Ο ίδιος ο διαιτητής παραποίησε την απόφαση για τη σύμβαση πλεκτικής! Ο ΟΜΕΔ παραδέχεται την παρανομία, αλλά ουσιαστικά τη συγκαλύπτει
Την πρωτοφανή στα χρονικά παραποίηση της Διαιτητικής Απόφασης για τους εργαζόμενους στην πλεκτική για το '97 - παραποίηση που έγινε μέσα απ' τον ΟΜΕΔ - καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.Στη Διαιτητική Απόφαση 29/1997 είχε καθοριστεί ότι θα δοθούν στους εργαζόμενους αυξήσεις 3,25% από 1-1-97, ωστόσο από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκε, κυκλοφορούσαν φήμες για εκτεταμένη παραβίασή της από εργοδότες, ενώ κυκλοφορούσαν στις επιχειρήσεις διάφορα "πρακτικά διαιτησίας", όπου παραποιούνταν η ημερομηνία έναρξης της ισχύος της.
Η Ομοσπονδία κατάγγειλε την παραποίηση και σε έγγραφό της προς το υπουργείο Εργασίας επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής της Διαιτητικής Απόφασης και με άλλο έγγραφο προς τον ΟΜΕΔ ζητούσε να της δοθούν επίσημα τα πρακτικά της Διαιτησίας.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας των Αγ. Αναργύρων, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης "Δήμητρα" κατέθεσε έγγραφο, όπου ήταν παραποιημένο το σημείο έναρξης ισχύος της Διαιτητικής Απόφασης.
Στις 6 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα με το ΔΣ του ΟΜΕΔ και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "έκπληκτοι οι εκπρόσωποι της ΟΕΚΙΔΕ πληροφορήθηκαν ότι κυκλοφορούν τρία πλαστά πρακτικά, αλλά συνάντησαν την άρνηση του προέδρου και του ΔΣ του ΟΜΕΔ να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια. Μάλιστα ο ΟΜΕΔ αρνήθηκε να παραδώσει και πάλι επίσημο αντίγραφο της Διαιτησίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευθύντρια του ΟΜΕΔ κ. Βελισαρίου ενώπιον του ΔΣ του ΟΜΕΔ, επισήμανε ότι η "παρέμβαση στα πρακτικά έγινε από τον ίδιο τον διαιτητή κ. Μουρούτη", πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ".
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ στην ίδια συνάντηση παραδέχτηκε ότι το αντίγραφο που έχει στα χέρια της η ΟΕΚΙΔΕ είναι το γνήσιο και υπαινίχθηκε ότι τα υπόλοιπα είναι παραποιημένα και αποτελούν αποτέλεσμα αξιόποινης πράξης. Ωστόσο - συνεχίζει - ο ΟΜΕΔ αντί να στείλει τα γνήσια πρακτικά, απέστειλε 3 διαφορετικά, ισχυριζόμενος ότι θεωρεί γνήσιο το ένα, που και σε αυτό είναι παραποιημένη η έναρξη ισχύος!
Μετά τα παραπάνω, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι "η Διαιτητική Απόφαση είναι σαφέστατη και πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως. Σημειώθηκε καταφανής και εκτεταμένη παραποίηση πρακτικών που υπογράφονται από τα συμβαλλόμενα στη Διαιτητική Απόφαση μέρη. Πρέπει να διωχτούν ποινικά όσοι εμπλέκονται στην παραπάνω παραποίηση. Στην παραποίηση εμπλέκονται άμεσα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Πλεκτού Ενδύματος, ο διαιτητής κ. Μουρούτης και συνολικά ο ΟΜΕΔ".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη συνεταιριστική επιχείρηση ΑΓΝΟ,μετά τη συνεχιζόμενη αδράνεια που έχουν επιδείξει τα εργοστασιακά σωματεία απέναντι στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες και αγωνιούν για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς κυβέρνηση και διοίκηση επιμένουν στην ίδια καταστροφική πολιτική.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα τονίζει: "Εμείς που αποτελούμε τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ενωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ΑΓΝΟ, διαπιστώνοντας για ακόμη μία φορά την εγκληματική αδράνεια των σωματείων μας, καθώς και την περίεργη στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων και κατανοώντας τις δύσκολες ώρες που περνά η Ενωση καθώς και τους κινδύνους που διατρέχει η εργασία μας, αποφασίσαμε τη συγκρότηση "Επιτροπής Αγώνα" για να αγωνιστούμε ώστε να μην έχει και η δική μας η Ενωση την τύχη των δεκάδων άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων".
Στόχος της Επιτροπής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι: Η υπεράσπιση και ενίσχυση του Συνεταιριστικού χαρακτήρα της Ενωσης. Ο αγώνας για την αναπτυξιακή πορεία του εργοστασίου ενάντια στις επιλογές που οδηγούν στο περιθώριο και τον μαρασμό.
"Είμαστε αποφασισμένοι - συνεχίζει - και θα παλέψουμε μαζί με τους αγρότες (παραγωγούς) κόντρα στα σχέδια της διοίκησης και της πολιτείας που με μοχλό την ΑΤΕ, οδηγούν εργαζόμενους και παραγωγούς στην εξαθλίωση". Αμεσες επιδιώξεις της επιτροπής είναι: Η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών στους εργαζόμενους. Η καταβολή των υποχρεώσεων της Ενωσης προς τους παραγωγούς ώστε να δημιουργηθεί κλίμα επανάκαμψης, όλων αυτών που έχουν φύγει. Το άμεσο "σπάσιμο" της σύμβασης με τη "Δορκάς ΑΕ". Αμεση έναρξη της χρηματοδότησης προς το ΑΓΝΟ με την προϋπόθεση ότι στο εξής βασικό λόγο στη διαχείριση θα έχουν οι εργαζόμενοι.
Απειλές κατά της ζωής τους δέχτηκαν, μέσω ανώνυμων τηλεφωνημάτων, συνδικαλιστικά στελέχη του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά και της Ενωσης Καφεζυθοζαχαροπλαστειών Πειραιά,αν δε σταματήσουν να κάνουν ελέγχους σε διάφορα εστιατόρια και μαγαζιά του Πειραιά!
Τα παραπάνω καταγγέλλουν τα δυο σωματεία με ανοιχτή τους επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης,τον υπουργό Εργασίας,το διευθυντή Αστυνομίας Πειραιά και στους Συνδέσμους Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων.Οπως αναφέρεται στην επιστολή, από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Οι ενέργειες των σωματείων κοινοποιήθηκαν σ' όλους τους εργοδότες, ωστόσο μια μερίδα από αυτούς δυσανασχέτησε! Αυτή η μερίδα των εργοδοτών προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους συνδικαλιστές, ζητώντας τους ακόμα και να παραιτηθούν από τις διοικήσεις των σωματείων!
"Είναι ικανοί να βάλουν πληρωμένους μπράβους - όπως μας αναφέρθηκε με ανώνυμα τηλεφωνήματα - και με 300.000 χιλιάδες δραχμές μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε απόπειρες δολοφονίας",τονίζεται στην επιστολή των σωματείων. "Επειδή - συνεχίζουν - γνωρίζουμε το ποιόν μιας μερίδας εργοδοτών, ξέρουμε ότι είναι ικανοί να φτάσουν στην υλοποίηση των παραπάνω απειλών. Γι' αυτό ενημερώνουμε τις παραπάνω υπηρεσίες. Επίσης καλούμε τα εργοδοτικά σωματεία και την πλειοψηφία των εργοδοτών να καταδικάσουν τις ενέργειες ορισμένων συναδέλφων τους". Τέλος, τα σωματεία σημειώνουν στην επιστολή τους ότι οι διοικήσεις τους όχι μόνο δε θα τρομοκρατηθούν, αλλά θα εντείνουν περισσότερο τους ελέγχους, γιατί μόνο η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ από τον κλάδο τους στον Πειραιά αγγίζει τα 18 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο!
Στο 7,5% έφτασε η εγγεγραμμένη ανεργία τον Οκτώβρη του 1997, συνεχίζοντας ακάθεκτη την αυξητική της πορεία
Αυξήθηκε η εγγεγραμμένη ανεργία τον μήνα Οκτώβρη, φτάνοντας στο 7,5%,από 6,6% που ήταν τον Σεπτέμβρη. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ που παρουσιάζει τα σχετικά στοιχεία, αποδίδεται στην εποχικότητα... Παρ' όλα αυτά τον Οκτώβρη του 1996, η ανεργία ήταν στο 7,11%,σημάδι ότι η αύξησή της δεν μπορεί να σταματήσει, παρά τα ευχολόγια της κυβέρνησης που επικαλείται την αύξηση της απασχόλησης για να δικαιολογηθεί.
Συνολικά, οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ τον Οκτώβρη, έφτασαν τις 220.310!Δηλαδή 27.187 περισσότεροι από τον Σεπτέμβρη που ήταν 193.123.Τον Οκτώβρη του 1996, πριν ένα χρόνο, ο αριθμός των ανέργων ήταν 173.156.Η αριθμητική αύξηση φέτος, για τον μήνα Οκτώβρη ήταν 47.154 άνεργοι!
Τον Οκτώβρη, έγιναν επίσης 45.767 απολύσεις, δηλαδή απολύονταν περίπου1.830 εργαζόμενοι κάθε εργάσιμη μέρα, ένας από τους μεγαλύτερους μέσους όρους απολύσεων που έχει παρουσιαστεί τον τελευταίο καιρό.
Από τις 220.310 άνεργους, οι 94.641 ήταν άνδρες και οι 125.669 ήταν γυναίκες. Από αυτούς επιδοτούνται 96.621 και οι υπόλοιποι είναι μακροχρόνια άνεργοι. Το εργατικό δυναμικό εμφανίζεται αυξημένο για άλλη μια φορά, φτάνοντας τα 2.930.846.
Εργοδοτικοί συνδικαλιστές κλείδωσαν μέλη της "Ενότητας" μέσα στο κατάστημα και χρειάστηκε η παρέμβαση του ΕΚΘ και της Αστυνομίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Είδαμε να συμβαίνει και αυτό. Μέλη της διοίκησης του εργοδοτικού σωματείου και άνθρωποι της επιχείρησης του ΜΑΚΡΟ Θεσσαλονίκης, την περασμένη Δευτέρα, κλείδωσαν στην πτέρυγα όπου βρίσκονται τα γραφεία του σωματείου, για δύο και πλέον ώρες, συνδικαλιστές της παράταξης "Ενότητα Εργαζομένων στα ΜΑΚΡΟ"!
Το πρωτοφανές γεγονός συνέβη όταν οι συνδικαλιστές της "Ενότητας" - ενόψει της γενικής συνέλευσης που θα γίνει την Κυριακή 7 Δεκέμβρη - ζήτησαν ενημέρωση για τα οικονομικά του Σωματείου, να υπάρχει πρόσβαση στα γραφεία για όλους τους εργαζόμενους και να ανοίξει ο πίνακας ανακοινώσεων. Η πλειοψηφία της Διοίκησης απάντησε αρνητικά και όταν οι συνδικαλιστές επέμειναν, κάλεσε σε βοήθεια τα στελέχη της επιχείρησης και από κοινού τους κλείδωσαν μέσα στην πτέρυγα, αφού προηγουμένως φρόντισαν να διακόψουν και την ηλεκτροδότηση στο χώρο!
Μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και την επέμβαση της Αστυνομίας απελευθερώθηκαν οι όμηροι συνδικαλιστές!
Με ανακοίνωσή της η "Ενότητα Εργαζομένων στα ΜΑΚΡΟ" καταγγέλλει τη φασιστική ενέργεια, καθώς και τους εκβιασμούς που ασκούνται στο προσωπικό για να ψηφίσει τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη συνέλευση, απαιτώντας να σταματήσει η παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης.