ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΑΤΣΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Ολα κατακτιούνται με αγώνες

- Ποια κατάσταση επικρατεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ) αυτή τη στιγμή και τι σας οδήγησε στην κατάληψη; - Καταλάβαμε το κεντρικό κτίριο του ΚΕΑΤ από την Κυριακή 30 του Νοέμβρη. Ηταν η έσχατη μορφή δράσης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων μας. Παλιότερα, τόσο η Μαθητική Κοινότητα, όσο και ο Σύλλογος Γονέων είχαν κάνει γνωστά τα προβλήματα, που αντιμετώπιζε η σχολή, στη Διοίκηση του ΚΕΑΤ και στους συνδικαλιστικούς φορείς (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών). Παρ' όλες τις επαφές μας και τη γνωστοποίηση των αιτημάτων μας στους φορείς, λύσεις δε δίνονταν. Ετσι οδηγηθήκαμε στην κατάληψη του ΚΕΑΤ.

Στην κατάληψη συμμετέχουν οι 21 μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου. Εμείς φοιτούμε στα κοινά σχολεία της περιοχής και παρακολουθούμε μαθήματα σε εξάωρη καθημερινή βάση, στο ΚΕΑΤ κάνουμε κάποιες φροντιστηριακές ώρες για να αποδώσουμε στο κοινό σχολείο. Αυτή τη στιγμή φροντιστήριο κάνουμε με 4 καθηγητές (παλαιότερα ήταν 8), εκ των οποίων οι 3 συνταξιοδοτούνται. Παρ' όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το Κέντρο για τις 3 οργανικές θέσεις που θα μείνουν ακάλυπτες. Ηδη τα τελευταία χρόνια και παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια των 4 καθηγητών μας δεν καλυπτόμαστε όσο θα έπρεπε στον τομέα της ενισχυτικής διδασκαλίας.

- Ποια είναι τα βασικά σας αιτήματα και ποια η στάση της κυβέρνησης και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών;

- Το βασικότερο από τα αιτήματά μας είναι η άμεση πρόσληψη καθηγητών, καθώς και άλλου ειδικευμένου προσωπικού. Επίσης ζητάμε επέκταση του απαρχαιωμένου οργανισμού του ΚΕΑΤ (1979) για να γίνει δυνατή η πρόσληψη προσωπικού, καθώς και την ένταξη του εκπαιδευτικού τομέα του ΚΕΑΤ στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι και αρμόδιο για την εκπαίδευσή μας. Μέχρι στιγμής για το Κέντρο ήταν υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών κωφεύουν συστηματικά στα προβλήματά μας. Προβλήματα, που δημιουργεί η "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης, που στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου συρρικνώνει τα ειδικά σχολεία με μόνο σκοπό τη διάλυσή τους. Θιασώτης αυτής της πολιτικής είναι και ο πρόεδρος του ΚΕΑΤ, ο οποίος αν και είναι γνώστης εδώ και χρόνια των προβλημάτων μας, δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα και μπρος στις κινητοποιήσεις μας έδειξε όψιμα το ενδιαφέρον του.

- Ποια στάση θα κρατήσετε από δω και πέρα;

- Τα μηνύματα που πήραμε από τη δυναμική κινητοποίησή μας την προηγούμενη Τετάρτη, κατά την οποία κλείσαμε και τα δύο ρεύματα της οδού Θησέως για δύο ώρες, ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Είδαμε ότι ο λαός της Καλλιθέας ήταν και θα είναι στο πλευρό μας. Χτες, στις 6 μ.μ. έγινε συγκέντρωση συμπαράστασης από φορείς της Καλλιθέας έξω από τη Σχολή μας. Αμέσως μετά έγινε πλατιά σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Καλλιθέας και συγκροτήθηκε επιτροπή συμπαράστασης που θα πάρει μέτρα προβολής και υποστήριξης των αιτημάτων μας, παράσταση στο Δήμο για να πάρει θέση κλπ. Εμείς θα συνεχίσουμε την κατάληψή μας, μέχρι να δικαιωθούμε. Χτες μας δόθηκαν κάποιες δεσμεύσεις οι οποίες όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματά μας. Αύριο θα κάνουμε συγκέντρωση στις 11:30 π.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μέσα διαθέτουμε, προκειμένου να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του Κέντρου και να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλα τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, ότι τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες.

Ε. Γ.

ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Χωρίς τυμπανοκρουσίες άρχισε από την περασμένη Κυριακή η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Πού είναι οι κυβερνητικοί και μη υποστηρικτές της, οι οποίοι πανηγύριζαν, όταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος στη Βουλή και υποστήριζαν ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αποκτούν, επιτέλους, την πολυπόθητη εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, στις αγκάλες ενός ενιαίου, κοινοτικού αστυνομικού μηχανισμού; Ούτε μια λέξη δε βρήκαν να πουν για τη μέρα, που όλα αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται. Απόδειξη της συνενοχής τους;

*****

Μπορεί, βεβαίως, κάποιες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού να μην επέτρεψαν στην κυβέρνηση να κάνει τη χώρα πλήρες μέλος της "οικογένειας" Σένγκεν, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Πέρα από τις τυπικές διαδικασίες, το ουσιαστικό είναι ότι προ καιρού έχουν νομιμοποιηθεί η λειτουργία και οι δραστηριότητες αυτού του εφιαλτικού μηχανισμού, που συγκροτήθηκε με τη Συνθήκη.

Ενα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Συνθήκης Σένγκεν είναι η ανατροπή μιας βασικής αρχής του νομικού συστήματος, όχι μόνο του ελληνικού, ότι, δηλαδή, ο κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Τώρα λοιπόν, όλοι θεωρούνται ένοχοι, χωρίς να έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την αθωότητά τους. Στην αποκορύφωση αυτής της αποτρόπαιης θεωρίας, η Συνθήκη Σένγκεν ορίζει ότι προϋπόθεση για την παρακολούθηση είναι, μεταξύ άλλων, οι ενδείξεις "τέλεσης προπαρασκευαστικών ενεργειών για διάπραξη εγκλήματος" και η αυθαίρετη εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι ύποπτο να διαπράξει στο μέλλον (!) αξιόποινες πράξεις. Με λίγα λόγια, αν οι "αρχές" κρίνουν ότι κάποιος σκέπτεται κάτι που θεωρείται "αξιόποινο", τότε αυτομάτως τίθεται υπό παρακολούθηση!

*****

Μήπως τα παραπάνω είναι εκδήλωση υπερβολικών ευαισθησιών, μπροστά στη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, εγχώρια και εισαγόμενη; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της Συνθήκης και σημειώνουν ότι η Σένγκεν είναι μια στοιχειώδης άμυνα της ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στις "δυνάμεις του κακού", πολύ περισσότερο τώρα, που καταργούνται οι περιορισμοί στις κινήσεις των προσώπων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Εδώ ακριβώς βρίσκεται ένα από τα "κλειδιά" της Συνθήκης Σένγκεν, αλλά και των αντιδράσεων που σημειώνονται σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πώς και από ποιον θα κρίνονται οι "αξιόποινες" πράξεις, τελικά, ποιες θα είναι οι "αξιόποινες" πράξεις, τις οποίες θέλει, δήθεν, να αντιμετωπίσει η Συνθήκη; Είναι μόνο αυτές που εμπίπτουν στο κοινό Ποινικό Δίκαιο;

****

Αν ήταν έτσι, τότε μηχανισμός για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων υπάρχει, είναι η Ιντερπόλ, η συνεργασία των αστυνομικών αρχών. Αυτό που ενδιαφέρει τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης Σένγκεν είναι να προλάβουν, να ελέγξουν και, τελικά, να καταστείλουν το κίνημα κατά της "κοινοτικής νομιμότητας". Καθώς το κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει πλέον των εθνικών νομοθεσιών, καθώς οι πολιτικές επιλογές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών τείνουν να αποκτήσουν την ισχύ νόμου για τους λαούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτείται ένας τέτοιος μηχανισμός, που θα στρέφεται κατά των μη "πολιτικά ορθών". Οποιος αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όποιος αντιδρά στις επιλογές της, όποιος αντιμάχεται τις συνέπειες από την πολιτική της, όποιος σκέπτεται απλώς να αντιδράσει, αυτός είναι ο "εχθρός".

*****

Μέσα και από τη Συνθήκη Σένγκεν αναδύεται το πρόσωπο ενός υπερ-κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενός "κράτους" που δε λογοδοτεί στα εθνικά κράτη, που τίθεται στην υπηρεσία της "ομοσπονδιακής", της υπερεθνικής Ευρώπης, της Ευρώπης των πολυεθνικών. Αυτό το "κράτος" έχει ήδη αποκτήσει την τράπεζά του, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εν λευκώ θα αποφασίζει για την οικονομική και νομισματική πολιτική, τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των χωρών - μελών της. Αποκτά τώρα και την αστυνομία του με τη Συνθήκη Σένγκεν. Ενώ μετά την ενσωμάτωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης θα αποκτήσει και το δικό του στρατό. Οσον αφορά, τέλος, στην πολιτική του κυβέρνηση, αυτή την έχει αποκτήσει προ πολλού, την ενισχύει τώρα με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ και τη θεσμοθέτηση του "σκληρού πυρήνα" των χωρών - μελών του ΕΥΡΩ.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, που διαμορφώνεται κάνει επιτακτική την ανάγκη για την αντίσταση των εργαζομένων, όχι μόνο κατά των συνεπειών από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά κατά των ίδιων των θεμελίων αυτού του εφιαλτικού οικοδομήματος της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η πραγματικότητα, που διαμορφώνεται, κάνει επιτακτική την ανάγκη για την αντίσταση των εργαζομένων, όχι μόνο κατά των συνεπειών από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά κατά των ίδιων των θεμελίων αυτού του εφιαλτικού οικοδομήματος της δικτατορίας των μονοπωλίων

ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ μέτρα ασφαλείας και με ιδιαίτερη λαμπρότητα αρχίζει σήμερα στην ιρανική πρωτεύουσα η Ογδοη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Στη σύνοδο, που έχει χαρακτηριστεί ως μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενότητας του αραβικού κόσμου παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες και διαφορές, αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 50 ηγέτες από μουσουλμανικές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας(σελίδα 12).

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ να συνέλθει από το πένθος για τους νεκρούς ανθρακωρύχους της τραγωδίας στο Νοβοκουζνέτσκ και τη Ρωσία συγκλόνισε νέα τραγωδία. Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη και κατέπεσε πάνω σε κατοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 46 επιβαίνοντες (σελίδα 13).

ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ πίεσης για την προώθηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων της αναθεωρημένης ΚΑΠ, χρησιμοποιείται η ετήσια έκθεση για το 1996 του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξιοποιώντας μια σειρά από απάτες, παρατυπίες και ατασθαλίες, που διαπιστώθηκαν για τις ενισχύσεις γεωργικών εμπορευμάτων, επιχειρήσεων και κομματικής - κυβερνητικής γραφειοκρατίας, η έκθεση ζητάει "ριζική στροφή στη ρότα της ΚΑΠ" (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ