ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις από την εφαρμογή της

Μιλούν στο "Ρ" επώνυμοι παράγοντες του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου

Ο "Ρ" είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος, που συμμετείχαν στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία, εκδήλωσης - συζήτησης για τη Συνθήκη Σένγκεν, που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη, 20 Νοέμβρη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Σήμερα φιλοξενούμε τις απόψεις πολιτικών που δέχτηκαν να απαντήσουν στην ερώτησή μας "Πώς η Συνθήκη Σένγκεν θα επηρεάσει τη ζωή των πολιτών της χώρας μας". Μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους, νομίζουμε ότι συμβάλλουμε στην αντικειμενικότερη ενημέρωση.

Κίνδυνοι για τις ατομικές ελευθερίες

Ο ποινικολόγος και πρώην υπουργός Γ. Α. Μαγκάκης μάς είπε τα εξής: "Η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, κινδύνους δηλαδή σε βάρος των ατομικών ελευθεριών. Επομένως, μας αναμένουν κάποιες φουρτούνες και κάποιες περιπέτειες. Και γι' αυτό το λόγο θεωρώ ότι πρέπει να προετοιμαστούμε - ιδίως μάλιστα χαίρομαι που ο Δικηγορικός Σύλλογος παίρνει σήμερα την πρωτοβουλία - να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα όργανα για να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την εφαρμογή αυτής της συνθήκης. Και ήδη έχω συνεννοηθεί με τον φίλο τον Στρατή Κόρακα,να προτείνουμε αυτή την ιδέα της συγκρότησης ενός οργάνου, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή και σε περίπτωση που δούμε ότι κάποιος πολίτης υφίσταται κακοποίηση στον ατομικό του βίο και στ' ατομικά ανθρώπινα δικαιώματά του να μπορούμε να του παρέχουμε συμπαράσταση. Πρώτα και κύρια στα ανθρώπινα δικαιώματά του και στους θεσμούς του κράτους δικαίου". Σε σχέση με μορφές αντίδρασης στη Σένγκεν σημείωσε: "Φυσικά, πάντα στο πλαίσιο της λειτουργίας της δημοκρατίας, το μυαλό θα πάει ίσως στη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος. Αλλά έχω την εντύπωση ότι μέχρι στιγμής στον τόπο μας δεν έχουμε εισαγάγει το θεσμό του δημοψηφίσματος για την επίλυση μεγάλων θεμάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος, και δεν ξέρω αν η κοινή γνώμη στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετά διαφωτισμένη. Είναι λειψά ενημερωμένη και έχει, δε, παρέμβει ένας άλλος παράγοντας, ο παράγοντας της ερμηνείας της Σένγκεν από τη μεριά της "Αποκάλυψης του Ιωάννη", που νομίζω ότι τα πράγματα περιπλέκονται".

Υπερεθνικός μηχανισμός καταστολής

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Τ. Παππάς δήλωσε: "Το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η συμμετοχή δεν είναι βεβαίως ενδιαφέρουσα γιατί περνάμε ένα μεταβατικό στάδιο. Θα ελπίζουμε σε περισσότερες συμμετοχές στα χρόνια που έρχονται. Με αφετηρία τη Διακυβερνητική του Αμστερνταμ και τη συγκέντρωση εκεί των προοδευτικών διανοουμένων όπως και στο Λουξεμβούργο είναι η συγκέντρωση των εργαζομένων - ανέργων. Νομίζω ότι δεν μπορεί παρά να έχουμε ανατροπές με το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον το οποίο δημιουργείται. Η Σύμβαση Σένγκεν είναι ένας υπερεθνικός μηχανισμός καταστολής εναντίον κάθε προοδευτικού ανθρώπου, όπου παλιά ο κομμουνιστής ήταν και εγκληματίας, σήμερα όπου λένε εγκληματίας εννοούν τον πολιτικό αντίπαλο και εφαρμόζουν βεβαίως όλες τις αρχές του ρατσισμού. Αυτός ο μηχανισμός καταστολής είναι αντίστοιχος της βίας μιας ολιγαρχίας ευρωπαϊκής, η οποία ακούει στο όνομα εκπρόσωποι του τραπεζικού και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Η Σύμβαση είναι η πολιτική αντίληψη αυτών των κοινωνικών δυνάμεων της οικονομικής ολιγαρχίας". Απαντώντας στην ερώτηση, τι μπορεί να γίνει ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες και να αντιδράσουν οι πολίτες, ο Τ. Παππάς υπογράμμισε: "Πιστεύω μόνο στις δυνάμεις της ανατροπής και αυτές είναι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης. Ετσι εννοώ και την παγκοσμιοποίηση εγώ".

Ωθηση στον αγώνα για τη μη εφαρμογή τους

Μιλώντας με τον βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη,μας είπε: "Η Συνθήκη αυτή θα επηρεάσει τους πολίτες της χώρας παρά πολύ αρνητικά. Το έχουμε πει και εμείς και άλλοι και στους Ελληνες εργαζόμενους και στους ξένους και γενικότερα είναι μια σοβαρή επίθεση σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί φέρνει στο προσκήνιο ανθρώπους που κατεξοχήν δουλεύουν τα ζητήματα. Μιλάμε για τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, για δικηγόρους και επιστήμονες που γνωρίζουν πολύ καλά και τους νόμους της χώρας και το επίπεδο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που έχουν αγωνιστεί για τα θέματα αυτά και πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι με αυτή την πρωτοβουλία θα πάρει νέα ώθηση ο αγώνας για τη μη εφαρμογή της Συνθήκης".

Να μάθει ο λαός το περιεχόμενο της Συνθήκης

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κατσαρός,σημείωσε: "Νομίζω ότι είναι μια σοβαρή προσπάθεια. Είναι επιβεβλημένο ο ελληνικός λαός να μάθει το περιεχόμενο της Συνθήκης του Σένγκεν. Και νομίζω ο νομικός κόσμος θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει θέση γιατί πιστεύω ότι διακινδυνεύονται πολλά από τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών".

Πολύ οδυνηρές οι συνέπειες

Ο ειδικός αγορητής του ΔΗΚΚΙ και βουλευτής Γ. Τσαφούλιας μάς είπε: "Η πρωτοβουλία του ΔΣΑ είναι πολύ σημαντική. Η Συνθήκη του Σένγκεν οπωσδήποτε θα επηρεάσει τη ζωή των πολιτών. Πρόκειται για μια Συνθήκη η οποία διασφαλίζει τη λειτουργία και τη διατήρηση του τραπεζικού κατεστημένου της ΕΕ. Και όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σχέση, γιατί ο πονοκέφαλος των τραπεζιτών είναι οι άνεργοι. Τα 18 εκατομμύρια άνεργοι. Επειδή ο κίνδυνος να ανάψει η θρυαλλίδα του κινήματος των ανέργων, χωρίς να προσδιορίζεται χρόνος, είναι ένας φόβος. Γι' αυτό το λόγο φτιάξανε και τη Συνθήκη του Σένγκεν. Ως εισηγητής του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή αγωνίστηκα εναντίον της Συνθήκης αυτής. Την καταψηφίσαμε και πιστεύω ότι θα έχει πολύ οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό και για τα ατομικά δικαιώματα και τα συλλογικά που επηρεάζει πάρα πολύ".

Να πιέσουμε να ακυρωθεί η Συνθήκη

Ο πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της Συνθήκης Σένγκεν, Δ. Μηλιαράκης,απαντώντας στην ίδια ερώτηση μάς είπε: "Η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη, όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι καθυστερημένη. Τέτοιου είδους ενέργειες έπρεπε να είχαν γίνει και με άλλους φορείς πριν ψηφιστεί και να ασκούνταν τότε πιέσεις. Αλλά και τώρα που γίνεται έχει νόημα, γιατί πρέπει να πιέσουμε να ακυρωθεί γιατί η Συνθήκη αυτή κυρώθηκε μόνο με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή με 142 ψήφους και όχι τουλάχιστον 151. Οπότε η ενέργεια του Δικηγορικού Συλλόγου, αν θέσει το θέμα και σε αυτή τη βάση, έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, που έχει τέτοιου είδους αντικείμενο". Για το πώς θα επηρεάσει τη ζωή των πολιτών, απάντησε: "Η Συνθήκη του Σένγκεν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη και είναι ένα εργαλείο στα χέρια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που αστυνομεύει τους Ευρωπαίους πολίτες και να αντιμετωπίσει ένα μελλοντικό κοινωνικό ηφαίστειο που αναμένεται να ξεσπάσει με μαθηματικό τρόπο εφόσον η ανεργία αυξάνει, η ένδεια από κάθε άποψη, πνευματική και πολιτιστική και ηθική, διογκώνεται και δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιδράσουν. Και η Συνθήκη του Σένγκεν έχει αυτό το αντικείμενο να αστυνομεύει, να μπορεί να ανακόψει ένα τέτοιο ρεύμα αντίδρασης απέναντί του".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Ανεπαρκής, άνιση και αντιφατική η κοινοτική πολιτική

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ανεπάρκεια, τις ανισότητες και τις αντιφάσεις της κοινοτικής πολιτικής για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπογράμμισε ότι "η κατ' αρχήν θετική έκθεση του εισηγητή για το κρίσιμο θέμα της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, χαρακτηρίζεται και αυτή από κενά και αντιφάσεις". Και συνέχισε: "Πουθενά δεν αναφέρει ότι γεγονότα εξωτερικής πολιτικής, εμπλοκών, που έχουν διάφορες περιφέρειες της Κοινότητας, επιδρούν αρνητικά στη συνοχή, στην ανάπτυξή τους και, επομένως, προς την κατεύθυνση της ισότητάς τους με τις άλλες περιφέρειες. Αναφέρω, π.χ., το παράδειγμα της Ελλάδας: Γεγονότα στο Αιγαίο, τουρκική επιθετικότητα, εξοπλισμοί ανόητοι, επικίνδυνοι - υπό την έμπνευση και την αιγίδα του αμερικάνικου παράγοντα - που επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη ορισμένων περιοχών και ιδιαίτερα των νησιών του Αιγαίου. Περιφέρειας από τις πιο φτωχές της Ελλάδας και ακόμα περισσότερο της ΕΕ, που ο εισηγητής παραλείπει να συμπεριλάβει στις ανάλογες, σαν τη Μαδέρα και τις Αζόρες, περιοχές στα ειδικά μέτρα ενίσχυσης για την ανάπτυξή τους, ενώ έχουν και το χαρακτηριστικό της υπερπεριφερειακότητας, ίση ή μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της ΕΕ".

"Δεύτερο, δεν αναφέρεται στην άνιση κατανομή των κατά τα άλλα λίγων κονδυλίων", σημείωσε και τόνισε: "Αυξάνονται τα κονδύλια προκειμένου για τη Γερμανία και την Ισπανία για την περίοδο '94 - '99 κατά 45% και 20%, αντίστοιχα, ενώ μειώνονται για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, κατ' εξοχήν φτωχές χώρες της Κοινότητας κατά 17% και 20%".

"Τρίτον, πρόσθεσε, μου κάνει εντύπωση ότι δε σημειώνει πουθενά το πού πρέπει να πάνε αυτά τα κονδύλια. Γιατί, π.χ., στην Ελλάδα, και το γνωρίζει η Κομισιόν, πάνε για αβδηριτισμούς, για ανέγερση Μεγάρων Μουσικής, που δε συντελούν ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στην απασχόληση, ούτε πολύ περισσότερο μπορούν να θεωρηθούν παραγωγικές επενδύσεις".

"Επομένως, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα έπρεπε να συμπληρωθεί αυτή η έκθεση ή με τροπολογίες ή σε άλλη ευκαιρία και κυρίως για να εκπληρώσουμε αυτό που υπογραμμίζει πολύ σωστά η ίδια η έκθεση ότι τα κονδύλια που διατίθενται δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας πραγματικής οικονομικής, κοινωνικής συνοχής. Αν υποτεθεί ότι το είδος της ΕΕ πολυεθνικών και άλλων συμφερόντων θα ήθελε ή θα μπορούσε, αντίθετα με το χαρακτήρα της, να επιδιώξει την πραγμάτωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής χωρών και περιφερειών αντί της αλαζονικής ηγεμονίας των διαπλεκόμενων πολιτικοοικονομικών συγκροτημάτων που κυριαρχούν στην ΕΕ".

Την Τρίτη η ημερίδα

Με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και για τη Συμφωνία Σένγκεν αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων για τους από δω και πέρα τρόπους αντίδρασης, η Επιτροπή για τη μη Εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: "Η Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η εργατική τάξη" την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 1997, στις 6.00 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, Πατησίων 89, στην Αθήνα.

Στην Ημερίδα έχουν προσκληθεί τα κόμματα, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις, πανεπιστημιακοί, γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και της πολιτικής και άτομα τα οποία κατά καιρούς έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ