ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Είναι αυτοί που κάθε λίγο και λιγάκι θυμούνται τη νεολαία. Αλλοτε με θαυμασμό, σαν να ανακάλυψαν και πάλι την Αμερική και άλλοτε με φόβο και δέος, σαν να πρόκειται για κανένα άγνωστο αντικείμενο που τους ήρθε από το διάστημα. Λες και η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι δε ζουν καθημερινά σε αυτήν την κοινωνία, δεν είναι παρόντες σε ό,τι συντελείται. Και αυτοί λοιπόν είναι οι ίδιοι με εκείνους που θέλουν τη νεολαία να έχει συγκεκριμένες επιλογές, συγκεκριμένους προσανατολισμούς και συγκεκριμένη στάση ζωής. Τη θέλουν υποταγμένη, ενσωματωμένη και προπαντός να μην είναι... ενοχλητική.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες μετρήσεις πάνω στις απόψεις και τη συμπεριφορά της νεολαίας. Το ζητούμενο, προκειμένου να φωτογραφίσει κανείς τη σημερινή εικόνα των νέων, δεν είναι τι λένε τα διάφορα "γκάλοπ", τα οποία τις περισσότερες φορές γίνονται με στόχο να αποδείξουν κάτι που εκ των προτέρων έχει επιλεγεί για να προβληθεί. Πολλά τα συμπεράσματα που βγήκαν. Αφήνουμε στην άκρη την αξιοπιστία των συγκεκριμένων μετρήσεων, το κατά πόσον τηρήθηκαν οι κανόνες που πρέπει να διέπουν μια δημοσκόπηση. Πόσο αντιπροσωπευτικό ήταν το δείγμα ή αν τα ερωτηματολόγια με τον τρόπο που ήταν καταρτισμένα δεν οδηγούσαν και σε προκαθορισμένες απαντήσεις...

****

Πάμε λοιπόν στο περιεχόμενο των απαντήσεων, που συνθέτουν, όπως λένε, το πορτρέτο, την εικόνα της σημερινής νέας γενιάς. Εσπευσαν διάφοροι να πανηγυρίσουν: "Επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες", "τάσεις νεοσυντηρητισμού", "κοντά στην οικογένεια μακριά από την πολιτική", "ναι στην απέλαση των παράνομων μεταναστών", "η νεολαία δεν αμφισβητεί"...

Κατ' αρχήν παρουσιάζονται ως "επιστροφή", προσανατολισμοί της νεολαίας που στον ένα ή στον άλλο βαθμό πάντα υπήρχαν, αλλά για λόγους εντυπωσιασμού και "τεκμηρίωσης" των συμπερασμάτων που από τα πριν έχουν βγάλει προβάλλονται ξεχωριστά. Για να αποδείξουν λοιπόν π.χ. ότι η νεολαία "συντηρητικοποιείται" προβάλλουν την πίστη της στην οικογένεια, λες και είναι καινούριο. Για να αποδείξουν ότι η νεολαία αποστρέφεται την πολιτική, προβάλλουν την άποψη, που καταγράφηκε, ότι οι νέοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική που εφαρμόζεται, δηλαδή από την κυρίαρχη, την κυβερνητική πολιτική, λες και θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, να δηλώνουν δηλαδή ικανοποιημένοι με την πολιτική της ανεργίας, των κλειστών οριζόντων για τους νέους, της περιθωριοποίησής τους.

*****

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η σημερινή νέα γενιά βρίσκεται στο επίκεντρο της κυρίαρχης προπαγάνδας. Επενδύουν και στη ζωή της και στη συνείδησή της. Τους νέους δεν τους θέλουν μόνο καταναλωτές των προϊόντων τους, αλλά και των ιδεών τους. Πάνω τους θέλουν να χτίσουν το αύριο, να εκσυγχρονίσουν το χρεοκοπημένο σύστημά τους. Ετσι η επίθεση που τους ασκείται είναι συντονισμένη και εξελίσσεται με βάση μακροχρόνιους σχεδιασμούς. Αυτή όμως είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι οι δυνάμεις της νεολαίας, οι υγιείς δυνάμεις της αντίστασης και της αμφισβήτησης που υπάρχουν πηγαία στους νέους και λειτουργούν ως αντίρροπη δύναμη στην επίθεση χειραγώγησης που τους γίνεται. Το να καταγράφονται λοιπόν ταυτόχρονα σε μια μέτρηση γνώμης της νεολαίας και απόψεις που υποδηλώνουν συντηρητική στάση και απόψεις που εκφράζουν ριζοσπαστισμό είναι κάτι που δεν ξενίζει, είναι αναμενόμενο και καθόλου δεν είναι αντιφατικό. Εκφράζει τη διαπάλη που γίνεται στις συνειδήσεις των σημερινών νέων. Είναι ένας αγώνας που διαρκώς κρίνεται.

****

Οι νέοι, όπως επιβεβαιώνεται και από τα "γκάλοπ", αγωνιούν για το μέλλον τους, ενδιαφέρονται για τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, θέλουν να χαίρονται τη ζωή τους, ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, είναι αυστηροί κριτές των κακώς κειμένων, έχουν μια υγιή άποψη για την πολιτική παρόλο που αποστρέφονται τα κόμματα με αιχμή την πολιτική των κυβερνητικών κομμάτων, πιστεύουν σε συλλογικές μορφές έκφρασης κλπ. Ολα αυτά δείχνουν ότι ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν έχει κριθεί υπέρ της συντήρησης, κάθε άλλο μάλιστα. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη, δίνεται καθημερινά και γι' αυτό θέλουν να προκαταλάβουν την έκβασή του. Να πείσουν τους νέους ότι το μέλλον τους είναι να στοιβάζονται στις ουρές για ένα ρουσφέτι, να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το πώς θα είναι αρεστοί σε αυτούς από τους οποίους εξαρτώνται.

Θέλουν να παρουσιάσουν τη σημερινή νεολαία ως άχρωμη και άοσμη, επειδή έτσι επιθυμούν και επιδιώκουν να είναι. Λογαριάζουν όμως, "χωρίς τον ξενοδόχο". Οι δυνάμεις της νεολαίας βρίσκονται σε μια διαδικασία διαρκούς ανανέωσης και ριζοσπαστικοποίησης. Η όποια αναδίπλωση του νεολαιίστικου κινήματος δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, αφού διαρκώς καινούριοι νέοι βγαίνουν στο προσκήνιο. Μια υποχώρηση των συσχετισμών δύναμης στους χώρους της νεολαίας που παρατηρήθηκε στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, είναι μια ακόμα επιβεβαίωση των παραπάνω. Η ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς, κάθε φορά, επηρεάζεται βέβαια από τα συγκεκριμένα κοινωνικοπολιτικά πλαίσια της εποχής της, αλλά βγαίνει έξω απ' αυτά, και εδώ ακριβώς βρίσκεται η δυναμική της. Η σημερινή νέα γενιά έχει τις προϋποθέσεις να βγει από τα πλαίσια που της έχουν καθορίσει, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να χωρέσει. Και αυτό έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί και να το κάνει πράξη.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Η σημερινή νέα γενιά βρίσκεται στο επίκεντρο της κυρίαρχης προπαγάνδας. Επενδύουν και στη ζωή της και στη συνείδησή της. Τους νέους δεν τους θέλουν μόνο καταναλωτές των προϊόντων τους, αλλά και των ιδεών τους. Πάνω τους θέλουν να χτίσουν το αύριο, να εκσυγχρονίσουν, το χρεοκοπημένο σύστημά τους

ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΗΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΑΕΑ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Επίκαιρα μηνύματα απ' το Γοργοπόταμο

- Ποιο είναι το ιδιαίτερο ή τα ιδιαίτερα στοιχεία που καθιστούν την ανατίναξη του Γοργοπόταμου μεγαλειώδες αντιστασιακό γεγονός ανάμεσα σε άλλα και ποιο το μήνυμά του για το σήμερα;

- Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό, αντιστασιακό γεγονός. Ο κύριος κορμός των δυνάμεων που πήραν μέρος στην επιχείρηση και την έφεραν σε πέρας με επιτυχία, ήταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Σ' αυτήν συμμετείχε και μία μικρή δύναμη του ΕΔΕΣ, αλλά ο ΕΛΑΣ σήκωσε το σημαντικότερο βάρος της επιχείρησης. Η επιτυχία της ανατίναξης έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα, αφού ο γερμανικός στρατός καθηλώθηκε στη Μέση Ανατολή, ενώ ανέβηκε κι άλλο και το ηθικό των αγωνιστών. Ενα από τα μηνύματα που μας στέλνει σήμερα ο Γοργοπόταμος, είναι η αναγκαιότητα να βγει επιτέλους στην επιφάνεια η Εθνική Αντίσταση. Επί δεκαετίες δεν μπορούσαμε ούτε να αναφέρουμε ποιοι είμαστε. Αλλά και σήμερα όμως, η Εθνική Αντίσταση δε διδάσκεται στα σχολεία, δε μαθαίνουν οι νέες γενιές μια από τις μεγαλύτερες εποποιίες του λαού μας. Τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης είναι και σήμερα επίκαιρα, αφού τα ιδανικά και τα οράματα για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες αγωνιστές παραμένουν δυστυχώς ανεκπλήρωτα.

- Για ποιο λόγο γιορτάζεται χωριστά η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου;

- Γιατί δε συμφωνούμε με τον τρόπο που γιορτάζει την επέτειο η κυβέρνηση. Οταν οι αντιστασιακοί δεν απολαμβάνουν πραγματικής και ουσιαστικής αναγνώρισης παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις, πώς μπορούν να γιορτάσουν μαζί με την κυβέρνηση; Δεν έχει γίνει πραγματική αναγνώριση. Δεν έχει γίνει ούτε ηθική ούτε υλική αποκατάσταση των αγωνιστών. Αυτοί που θα γιορτάσουν με την κυβέρνηση την Κυριακή, έχουν μόνο μια σφραγίδα. Εμείς είμαστε ο κύριος όγκος των αντιστασιακών οργανώσεων. Αλλωστε, αποσιωπούν τους πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης. Προσπαθούν να κρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, ότι η σπονδυλική στήλη της Αντίστασης ήταν το ΚΚΕ. Και γιατί η κυβέρνηση δε συμμετέχει έστω σε άλλες αντιστασιακές εκδηλώσεις; Γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο, ούτε ένας κεντρικός δρόμος με την ονομασία της Εθνικής Αντίστασης; Πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε όταν γίνονται όλα αυτά;

- Πώς σχολιάζετε την ευρεία δημοσιότητα που γνωρίζει εσχάτως ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης και γιατί πιστεύετε ότι αυτή η δημοσιότητα λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο;

- Μέσω του Αρη πάνε να χτυπήσουν το ΚΚΕ σήμερα και νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν. Η τακτική αυτή όμως δεν είναι μόνο σημερινή. Με πολλούς τρόπους προσπάθησαν να χτυπήσουν το ΚΚΕ στο παρελθόν εκμεταλλευόμενοι τους πόθους του ελληνικού λαού. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν να αναρριχηθούν και στην εξουσία. Ο Αρης Βελουχιώτης όμως, είναι ένα πρόσωπο που αυτοί που ασχολούνται μαζί του το τελευταίο διάστημα και διαφημίζονται με όλους τους τρόπους, δεν μπορούν να φτάσουν στο μπόι του.

Γ. Τ.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ συνεχόμενη μέρα χιλιάδες κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους έχουν αποκλείσει όλες τις κύριες οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες μεταξύ του Μιλάνου και της Βενετίας, νεκρώνοντας ουσιαστικά ολόκληρη τη Βόρεια Ιταλία (σελίδα 13).

"ΚΑΤΑΦΩΡΗ πρόκληση για την ιστορία των αγώνων του λαού και της νεολαίας", χαρακτηρίζουν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής (σελίδα 23).

ΣΟΒΑΡΕΣ νομικές και άλλες παραβάσεις τριών εταιριών - μάνατζερ των έργων της "Πολιτιστικής", μεταξύ των οποίων και του Ν. Πανδή, γνωστού από τα έργα του Χρ. Λαμπράκη σε βάρος του Πάρκου Ελευθερίας, καταγγέλθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (σελίδα 25).

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ σημείο βρίσκεται το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείου Σάμου εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό (ΣΕΛΙΔΑ 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ