ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η εξάρτηση της Ελλάδας "εκσυγχρονίζεται"!

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου

Την κορυφή μόνο του παγόβουνου, που λέγεται "νέο" ΝΑΤΟ και εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό, αποτελεί η κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, που επιβάλλει η νέα δομή του. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τον νέο φαύλο κύκλο, στον οποίο εγκλωβίζεται η χώρα, αλλά και τις ενίσχυσε με όσα είπε, παρ' όλη την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στρέφοντας την προσοχή στα δευτερεύοντα, αλλά και θριαμβολογώντας κάνοντας λόγο για ήττα της Τουρκίας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος με όσα υποστήριξε έδωσε το στίγμα του εκσυγχρονισμού της εξάρτησης και της υποτέλειας. Εμφανίστηκε σαν ντελάλης του "νέου" ΝΑΤΟ του "καλού", το οποίο, όπως είπε "δεν είναι το ΝΑΤΟ του παρελθόντος που είχε να κάνει απλά και μόνο με τη στρατιωτική άμυνα των χωρών". Το "νέο" ΝΑΤΟ, το "μετεξελιγμένο", είναι αυτό των διευρυμένων ορίων, σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα για την επιβολή της "νέας τάξης" ή όπως είπε ο υπουργός Αμυνας για την "αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων", με τη συγκρότηση και την αποστολή των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Και κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στη νέα δομή ότι "σκέφτονται και αντιμετωπίζουν το θέμα του ΝΑΤΟ με όσα έζησαν στο παρελθόν".

Με τα όσα υποστήριξε ο Α. Τσοχατζόπουλος συνάγεται καθαρά ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ οδηγεί στον εγκλωβισμό της Ελλάδας σ' ένα νέο φαύλο κύκλο, με τα κυριαρχικά της δικαιώματα της στο έλεος της λυκοσυμμαχίας και το έδαφός της ορμητήριο των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις ανησυχίες. Η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στη νέα δομή αποτελεί στην ουσία σύμφωνο μετατροπής της σε "εκσυγχρονισμένο" προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ.

Δεδομένη η άνευ όρων παράδοση

Η άνευ όρων παράδοση στα ΝΑΤΟικά επιτελεία είναι δεδομένη και άσχετη από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στην πορεία εφαρμογής της νέας δομής. Η μόνο δικλείδα ασφαλείας που εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση είναι αυτή του "βέτο", όταν θίγονται τα ελληνικά συμφέροντα. Ο υπουργός Αμυνας σκόπιμα επικέντρωσε την προσοχή σε μια υποθετική άσκηση του "βέτο", ενώ αποσιώπησε το κύριο ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο, με βάση το οποίο τα ΝΑΤΟικά όργανα θα αποφασίζουν και η Ελλάδα απλά θα... αποκρούει τις συνέπειες της πρόσδεσής της στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε ότι τα... δύσκολα θα είναι από δω και πέρα. "Εδώ θα ήθελα, είπε, να είμαι πάρα πολύ σαφής και ειλικρινής. Προβλέπω αρκετές δυσκολίες στην εξειδίκευση ρυθμίσεων σε επιμέρους σημεία, τα οποία άλλοι θα θελήσουν να διευθετήσουν, με σκοπό να διεκδικήσουν προνόμια ή πλεονεκτήματα έναντι της Ελλάδας". Βέβαια αυτά τα "επιμέρους σημεία" έχουν να κάνουν με όλο το πλέγμα της άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με τη νέα δομή, όπως ισχυρίστηκε η Ελλάδα διασφαλίζονται τα ελληνικά συμφέροντα. Δε διευκρίνισε, όμως, πέρα από τις γενικόλογες διαβεβαιώσεις,πώς αυτό θα γίνεται συγκεκριμένα. Η εθνική κυριαρχία, είπε, και η άμυνα παραμένουν αποκλειστική ευθύνη της χώρας μας. Το πώς όμως αυτό διασφαλίζεται, τη στιγμή που ο εθνικός χώρος, και ιδιαίτερα ο κρίσιμος χώρος του Αιγαίου, θα είναι υπό πλήρη ΝΑΤΟικό έλεγχο και ο κύριος κορμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ενταγμένες στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μένει ένα ερωτηματικό.

Οσον αφορά το αν η νέα δομή "ανοίγει τις πόρτες" στα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι δε συνδέονται μεταξύ τους, καθώς η νέα δομή αποσκοπεί μόνο "στη λειτουργία του ΝΑΤΟ για να μπορέσουμε η Ελλάς να παίξει το ρόλο της". Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, κυρίως από το χώρο του κυβερνητικού στρατοπέδου, μίλησε για "επιμέρους ανησυχίες" και "ρητορική αντιμετώπιση" που οδηγεί σε απομόνωση και επισήμανε ότι η επιλογή της ένταξης στη νέα δομή του ΝΑΤΟ "είναι ενταγμένη στην πάγια εθνική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ", αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαφωνίες αφορούν μόνο τις τακτικές κινήσεις. Ιδιαίτερα για τον Γερ. Αρσένη είπε ότι η πρότασή του να μπλοκαριστεί η απόφαση του ΝΑΤΟ είναι αδιέξοδη.

Η τελική φάση της επικύρωσης της συμφωνίας θα γίνει το Γενάρη του 1999. Πάντως, ο υπουργός όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία δοθεί στη δημοσιότητα είπε ότι αυτό θα γίνει όταν υπάρξει συνολική κατάληξη και μέχρι τότε παρέπεμψε στην πολιτική ενημέρωση, καθώς τα "έντυπα και τα επίσημα χαρτιά του ΝΑΤΟ είναι άλλη υπόθεση".

Κ. Ζ.

ΚΚΕ
Διεθνής συντονισμός κατά της νέας δομής του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ανάγκη διεθνούς συντονισμού της πάλης ενάντια στη νέα δομή του ΝΑΤΟ,ώστε η νέα στρατηγική του διεθνούς αυτούοργανισμού συνωμοσίας και εγκλήματος, που στρέφεται κατά των λαών και των χωρών που εναντιώνονται στα σχέδιά του, ν' αποκρουστεί και να μην νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις των λαών, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ο υπουργός Αμυνας, όπως και η κυβέρνησή του φρόντισε στη σημερινή (σ. σ. χτεσινή) συνέντευξη Τύπου να συγκαλύψει επιμελώς και για μια ακόμα φορά την ουσία και τους στόχους που εξυπηρετεί η νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Τη στιγμή που είναι σαφές και από τα ΝΑΤΟικά κείμενα, ότι η νέα δομή αποτελεί τη σιδερένια φτέρνα, που επιχειρεί να συνθλίψει λαούς και χώρες που εναντιώνονται ή θα εναντιωθούν στα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, ο κ. Τσοχατζόπουλος, όχι μόνο αποσιώπησε το σχεδιαζόμενο νέο τερατούργημα, αλλά και εκθείασε τον φιλειρηνικό ρόλο του ΝΑΤΟ!

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε με κομπασμό στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, στα πλαίσια της νέας δομής! Προφανώς επειδή θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός της συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών αποσπασμάτων θανάτου στις ειδικές δυνάμεις που συγκροτεί το ΝΑΤΟ κατά των λαών!

Ο κ. Τσοχατζόπουλος παρουσίασε ως κυβερνητική επιτυχία και ως ατού τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ασκεί βέτο, αν και όποτε χρειαστεί. Δεν είπε, όμως, ποια θα είναι η αξία αυτού του βέτο, την ώρα που στο Αιγαίο καθιερώνεται, με την υπογραφή της κυβέρνησης, συγκυριαρχία με την Τουρκία και οι Αμερικανονατοϊκοί έχουν τον λόγο και τη δύναμη να επιβάλλουν τη θέλησή τους με πολλούς τρόπους. Θέληση, στην οποία, οι κυβερνήσεις τύπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ούτε θέλουν ούτε μπορούν ν' αντιταχθούν, από τη στιγμή που έχουν αποδεχτεί το κύριο: Τη συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αποσύνδεσε τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τον ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, αυτό ακριβώς αποδείχνει.

Ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πως η σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ενταγμένη στη γενική στρατηγική που είχε χαραχτεί επί των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου.

Δε διαφωνούμε σ' αυτό. Και η πολιτική του Α. Παπανδρέου την Ελλάδα χειροπόδαρα στο ΝΑΤΟ έδενε.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε ολέθριο το ενδεχόμενο να μείνει η Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ. Είναι επόμενο, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός συνωμοσίας και εγκλήματος, πολιορκητικός κριός των πολυεθνικών.

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ θα δυσκολέψει περισσότερο την πάλη των λαών. Γι' αυτό, όσο πιο γρήγορα αποκρουστεί, όσο λιγότερο νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση, τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες που θα απαιτηθούν.

Αυτός είναι ο μονόδρομος των λαών. Ο διεθνής συντονισμός της πάλης κατά της νέας δομής του ΝΑΤΟ προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά".

"Εντός έδρας" του ΝΑΤΟ

Πραγματικά δεν έχει σοβαρούς λόγους ο Κ. Σημίτης να φοβάται τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, εξαιτίας της αντιπαράθεσης γύρω από το πελώριο ζήτημα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ο λόγος είναι απλός: Οι διαφωνούντες παίζουν στο "γήπεδο" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - και των Αμερικανονατοϊκών - και η όποια κριτική τους δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο της αποδοχής της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ο περιορισμός των ενστάσεων στα επιχειρησιακά όρια ευθύνης, πριν και μετά τη νέα δομή, μπορεί άνετα να εξουδετερωθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα, εκτός των άλλων, με τα "πλεονεκτήματα" που εμφανίζει ότι απέσπασε ως αντάλλαγμα, το νέο ρόλο δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της νέας τάξης.

* * *

Η αντιπαράθεση που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες απέδειξε με σαφήνεια ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι από ποια σκοπιά ασκείς κριτική στις κυβερνητικές επιλογές. Με λίγα λόγια, δηλαδή, αν είσαι υπέρ ή κατά της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τολμήσει να θέσουν θέμα αποχώρησης και άρα είναι πολύ εύκολο για τον Κ. Σημίτη να τους αντιμετωπίσει και να ελέγξει τις προβλέψιμες αντιδράσεις τους.

Τα πραγματικά ερωτήματα είναι άλλα, αφορούν την ουσία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και τα έχει θέσει από την αρχή το ΚΚΕ: Ακυρώνεται ή όχι η δυνατότητα της χώρας να υπερασπίζεται τα σύνορά της και τα εδάφη της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ; Οι ΗΠΑ καθίστανται ναι ή όχι απόλυτοι ρυθμιστές των εξελίξεων στην περιοχή; Η κυβέρνηση έχει ή όχι συγκατατεθεί στα σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου;

* * *

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση και τα ξένα και ντόπια αφεντικά της είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος με σαφή αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό που θα επιβάλει τη θέλησή του για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, ως τη μόνη αναγκαία λύση για να ασκεί η χώρα μας μια φιλειρηνική και ανεξάρτητη πολιτική. Ενός κινήματος που θα έχει ξεκάθαρο ότι τα συμφέροντα της χώρας δεν εξυπηρετούνται σε καμία περίπτωση με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ. Στους ασύστολα κινδυνολογούντες περί των ολέθριων συνεπειών από τυχόν αποχώρηση, αρκεί η απάντηση ότι το όποιο κόστος από την έξοδο από τη λυκοσυμμαχία είναι ασήμαντο μπροστά στα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η χώρα και ο λαός της.

Π. Κ.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Πιο δυναμικά στον αγώνα

Παναθηναϊκή Συνάντηση όλων των κινήσεων της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Δεκέμβρη. Αντιπρόσωποι της ΝΔΕ από όλες τις περιοχές της Αθήνας συζήτησαν τις εμπειρίες από τη δράση τους στο φιλειρηνικό κίνημα, μετέφεραν την ανησυχία των νέων για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη χώρα μας και με αισιοδοξία αποφάσισαν να συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα για τη δημιουργία ενός μαχητικού, αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος στην Αθήνα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Παναθηναϊκής Γραμματείας της "Νεανικής Δράσης" αποτελούμενης από 13 μέλη. Οι αντιπρόσωποι της συνάντησης μετά από συζήτηση κατέληξαν σε απόφαση, όπου ανάμεσα στα άλλα σημειώνονται τα εξής:

"Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια, με το ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας, την ανοιχτή επέμβαση στην Αλβανία και τη σταδιακή ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, αποδεικνύουν και στην περιοχή μας τη βαρβαρότητα της "νέας τάξης", αποκαλύπτουν τις συνέπειες που έχουν για τους λαούς τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, η επιβολή των συμφερόντων τους".

Σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στην απόφαση υπογραμμίζεται: "Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποτέλειας, εκχωρώντας στο ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα της χώρας να υπερασπίζει τα εδάφη της. Αποδέχτηκε να παίζει ο λαός το ρόλο του θύτη ενάντια σε λαϊκά κινήματα άλλων χωρών με την ίδρυση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στη Θεσσαλονίκη".

Επισημαίνοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο φιλειρηνικός αγώνας, "η ΝΔΕ καλεί κάθε νέο και νέα της Αθήνας που δε συμβιβάζεται με το μέλλον, που του επιφυλάσσουν, να μην παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων, να μην αποδεχτεί μοιρολατρικά όλα αυτά που αποφασίζουν γι' αυτόν πριν από αυτόν".

Κλείνοντας, καλεί σε αγώνα τη νεολαία για:

  • Την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.
  • Τη απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών όπλων.
  • Τη μη εγκατάσταση και λειτουργία ΝΑΤΟικών στρατηγείων.
  • Τη μη εγκατάσταση Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.
  • Για να μη στέλνεται κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας.

Η ΝΔΕ για την προώθηση αυτών των στόχων προγραμματίζει 3μηνη καμπάνια ενημέρωσης για το ΝΑΤΟ και το ρόλο του από τις 15/1 ως τις 15/4.

ΟΧΙ στο "συνδικάτο" του ευρω-ατλαντισμού

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ και τα όσα διαμείβονται στο πολιτικό προσκήνιο έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η άρχουσα τάξη της χώρας διανύει την πιο εθελόδουλη και, ταυτόχρονα, την πιο επιθετική φάση της ιστορίας της, που την καθιστά, στο πλαίσιο της προώθησης των συμφερόντων της, άμεσα συμμέτοχη και συνένοχη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία της νέας δομής. Ουσιαστικά, αυτό που έπραξε μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Υπαγωγή της εθνικής άμυνας της χώρας, εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του τόπου, παράδοση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, απευθείας στα κέντρα του ΝΑΤΟ και του Λευκού Οίκου, αλλά και μετατροπή του τόπου σε "γέφυρα" εκδήλωσης των επιθετικών διαθέσεων των ιμπεριαλιστών. Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που έχουν - και επίσημα - το πολιτικοστρατιωτικό κουμάντο στην περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνο.

***

Στις συνθήκες της "νέας τάξης", αυτή η απευθείας ανάθεση σε "υπερεθνικά κέντρα" βασικών πτυχών της πολιτικής, που ακολουθεί η χώρα, δεν περιορίζεται στον τομέα της άμυνας. Εδώ, στην περίπτωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και των όσων συνεπάγεται, έχουμε μια επανάληψη των διαδραματιζόμενων στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής. Η τελευταία έχει εκχωρηθεί (με νόμους, διατάξεις, προγράμματα σύγκλισης κλπ.) στην ΕΕ. Δηλαδή, όπως η οικονομία της χώρας, καθώς και σοβαρές πλευρές της εξωτερικής της πολιτικής, έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο της Κομισιόν, έτσι και η άμυνά της παραδίδεται στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ και στον Αμερικανό διοικητή της Νάπολης.

***

Γίνεται σαφές ότι για τα στενά της συμφέροντα η ολιγαρχία δε διστάζει να ξεπουλά τα πάντα. Δεν έχει κανέναν ενδοιασμό, στο πλαίσιο της ΕΕ, να καθιστά τον ελληνικό λαό θύμα της διεθνοποιημένης ασυδοσίας του κεφαλαίου και, ταυτόχρονα, να γίνεται "πλασιέ" των πολυεθνικών της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Δεν έχει κανέναν ενδοιασμό, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να παραχωρεί την υψηλή εποπτεία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στους αρχιτέκτονες του "διαίρει και βασίλευε" στην περιοχή και, ταυτόχρονα, να λειτουργεί ως "ντίλερ" του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Μεσογείου. Η ελληνική οικονομία εκχωρείται στην ΕΕ, η ελληνική άμυνα εκχωρείται στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η ελληνική εξωτερική πολιτική εκχωρείται στα υπερεθνικά επιτελεία των πολυεθνικών. Αυτό είναι το νέο δόγμα του "ανήκομεν εις την Δύσιν". Πρόκειται για επαρκείς λόγους, ώστε ο λαός μας να αντεπιτεθεί, απαιτώντας την απαγκίστρωση από το ευρω-ατλαντικό "συνδικάτο".

Ν. ΜΠ.

ΚΚΕ
Συνάντηση με τον Γ. Ιακώβου

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κύπρου και πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.Η αντιπροσωπεία, που αποτελούσαν η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τα μέλη του ΠΓ Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης,συζήτησε, με την ευκαιρία της συνάντησης, και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ