ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Για δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Ημερίδα της Κίνησης, με συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αγωνία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών αλλά όχι και των λογής αρμοδίων, που για μια ακόμα φορά έλαμψαν διά της απουσίας τους, χαρακτήρισε την ημερίδα για "το δημόσιο και δωρεάν σχολείο στην Αθήνα - προβλήματα και προτάσεις",που διοργάνωσε με επιτυχία την Κυριακή η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".

Η Δημοτική Κίνηση, που με τον επικεφαλής της, Λεων. Αυδή,έδωσε και δίνει μάχες, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για τη βελτίωση του περιεχομένου και των συνθηκών εκπαίδευσης με γνώμονα, πάντα, την υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας, όπως όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν, "στέκεται σταθερά στο πλευρό των κατοίκων της Αθήνας, στον καθημερινό αγώνα, για να μορφωθούν τα παιδιά μας ουσιαστικά και ολόπλευρα, σε ένα ανθρώπινο σχολικό περιβάλλον στενά δεμένο με την κοινωνία, χωρίς οικονομικές, κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις".

Το απέδειξε για μια ακόμα φορά την Κυριακή, όταν ο Λεων. Αυδής προσδιόρισε ως στόχο της ημερίδας, την αλληλοενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο για τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που θα βοηθήσουν στον αγώνα τους, όσο και για την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", ώστε να σταθεί αποτελεσματικότερα στο πλευρό τους.

Την ίδια ώρα όσοι, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, συντελούν ή συναινούν στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, που υποβαθμίζεται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια, από τις κυβερνήσεις φρόντισαν να αποφύγουν τη συζήτηση. Ο Δήμος Αθηναίων, που φωτίζει αυτές τις μέρες κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, αλλά αφήνει στο σκοτάδι - κυριολεκτικά και μεταφορικά - τα σχολεία της πόλης, δεν έστειλε εκπρόσωπό του, όπως επίσης και η διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, αν και είχαν εγκαίρως προσκληθεί.

Αντίθετα, ήταν εκεί εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ και πολλοί καθηγητές, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων και Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων διαμερισμάτων της Αθήνας, εκπρόσωπος των μαθητών, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, εργαζόμενοι στον ΟΣΚ και πολλοί άλλοι.

Η παράδοση της ανυποταξίας

Η παιδεία και η ΤΑ, τόνισε ο Λεων. Αυδής ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, αποτελεί δυστυχώς προνομιακό χώρο για την προώθηση των σχεδίων της άρχουσας τάξης, είτε γιατί οι κατευθύνσεις αυτές δε διακρίνονται με την πρώτη ματιά, είτε γιατί το έδαφος είναι πρόσφορο. Η αγωνία του γονιού, για παράδειγμα, να αποκτήσει το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια σε ένα ασφαλές και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, μπορεί να τον κάνει να βάλει ευκολότερα το χέρι στην τσέπη απ' ό,τι σε άλλες περιπτώσεις ή να ανεχτεί ελαστικές μορφές απασχόλησης, προκειμένου να έχει το σχολείο φύλακα ή καθαρίστρια. Η ανταποδοτικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με τα Τοπικά Σύμφωνα Αποσχόλησης, προωθούνται πρωτίστως σ' αυτούς τους χώρους.

Ετσι, οι κυβερνήσεις αρνούνται την ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την παιδεία στο 15%, ενώ, παράλληλα, δίνουν ψίχουλα για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Η σημερινή κυβέρνηση, με τον πρόσφατο νόμο, επιχειρεί να επιβάλει νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών, υποβαθμίζοντας, παράλληλα, το ρόλο του εκπαιδευτικού, παραδίδοντας, μεταξύ των άλλων, τα διδακτικά βιβλία στην εκμετάλλευση του Οργανισμού Λαμπράκη. Μετατρέπει, παράλληλα, το σχολικό κτίριο σε εμπόρευμα με την αλλαγή του ΟΣΚ σε ανώνυμη εταιρία...

Ευτυχώς, σχολίασε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", έχουμε σαν χώρα παράδοση ανυποταξίας και αυτό είναι το τελευταίο αγαθό που θα μας πάρουν. Τα παιδιά, οι μαθητές χρειάζεται - και πρέπει να είναι και στόχος του σχολείου αυτός - να αποκτήσουν άμεση σχέση με τα πράγματα, να μην είναι παθητικοί αποδέκτες. Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλα τα παιδιά. Συμβάλλει στη διαμόρφωση ανθρώπων που μπορούν να αγωνίζονται συνειδητά για την πρόοδο της κοινωνίας και του τόπου μας. "Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", δε θέλει, ούτε πρέπει, να υποκαθιστά το μαζικό κίνημα, πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας κι εμείς δίπλα σας", κατέληξε ο Λεων. Αυδής.

Διπλοβάρδιες και εγκατάλειψη

Στην Αθήνα τα προβλήματα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, πολλαπλασιάζει η έλλειψη σχολικών κτιρίων και κατά συνέπεια οι διπλοβάρδιες που ταλαιπωρούν τους μαθητές, αλλά και η κακή κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων, αφού οι συντηρήσεις δε γίνονται καθόλου ή γίνονται για τα μάτια και για να πληρωθεί κάποιος εργολάβος από το Δήμο Αθηναίων. Δεν εξηγείται διαφορετικά, σημείωσε η Αλέκα Μπενάτου,μέλος της Επιτροπής Παιδείας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", πως εμφανίζεται στα χαρτιά να έγινε η συντήρηση του τάδε σχολείου, αλλά οι σοβάδες συνεχίζουν να πέφτουν και την επόμενη μέρα.

Η ίδια σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του Δήμου, σπουδάζουν σήμερα στην πόλη 31.603 μαθητές στο Δημοτικό, 20.675 στο Γυμνάσιο και 16.479 μαθητές στο Λύκειο, 8.442 μαθητές σε ΤΕΛ/ΤΕΣ και 5.432 νήπια στο Νηπιαγωγείο. Τα σχολεία που υπάρχουν είναι 175 Δημοτικά, 78 Γυμνάσια, 66 Λύκεια, 17 ΤΕΛ/ΤΕΣ και 143 Νηπιαγωγεία. Ο ΟΣΚ έχει παραδώσει για χρήση στο Δήμο τα τρία τελευταία χρόνια 16 σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πάνω από τα μισά σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδια και υπάρχει ανάγκη 1.765 αιθουσών, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της διπλοβάρδιας και των ενοικιαζόμενων αιθουσών.

Ωστόσο, οι ρυθμοί εξεύρεσης οικοπέδων και κατασκευής σχολείων είναι απαράδεκτα χαμηλοί. Ευθύνες έχει τόσο ο ΟΣΚ, όσο και η Δημοτική Αρχή, που καθυστερεί σε σημείο ύποπτο τις διαδικασίες απόκτησης των έτσι κι αλλιώς δυσεύρετων οικοπέδων. Ετσι ακόμη και αυτά που καταφέρνουν με κόπο να βρουν και να υποδείξουν οι σύλλογοι γονέων, αν και κρίνονται κατάλληλα από τις υπηρεσίες του ΟΣΚ, "χάνονται" με ευθύνη του Δήμου, για να κτιστούν τελικά πολυκατοικίες. Η δημοτική πλειοψηφία έχει στην ουσία καταργήσει - αφού δε συνεδριάζει ποτέ - ακόμη και την επιτροπή που συστήθηκε στο Δήμο μετά από πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας, προκειμένου να μη χάνονται τα οικόπεδα που μπορούν να φιλοξενήσουν σχολικά κτίρια. Μετά από αυτά η πλήρης εγκατάλειψη των αύλειων χώρων και η σχεδόν παντελής έλλειψη φωτισμού σε πολλά σχολεία, είναι... ψιλά γράμματα για τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Ψήφισμα για τους απεργούς πείνας

Οι συμμετέχοντες, με το τέλος των εργασιών της ημερίδας της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους δύο καθηγητές απεργούς πείνας, στη Θεσσαλονίκη. Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησαν καλούν για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τον αντιεκπαιδευτικό Νόμο 2525/97, ειδάλλως θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη για ό,τι συμβεί.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Την Ελένη Παπαδοπούλου προτείνει για υποψήφια δήμαρχο η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Η αντίστροφη μέτρηση για τους καταχραστές των ονείρων και της ζωής των Κερατσινιωτών άρχισε την Κυριακή. Εκατοντάδες κάτοικοι του Κερατσινίου γέμισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου και ανέδειξαν την επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Ελένη Παπαδοπούλου υποψήφια δήμαρχο, με στόχο, μέσα από μία νίκη στις εκλογές του Οκτώβρη του 1998, να επιστρέψει ο δήμος στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων. Για να απομακρυνθούν από το τιμόνι αυτοί που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των δημοτών.Ολοι μαζί

"Τον Οκτώβρη του '98, πρέπει να εκλεγεί μία νέα δημοτική αρχή, που θα είναι συμπαραστάτης και μπροστάρης στους αγώνες του λαού και του μαζικού κινήματος της πόλης μας. Ενάντια στην ανεργία και την αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων. Για δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη παιδεία και υγεία για όλο το λαό. Για λαϊκό αθλητισμό και πολιτισμό. Για εκστρατεία ενάντια στα ναρκωτικά. Για επαγρύπνηση και κινητοποίηση στα θέματα της ειρήνης, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα με λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο στη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Και η μόνη εγγύηση για μια τέτοια δημοτική αρχή είναι η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"", τόνισε η Ελένη Παπαδοπούλου. Και πρόσθεσε: "Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται από σήμερα συστράτευση όλων όσων επιθυμούν την πραγματική αλλαγή στο δήμο. Ολων των φίλων, μελών και οπαδών της ΔΑΣ. Ολων των νέων, που ονειρεύονται τη δική τους πόλη, την ανθρώπινη, την αγαπημένη και όχι προδομένη. Ολων των ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, που είναι πολλοί, για να μπορούν να δημιουργούν με τη μυρωδιά του βασιλικού και του γιασεμιού, αντικρίζοντας και πάλι το γαλάζιο της θάλασσας και όχι τη λάσπη τη σημερινή.

Ολων των ανέργων και εργαζομένων αυτής της πόλης, που ιδιαίτερα νιώθουν τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η σημερινή αρχή.

Ολων όσων αγωνίστηκαν μαζί μας και στο παρελθόν και ξέρουν πως τίποτα δε χαρίζεται. Ολα με αγώνες κατακτώνται.

Ολοι μαζί για να δικαιωθούν οι αγώνες μας.

Ολοι μαζί για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, πρωτοπόρα, διεκδικητική.Ολοι μαζί για μία πόλη αντάξια των αγώνων του λαού της".

Συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε

Κάνοντας απολογισμό της τριετίας που η ΔΑΣ βρέθηκε στην αντιπολίτευση στο δήμο, η δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Σοφία Θωμάρεη,σημείωσε ότι η ΔΑΣ αντιστάθηκε στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων των παρεχόμενων από το δήμο υπηρεσιών, στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών που έχει φτάσει στο 42%, στη λειτουργία μπαρ δίπλα σε σχολεία και σπίτια, κατάγγειλε την αδιαφορία για τα θέματα υγείας, την εξάπλωση των ναρκωτικών, για τη διάλυση των πολιτιστικών επιτροπών και την αντικατάστασή τους από την Πολιτιστική Επιχείρηση και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για το ότι επέτρεψε να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Καταλήγοντας τόνισε: "Μπορούμε να σας κοιτάζουμε στα μάτια ίσια. Να αγγίζουμε την καρδιά και την ψυχή σας και να σας πούμε: Δε σας γελάσαμε. Σας δίνουμε το χέρι να συνεχίσουμε το δρόμο που χαράξαμε για το 1998, το 2000, το αύριο".

Ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπ. Χαλβατζής, στο χαιρετισμό του, σημείωσε μεταξύ άλλων: "Ξεκινάμε έχοντας ούριο άνεμο και αυτός είναι η προηγούμενη δράση μας. Εχουμε κάνει ένα καλό έργο που φαίνεται. Επαθλο του κερατσινιώτικου λαού μετά τις εκλογές θα είναι μία δήμαρχος που θα στέκεται δίπλα στους αγώνες του και μαζί με τους άλλους δημάρχους που φιλοδοξούμε να εκλεγούν σε άλλους δήμους, θα παλέψουν δραστήρια για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά".

Παρουσιάζοντας την Ελένη Παπαδοπούλου, ο Δ. Μουρίκης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, τόνισε μεταξύ άλλων: "Δύναμη, διάθεση, εμπειρία, αγωνιστικότητα, καταξίωση πρέπει να έχουν τα πρόσωπα που μπαίνουν μπροστά. Ολα αυτά τα διαθέτει η Ελένη".

Μίλησαν ακόμα ο Αγγ. Αναστασίου, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο Π. Χρήστος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου και ο Δ. Κουτζής, εκ μέρους των νέων της ΔΑΣ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι Π. Σαλπέας,υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας, επικεφαλής της Κίνησης "Δημοκρατική Ενότητα", Ν. Μπεάζογλου, επικεφαλής της Κίνησης "Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση Δραπετσώνας",η επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη,η δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου και επικεφαλής της Κίνησης "Ανθρώπινη Πόλη" Εύη Καρακώστα,ο ζωγράφος Π. Ελευθερίου,ο Μπ. Χαραλαμπίδης από το ΤΕΕ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου Ευ. Λιβαδά,ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σ. Κωτσαντής και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων του Κερατσινίου.

Επίτιμοι δήμαρχοι Βύρωνα

Δύο προσωπικότητες, ο Δημήτρης Νικολαϊδης και ο Αχιλλέας Γεωργούτσος, οι οποίοι σημάδεψαν με την προσφορά τους, ως δημοτικοί άρχοντες, αλλά και ως συνειδητοί πολίτες, τη ζωή της κοινωνίας του Βύρωνα, θα ανακηρυχτούν επίτιμοι δήμαρχοι της πόλης.

Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο δήμαρχος Νίκος Ρογκάκος και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο "Λουίζα".

ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Να είμαστε όλοι εκεί

Σε συμβολική περικύκλωση του οικοπέδου της ΔΕΗ στο τρίγωνο Λάμψα - Φλώρου - Τριφυλλίας, προχωρούν οι κάτοικοι των Ανω Αμπελοκήπων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και μαζικοί φορείς της περιοχής, αύριο Τετάρτη στις 6.00 το απόγευμα.

Ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης και των τριών τελευταίων ελεύθερων χώρων, οικόπεδα ΔΕΗ - ΚΑΠΑΨ - Λαμπρόπουλου, συνεχίζει να είναι υπαρκτός. Μεθοδεύεται η ανέγερση μεγαθηρίου της ΔΕΗ, κτιρίου Δημόσιας Διοίκησης και συγκροτήματος κτιρίων για τη στέγαση Διοικητικών Δικαστηρίων. Με τον αγώνα μας, τονίζουν οι κάτοικοι, τη συμμετοχή μας στη συμβολική περικύκλωση του οικοπέδου μπορούμε να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της συνοικίας μας. Να είμαστε όλοι εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ