ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Προσωρινή παύση εκτόνωσης
  • Επιστρέφουν σήμερα στη Βαγδάτη όλοι οι επιθεωρητές της UNSCOM
  • Επίσπευση της άρσης των κυρώσεων φέρεται να προωθεί η Ρωσία, με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Κίνας
  • Δυσπιστία στην Ουάσιγκτον και σταθερή ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στον Κόλπο

ΓΕΝΕΥΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με ομόφωνη απόφασή τους, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο Γάλλος Ιμπέρ Βεντρίν, η Αμερικανίδα Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Ρώσος Γεβγκένι Πριμακόφ, που εκπροσωπούσε και την κινεζική άποψη, ζήτησαν από τη Βαγδάτη να αποδεχτεί την, άνευ όρων, επιστροφή των επιθεωρητών. Η Βαγδάτη, αυτή τη φορά, απάντησε θετικά και έτσι το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε απόφαση του "Επαναστατικού Διοικητικού Συμβουλίου", με την οποία δίνεται η τελική έγκριση για την επιστροφή των 68 επιθεωρητών της UNSCOM στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και των 6 Αμερικανών. Οι επιθεωρητές αναμένεται να επιστρέψουν στο Ιράκ, σήμερα το βράδυ. Λεπτομέρειες της συζήτησης στη Γενεύη δεν έγιναν γνωστές.

Σύμφωνα με αραβικές πηγές, το Ιράκ άλλαξε στάση μετά από δέσμευση της Ρωσίας ότι θα προωθήσει την επίσπευση της άρσης του εμπάργκο, ενώ, παράλληλα, φαίνεται ότι επιδιώκει, τόσο την αναδιάρθρωση της σύνθεσης της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, όσο και την εξαίρεση ορισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τον έλεγχο των επιθεωρητών. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ταρέκ Αζίζ, που, αν και παραδέχτηκε ότι η επιστροφή των επιθεωρητών έγινε αποδεκτή άνευ όρων, υπογράμμισε ότι "η Ρωσία δεσμεύτηκε για την επίσπευση της άρσης του εμπάργκο" και συμπλήρωσε ότι αν η νέα εξέλιξη δεν οδηγήσει στη διαμόρφωση νέας σύνθεσης της UNSCOM "υπάρχουν πάντα πολλές επιλογές".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, σπεύδοντας να δηλώσει ότι η εξέλιξη αυτή είναι "αυτό που κατάφερε η Ρωσία, χωρίς βία, χωρίς όπλα, χωρίς επιβολή δύναμης". Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιστρεζέμπσκι δήλωνε ότι η Ρωσία θα αναλάβει και νέα πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της άρσης του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, τονίζοντας ότι ναι μεν το Ιράκ οφείλει να συμμορφωθεί πλήρως με τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά πρέπει "να δει και φως στο τούνελ". Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, που μίλησε "για διέξοδο στην κρίση" και "για επίτευξη των στόχων του Συμβουλίου Ασφαλείας". Ευχαρίστηση επικρατούσε, χτες, και στις αραβικές ηγεσίες, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ συνεχάρη τη ρωσική διπλωματία για τη διαμεσολάβησή της.

Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ

Αντίθετα, επιφυλακτική εμφανίστηκε η Μαντλίν Ολμπράιτ, που χαρακτήρισε τις εξελίξεις "πρώτο βήμα", αλλά "όχι λύση, καθώς η ιρακινή ηγεσία μένει να αποδείξει την καλή της θέληση στην πράξη, αφήνοντας τους επιθεωρητές να επισκεφθούν όλες τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις". Ανάλογη στάση τήρησε και ο Λευκός Οίκος, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον υπογράμμιζε ότι "οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ δεν έκαναν καμία υποχώρηση", επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο σε πιθανή πρόταση άρσης του εμπάργκο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο των επιθεωρητών.

Στο μεταξύ, έκτακτη σύγκληση της ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό του Ιράκ ζήτησε η Ρωσία. Στη σύσκεψη αυτή, που προγραμματίστηκε για σήμερα, η Ρωσία φέρεται έτοιμη να θέσει θέμα αναδιάρθρωσης, έστω και μερικής, της σύνθεσης της επιτροπής. Παράλληλα, Γαλλία και Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ασκούν πιέσεις για σταδιακή άρση του εμπάργκο με βάση την ολοκλήρωση του ελέγχου σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, π.χ. πυρηνικά, πυραυλικά, βιολογικά, χημικά. Οπως χαρακτηριστικά υποστήριζε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ, "έχει αποδειχθεί ότι το ιρακινό πυρηνικό οπλοστάσιο έχει πλήρως καταστραφεί, συνεπώς μπορεί να αποφασιστεί ένα πρώτο βήμα άρσης των κυρώσεων".

Οι προτάσεις αυτές βρίσκουν, όμως, κάθετα αντίθετες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ ο Αμερικανός αναπληρωτής επικεφαλής της UNSCOM Τσαρλς Ντουέφλερ, μόλις χτες, δήλωνε ότι το Ιράκ έχει αποκρύψει σημαντικότατες πληροφορίες και στοιχεία για το οπλοστάσιό του. Με βάση τις πληροφορίες αυτές και τη δυσπιστία της αμερικανικής ηγεσίας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στον Κόλπο.

ΡΩΣΙΑ
Ελιγμοί Γιέλτσιν...

Απομάκρυνε τον Α. Τσουμπάις από υπουργό Οικονομικών, διατηρώντας τον όμως στη θέση του αντιπροέδρου

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση του Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απομάκρυνε τον Ανατόλι Τσουμπάις από το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, τον διατήρησε, ωστόσο, στο αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Επίσης, αναμένεται ότι ο Τσουμπάις, ο "πατέρας των ιδιωτικοποιήσεων", όπως αποκαλείται, θα απολέσει και ένα μέρος των διευρυμένων αρμοδιοτήτων που είχε μέχρι τώρα. Το διάταγμα για την αποπομπή του από το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε χτες ο Γιέλτσιν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Οπως είναι γνωστό, την απομάκρυνση του Τσουμπάις από την κυβέρνηση είχε ζητήσει επίμονα η Κρατική Δούμα, μετά το σκάνδαλο για τις παχυλές αμοιβές που ο ίδιος και ορισμένοι συνεργάτες του είχαν λάβει για βιβλίο σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στη Ρωσία, που δεν έχει καν γραφεί. Ο Γιέλτσιν, όμως, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δέχτηκε τη λύση που του προτάθηκε, ότι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης δεν πρέπει να κατέχουν παράλληλα και υπουργικό αξίωμα. Ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ χαρακτήρισε "σωστή" την απόφαση για την αποπομπή του Τσουμπάις, σημείωσε, όμως, ότι η αντιπολίτευση θα επιμένει στην πλήρη απομάκρυνσή του από την εξουσία. Τον Τσουμπάις διαδέχεται στο υπουργείο Οικονομικών ο 34χρονος φιλελεύθερος οικονομολόγος, μέλος του "Γιάμπλοκο" Μιχαήλ Ζαντόρνοφ. Ο Ζαντόρνοφ, που ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τον Προϋπολογισμό, παρά την αντίδραση του κόμματός του, δέχτηκε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν αντικατέστησε και τον Μπορίς Νεμτσόφ από υπουργό Καυσίμων και Ενέργειας, αλλά τον διατήρησε στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τη θέση του κατέλαβε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος ήταν πρώτος αναπληρωτής υπουργός Καυσίμων και Ενέργειας.

Αναβολή της συζήτησης για τον προϋπολογισμό

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) αποφάσισε χτες να μεταθέσει για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη τη συζήτηση για το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού του 1998, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ΚΟ του ΚΚΡΟ, η οποία κατέχει την πλειοψηφία στη Δούμα, είχε αποφασίσει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Ζιουγκάνοφ, μιλώντας μετά την απομάκρυνση του Τσουμπάις από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επισήμανε ότι θα ήταν "πρόωρο" να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 1998, καθώς ο διορισμός του Μιχαήλ Ζαντόρνοφ ως υπουργού Οικονομικών σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό.

ΙΤΑΛΙΑ
Οι κτηνοτρόφοι στους δρόμους...

ΡΩΜΗ .-

Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους χτες τις σιδηροδρομικές γραμμές στη Βόρεια Ιταλία, διαμαρτυρόμενοι δυναμικά για τα πρόστιμα, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που επιβλήθηκαν από την ΕΕ για τη φετινή υπερπαραγωγή γάλακτος, που ...δυστυχώς ξεπέρασε τις ποσοστώσεις που επιβάλλει η ΕΕ για την ετήσια παραγωγή γάλακτος στη χώρα.

Η νέα αυτή κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από την αποτυχία της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και της κυβέρνησης, που είχε στόχο τη δραστική μείωση του ύψους των προστίμων, που ανέρχεται για φέτος σε 215 εκατ. δολάρια. Η περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, που αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο της κτηνοτροφικής κυρίως παραγωγής, θα γνωρίσει ίσως μέρες αποκλεισμού από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αφού οι αγρότες δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Πολυπληθής διαδήλωση κατά της κυβέρνησης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ .-

Χιλιάδες εργάτες από όλες τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας κατέκλυσαν χτες το κέντρο της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει το "πολυπόθητο" άλμα προς την οικονομία της αγοράς.

Οι εργάτες, που έχουν δει το επίπεδο ζωής να φτάνει σε άθλια σημεία και να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, απαίτησαν ακόμα και την παραίτηση της κυβέρνησης. Παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσορμπέα, ότι όλα "θα καλυτερεύσουν", όλα βαίνουν προς το χειρότερο, μια και το "φιλόδοξο" οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται προσπαθεί να φτάσει τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για να "σιγουρέψει" μία μελλοντική θέση της στους δυτικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

ΣΑΜΠΙΝΙ - ΣΙΡ - ΜΑΡΝ

Χιλιάδες κομμουνιστές και πολιτικές προσωπικότητες, αποχαιρέτησαν χτες τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚ Γαλλίας, Ζορζ Μαρσέ, που πέθανε την Κυριακή στα 77 του χρόνια. Από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του δημαρχείου του προαστίου του Παρισιού, Σαμπινί - σιρ - Μαρν, όπου είχε εκτεθεί η σορός του Ζορζ Μαρσέ για λαϊκό προσκύνημα. Τον ύστατο φόρο τιμής απέτισαν οι τρεις κομμουνιστές υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο ΓΓ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ρόμπερ Υ.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πρόταση μομφής

ΑΓΚΥΡΑ .-

Μετά από μια περίοδο εκκωφαντικής σιωπής, το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ επιχειρεί να παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας: πληροφορίες του "Ρόιτερ" ανέφεραν χτες ότι προετοιμάζεται για κατάθεση πρόταση μομφής σε βάρος ενός υπουργού στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

"Γίνονται προετοιμασίες για την υποβολή πρότασης μομφής σε βάρος του (υπουργού Δημοσίων Εργων) Γιασάρ Τοπτσού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ορθού Δρόμου, Μεχμέτ Γκοζλουκάγια.

Σύμφωνα με την τουρκική κοινοβουλευτική παράδοση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά υπουργού της.Μια προηγούμενη προσπάθεια να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος του Τοπτσού από την ισλαμιστική αντιπολίτευση, με την υποστήριξη του δεξιού Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, δεν είχε αποτέλεσμα την Τρίτη.Το Ρεφάχ υποστηρίζει πως ο Τοπτσού είναι αναμειγμένος σε σκάνδαλο διαφθοράς, που αφορά σε υπόθεση κτηματικής συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ