ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
"Χαράτσι" 30% στα επαγγελματικά και τα τρακτέρ
  • Αιφνιδιαστική τροπολογία για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας σε επαγγελματικά οχήματα και μοτοσικλέτες
  • Μέχρι και 400% πάνω τα τέλη κυκλοφορίας του 1998 για τους... έχοντες και κατέχοντες αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού

Αυξήσεις 30% στα τέλη κυκλοφορίας των επαγγελματικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, τρακτέρ και μοτοσικλετών επιβάλει η κυβέρνηση με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με στόχο τη συγκέντρωση 7,6 δισεκατομμυρίων δραχμών, η κυβέρνηση δε διστάζει να επεκτείνει τη φορομπηχτική πολιτική της σε ευρεία στρώματα επαγγελματιών που διατηρούν ιδιωτικής χρήσης οχήματα, ενώ από τη φορολαίλαπα δε γλιτώνουν ούτε οι πολυπαθείς αγρότες. Με την ίδια τροπολογία αυξάνονται κατά 100% τα τέλη κυκλοφορίας για τα αλλοδαπά φορτηγά. Με βάση το άρθρο 15 του νόμου 2367/53 όπως ισχύει, τα νέα τέλη κυκλοφορίας, διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση τι ισχύει μέχρι σήμερα):

  • Αυτοκίνητα φορτηγά, ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα, μπετονιέρες 16 (12,5) δραχμές το κιλό ωφέλιμου φορτίου.
  • Τρακτέρ 325 (250) για κάθε ίππο ισχύος.
  • Αυτοκίνητα λεωφορεία 1.625 (1.250) δραχμές η θέση.
  • Μοτοσικλέτες τρίκυκλες φορτηγοί 16 (12,5) δραχμές για κάθε κιλό ωφέλιμου φορτίου.
  • Αυτοκίνητα - γερανοί που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες 1.138 (875) δραχμές για κάθε ίππο ισχύος του κινητήρα.
Τα επιβατικά

Στο μεταξύ σημαντικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ή ΙΧ μέχρι 785 κυβικά, για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών άρχισε ήδη την αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων. Το σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας οι κάτοχοι των ΙΧ θα το προμηθεύονται και φέτος από τις τράπεζες.

Αυτή τη φορά όσοι είναι ιδιοκτήτες οχημάτων από 51 έως 785 κυβικών (μοτοσικλέτες ή ΙΧ), θα κληθούν να καταβάλουν ποσά που θα είναι αυξημένα από100% μέχρι και 400% σε σχέση με πέρσι, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει από φέτος την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας που ίσχυε μέχρι πέρσι για τις παραπάνω κατηγορίες οχημάτων και να δημιουργήσει δύο νέες κατηγορίες σημάτων. Ετσι, οι κάτοχοι μοτοσικλετών ή ΙΧ από 51 μέχρι 785 κυβικά, αντί 2.000 δρχ. θα πληρώσουν φέτος 4.000 ή 10.000 δρχ. ανάλογα με την περίπτωση.

Να θυμίσουμε ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας του 1998 το αργότερο μέχρι και την 31η Γενάρη 1998,από τα υποκαταστήματα των τραπεζών Αγροτική, Εθνική, Ιονική και Alpha Πίστεως. Για περιπτώσεις λαθών στα έντυπα του υπουργείου Οικονομικών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες).

Τα σήματα διακρίνονται φέτος σε 7 κατηγορίες, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, που είναι οι εξής:

  • 2.500 δραχμές, τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας οχήματα, δηλαδή τα "παπάκια" και άλλες μικρού κυβισμού μοτοσικλέτες (μέχρι 50 κυβικά).
  • 4.000 δραχμές, για οχήματα από 51 μέχρι 300 κυβικά (έναντι 2.000 δρχ. πέρσι).
  • 10.000 δραχμές, για οχήματα 301 μέχρι 785 κυβικά (3-5 φορολογήσιμοι ίπποι), έναντι 2.000 δρχ. πέρσι.
  • 25.000 δραχμές, για οχήματα από 786 μέχρι 1.357 κυβικά (6-9 ίπποι).
  • 45.000 δραχμές, για οχήματα από 1.358 μέχρι 1.928 κυβικά (10-13 ίπποι).
  • 100.000 δραχμές, για οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κυβικά (14-16 ίπποι).
  • 130.000 δραχμές, για οχήματα από 2.358 κυβικά και πάνω (17 ίπποι και πάνω).

Σημειωτέον, ότι μετά την παρέλευση της 31ης Γενάρη που λήγει η προθεσμία, το σήμα θα χορηγείται με πρόστιμο και θα αφαιρούνται οι πινακίδες από τα οχήματα που θα κυκλοφορούν χωρίς αυτό. Τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές, είναι ίσα με τα ποσά των τελών που αντιστοιχούν στον κυβισμό του οχήματος. Δηλαδή, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ 1.400 κυβικών δε διαθέσει μέχρι 31 Γενάρη το τελόσημο αξίας 45.000 δραχμών, θα υποχρεωθεί να πληρώσει συνολικά 90.000 δραχμές (45.000 δραχμές για τα τέλη κυκλοφορίας και 45.000 δραχμές πρόστιμο).


ΚΚΕ
ΟΧΙ στη διάλυση του ΙΓΜΕ

Παρέμβαση του Κόμματος με Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή

Την καλύτερη αξιοποίηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στην οποία οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις όχι απλώς δεν προχώρησαν, αλλά αντίθετα υπονόμευσαν τη λειτουργία του, ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, ανακαλώντας την απόφασή της για διάλυση ουσιαστικά του Ινστιτούτου. Συγκεκριμένα, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προς την υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές Μπάμπης Αγγουράκης, Αποστόλης Τασούλας και Σταύρος Παναγιώτου αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραπέρα συρρίκνωση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) του μοναδικού γεωλογικού ινστιτούτου του δημόσιου τομέα, με κατάργηση αρχικά των 6 περιφερειακών μονάδων και τη μείωση του προσωπικού κατά 600 περίπου άτομα, οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυσή του. Ετσι η Κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στους μικρούς και μεγάλους "μελετητές" και εργολάβους να νέμονται απρόσκοπτα το χώρο των γεωλογικών - γεωτεχνικών έργων και να συνεχίσουν την ασυδοσία τους οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες που τουλάχιστον στις περιπτώσεις της Μαλακάσας, της Πανεπιστημίου με το μετρό, της Εγνατίας δεν ανταποκρίθηκαν. Η συνεισφορά του ΙΓΜΕ στην έρευνα του υπεδάφους της χώρας μας στα 45 χρόνια λειτουργίας του ήταν σημαντική. Αυτό αποδεικνύεται από την πληθώρα των εντοπισμένων συγκεντρώσεων και κοιτασμάτων σε μεταλλικά ορυκτά, σε ενεργειακά ορυκτά, σε βιομηχανικά και αδρανή ορυκτά, σε υπόγεια και επιφανειακά νερά κλπ.

Βέβαια οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν στο έπακρο τις δυνατότητας του ΙΓΜΕ, το οποίο απασχολήθηκε από τις κυβερνήσεις στο δυσμενέστερο και μη κερδοφόρο τμήμα του ορυκτού πλούτου, αφήνοντας την έρευνα των πλούσιων κοιτασμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα πλούσια κοιτάσματα των βωξιτών, των μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων, τους λευκόλιθους κ. ά. Το ΙΓΜΕ απασχολούνταν σε τομείς που δεν είχαν ενδιαφέρον για την ιδιωτική πρωτοβουλία κύρια γιατί δεν άφηναν κέρδος.

Με δεδομένο ότι το έργο του ΙΓΜΕ, του μοναδικού εθνικού φορέα έρευνας του υπεδάφους της χώρας, είναι απαραίτητο για την έρευνα και ερμηνεία των γεωλογικών φαινομένων, την έρευνα, αξιολόγηση και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, την εξασφάλιση επάρκειας νερού για ύδρευση και άρδευση, για την προστασία του περιβάλλοντος κλπ. ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός:

  • Εάν θα ανακαλέσει την απόφασή της για κατάργηση των παραρτημάτων του Ινστιτούτου και τη μείωση του προσωπικού και θα πάρει μέτρα για τη διεύρυνση του ερευνητικού του αντικείμενου, την ορθολογική αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου και υλικοτεχνικού δυναμικού και την παραπέρα ενδυνάμωσή του;
  • Γιατί το ΙΓΜΕ δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που έπρεπε και μπορούσε στην κατασκευή των μεγάλων έργων - Εγνατία Οδός, Αεροδρόμιο Σπάτων, μετρό της Αθήνας κ. ά.;
  • Ποιες είναι συνολικά και ολοκληρωμένα οι θέσεις και οι προθέσεις της κυβέρνησης για το ΙΓΜΕ, αλλά και για τον τομέα της έρευνας που έχει σαν αντικείμενο;".


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ