ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης και οι Ελληνες ζουν μέρες ...ευημερίας. Κάπως έτσι σκιαγράφησε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του "νέου" ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, επικαλούμενος το γεγονός ότι για τέταρτη χρονιά ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγαλύτερος του μέσου όρου της Κοινότητας.

Αν αναζητήσουμε την αλήθεια, περιοριζόμενοι στην απλή ανάγνωση των συνήθων αριθμοδεικτών (πληθωρισμός, κρατικά ελλείμματα, αύξηση ρυθμών ανάπτυξης), τότε θα πρέπει να πούμε ότι ο πρωθυπουργός έχει δίκιο, όταν ισχυρίζεται ότι η οικονομία "πάει καλά", αφήνοντας, ταυτόχρονα, να εννοηθεί ότι "ευημερούν" και οι εργαζόμενοι. Ολοφάνερο, όμως, είναι και το δίκιο όλων εκείνων, που λένε ότι αναπαράγονται σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση τα αδιέξοδα της οικονομίας, ότι έχουμε μια συνεχιζόμενη, για πολλά χρόνια τώρα, πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και άρα σοβαρή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω, η αλήθεια για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι σχετική και δε θα βρει κανείς άκρη, αν δεν πάρει υπόψη του ότι πίσω από τους αριθμοδείκτες που δείχνουν την πορεία της, κρύβονται άνθρωποι. Εχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να πάρουμε υπόψη μας ότι από το προϊόν που παράγεται στην ελληνική οικονομία, τρώνε και οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Από τον πλούτο που παράγουν στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι, τρώνε και οι άνθρωποι της δουλιάς και του μόχθου (οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες και έμποροι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι άποροι και οι ζητιάνοι) και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ραντιέρηδες και διάφορα άλλα παράσιτα της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή τη "λεπτομέρεια", ότι δηλαδή πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι καθώς και ότι από τον πλούτο που παράγεται στην ελληνική οικονομία κάποιοι τρώνε με κουτάλες, κάποιοι άλλοι με κουτάλια ή κουταλάκια και κάποιοι άλλοι πεινάνε, την "ξεχνά" η κυβέρνηση και ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός. Και η αμνησία τους είναι σκόπιμη, για να μπορούν να ισχυρίζονται ότι παράλληλα με τη βελτίωση κάποιων δεικτών της οικονομίας, βελτιώνεται και το βιοτικό επίπεδο ΟΛΟΥ του ελληνικού λαού.

Υπάρχουν μια σειρά στοιχεία, που διαψεύδουν τον πρωθυπουργό και όσους στηρίζουν την κυβέρνηση και τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, ότι παράλληλα με την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και τη βελτίωση κάποιων δεικτών της οικονομίας, αναπτύσσεται και διευρύνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού. Ενώ ο πλούτος της χώρας μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο (γεγονός που καταγράφεται από την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος), οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Κι αυτό, γιατί με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική - που εφαρμόζεται σε γαλαζοπράσινες παραλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια - γίνεται όλο και πιο άδικη η διανομή και αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος.

Από μια προσεκτικότερη ανάγνωση των επίσημων στοιχείων, προκύπτει ότι από το κομμάτι του νεοπαραγόμενου πλούτου - χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι - το μεγάλο κεφάλαιο παίρνει όλο και μεγαλύτερη μερίδα, ενώ οι άνθρωποι του μόχθου μοιράζονται μεταξύ τους τα ψίχουλα που απομένουν. Για να εξωραϊσουν την πολιτική τους, επικαλούνται το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν ιδιόκτητο επιβατικό αυτοκίνητο, τηλεόραση, πλυντήριο κλπ. (που αποτελούν τα ψίχουλα που πήραν από την αύξηση του ΑΕΠ) και αποσιωπούν το γεγονός ότι:

  • Παράλληλα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν προκλητικά τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που "επενδύθηκαν" είτε σε παρασιτικές δραστηριότητες είτε σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι στατιστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμούν ότι γύρω στο 25% των Ελλήνων - δηλαδή ο ένας στους 4 Ελληνες - ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Από αυτούς, ένας μεγάλος αριθμός βιώνει την εξαθλίωση, αφού αυξάνεται ακόμη και ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν χάρη στα συσσίτια που άρχισαν να εφαρμόζουν διάφοροι φορείς (εκκλησίες, δήμοι κλπ.).
  • Παράλληλα με τη μείωση του πληθωρισμού και των κρατικών ελλειμμάτων, έχουμε και δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών, ενώ δυναμώνει συνεχώς ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της φορολογικής πολιτικής. Μόλις χτες, είδαν το φως της δημοσιότητα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνε με τα οποία η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία διαθέτουν το μικρότερο ποσοστό των δαπανών για την Παιδεία (μόλις το 3,5% του ΑΕΠ), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία από τις 29 χώρες - μέλη του Οργανισμού διαθέτουν για την Παιδεία γύρω στο 5 - 6%.
  • Παράλληλα με τη μείωση του πληθωρισμού, έχουμε συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κοινότητας (Eurostat) που δημοσιεύτηκαν χτες, από τις 7 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες ισχύει το σύστημα των κατώτερων μισθών, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους, μετά την Πορτογαλία, κατώτατους μισθούς.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν για την ανατροπή της συγκεκριμένης και να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας άλλης αναπτυξιακής πολιτικής, που τα οφέλη της ανάπτυξης και της αύξησης του εγχώριου πλούτου θα μοιράζονται δίκαια και θα ωφελούνται εκείνοι που παράγουν και συμβάλλουν στην αύξηση αυτού του πλούτου.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Ο πρωθυπουργός και όσοι - προσπαθώντας να εξωραϊσουν την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας - ερμηνεύουν τη σχετικά ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας σαν δείκτη "ευημερίας" ΟΛΩΝ των Ελλήνων ξεχνούν μια "λεπτομέρεια". Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι και από τον παραγόμενο στη χώρα πλούτο οι λίγοι τρώνε με κουτάλες, ενώ οι πολλοί με κουτάλια ή κουταλάκια και αρκετοί άλλοι πεινάνε


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΩΒΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Χαντακώνουν" τους πορτοκαλοπαραγωγούς

- Πώς διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών;

- Οι παραγωγοί πορτοκαλιού του νομού μας βρίσκονται φέτος σε τραγική θέση. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι προσωρινό, όμως φέτος ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Αυτό το χρονικό διάστημα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών δέχονται ένα σοβαρό πλήγμα από τις εξευτελιστικές τιμές και την ασυδοσία των μεσαζόντων, εμπόρων και χυμοποιών, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να δεχτεί επίσης ένα σοβαρό πλήγμα και ολόκληρη η οικονομία του νομού μας, που κατά κύριο λόγο στηρίζεται στα εισοδήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η παραγωγή εσπεριδοειδών στο Νομό Αρτας ανέρχεται φέτος σε 210.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι αν τα πορτοκάλια μείνουν αδιάθετα, θα χαθούν πολλά δισεκατομμύρια για την Αρτα.

- Ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά;

- Τη βασική, την πρώτη ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις που ως τα σήμερα, εφαρμόζοντας πιστά την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδήγησαν τους αγρότες στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών πληρώνουν σήμερα με το χειρότερο τρόπο τα δεινά της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα οπωροκηπευτικά, της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της εκβιαστικής ταχτικής που ακολουθούν οι έμποροι - εξαγωγείς και οι βιομήχανοι - μεταποιητές. Οι έμποροι - βιομήχανοι με διάφορα τερτίπια εκβιάζουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων πορτοκαλιών, δίνοντας τιμές μικρότερες από 25 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι έδιναν τιμές από 29 μέχρι 42 δραχμές το κιλό, ανάλογα με την περιοχή. Υπό τις συνθήκες λοιπόν που διαμορφώνονται τη φετινή χρονιά οι έμποροι - βιομήχανοι αναμένεται να οργιάσουν, αγοράζοντας τα επιτραπέζια πορτοκάλια με 10-15 δραχμές ίσως και ακόμα χαμηλότερα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, όπου, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι παραγωγοί θα πληρωθούν το πολύ με ένα τάλιρο το κιλό, τιμή που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα έξοδα ενός ψεκασμού.

- Πώς βλέπετε να λύνονται τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών;

- Λύσεις υπάρχουν για ξεπεραστούν τα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Και οι λύσεις αυτές θα έρθουν μόνο με το μαζικό και συντονισμένο αγώνα, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που ξεκληρίζουν τους αγρότες. Γιατί από ψέματα και κούφιες υποσχέσεις χορτάσαμε τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τους αρμοδίους εδώ στο νομό μας. Η ουσία είναι ότι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών οδηγούνται στην καταστροφή και τον αφανισμό και η κυβέρνηση αντί να σκύψει στα προβλήματα, φρόντισε να στήσει αγροτοδικεία για τους αγωνιζόμενους αγρότες και να δημεύσει αγροτικά μηχανήματα. Οπότε, για τους παραγωγούς πορτοκαλιών δε μένει άλλος δρόμος, παρά μόνο ο δρόμος του αγώνα. Αλλωστε, σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση οι πορτοκαλοπαραγωγοί του νομού προχωρούν σε προειδοποιητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18 του μήνα στην Αρτα. Ο αγώνας αυτός βέβαια δεν αφορά μόνο τους πορτοκαλοπαραγωγούς, αλλά και το σύνολο των κατοίκων του νομού μας, αφού η οικονομία του τόπου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πορτοκάλια.

Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ