ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ"
Κλείστε τ' αυτιά στις Σειρήνες του συμβιβασμού

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ να συμμετάσχουν μαζικά - μαχητικά και αποφασιστικά στην κινητοποίηση της 26ης Νοέμβρη

"Στις 26 Νοέμβρη οι ΕΒΕ σε όλη τη χώρα κινητοποιούνται ενάντια στα μονοπώλια, που τους σπρώχνουν στο περιθώριο και τους εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που λειτουργεί σαν ατζέντης των μεγάλων συμφερόντων και πάντα μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ". Αυτό τονίζει η "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ) σε ανακοίνωσή της, καλώντας τους ΕΒΕ να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση μαζικά, αποφασιστικά και μαχητικά, κλείνοντας τ' αυτιά τους στις Σειρήνες της απογοήτευσης, του συμβιβασμού και της "εκσυγχρονιστικής" λογικής της εγκατάλειψης των αγώνων, που έντεχνα καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι όψιμοι σύμμαχοί της.

Η συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η πανελλαδική κινητοποίηση επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σηματοδοτείται από τη συζήτηση ενός ακόμη προϋπολογισμού έντασης της λιτότητας, μεγαλύτερης φορολογικής επιδρομής στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και τους ΕΒΕ, περικοπών και παραπέρα συρρίκνωσης των ήδη αναιμικών κοινωνικών κονδυλίων. Ακόμα, γίνεται σε μια στιγμή που με τις υπογραφές της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης, της ΠΑΣΚΕ, των βιομηχάνων και της διοίκησης της ΕΣΕΕ επικυρώθηκε το κατάπτυστο "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" και εξελίσσεται ο "κοινωνικός διάλογος" για την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει, ακόμη, τις σοβαρές ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε την κινητοποίηση αυτή. Και συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ ακολούθησαν για άλλη μια φορά την προσφιλή τους τακτική και αυτή τη φορά από τη θέση της πλειοψηφίας, που είναι να καθυστερούν στη λήψη αποφάσεων, να κωλυσιεργούν στην έκδοση προπαγανδιστικού υλικού, να διογκώνουν τις δυσκολίες, καλλιεργώντας ηττοπάθεια, αντί πνεύμα αγωνιστικής έξαρσης, και να προσπαθούν να περιορίσουν το αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο των αιτημάτων της κινητοποίησης.

"Η ευθύνη της πλειοψηφίας - καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ - ξεκινάει από το γεγονός ότι θέλουν "να πατάνε σε δύο βάρκες": από τη μια μεριά υποχρεώνονται να μιλάνε για την ανάγκη αγωνιστικής αντίδρασης και από την άλλη δεν πιστεύουν σ' αυτήν, αποδέχονται τον "κοινωνικό διάλογο"". Ακόμη, επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως δεν υπέγραψαν το κατάπτυστο "σύμφωνο", εξακολουθούν να παραμένουν και να στηρίζουν τον "κοινωνικό διάλογο", αφήνοντας υπονοούμενα για την προοπτική του. "Στο ζήτημα αυτό δε χωράνε "έξυπνες" κινήσεις τακτικής - τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ. Δεν μπορείς από τη μια μεριά να καλλιεργείς αυταπάτες ότι είναι δυνατό μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" να λυθούν προβλήματα και από την άλλη να καλείς τους ΕΒΕ σε αγώνες".

Τέλος, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες να δυναμώσουν τη δράση τους και την παρέμβασή τους στις εξελίξεις, να ενημερώνουν και να κινητοποιούν με κάθε τρόπο τους ΕΒΕ, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής έκφρασης εκεί όπου οι πλειοψηφίες με τη στάση τους δημιουργούν εμπόδια.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Κοινή συνέντευξη των υποψηφίων που υποστηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ

Κοινή συνέντευξη έδωσαν προχτές στη Θεσσαλονίκη οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων, που παίρνουν μέρος στις εκλογές των επιμελητηρίων και υποστηρίζονται από τη "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ). Πρόκειται για την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΩΝ, με επικεφαλής τον Γ. Χατζηγεωργίου,την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, με επικεφαλής τον Ηλία Μαυρίδη και την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με επικεφαλής τον Ι. Τζένα.

"Η κυβέρνηση και οι άλλες παρατάξεις - τόνισαν οι ομιλητές - ομολογούν ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη "νέα τάξη πραγμάτων", να αποδεχτούν το υπάρχον ιμπεριαλιστικό περιβάλλον και να κοιτάξουν να βολευτούν μ' αυτό. Ομως οι επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ δεν περιλαμβάνουν κανένα θετικό μέτρο γι' αυτές, παρά μόνο ευχολόγια. Θεωρούν "περιττό" βάρος τις επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και αυτών που διαθέτουν μέχρι 5 άτομα προσωπικό. Λησμονούν όμως ότι αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που ξεπερνούν το 96% των επιχειρήσεων".

Οι επικεφαλής των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για τη λύση του φορολογικού, της Επαγγελματικής Στέγης, των Ασφαλιστικών Ταμείων κλπ. και κάλεσαν τους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες να συμβάλουν με την ψήφο τους στο δυνάμωμα της φωνής των ΜΜΕ.

"Θέλουμε Επιμελητήρια μαζικά, διεκδικητικά, αγωνιστικά, στο πλευρό των μελών και της κοινωνίας, υπογράμμισαν. Θα διεκδικήσουμε τη ρύθμιση του πόρου για τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Επαγγελματοβιοτεχνών. Στη διοίκηση των επιμελητηρίων θα πρέπει να είναι άνθρωποι που δε συμβιβάζονται μπροστά στις δυσκολίες των προβλημάτων, που δε γίνονται διεκπεραιωτές των κυβερνητικών αποφάσεων".

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σε έξαρση η "κόντρα" των διαπλεκόμενων

Με δημόσια αντιπαράθεση εξελίσσεται πλέον η "κόντρα" των διαπλεκόμενων συμφερόντων στο έργο του φυσικού αερίου, που εδώ και καιρό έβραζε στο παρασκήνιο. Τη σκυτάλη πήρε αυτή τη φορά ο συνέταιρος του Κοπελούζου, η "Γκας Προμ", η οποία με δελτίο Τύπου - που δημοσιοποίησε χτες - τονίζει ότι όχι μόνο η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη από το 1992 να παραδώσει στην Ελλάδα τις συμβατικές ποσότητες που έχει δεσμευτεί, αλλά και μετά από αίτημα της ΔΕΠΑ αναγκάστηκε να υποβιβάσει σε 40 ατμόσφαιρες την πίεση του αγωγού πριν το μετρητικό σταθμό της Ελλάδας, διότι στις 50 ατμόσφαιρες τα όργανα μέτρησης που προστέθηκαν στον ελληνικό σταθμό δεν μπορούν να μετρήσουν τις πολύ μικρές ποσότητες που η Ελλάδα είναι σε θέση να απορροφήσει λόγω των καθυστερήσεων. Καλεί δε τη ΔΕΠΑ να διαβεβαιώσει τους Ελληνες καταναλωτές φυσικού αερίου τόσο για την απρόσκοπτη παροχή αερίου προς την Ελλάδα όσο και για τη βοήθεια που παρείχε η "Γκας Προμ" προς την ίδια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πολύ μικρής απορρόφησης αερίου.

Η δημόσια κόντρα κυβέρνησης - "Γκας Προμ" αρχής γενομένης από τη δημόσια επίθεση σε ενεργειακό συνέδριο τον προηγούμενο μήνα του προέδρου της "Προμηθέας Γκας" Δ. Κοπελούζου στην κυβέρνηση, συνεχίστηκε με τη χαμηλών τόνων απάντηση της Β. Παπανδρέου, η οποία έκανε λόγο περί μη ετοιμότητας γενικώς της ρωσικής πλευράς για προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς και στη δημοσιοποίηση του προσανατολισμού της κυβέρνησης σε εναλλακτικό προμηθευτή, προκειμένου να ξεφύγει ο ενεργειακός τομέας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των συμφερόντων "Γκας Προμ" και "Προμηθέας Γκας". Η επίσκεψη του δεύτερου αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης στην Αθήνα έπειτα από επίσημη πρόσκληση της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και η συνέντευξή του στο ΦΛΑΣ, όπου έκανε λόγο για μη εκπλήρωση της ρωσικής πλευράς στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ελλάδα, πυροδότησε το κλίμα των δύο πλευρών που ήδη είχε "στραβώσει", ενώ ανέδειξε ένα πολύ σοβαρό θέμα: Το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή της χώρας με ένα καύσιμο, όταν η διέλευσή του διέρχεται από τρίτα εδάφη και οι σχέσεις τρίτων χωρών με τον προμηθευτή αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως στην περίπτωση Βουλγαρίας - Ρωσίας. Πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να λάβει υπόψη της για να καθορίσει σε ποιο βαθμό θα συμβάλει το νέο καύσιμο στο ενεργειακό ισοζύγιο και σε ποιους τομείς, έτσι ώστε να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Ο ΟΓΑ δεν πληρώνει για φάρμακα

Στα πρόθυρα της διακοπής χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, σε ορισμένες τουλάχιστον περιοχές της χώρας. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς το διοικητή του ΟΓΑ οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλωρίνης, από τον οποίο και ζητάνε να παρέμβει στην κυβέρνηση για επαρκή επιχορήγηση του ΟΓΑ, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του. "Παρακαλούμε - αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους - στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να πιέσετε προς αυτή την κατεύθυνση για να μην αναγκαστούμε από τα πράγματα, ευρισκόμενοι σε οικονομική δυσπραγία, η οποία διαφαίνεται ορατή για πολλούς από μας μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, να διακόψουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, πράγμα που απευχόμεθα".

Αρχή ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου

Δρομολογούνται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), στα πλαίσια της πολιτικής εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΑ συζήτησε και έκανε δεκτό το πληροφοριακό δελτίο για τη διάθεση μετοχών, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, σε επιλεγμένους επενδυτές και με ιδιωτική τοποθέτηση της εταιρίας ΧΑΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε χτες από το ΧΑΑ, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Νόμο 2533/1997, η ιδιωτική τοποθέτηση μπορεί να ανέλθει κατά ανώτατο όριο σε 2.450.000 μετοχές, δηλαδή μέχρι το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Μέτοχοι της εταιρίας, εκτός του δημοσίου, μπορούν να γίνουν τα μέλη του ΧΑΑ, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και τα αμοιβαία τους κεφάλαια, οι ασφαλιστικές εταιρίες (σε όλες τις περιπτώσεις εφόσον λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα), οι εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που τελούν υπό την εποπτεία του κράτους.

Ερευνα για παρατυπίες σε συστημένες επιστολές

Τη διαδικασία για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας στα ΕΛΤΑ και απόδοσης ευθυνών, εφόσον προκύψουν, κίνησε η διοίκησή τους, μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΒΕΑ για παρατυπίες στην κατάθεση συστημένων επιστολών. Οι συστημένες επιστολές αφορούσαν υποψηφιότητες για τις επικείμενες εκλογές στο Επιμελητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ