ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θέατρο στην ΕΤ-1

Παραστάσεις και εκπομπές για την ιστορία του ελληνικού θεάτρου

Το "Θέατρο της Δευτέρας" μετακομίζει. Μετακομίζει για την Τρίτη και μετονομάζεται σε "Θέατρο της ΕΤ-1". Η θεατρική ζώνη, παράλληλα, εμπλουτίζεται και με εκπομπές που θα καλύψουν όλη την ιστορία του θεάτρου με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Οι τηλεθεατές θα έχουντην ευκαιρία, επίσης, να παρακολουθήσουν παραστάσεις που ανέβηκαν τον περασμένο χρόνο στις θεατρικές σκηνές. Η ΕΡΤ, όπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Κωνσταντίνος Αλαβάνος, "τιμά το θέατρο, το αγαπά και εκτιμά την προσφορά του". Στις θεατρικές εκπομπές, που θα μεταδίδονται εναλλάξ με τα θεατρικά έργα, κάθε Τρίτη στις 23.35, θα αξιοποιηθεί το πλούσιο και αξιόλογο θεατρικό αρχείο της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στις θεατρικές εκπομπές και να μην αντιμετωπιστούν "πρόχειρα", κάτι που συνέβαινε μέχρι σήμερα, τόνισε ο σκηνοθέτης Στέλιος Ράλλης,ο οποίος κάνει την τηλεοπτική σκηνοθεσία των έργων. Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι η μετάδοση των θεατρικών έργων είναι προσαρμοσμένη στην τηλεοπτική πραγματικότητα και στις ανάγκες της τηλεόρασης, προκειμένου να υπάρξει πιο άμεση επαφή του τηλεθεατή.

Από τις αρχές του καινούριου χρόνου, θα αρχίσουν να μεταδίδονται οι ειδικές ανθολογήσεις από το αρχείο της ΕΡΤ και το αρχείο του Θεατρικού Μουσείου. Μέσα από τις εκπομπές αυτές, "θα γίνει μια εκτίμηση του ελληνικού θεάτρου" και μια "καταγραφή των υποκριτικών σχολών", όπως είπε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος θα επιμελείται και θα παρουσιάζει αυτές τις εκπομπές, μαζί με λόγιους και ειδικούς των περιόδων που θα ανθολογούνται.

"Το θέατρο της Δευτέρας" έχει αφήσει εποχή στην ιστορία της κρατικής ραδιοφωνίας, αν σημειώσει κανείς ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν εσωτερικής της παραγωγής. Δε συμβαίνει, όμως το ίδιο τώρα, αφού η ΕΤ-1, όπως τουλάχιστον είπε ο Κ. Αλαβάνος, δεν έχει τη δυνατότητα λόγω τεχνικών και οικονομικών δυνατοτήτων να κάνει προς το παρόν εσωτερικές παραγωγές, αφού στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ-2, στις οποίες τώρα στεγάζεται η ΕΤ-1, δεν υπάρχουν προς το παρόν ανάλογοι χώροι και στούντιο. "Σταδιακά και όσο προχωρεί η υποδομή", είπε ο Κ. Αλαβάνος, "θα προχωρεί και η εσωτερική παραγωγή για να δώσουμε και εμείς το δικό μας στίγμα".

Η θεατρική ζώνη θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Νοέμβρη με τη συζήτηση που έγινε στο θέατρο "Στοά" και στην οποία συμμετείχαν οι Κ. Γεωργουσόπουλος, Βάλτερ Πούχνερ, Ιάκωβος Καμπανέλλης και Θανάσης Παπαγεωργίου. Η "αυλαία" ανοίγει στις 2 Δεκέμβρη, με το έργο του Τζορτζ Πιτ "Ο καθένας έχει τον παράδεισο που του αξίζει". Το έργο παρουσιάστηκε στον "Τεχνοχώρο" σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα. Θα ακολουθήσουν "Ο μισάνθρωπος" του Μολιέρου, που ανέβηκε στη "Νέα Σκηνή", σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" του Γ. Χάσεκ, σε σκηνοθεσία Β. Σειληνού, που ανέβηκε από τη θεατρική εταιρία "Commedia" και "Ο Μανδραγόρας" του Ν. Μακιαβέλι, που παρουσιάστηκε από το θέατρο "Πράξη" σε σκηνοθεσία Α. Μυλωνά. Τη νέα χρονιά έχουν προγραμματιστεί να μεταδοθούν τα έργα "Γυναίκα με παραισθήσεις", "Αϊ Καρμέλα", "Ο Ταρτούφος", "Ο Δον Ζουάν", "Η ωραία του Αμερστ" και "Οι παλιοί καιροί". Η τηλεοπτική σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Ράλλη και η διεύθυνση παραγωγής της Κατερίνας Κατωτάκη.

Εικαστικά

Ο Χάρης Καμπουρίδης,ο γνωστός σε όλους μας επικοινωνιολόγος, που διατηρεί τη στήλη των εικαστικών σε απογευματινή εφημερίδα, θα μας οδηγήσει σήμερα στο δικό του "Φανταστικό Μουσείο".Και θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα, το έργο τέχνης, ως γνωστικό αντικείμενο, ως επικοινωνιακό μέσο, ως αισθητική αλλά και χρηματιστηριακή αξία. Από την ΕΤ-1 στις 23.50.

Ο Λευτέρης Βογιατζής και ο Γιάννης Νταλιάνης στον "Μισάνθρωπο" του

Ο Λευτέρης Βογιατζής και ο Γιάννης Νταλιάνης στον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου

Παλιά τέχνη

Από την εκπομπή της ΕΤ-1 "Ματιές σε ελληνικούς οικισμούς",που προβάλλεται στις 18.55, θα δούμε σήμερα την 4η εκπομπή που έχει τίτλο "Χίος".Θα πάμε, λοιπόν, εκεί με τη βοήθεια της κάμερας και θα δούμε τα εξής: τα Μεστά, οι Ολυμποι, το Πυργί διατηρούν έως και σήμερα τα αρχικά στοιχεία των οικισμών, που δημιουργήθηκαν το 14ο αιώνα και ονομάστηκαν Καστροχώρια εξαιτίας του φρουριακού χαρακτήρα που είχαν. Το σημερινό αίτημα ανανέωσης των σπιτιών δεν αφήνει αδιάφορους και αμέτοχους τους νέους της περιοχής και τους ωθεί να ξαναμάθουν την παλιά τέχνη της πέτρας για να ξαναζωντανέψουν τα σπίτια μέσα στα Καστροχώρια της Χίου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ