαντική άνοδο στα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς και στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

7 ΝΟΕΜΒΡΗ: Η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί και επίσημα τη συναλλαγματική κρίση για να δικαιολογήσει τη διεύρυνση και σκλήρυνση της λιτότητας με την οικονομική πολιτική του 1998. Σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δηλώνει ότι ο προϋπολογισμός του 1998 θα λαμβάνει υπόψη και αυτή την παράμετρο.

12 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ανακοινώνεται επίσημα και κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1998. Προϋπολογισμός - "λαιμητόμος" για τα λαϊκά εισοδήματα, αφού προβλέπει: εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους στο δημόσιο 2,5%, που στην πραγματικότητα θα είναι μικρότερη του 2%. Αύξηση άμεσων φόρων κατά 15,1% και έμμεσων κατά 11,4%. Στα όρια του πληθωρισμού και κάτω από τις ανάγκες κινούνται οι δαπάνες για την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τη γεωργία, ενώ μειώνονται οι δαπάνες για πολιτισμό και αθλητισμό.

13 ΝΟΕΜΒΡΗ: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρά σε γενικές και αποπροσανατολιστικού χαρακτήρα ανακοινώσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα του 1998. Χωρίς να ανακοινώσει τη νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς να προσδιορίζει το νέο τρόπο παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις τους για τα τεκμήρια διαβίωσης, δίνει στη δημοσιότητα... παραδείγματα φορολογικών ελαφρύνσεων για διάφορες περιπτώσεις φορολογουμένων από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης φόρου.

14 ΝΟΕΜΒΡΗ: Μετά την κυβέρνηση, που έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη χρηματιστηριακή και συναλλαγματική κρίση για ακόμα σκληρότερη πολιτική, τη σκυτάλη πήραν οι τραπεζίτες που κλιμακώνουν τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια, αυξάνοντας τα επιτόκια μέχρι και 3,5 μονάδες!

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: Αγονος κρίνεται για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για το ξεπούλημα της Τράπεζας Κρήτης. Η αρμόδια επιτροπή δεν ενέκρινε την εξευτελιστική προσφορά της Πειραιώς, ύψους 30 δισ. δραχμών.

19 ΝΟΕΜΒΡΗ: Γνωστοποιείται εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας 1998. Στο στόχαστρο οι μοτοσικλέτες, αφού οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να καταβάλλουν μέχρι και πενταπλάσια τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με το 1996.

20 ΝΟΕΜΒΡΗ: "Λουκέτο" σε 6 ασφαλιστικές εταιρίες βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ 60.000 ασφαλισμένοι χάνουν τα λεφτά τους. Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που μετά τις αποφάσεις για την "απελευθέρωση" της αγοράς, συμμετέχει τώρα ενεργά στο "ξαναμοίρασμα" της "πίτας" υπέρ των μεγάλων εταιριών.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Σκάνδαλο "ολκής" φέρνει στο "φως" της δημοσιότητας ο "Ρ". Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών καταργεί το νόμο για την επιβολή προστίμων σε τεχνικές εταιρίες που έχουν εκδώσει πλαστά και εικονικά τιμολόγια και διαγράφει επώνυμη φοροδιαφυγή ύψους 400 δισ. δραχμών!

11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Νέα αποκάλυψη του "Ρ" για τις τεχνικές εταιρίες. Αποκαλύπτεται έκθεση - "κόλαφος" που συνέταξαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Επιβεβαιώνει ότι οι τεχνικές εταιρίες, ακόμη και όταν αποδεδειγμένα εκδίδουν πλαστά τιμολόγια και εικονικά παραστατικά στοιχεία, δεν υπόκειται σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ψηφίζεται, όπως άλλωστε αναμενόταν, παρά τα όσα τις προηγούμενες μέρες άφηναν να εννοηθεί η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, ο κρατικός προϋπολογισμός για το '98. Ενας από τους χειρότερους προϋπολογισμούς, της χειρότερης για τους εργαζόμενους κυβέρνησης της μεταπολιτευτικής περιόδου...

24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Παραμονή Χριστουγέννων διάλεξε η κυβέρνηση για να δώσει στη δημοσιότητα τους πινακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η γνωστοποιημένη απο τα πριν πρόθεσή της δημιούργησε το αδιαχώρητο στις εφορίες, όπου πολλοί έσπευσαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μεταβίβασεις ακινήτων προκειμένου να γλυτώσουν τους υπέρογκους φόρους που επιβέλονται με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Η ανακοίνωση της Δευτέρας 29 του Δεκέμβρη για αύξηση των αφορολόγητων ορίων κατα 15%, χαρακτηρίζεται απο τους πάντες εμπαιγμός.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

1997
Χρονιά ανελέητης επίθεσης στις λαϊκές καταχτήσεις

Χρονιά συνέπειας και δογματικής προσήλωσης στα αντιλαϊκά σχέδια που είχε καταστρώσει, από τον προηγούμενο χρόνο, η "εκσυγχρονιστική" εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τον τόπο, αποδείχτηκε το 1997. Μια χρονιά, που ήρθε να προσθέσει νέες επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη, από όλα τα χρόνια της μονόπλευρης λιτότητας, κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Μία ήταν η πυξίδα που λειτούργησε για τους υπαλλήλους της κυβέρνησης Σημίτη: Το "όραμα" του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, η προσήλωση στην προώθηση και ικανοποίηση κάθε αξίωσης της άρχουσας τάξης και των εκπροσώπων της.

Από εκεί και πέρα η "εκσυγχρονισμένη" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε μία από τις σκληρότητες πολιτικές λιτότητας, επιδεικνύοντας "καλή διαγωγή" στην ντόπια ολιγαρχία, αλλά και στους διάφορους διεθνείς και κοινοτικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο, δεχόμενοι ανεπανόρθωτα πλήγματα στο εισόδημά τους και το βιοτικό τους επίπεδο.

Ας δούμε όμως συνοπτικά, ποια ήταν τα βασικότερα γεγονότα που στιγμάτισαν την ελληνική οικονομία το 1997, όπως αυτά καταγράφηκαν και παρουσιάζονται από το "Ρ":



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ