ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να αποσυρθεί η εγκύκλιος - πρόκληση

Παρέμβαση του Κόμματος για την εγκύκλιο επιβράβευσης των τεχνικών εταιριών που φοροδιαφεύγουν

Την προκλητική χαριστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία, στην ουσία, χαρίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν αυτές οι εταιρίες να εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Κανένα όριο δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Με πρόσφατη εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών, υπερβαίνοντας την ισχύουσα νομοθεσία, ουσιαστικά χαρίζει περίπου 400 δισ. δρχ. σε μεγάλες τεχνικές εταιρίες, οι οποίες εντοπίστηκαν να εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να εμφανίσουν πλασματικούς ισολογισμούς, μειωμένα κέρδη και συνεπώς να μην φορολογηθούν, παρ' όλο που πραγματοποιούν υπερκέρδη! Στην περίπτωση αυτή, σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους, επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οχι όμως σ' αυτές τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες που λυμαίνονται τα μεγάλα δημόσια έργα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποσυρθεί άμεσα η κατάπτυστη εγκύκλιος και οι εταιρίες αυτές που επιχείρησαν να εξαπατήσουν το ελληνικό δημόσιο να πληρώσουν κανονικά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις".

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕ
Μοχλός πίεσης αντιδραστικών ρυθμίσεων

Ως μοχλός πίεσης για την προώθηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που στόχο έχει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, χρησιμοποιείται η ετήσια έκθεση για το έτος 1996 του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας.

Αξιοποιώντας μία σειρά από απάτες, παρατυπίες και ατασθαλίες, που διαπιστώθηκαν για τις ενισχύσεις γεωργικών εμπορευμάτων (δημητριακά, κρασί, καπνός κτλ.), οι οποίες σημειωτέον έγιναν με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κομματικής - κυβερνητικής γραφειοκρατίας, η έκθεση ζητάει "ριζική στροφή στη ρότα της ΚΑΠ. Η μεταρρύθμιση που άρχισε το 1992 πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η στήριξη των τιμών να αντικατασταθεί πλήρως με απευθείας αποζημιώσεις στους παραγωγούς, οι κοινοτικές τιμές να μειωθούν για να προσεγγίσουν τις διεθνείς τιμές και να δοθεί έμφαση σε μέτρα ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας...".

Και ενώ η έκθεση υιοθετεί πλήρως τις νεοφιλελεύθερες επιλογές για τον αγροτικό τομέα, είναι κυριολεκτικά καταπέλτης σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές πολιτικές που υλοποιούνται μέσω των κοινοτικών ταμείων, όπου και επιβεβαιώνονται οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των επενδύσεων, στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το αδιαφανές σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων, όπου διαπιστώνει απάτες κλπ. Διαπιστώσεις οι οποίες, αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι η κυριαρχία των "δυνάμεων της αγοράς" σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης συνοδεύεται και από εκτεταμένη διαφθορά.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το 1996 για τη στήριξη συγκεκριμένων αγροτικών εμπορευμάτων κατασπαταλήθηκαν 7 δισ. ECU λόγω ανεπαρκειών στους ελέγχους, κενών στη νομοθεσία και αετονύχηδων...

Για την καλλιέργεια καπνού, η έκθεση κάνει λόγο για "χαμηλή ποιότητα" καθώς και ότι "το 80% του εισοδήματος των παραγωγών προέρχονται από κοινοτικές ενισχύσεις"... Μάλιστα το Συνέδριο ζητάει διερεύνηση των λόγων δαπάνης κοινοτικών πόρων - για τον καπνό - χωρίς αποτέλεσμα. Χαρακτηρίζει επίσης τους ελέγχους της Ελλάδας σε εξαγωγές καπνού "αναξιόπιστες", ενώ γίνεται λόγος και για "οργανωμένη απάτη".

Αρνητικές συνέπειες πάντως επισημαίνονται για τις χωρίς αρχές εκριζώσεις αμπέλων (π. χ. Σαντορίνη), που είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη σπάνιων καλλιεργειών.

Σημαντικές παρατυπίες διαπιστώνονται στα διαρθρωτικά προγράμματα, γνωστά και ως πακέτα.

Για την Ελλάδα διαπιστώνεται: Μένουν ανοιχτά 54 σχέδια από το Α ΚΠΣ (1989-1993), με ποσό εκκαθάρισης 270 εκατ. ECU. Χαρακτηρίζει την κατάσταση του Κοινωνικού Ταμείου "ακόμα χειρότερη" καθώς το 1996 αναστάλθηκαν προσωρινά έργα ύψους 162 εκατ. ECU. Επισημαίνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές για το Α ΚΠΣ χρησιμοποίησαν ισοτιμία δραχμής - ECU διαφορετική από αυτή των κανονισμών, με συνέπεια την παραπομπή της χώρας και την επιστροφή σημαντικού ποσού.

Συνολικά για το Β ΚΠΣ εκτιμάται ότι την τριετία 1994-1996 στην Ελλάδα η απορρόφηση εθνικών - κοινοτικών επενδύσεων ήταν μόλις 31%, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η απορρόφηση πόρων που αφορούν τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες (ο χαμηλότερος δείκτης απ' όλες τις χώρες της ΕΕ), ενώ στο Ταμείο Συνοχής την τετραετία 1993-1996 η απορρόφηση ήταν μόνο 22%, η χαμηλότερη στο σύνολο των τεσσάρων χωρών "Συνοχής".

Για τις ΜΜΕ το συνέδριο εξαναγκάζεται να αποδεχτεί μία καταγγελία που έχει γίνει τελικά κοινός τόπος. Οτι πολλές ενισχύσεις που θα έπρεπε να κατευθύνονται προς τις ΜΜΕ, με παράτυπες διαδικασίες καταλήγουν σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι μετά από έλεγχο 33 επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν σαν ΜΜΕ, μόνο οι 11 αποδείχτηκαν τελικά τέτοιες.

Περί τεχνικής προσαρμογής στο ΕΥΡΩ

Ζητήματα τεχνικών προσαρμογών της Δημόσιας Διοίκησης και της οικονομίας για την εισαγωγή της στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα (ΕΥΡΩ), αναπτύχθηκαν χτες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με Θέμα "ΕΥΡΩ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - Αναλυτικός Οδηγός, Προετοιμασία", που οργάνωσε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την "Eurobank" και την "Assosiation for the Monetary Union of Europe".

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση πρακτικών προβλημάτων που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του ΕΥΡΩ. Για το σκοπό αυτό, έχουν συσταθεί τρεις ομάδες εργασίας, η πρώτη μελετά τη μετατροπή του Δημοσίου Χρέους, του Προϋπολογισμού, της τήρησης των λογαριασμών του Δημοσίου, των μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και του συστήματος συναλλαγών μισθολογίου και κοινωνικής ασφάλισης στο ενιαίο νόμισμα. Η δεύτερη μελετά τη διεύρυνση των τελωνειακών θεμάτων και της προσαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας, ενώ η τρίτη ομάδα μελετά τα θέματα άμεσης και έμμεσης φορολογίας και την προσαρμογή της στο ενιαίο νόμισμα. Αλλα θέματα που θα απασχολήσουν το δημόσιο τομέα κατά τη μετάβασή του στο ΕΥΡΩ - σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης - είναι η μετατροπή των συστημάτων πληροφορικής και η προσαρμογή των μισθών και συντάξεων.

Κοινή εκτίμηση των ομιλητών στη χτεσινή εκδήλωση αποτέλεσε το γεγονός ότι η εισαγωγή του ΕΥΡΩ θα έχει θετικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα και θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Αντίθετα, οι τράπεζες και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα θα έχουν ένα κόστος από την προσαρμογή αυτή. Ειδικά για τις επιχειρήσεις - όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος - το ενιαίο νόμισμα θα εξαλείψει το κόστος και τους συναλλαγματικούς κινδύνους, θα ευνοήσει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και την αποταμίευση, ενώ με τη συμμετοχή θα αποτραπούν και οι αρνητικές συνέπειες της μη συμμετοχής. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μιας εθνικής συντονιστικής επιτροπής ΕΥΡΩ, για το συντονισμό των ενεργειών επιχειρήσεων και διοικήσεως. Η πρόταση αυτή βρήκε σύμφωνο και τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.

Το γιορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Στις 15 Δεκέμβρη αρχίζει να ισχύει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα της Αττικής, των γύρω νομών και των νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας από τις 15 του μήνα τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 15/12 μέχρι 19/12: 9.00π.μ. - 8.00 μ.μ.

Σάββατο 20/12 και 27/12: 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Κυριακή 21/12: 10.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

Δευτέρα 22/12 και 29/12: 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Τρίτη 23/12 και 30/12: 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Τετάρτη 24/12 και 31/12: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

Την Παρασκευή 2 Γενάρη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από το Σάββατο 3 Γενάρη επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται κανονικά από τους εμπορικούς συλλόγους. Τα καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν το πρωί στις 8.00 λόγω της ιδιαιτερότητας της πόλης ως λιμανιού.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Ελαφρά "τσιμπημένο" επιτόκιο

Ελαφρά "τσιμπημένο" ήταν το επιτόκιο για τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας που δημοπρατήθηκαν χτες από το ελληνικό δημόσιο. Συνολικά διατέθηκαν τίτλοι ύψους 255 δισ. δραχμών και το επιτόκιο καθορίστηκε στο 11,3% για τους ετήσιους τίτλους, στο 12,1% για τους εξάμηνους και 12,2% για τους τρίμηνους. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να δείξει ότι οι κρατικοί τίτλοι αποτελούν ακόμα συμφέρουσα τοποθέτηση, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το σύνολο των ποσών που προσφέρθηκαν ήταν νέα κεφάλαια, αφού χτες δεν έληγε κάποια προηγούμενη έκδοση, ώστε να υπάρχει ανανέωση παλαιότερων τοποθετήσεων. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αυξημένο κατά μία εκατοστιαία μονάδα, αφού, μετά τη συναλλαγματική κρίση του Οκτώβρη που είχε σημειώσει σημαντική άνοδο, στην προηγούμενη έκδοση είχε σταθεί στο 11,2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ