ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Σάλπισμα αντίστασης

Με τον Γιάννη Κωνσταντινίδη διεκδικεί τη δημαρχία η "Δημοτική Πρωτοβουλία"

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης ανακηρύχτηκε επικεφαλής της "Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας" και υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Σμύρνης για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Η παράταξη ανανέωσε την εμπιστοσύνη της και με τον ίδιο επικεφαλής θα συνεχίσει τη μάχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της ολομέλειας, κατά την προηγούμενη τριετία που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος δικαίωσε την αγωνιστική και διεκδικητική στάση της παράταξης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, επισήμανε στην ομιλία του ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, εξαιτίας των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρείται να αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μεταφερθούν σε αυτήν λειτουργίες του κράτους σε βάρος των δημοτών, χωρίς όμως να τους παρέχει τους απαραίτητους πόρους. Συγκεκριμένα, μόνο στη Νέα Σμύρνη έχουν παρακρατηθεί από την κεντρική εξουσία 14 δισ. δρχ. και τόνισε ότι η "Δημοτική Πρωτοβουλία" θεωρεί αναγκαία την ανάπτυξη αγώνα για τη διεκδίκηση των πόρων από την κεντρική εξουσία.

Παράλληλα, στη διάρκεια της ολομέλειας, επισημάνθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημότες της Νέας Σμύρνης, όπως η αύξηση της φορολογίας μέσω του δήμου, η οποία μόνο την τελευταία τριετία στη Νέα Σμύρνη αυξήθηκε κατά 43%, η μείωση του πράσινου και των ελεύθερων χώρων στην περιοχή, η έλλειψη σχολικών κτιρίων, η έλλειψη χώρων άθλησης, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, οι αυξημένοι ρύποι κλπ.

Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της ολομέλειας, η παρούσα δημοτική αρχή προώθησε τη συρρίκνωση αρμοδιοτήτων του δήμου και την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της καθαριότητας και παραιτήθηκε, στην πράξη, από το δικαίωμα διεκδίκησης του ποσού που αναλογεί στο δήμο από τους θεσμοθετημένους πόρους, επιλέγοντας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειες που δημιουργεί αυτό το γεγονός με την επιβολή πρόσθετων φόρων στους δημότες. Οι άλλες δημοτικές παρατάξεις στήριξαν ουσιαστικά αυτόν τον αντιλαϊκό και αντιδημοτικό κατήφορο της δημοτικής αρχής. Ασκούν φραστικά και μόνο αντιπολίτευση, αποσιωπούν όλα τα μεγάλα προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν και επικεντρώνονται σε μικρά και μόνο προβλήματα. Κάνουν αντιπολίτευση "επί προσωπικού" και συμπολίτευση στην ουσία αυτής της συντηρητικής πολιτικής.

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές, τονίζεται στο σχέδιο της προγραμματικής διακήρυξης που παρουσιάστηκε στην ολομέλεια, αποτελούν πολιτικό βαρόμετρο για την παραπέρα πορεία της ΤΑ. Εχουν οπωσδήποτε πολιτικό χαρακτήρα, από τη στιγμή που τα όργανα που θα προκύψουν θα ασχολούνται με τα βασικά προβλήματα που αφορούν στη ζωή, στο βιοτικό επίπεδο, ακόμη και στο εργασιακό καθεστώς. Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, συγκρούονται οι δύο αντιλήψεις για την ΤΑ. Η λογική της υποταγής, της διαχείρισης της σημερινής κατάστασης και η διεκδικητική, μαχητική αντίληψη, της ριζικής αντιπαράθεσης, της ρήξης με την πολιτική από την οποία εκπορεύονται τα προβλήματα της ΤΑ.

Αυτές οι εκλογές, τονίζει η "Δημοτική Πρωτοβουλία", αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία να εκφραστεί η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η αμφισβήτηση και η αντίθεση στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και να δοθεί ένα μήνυμα αγωνιστικής αφύπνισης και αντίστασης. Οι δημότες αυτή τη φορά, με τη συσσωρευμένη εμπειρία που έχουν αποκτήσει, δε θα εγκλωβιστούν στα ψεύτικα και ξεπερασμένα πια "διλήμματα", στην πόλωση που θα εντείνεται ολοένα και περισσότερο μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Από τις ίδιες τις εξελίξεις και τα προβλήματα της ΤΑ, προκύπτει η ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος της αντίστασης και του συντονισμένου αγώνα όλων εκείνων των δυνάμεων που έχουν τη θέληση να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση.

Η Νέα Σμύρνη χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική από αυτήν που σήμερα εφαρμόζεται. Χρειάζεται μια δημοτική αρχή και δημοτικούς συμβούλους συνεπείς αγωνιστές και όχι διαχειριστές της πολιτικής που την οδηγεί σε μαρασμό.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
"Μια μάχη που μας θέλει όλους"

Ο Θ. Ηλιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας

"Καμιά υποταγή, καμιά οπισθοχώρηση. Μόνος δρόμος, η συνεργασία με τους δημότες, για ένα μέλλον με προοπτική". Με αυτό το σύνθημα η Ολομέλεια της "Προοπτικής - Δημοτικής Κίνησης Γλυφάδας", τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, ανακήρυξε χτες τον υποψήφιο δήμαρχο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές,Θανάση Ηλιόπουλο.

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ορθωθεί και να αγωνιστεί ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που τη θέλει μίζερη και υποταγμένη στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που τη μετατρέπει σε φορομπηχτικό μηχανισμό, με μόνο σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη των δημοτών", τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας. Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Γλυφάδας - συνέχισε - είναι βασικά η φορολογία, που για τη σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί καθημερινή πρακτική. Η φιλοσοφία της είναι διαχειριστική, με ιδιωτικοποιήσεις, υπερφορολογήσεις, ανταποδοτικά τέλη, αυξήσεις της τάξης του 150% σε έξι χρόνια.

Αλλο σοβαρό θέμα που βρίσκει αντίθετη την "Προοπτική - Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας", είναι η ελεγχόμενη από ιδιώτες στάθμευση. Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Γλυφάδας είναι από τους πρώτους που υπέγραψαν σύμβαση με παρκοεταιρία. Παράλληλα, το σχέδιο "Καποδίστριας", όπως επισήμανε ο Θ. Ηλιόπουλος, είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φορείς της ΤΑ, "καθώς δημιουργεί νέες μορφές παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων των δημοτών".

Η "Προοπτική - Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας", μπροστά στην υποταγή της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου στις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιτάσσει τον καθημερινό επίπονο και επίμονο αγώνα με τον δημότη, για τον δημότη. Κλείνοντας την εισήγησή του ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, Θ. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε: "Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας είναι αναστρέψιμη. Αρκεί, δυναμικά να μπούμε σε μια μάχη που δε θέλει έναν, δε θέλει πολλούς, μας θέλει όλους. Για ένα μέλλον που θα κάνει τα παιδιά μας να χαμογελάσουν".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ανοιχτό, πλέον, το παζάρι

Στα ανοιχτά παζάρια για την επανεκλογή του, καταφεύγει και ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης, που, αφού υπηρέτησε με συνέπεια 7 χρόνια όσους τώρα κάνουν πως δεν τον γνωρίζουν, διατυπώνει προτάσεις απελπισίας. Ταυτόχρονα δε, εκφράζει και την πικρία του για το ότι δεν έχει εκτιμηθεί η προσφορά του στο ΠΑΣΟΚ.

"Είμαι η καλύτερη περίπτωση δημάρχου συνεργαζόμενου με το ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό, εκφράζω την πικρία μου",είπε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία πρότεινε τη συγκρότηση "Ανεξάρτητου, Διαπαραταξιακού ψηφοδελτίου, που θα υποστηριχτεί από όλους, με πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί από κοινού και με διαδοχική εκλογή προσώπου στο δημαρχιακό αξίωμα", προσθέτοντας: "Εάν δεν τελεσφορήσουν αυτές οι ενωτικές προσπάθειες, τότε έχω το κουράγιο, τη θέληση και την αντοχή να ηγηθώ του "Σύγχρονου Ανθρώπινου Πειραιά" για μια ακόμα τετραετία".

Η πρόταση του σημερινού δημάρχου Πειραιά, που είναι προφανές ότι απευθύνεται στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, συνοδεύτηκε με μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή. "Χωρίς εμάς, δεν υπάρχει νίκη στον Πειραιά", είπε, για να συμπληρώσει λίγο μετά: "Δεν εκβιάζουμε κανέναν. Λέμε ποια είναι η πραγματικότητα".

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την ονοματολογία υποψήφιων δημάρχων για τον Πειραιά, ο Στ. Λογοθέτης αποκάλυψε ότι προ τριμήνου είχε στείλει στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη επιστολή, στην οποία σημείωνε: "Δεν είναι δυνατόν να προβάλλονται υποψήφιοι οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει εναντίον μου και είχαν προχωρήσει στη διάσπαση της συνεργασίας".

Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", είπε ότι όσα λέει "εκφράζουν και απηχούν τις πικρίες της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μας". Κάτι που διέψευσε μετά τη συνέντευξη ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχος, Δ. Γκερλές.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ τα παρκόμετρα

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και έχει παραπεμφθεί, λόγω της μεγάλης σημασίας της, θα συζητηθεί, στις 30 Γενάρη 1998, η υπόθεση των παρκόμετρων του Δήμου Αθηναίων. Στην υπόθεση έχει ασκήσει παρέμβαση ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος, Λεων. Αυδής,ο οποίος υποστηρίζει ότι η απόφαση για την ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτική επιχείρηση είναι άκυρη.

Καταγγέλλουν την αστυνομοκρατία

Τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως αυτής της Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική, καταδικάζει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής. Στο σχετικό ψήφισμά του, τονίζει πως "η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας βία και αυταρχισμό, συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας αιρετούς άρχοντες και τρομοκρατώντας τους πολίτες με τα ΜΑΤ, προσπαθεί να καταστείλει τις μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις"."Ζητάμε την απομάκρυνση των ΜΑΤ και των αστυνομικών δυνάμεων και την έναρξη ενός δημοκρατικού διαλόγου με το λαό", καταλήγει, στο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής.

Τι ακριβώς διαψεύδει;

Τα αδιάψευστα προσπάθησε να διαψεύσει χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, απαντώντας σε δημοσίευμα για τον "Καποδίστρια 2". Με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας "Εθνος" που ανέφερε πως μειώνονται σε 35 οι νομαρχίες και σε 7 οι περιφέρειες, το υπουργείο με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι "κανείς σχετικός σχεδιασμός δεν προωθείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου". Με δεδομένο το γεγονός ότι τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κατά καιρούς ανακοινώσει ότι ένας τέτοιος προσανατολισμός υπάρχει, η διάψευση - στην καλύτερη των περιπτώσεων - ίσως αφορά μόνο το συγκεκριμένο σενάριο που παρουσίασε το "Εθνος". Υπενθυμίζεται ότι και για τον "Καποδίστρια 1" το υπουργείο είχε διαψεύσει τα σχέδια που είχαν διαρρεύσει για να τα επιβεβαιώσει λίγους μήνες αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ